Kotimaa

Puo­lus­tus­mi­nis­te­riös­sä uusi säästölista: Naiset pois ase­pal­ve­luk­ses­ta vuodeksi, Se­naat­ti­kiin­teis­töt kuriin ja krii­sin­hal­lin­ta luupin alle

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) aikoo antaa pääesikunnalle ohjauskirjeen, jossa linjataan säästöjä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 18.5.2018 5:00
Anita Simola

Armeijaa uhkaa jälleen iso rahapula parin vuoden kuluttua.

Julkisen talouden suunnitelman mukaisesti puolustushallinnolta viedään rahaa porrastetusti vuodesta 2020 lähtien.

– Kannan huolta siitä, mihin suuntaan puolustusbudjetti muotoutuu, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoo.

Puolustusministeriössä ollaan oltu jo valppaina. Niinistö aikoo antaa pääesikunnalle ohjauskirjeen, jossa linjataan säästöjä.

– Emme saa tehdä samaa virhettä kuin viimeksi. Jos minulta kysytään, niin tällä kertaa ei leikata kertausharjoituksista, ei maasto- tai alusvuorokausista eikä lentotunneista. Turvallisuustilanne on muuttunut. Kansallisen puolustuksen tasosta ei voida tinkiä. Nyt on keskityttävä jonkin aikaa perustyöhömme. Niinpä esitämme muita säästökohteita.

Säästöjä kertyy pitkä lista.

Niinistö väläyttää, että naisten vapaaehtoinen asepalvelus jäädytetään joksikin aikaa. Hän korostaa, ettei hänellä ole mitään naisten palvelusta vastaan.

– Naiset tekevät loistavaa työtä puolustusvoimissa, mutta säästöjä on kerättävä.

Malli voisi olla sellainen, että naisia ei oteta yhtenä vuonna lainkaan palvelukseen.

– Se toisi neljän miljoonan euron säästöt. Kevyempi malli olisi se, että naisia otettaisiin vain yhdessä saapumiserässä, jolloin säästö puolittuisi.

Sirpaleoperaatioista pois

Ministeriö esittää myös, että kriisinhallintatyöstä säästetään. Se tarkoittaa vähemmän osallistumista ja keskittymistä muutamaan operaatioon. Rahaa vievistä pienistä sirpaleoperaatioista pidettäisiin taukoa.

Niinistö myöntää, että kohteet ovat radikaaleja, mutta hän toivoo, että viesti niistä toimisi hätähuutona.

– Jokainen ymmärtää, että supistuksia on tehtävä. Vuonna 2020 maata hallitsee seuraava hallitus, mutta haluan nostaa ne jo keskusteluun.

Tyhmä päätös

Niinistö aikoo linjata säästöt vielä tällä hallituskaudella.

– Viimeksi tehtiin iso virhe. Kertausharjoituksia vähennettiin rajusti. Reserviläisten osaamiseen syntyi vaje. Samaan aikaan maavoimien taistelutapaa muutettiin ja jalkaväkimiinoista luovuttiin. Nämä kaikki yhdessä vaikuttivat siihen, että nyt on korjattu virheitä ja korjataan edelleen.

Kun on päästy säästöjen makuun, niin Niinistö pudottaa vielä yhden säästöpommin.

– Aikoinaan puna-armeija ei saanut Suomen armeijaa polvilleen, mutta on vaara, että Senaattikiinteistöt saavat. Se nyhtää meidät puhtaiksi korkeilla vuokrillaan, mutta me käymme vastaiskuun.

Ministeri ehdottaa, että Senaattikiinteistöt pilkotaan.

– Kiinteistöt on saatava takaisin puolustusvoimille. Meillä on oma hyvä rakennuslaitos, jossa on satoja työntekijöitä. Mittamme on Senaatin kanssa nyt täynnä, Niinistö täräyttää.

Puolustusvoimien kiinteistöt siirrettiin Senaattikiinteistöille Paavo Lipposen (sd.) hallituskaudella.

– Se oli harvinaisen tyhmä päätös.

Tekstiviestillä nopeutta

Niinistö muistelee, että kun aloitti ministerinä, niin maavoimat oli koulutusorganisaatio, mutta nyt puhutaan valmiusorganisaatiosta.

– Ajattelutapa on muuttunut tai on palattu siihen, mitä se oli 80- ja 90-lukujen taitteessa. Venäjällä joukko-osastot ovat olleet valmiudessa vuodesta 2007 lähtien. Me tulimme kahdeksan vuotta myöhässä.

