Kotimaa

Ra­hoi­tusp­ro­fes­so­ri ihmettelee: Miksi Postista erosi toi­mi­tus­joh­ta­ja eikä hallitus? – PAU:n mukaan Posti ei noudata ministerin ohjeita

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoi eronneen toimitusjohtajan Heikki Malisen toteuttaneen hallituksen asettamat tavoitteet. Vieressä vasemmalla on väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu Turkka Kuusisto. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 2.10.2019 16:39
Pekka Mauno

Eronnut toimitusjohtaja Heikki Malinen täytti hallituksen asettamat strategiset tavoitteet. "Jos omistaja on tyytymätön yhtiön strategiaan, hallitus pitää vaihtaa", sanoo rahoituksen professori Timo Rothovius. PAU väläyttää uusia työtaistelutoimia, koska Posti ei ole noudattanut ministerin omistajaohjausta.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen erosi tehtävästä, mitä hän oli paitsi omien sanojensa, myös esimiehenä toimineen hallituksen puheenjohtajan mielestä on hoitanut hyvin.

– Hieman yllättävää ja erikoista on, että vain toimitusjohtaja eroaa tilanteessa, jossa hän on täyttänyt hallituksen asettamat tavoitteet, sanoo Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoo tiedotteessaan, että Posti on Malisen kaudella hyvin hoidettu yhtiö ja asetetut tavoitteet on saavutettu. Osakeyhtiössä hallitus tekee strategian ja toimitusjohtaja noudattaa sitä.

– Jos omistaja on tyytymätön yhtiön strategiaan, hallitus pitää vaihtaa. Hallitus nauttii omistajan luottamusta. Voihan tietysti olla, että toimitusjohtajan ero on oma päätös. Tai sitten kyse on syntipukki-ilmiöstä. Sekin on yksi vaihtoehto, sanoo Rothovius.

Valtionyhtiöiden ongelmana poliitikkojen puuttuminen strategioihin

Valtionyhtiöiden johdon toiminta ei ole helpoimmasta päästä. Erityisesti valtion täysin omistamissa yhtiöissä strategiat saattavat mennä uusiksi kun maan hallitus vaihtuu. Viimeksi näin tapahtui kun liikenneministeri Sanna Marin (sd.) heitti roskakoriin edeltäjänsä Anne Bernerin (kesk.) linjaukset pilkkoa VR. Osittain se jo ehdittiin Bernerin ministerikaudella aloittaa.

– Yhtiön näkökulmasta on ongelma, että pääomistajan kanta strategiaan vaihtuu. Miten yrityksessä voidaan tehdä pitkäaikaisia suunnitelmia, kysyy Rothovius.

Ongelma voisi Rothoviuksen mielestä ratketa sillä, että valtionyhtiöiden strategioista sovittaisiin laaja poliittinen yhteisymmärrys. Sitä ei tekisi vain hallitus, vaan mukana olisivat myös oppositiopuolueet. Tärkeintä tietysti on, että linjausta myös noudatettaisiin vaalien jälkeen.

Kiistely työehtosopimuksista jatkuu, vaikka toimitusjohtaja lähti

Toimitusjohtaja Heikki Malisen lähtö ei myöskään ratkaise Postin työntekijöihin liittyvän työehtosopimuskriisin syitä.

Kiistan syynä on se, että Posti siirsi 700 pakettilajittelijaa Suomen Posti Palvelut Oy -nimiseen tytäryhtiöön. Se noudattaa Teollisuusliiton solmimaa työehtosopimusta, joka on kilpailevan ammattiliitto PAU:n (Posti ja logistiikka-alan unioni) laskelmien mukaan huonompi kuin palkanmaksun perustana aiemmin ollut PAU:n solmima työehtosopimus.

PAU on noin 11 000 postilaisen ammattiliitto, jonka solmimat työehtosopimukset päättyvät lokakuun lopussa. Posti on siirtänyt noin 1 000 työntekijäänsä Suomen Posti Palvelut Oy:öön, joka kuuluu eri työnantajaliittoon kuin emoyhtiö ja noudattaa eri työehtosopimusta, mitä Posti Oyj soveltaa postilaisten pääosan palkkauksessa.

– Posti ei ole toteuttanut omistajaohjausministerin tahtotilaa palauttaa pakettilajittelijat takaisin PAU:n ja Paltan välisten neuvottelujen piiriin, sanoo PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Postin omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoi syyskuun alussa, että pakettilajittelijoiden siirtäminen huonomman työehtosopimuksen piiriin on keskeytettävä.

PAU:n kynnyskysymyksenä työehtoneuvotteluissa on ollut tämä asia. Kun siinä ei ole saatu ratkaisua, muukaan osa työehtosopimusneuvotteluissa ei etene.

Nieminen väläyttää jo työtaistelutoimia.

– Tulemme jättämään työtaisteluilmoituksia marraskuulle, jos asia ei ole kunnossa. Asiasta päättää PAU:n hallitus lokakuun puolivälissä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt on hallitus joka lupasi tehdä erilaista politiikkaa kun valtaan pääsee,postin omillaan toimeen tuloon siirretään tulevalle hallitukselle.Myöskin muut suomen asiat on menossa kuralle,ei vaan tajua kuinka tämä on mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Mallisen johtamisessa tainnut olla muuta vikaa kuin se, että kohtuus unohtui. Jos oma palkkapussi revitetään kuntoon duunarin selkänahasta palkkakurjistamisesta saaduilla bonuksilla, sekä jo lähtiessä poskettomalla peruspalkalla, niin tämänhän arvasi, mihin se johti.

Samaan aikaan, jos ahneuden huipentumaksi pitää saada henkilökohtainen golfosake firman piikkiin, niin liekö miehen moraalikäsitys hieman kieroutunut?

