Kotimaa

Rajoitettu määrä naudanlihaa on perusteltua myös ekologisessa ruokavaliossa – väitöksessä otettiin ravitsemus ruuan ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sien arviointiin

Luonnonvarakeskuksen tutkijan mukaan ravitsemus pitäisi ottaa mukaan ruuan ympäristövaikutusten arviointiin. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 6.12.2018 9:59
Anna Kilponen

Tuoreessa väitöstutkimuksessa kehitettiin kolme menetelmää, joiden avulla voidaan määrittää ekologisesti ja ravitsemuksellisesti kestäviä tuotteita.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Merja Saarinen kehitti väitöskirjassaan menetelmiä, joilla ravitsemus voidaan kytkeä ruuan elinkaariarviointiin. Menetelmiä voidaan hyödyntää ekologisesti ja ravitsemuksellisesti kestävien tuotteiden määrittämisessä. Ne tukevat myös kuluttajien ruokavalintoja.

Elinkaariarvioinnin mukaan tuotteiden tehtävä, niiden tarjoama hyöty, pitää ottaa huomioon, kun tuotteiden ympäristövaikutuksia arvioidaan ja verrataan.

– Nykyisen kansainvälisen käytännön mukaan ravitsemus ei kuitenkaan pääsääntöisesti ole arvioinnissa mukana, vaikka ravitsemus on ruoan keskeisin tehtävä, Saarinen toteaa Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa.

Pieni määrä lihaa kestävässä ruokavaliossa

Ruokien ympäristövaikutuksista puhuttaessa korostuu eläinperäisten ruokien, erityisesti naudanlihan, välttäminen. Tutkimuksen perusteella niistä ei ehkä kannatakaan luopua kokonaan.

– Esimerkiksi naudanlihan ja hampun siementen ilmastovaikutus pienenee suhteessa muihin eläin- ja kasviperäisiin proteiinin lähteisiin, kun ravitsemus sisällytetään arviointiin. Jopa niin, että rajoitettu määrä naudanlihaa saattaakin olla perusteltua sisällyttää kestävään ruokavalioon.

Elinkaariarvioinnissa ympäristövaikutukset ilmoitetaan toiminnallista yksikköä kohti, esimerkiksi ilmastovaikutus ilmoitetaan hiilidioksidiekvivalentteina (kasvihuonepäästöjen yhteismitta) lihakiloa kohti. Toiminnallinen yksikkö ilmaisee tuotteen tarjoaman hyödyn, tuotteen kuluttamisen syyn.

Kestävyydestä kattava kuva

Väitöksen mukaan terveydelle hyödyllisiin ravintoaineisiin perustuva ravintoaineindeksi soveltuu parhaiten ravitsemuksen sisällyttämiseen ruoan elinkaariarviointiin. Lisäksi terveydelle haitalliset ravintoaineet on hyvä liittää tarkasteluun erillisen indeksin avulla.

– Ekologisesti ja ravitsemuksellisesti kestävät ruokatuotteet voidaan määrittää käyttämällä näitä kahta arviointitapaa rinnakkain.

Lisäksi Saarinen tarkasteli lautasmalliin perustuvaa standardoitua ateriaa.

Arvioinnin on väitöksen mukaan syytä perustua syötäväksi valmistettuihin ruokiin yksittäisten kypsentämättömien raaka-aineiden sijaan.

– Näin tuotteen kestävyydestä saadaan kattava kuva, joka ottaa huomioon myös jalostusvaiheen ja kuluttajan käyttäytymisen ruoan valmistuksessa.

Merja Saarinen väittelee Helsingin yliopistossa maanantaina.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Lehmä on hyvin ekologinen eläin:
Tuottaa maitoa kymmenessä vuodessa jopa satatuhatta (100000) litraa ja kymmenen vasikkaa ja oman kehonsa lihamäärän ja jälkeläisiensä liha- ja maitomäärän jatkuvuuden. Lisäksi naudan nahkatuotteiden runsaat käyttötavat on todellisuutta.
Ja vielä ne tärkeimmät asiat: antaa ihmiskunnalle ruokaa elämiseen ja lisäksi naudan ulosteesta saa ekologista kaasua autojen polttoaineeksi ja nauta syö pääsääntöisesti heinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä aion jatkaa punaisen lihan ja punaisen maidon syöntiä. Niiinhän tekin jatkatte varmaan Kiinasta tuotun tavaran kulutusta. Siellä se ongelma on mutta ettähän te monetkaan nää sinneasti. Mutta saasteet ne ei kysy maanrajoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja rajoitettu määrä nautoja sopii ihan hyvin mussuttamaan heinää myös suomalaiseen perinnemaisemaan.

Naudoista saa myös nahkaa, joka on uskomattoman hyvä ja kestävä materiaali moniin arkipäivän esineisiin ja vaatteisiin. Sen korvaaminen on hyvin vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata puhua lihan syönnin vähentämisestä samalla, kun liikenne ja matkailu rehottavat rajoittamattomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kannattaa. Kaikista ongelmista voi puhua yhtä aikaa, eikä niitä tarvitse laittaa järjestykseen ennen kuin niistä voi puhua.

Maatalous on hyvin merkittävä päästölähde niin kasvihuonekaasujen kuin vesistöjen rehevöitymisen kannalta, energiantuotannon ohella se on suurimpia saastuttajia maailmassa.

Maatalousmaasta suurin osa on käännetty lihakarjan ruokkimiseksi. Tämä on suuri ongelma etenkin muualla maailmassa ja se on johtanut mm. yhä jatkuvaan sademetsien tuhoamiseen, eroosioon ja aavikoitumiseen. Kaikki nämä ovat ongelmia, joista mekin maksamme tavalla tai toisella, esim. kansainvälisten kriisien läikkyessä rajojen yli.