Valmiuden kehittämiseksi on tehty paljon. Puolustusvoimissa on valmiusjoukot, kertausharjoitusten kolmen kuukauden aikaraja on poistettu.

– Meidän pitäisi vielä päästä samaan kuin Virossa. Siellä reserviläiset voidaan kutsua tekstiviestillä kokoon. Aikaa on vuorokausi.

Suomessa tätä on kokeiltu pienimuotoisena, mutta mukana on ollut vain muutamia kymmeniä reserviläisiä.

– Seuraava pääsotaharjoitus ensi vuonna voisi olla hyvä kokeilualusta. Lähettäisimme tekstiviestin reserville ja testaisimme, miten hyvin joukot saadaan koottua vuorokaudessa.

Asevelvollisuusrekisteriin olisi saatava kaikkien puhelinnumerot. Niitä on jo kerätty sitä mukaan, kun sitoumuksia valmiusjoukkoihin on tehty.

Ranskan pyyntö hankala

Kymmenen EU-maata valmistelee interventiojoukkojen perustamista Ranskan johdolla. Suomikin on kutsuttu mukaan. Puolustusministeriö on pyytänyt pääesikunnalta selvitystä asiasta. Se valmistuu perjantaina. Sen jälkeen tehdään poliittisen johdon arvio.

– Tärkeä kysymys on, hyödyttäisikö joukkoihin meneminen kansallista puolustustamme. Meillä on jo monenmuotoista osallistumista.

Suomi on kuulunut esimerkiksi EU:n taisteluosastoihin vuosikymmenen ajan. – Niitä ei ole käytetty lainkaan. Tämä kertoo siitä, että niissä on jonkinlainen valuvika.

Taistelu-joukot ja interventiojoukkojen kokoaminen perustuu ammattiarmeijaan. Suomelle tämä voi olla hankalaa, sillä meillä on asevelvollisuusarmeija.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Naiset joutaa muutaman vuoden olemaan poissa, maailma ei siihen kaadu. Toisaalta, olen sitä mieltä, että pv:lle tulee antaa lisää rahaa, että ei kenenkään hommat kärsisi ja myös naiset voisivat olla palveluksessa. Missä rahat hallitus Suomen puolustukseen? Kaikkeen muuhun sitä kyllä on, mutta ei puolustukseen. Jos meillä ei olisi itsenäisyyttä, ei miellä olisi mitään eli puolustus on tärkein valtion tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä töpinäukko saa minun puolesta mennä etulinjaan niin monta kertaa kuin haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilkkokaa ihmeessä Senaatti. Olen sairastunut Senaatin tiloissa loppuiäkseni. En toivo samaa kenellekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölynpölyä. Tämä on pelkkä julkisuustemppu saada rahanpuute kaikkien tietoisuuteen ja siten yritys saada sitä lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Eivät ole turhia. Yksi F-35 vastaa 20 - 30 Suhoita. Riittävä pelote sille, että täällä lentää vain omat koneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ne 35 -koneet edes pääsisi ilmaan, niissä on jatkuvia vikoja ja koko suunnittelu on niin pielessä että niissä suurin vaara on lentäjälle itelleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kuitenkin valitatte jatkuvista lentoharjoituksista.
Ette raukat nyt jälleen tiedä edes itse mitä houritte, joten kommentiltasi putosi pohja heti alkuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekoitat nyt F-35:n ja SU-57:n toisiinsa.

F-35 hävittäjää on valmistettu jo lähes 300 kappaletta ja ne operoivat jo 15 tukikohdasta ympäri maailmaa. Israelin F-35 hävittäjät ovat ehtineet osallistua sotatoimiinkin. Kymmenkunta maata on niitä jo saanut käyttöönsä ja tilauksia tulee jatkuvasti lisää. Suomikin mitä todennäköisimmin liittyy joukkoon.

SU-57 hävittäjästä on olemassa vain 9 prototyyppiä ja jatkosta ei ole varmuutta. Niissä on jatkuvia vikoja ja koko suunnittelu on niin pielessä että niissä suurin vaara on lentäjälle itelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Julkisen talouden suunnitelman mukaisesti puolustushallinnolta viedään rahaa porrastetusti vuodesta 2020 lähtien." Paperi-Kalevan uutisen mukaan säästöt kasvavat vuosien mittaan vaiheittain 5 miljoonasta 50 miljoonaan.