Sitä olen aina ihmetellyt, että miksi näitä kupruja tulee järkiään aina jättituloja nauttiville? Ikään kuin noilla tuloilla ei pystyisi golfosakkeita ostamaan? Eihän se noissa tuloissa tunnu. Mutta ehkäpä se onkin ahneus, jolla on asian kansssa tekemistä. Yritä siinä sitten perustella duunarille, miksi hänen pitäisi pienentää omaa pientä tilipussiaan, että postimaliset pääsisivät golffaamaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällähän nyt ei porukat tajua sitä, että eihän se ole Malisen syy eikä työntekijöiden , kun ollaan tässä tilanteessa , vaan järjestelmän.
Niin ja osaltaan kansanvallan eli demokratian.
AIkanaan on päätetty, että Suomen valtion omistamat yhtiöt pilkoitaan osakemarkkinoille ja osa yhtiöistä myydään kokonaan ulkopuoliseen
omistukseen ja osa säilyy ns. valtion enemmistöomisteisena eli osakeita omistaa Suomen valtio 51% tai enemmän.
Omistajan mielihän tässä tapauksessa muuttuu hieman joka eduskuntavaalin jälkeen.
Jos joskus on annettu ohjeet Posti Oylle, Itellalle tai Posti OYJ:lle, että tulos kuntoon ja varautukaa kilpailuun, niin osakeyhtiön, siis Posti OYn hallitus on hankkinut aikanaan hyvän, tehokkaan ja pätevän toimitusjoihtajan, maksoi mitä maksoi.
Siinä on turha kansalaisten nillittä. Tänä vuonna vaib tuli kommunistinen valtion hallitus( näin olen kansalaisten puheista ymmärtänyt).
Postin tilanne on tällä hetkellä aika huono; paperisten tuotteiden:kirjeet, lehdet, mainokset jne, määrä vähenee ja huimasti.
Esim. vuodesta 2009 sivusta seuranneena kannettavan "paperin" määrä on vähentynyt yli 70%.... Kyllä. Tämä on tosi.
Mutta pakettien, Kiinan nyssäköiden ja verkkokaupan tuotteiden osuus on taas lisääntynyt.
Tämä taas tarkoittaa, että kilpailijoiden kanssa on painittava ja halvemmalla.
Mutta no, potilaisethan joutaisivat kyllä jo pois paperin kannosta, annetaan se vaikka Kalevan asiantuntijoiden tehtäväksi.
Menee ainakin kaikki osoitteen mukaan:-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

51% suoraan valtion omistuksessa ja loput 49% kuuluu VaKeen, valtion kehitysyhtiö, avainsana tässä on "valtion". Eli kyllä valtio vaan omistaa edelleen 100% postista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtajaa ei erotettu vaan halusi erota itse, hallitus sitävastoin ei ole nähnyt trpeelliseksi jättää eroilmoitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Paatero ja Rinne aikoneet laittaa Hallituksen uusiksi (siis Postin hallituksen). Maliselle miinukset siitä, että laittoi aina asialle muita johtajia selittelemään Postin ongelmia, siksi joutaa mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko hän joku yli-ihminen. Ei kukaan ansaitse tuollaisia summia palkakseen, kyllä on ahneutta johtajissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin siis ihmisiä raivostuttaa Malisen palkka (lienee suht normaalitasoa tuon kokoluokan yritykselle?) ja Postin tekemät säästöt viime vuosina.

Kukaan täällä kommentoiva ei todellisuudessa pysty arvioimaan onko Malinen hoitanut hommansa hyvin, koska olette niin raivona.

Jos kirjeposti vähenee kovaa vauhtia ja Posti joutuu kilpailemaan markkinaehtoisesti pakettien kuljetuksessa, niin mitä tekisitte toisin?

Leikkauksilta ja muilta muutoksilta on aika mahdotonta välttyä - jos tarkoitus ei ole ajaa firmaa kuralle ja antaa sen tehdä tappiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

RAIVORAIVO, kuka on ollut raivona ? Malisen palkka oli n. kaksinkertainen vastaaviin valtioyhtiöihin nähden ! Muuten olen sitä mieltä, että Postin hallitus pitäisi vaihtaa kokonaisuudessaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallintoneuvosto lienee poliitikkojen hiekkalaatikko ja hyvä palkkainen palkinto virka, joten on selvää että ei sieltä helpolla lähdetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sympatiat Maliselle. Ei kukaan täysjärkinen voi toimia järkevästi sosialisti Rinteen kanssa. Rinne tuhoaa koko suomen talouden ja maineen tökeröllä toiminnallaan. Eu:ssa naureskellaan suomen puheenjohtajakaudelle. Kaikki rinteen avaukset ovat tyyliä vappusatanen, ja jälki on sen mukaista. Hallitus on pikaisesti saatava kaadetuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Malinenko on omilla avuillaan lähes miljoonan arvoinen postille vuodessa. Hyvää yötä ja viimeinen sammuttaa valot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EIRALAINEN, niin... palkka tuplaantui 3-4 vuodessa. Kokoomuksen kanssa varmaan oli hyvä toimia... jostain syystä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Malinen teki juuri niin kuin hallitus edellytti. Omistajaohjausministeri ei pysynyt linjassa mukana ja Rinne puuttui asiaan, jota hän ei hahmottanut. Itseään arvostava johtaja tekee tässä tilanteessa kuten Malinen. Ei leiki lasten kanssa, jotka eivät noudata leikin sääntöjä.
Postin ongelmat ovat edelleen samat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijäin tehtävä nykyisin on elättää johtajistoa. Palkat ja muit kulut leikataan jotta johtaja saa lisää tuohta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:47
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
22:41
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
96
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
61
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
38
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
25
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"
19
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image