Nautojen ruokkimiseen käytetään viljaa, jonka myös me voisimme syödä. Naudat syövät viljaa moninkertaisen määrän suhteessa siihen, miten paljon niistä saatava liha ja maito ruokkii meitä. Tämä on se suuri ongelma.

Matkailun päästöt ovat huomattavasti pienempi ongelma kuin maanviljelyksen päästöt, vaikka henkilökohtaisesti siitä on varmasti helpointa vähentää.

Kaikkialta pitää höylätä, matkailusta, maanviljelystä, liikenteestä, energiasta, jne. Se voidaan tehdä yhtä aikaa. Ruokailutottumuksia muuttamalla on mahdollista vähentää päästöjä erittäin paljon.

Ihmiset pärjäävät ihan hyvin myös ilman lihaa, minkä n. 700 miljoonaa uskonnollisesti vegaania intialaista voivat hyvin todistaa, mutta edes näin radikaalia muutosta ei meiltä vaadita.

Aloitetaan vaikka puolittamalla lihan kulutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luehan hiukan totuuksia asioista, niin ei tarvitse tuollaista soopaa kirjoitella.
Nautojen, lehmien pito ei todellakaan ole sen saastuttavampaa kuin kasvien viljely.

"Lehmän maidosta ja kaurajuomasta koituu tutkijan mukaan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä ilmastoon litraa kohden, kertoo Luonnonvarakeskus Luken asiantuntija. Maaseudun Tulevaisuuden haastattelema tutkija Merja Saarinen Lukesta kertoo, että molempien juomien hiilidioksidipäästöt per litra ovat noin yksi kilogramma.

– Nykyisin lehmien maitotuotos on niin suuri, että esimerkiksi ilmastovaikutus maitolitraa kohden on varsin maltillinen. Nykytietämyksen mukaan se on samaa suuruusluokkaa kuin esimerkiksi kaurajuomalla, Saarinen toteaa samasta asiasta Luken sivulla."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolet naudoista on miespuolisia ja ne eivät tuota maitoa. Tuntematon, mutta oletettavasti huomattava, osa niistä teurastetaan hyvin nuorena. Liekö tiineenä oleva ja vasta synnyttänyt nauta maidon tuotannossa? En usko, että on ainakaan täydellä teholla.

Naudoista vain noin 30% on maidon tuotannossa. Silti maidon ylituotanto on EU:ssa ongelma.

Kaikki lehmät ovat tasalämpöisiä, joten ne hukkaavat jatkuvasti energiaa, vaikka suuri koko ja lämmin navetta toki auttaa tässä asiassa.

Lehmillä on kaikista tuotantoeläimistä alhaisin tuottavuus. Valitettavasti 1:10 hyötysuhde on ihan arkipäivää naudanlihan tuotannossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi nauta vielä vähemmän tuottaa saastetta, mitä lehmä. Eli voidaan mielihyvin syödä nautaa vihreän tilalla.
Tuossa se vaan komeasti jälleen kumottiin, että kasvienviljely olisi muka saasteetonta niin kuin täällä ituvihreät tuovat julki.
Onneksi naudan kasvatus ei ole vähenemässä, joten suojellaan luontoa naudan merkeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mitä? Miespuolisia nautoja???? Ootko nyt ihan tosissasi? Kyllä eläinkunnassa nimitys on uros. Ja tässä tapauksessa sonni ja härkä taas on kuohittu uros.
Ennen kuin alkaa tuomaan tarinoitaan julki on syytä opetella edes nimitykset oikein, ettei tule tuollaista fibaa, se nimittäin pudottaa kommentilta pohjan kerralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ravitsemussuositukset vuodelta 2014 toteavat seuraavaa; 'Tutkitusti terveyttä edistävä ruokavalio voidaan koostaa siten, että se sisältää 750 g kypsentämätöntä punaista lihaa viikossa'. Meillä ei ole mitään syytä olla uskomatta tutkimuksiin perustuvaa tietoa, joka on virallisten ravitsemussuositusten takana. Joka muuta väittää, on salaliittoteoreetikko ja tieteen denialisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just tuli 9kg naudanlihaa suoraan tilalta ja tänää paistuu ulkofilettä iso kasa :) En vähennä naudanlihan syöntiä mutta olen lisännyt muidenkin lihojen syöntiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi juuri naudanlihaa, eikö muu liha passaa? Ai niin, herrat haluaa syödä hyvälaatuisen viinin kanssa naudanpaistia hyvällä omllatunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että sianliha aiheuttaa terveydellisiä ongelmia pitkässä juoksussa ja vaaleasta linnun lihasta sekä kalasta ei saa tarpeeksi niitä vitamiineja mitä punaisessa on...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naudan ympäristökuormitus on ihan omassa luokassaan jo sikaan verrattuna. Lammas yrittää tulla lähelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naapurimaassa tehdään kokeellisesti ruokaa porsaille
metsän tuoteista, hakkeesta.
On onnistunut hyvin ja maku on nami nami.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tehtiin sulfiitiselluloosatehtaan 70-80 jäteliemestä Pekilo-proteiinia, jota käytettiin eläimien rehuna - olisi voinut käyttää ihmistenkin, mutta aiheuttaa luuvaloa. Suilfiittiselloloosatehtaat lopetetettiin, joten pekiloakaan ei tehdä. Tosin siitä voitiin tehdä "tikkuviinaakin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisätkää lihansyötiä, sillä ilmasto ei tule kestämään liiallista viljelyä johon lisääntyvä kasvisten syönti johtaa. Menee aivan liikaa energiaa alkaa kasvattamaan pohjolassa kasveja jotka ei tänne kuulu. Lämmitys ja kastelu lisäävät aivan liiaksi energian kulutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
30
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
23
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image