Huvittavaa tämä hallituksen toiminta. Kun laskentatavasta riippuen 4 000 miljoonan - 8 000 miljoonan vuosittaisista yritystukiaisista ei kyetty käytännössä mitään leikkaamaan, niin lähdetään taas leikkaamaa jo ennestäänkin pienestä puolustusbudjetista. Pelkästään tuulimyllytukiaisiin heitetään tässä maassa kyllä tuulen viemäksi tänä vuonna 250 miljoonaa ja tulevina vuosina 300 miljoonaa / vuosi. Ja uutta tuulimyllytukiais-automaattia ollaan TEM:n keskustalaisten ministereiden Tiilikainen ja Lintilä johdolla rakentamassa.
Vuosina 2012 - 2015 puolustusvoimat käskystä supistivat henkilöstöään 14 000:sta 12 000:een. Henkilöstön tehtävät eivät vähentyneet samassa suhteessa. Samaan aikaan Suomen puolustusbudjetin osuus bruttokansantuotteesta ( bkt ) laski 1,4%:sta 1,2%:iin . Varuskuntia lakkautettiin ja joukko-osastoja yhdistettiin.

Tuleekin taas mieleen, että hallituksessa, eduskunnassa sekä poliittisessa eliitissä on valalla seuraavanlainen ajatusmalli:

"Leikataan taas sitten puolustusvoimilta, kun ei muusta osata leikata. Puolustusvoimissa nehän tekevät juuri niin kuin käsketään ja säästöt ovat todellisia. Toisin on muissa hallinnonhaaroissa. Eikä puolustusvoimien sisällä ole niitä poliittisia intohimoja eikä kytkentöjä , kun sotilaat eivät politikoi, sehän on niiltä laissa kielletty."

Tukiaisiin tässä maassa kyllä rahaa riittää, mutta ei yhteiskunnan perusrakenteiden ja turvallisuuden ylläpitämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatin vertaus ikiliikkujaan on osuva, pyörii pyörii ja mitään muuta ei tapahdu kuin että raha liikkuu pussista toiseen, kiinteistönhoidon kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Joutaisi purkaa koko senaattijärjestelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mekoista tuubaa. Ennen Senaatin halttuunottoa rakennusten hoito oli laiminlyöty kokonaan ja rahat pantu toimintaan. Senaatti on sen jälkeen korjannut armeijan kiinteistöjä yli miljardilla eurolla. Niinistö luulee saavansa korjatut rakennukset ilmaiseksi takaisin jotta voi taas jättää ne hoitamatta ja laittaa rahat aseisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... korjannut kalliisti ja tehottomasti sekä ottanut reippaan katteen korjauksilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolustusvoimien rakennuslaitos hoitaa hankkeet Senaatin antamilla rahoilla. Revi siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Senaattikiinteistöjen toiminta on osaltaan hölmöläisten peitonjatkamista; valtion oma yritys vuokraa valtion omistamia kiinteistöjä valtion hallinnon omien laitosten tarpeisiin. Raha pyörii ympyraa ja virkamiesten palkat juoksevat. Tämä on kuulkaatten kallis ikiliikkuja veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvallisuustilanne on muuttunut. Niin on. Naapuri hermostui ihan aiheellisesti kun alettiin kutsua Naton joukkoja tänne harjoittelemaan ja allekirjoitettiin maanpetokseen verrattava isäntämaasopimus, joka tarjoaa isänmaamme alueet Natolle sotakentäksi. Ja meidän pitää vielä avustaa vaikkei kuuluta Natoon. Sanoisin Niinistölle, että tämä on ihan kotikutoinen "turvallisuusvaje". Diplomatia ja itsenäisyys, sekä häiriköistä irti pysyminen toimisi paremmn eikä loisi turvallisuusvajetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta järjestys meni kyllä niin, että itänaapuri hyökkäsi ensin naapuriinsa eli Ukrainaan ja valtasi Krimin. Lisäksi pitää hallussaan osaa Itä-Ukrainasta. Eiköhän tämä ole se juttu, mihin viitataan turvallisuustilanteen muutoksella. Venäjä on osoittanut käytännössä, että se voi käydä naapuriensa kimppuun. Kaikki varautuminen mitä meillä on ansiokkaasti ja täysin aiheellisesti tehty, on tullut vasta tämän Venäjän aloittaman kriisin jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

29
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
22
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
12
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
10
Pari kysymystä: Miksi Kiimingin ekopisteitä on lopetettu?
9
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
8
Yrittäjä myy "sotkun munkkeja", joita ei ole leivottu missään sotilaskodissa – Sotilaskotiyhdistys pitää toimintaa moraalittomana Tilaajille
8
Tuore tangokuningas Johannes Vatjus otettiin lämmöllä vastaan kotikaupungissaan Haapavedellä – "Voi Johannes, minkä teit!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image