Kotimaa

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Kaikkonen väläyttää 2–3 kuukauden kan­sa­lais­pal­ve­lus­ta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sysää hallituksen muodostamisen vastuun ennen kaikkea vaalivoittajille. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 17.6.2019 6:00
Anita Simola

Puolustusministeri Antti Kaikkosen ensimmäinen merkittävä tehtävä on saada Puolustusvoimille uusi komentaja. Tämä nimitetään ehkä jo torstaina. Kaikkosen kaudelle mahtuvat myös isot hankinnat eli Hornetien korvaaminen uusilla hävittäjillä sekä laivue 2020 -hanke.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on kantanut ministerin salkkua reilun viikon. Se ei ole ajassa paljon, mutta ministeri pudottelee vastauksia tottuneesti.

– Ministeriö on hyvin johdettu, täällä on ollut helppo aloittaa. Asiat ovat hyvässä järjestyksessä, tuore ministeri sanoo.

Vielä muutamia vuosia sitten puolustusministerin salkkua ei pidetty kovin painavana.

– Salkku on mieluinen ja se arvokas ja tärkeä. Se ei ole enää mikään jäännössalkku. Se kuului posteihin, joita keskusta tavoitteli.

Salkun painoarvo on lisääntynyt sitä mukaa, kun jännittyneisyys kansainvälisessä politiikassa on kasvanut.

Uusi komentaja pian

Ensimmäinen merkittävä tehtävä on esitellä Puolustusvoimien uuden komentajan nimitys.

– Se tehdään kesäkuussa, ehkä jo nyt juhannusviikolla. Sitä ei jätetä roikkumaan.

Nimitys jäi kevättalvella jumiin, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus erosi.

Komentajaputkessa on neljä nimeä. Kaikkosen ilmekään ei värähdä, kun hänelle yrittää syöttää ykkös- tai kakkossuosikin nimeä.

– Nimeä ei saa minusta irti hohtimillakaan, ministeri naurahtaa.

Kalustoa uusitaan

Viime kaudella sinisten puolustusministeri Jussi Niinistö keskittyi valmiuden kehittämiseen.

Kaikkosen mukaan merkittävimmät lainsäädännölliset hankkeet on tehty ja hyvä niin.

– Jatkuvaa arviointia pitää toki tehdä, eli onko jossakin päivittämistarpeita. Jos on, niin kyse on hienosäädöstä. Tällä vaalikaudella painopiste on hankinnoissa.

Asevelvollisuus säilytettävä

Hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys kansalaispalveluksesta. Sitä aletaan valmistella parlamentaarisesti työryhmässä.

– Nykyisin hyvä osa ikäluokasta suorittaa asepalveluksen. Se on Suomen puolustuksen yksi kulmakivi ja näin pitää olla jatkossakin.

Ministeri tähdentää, että kansalaispalvelus on hyvä selvittää pohjia myöten.

– Voidaanko löytää malli, joka hyödyttäisi puolustustamme? Tätä on syytä pohtia samoin kun sitäkin, onko meillä tarvetta tällaiselle palvelukselle.

Kaikkonen pitää tärkeänä, että nykyisen kaltainen asevelvollisuuden pohja säilyy.

– Tarvitsemme nykyisen kaltaisen reservin. Suomi on maantieteellisesti iso maa.

Kansalaispalvelus on hanke, jossa ei tapahdu äkkinäisiä liikkeitä.

– Arvioni on, että tämä vaalikausi käytetään huolelliseen selvittelyyn. Jos joitakin isompia muutoksia tehdään, niin se on ehkä seuraavan vaalikauden listalla.

Selvitetään tarve

Ministerin ajatusmalli lähtee siitä, että naisia ei pidä velvoittaa samankaltaiseen palvelukseen, jollainen on pakollinen miehille.

– On hienoa, että meillä on järjestelmä, joka sallii naisten asepalveluksen niille, jotka sitä haluavat. Ehkä voisimme naisten osalta selvittää, olisiko nykyistä järjestelmää täydentävä 2-3 kuukauden kansalaispalvelus jossakin muodossa hyvä. Onko meillä siihen soveltuvia tehtäviä, ja onko siitä lisäarvoa yhteiskunnalle ja palveluksen suorittavalle, hän pohtii.

Hän korostaa, että muutosten taakse ei riitä vain hallitusrintama, vaan tarvitaan laajempi yhteisymmärrys.

Ei suosikkikonetta

Jos hallitus istuu koko vaalikauden, se saa päättää Suomen seuraavat hävittäjät. Joko suosikkikone on löytynyt?

– Ei ole ja parempi niin. Kaikki viisi hyvää vaihtoehtoa on edelleen mukana. Valmistelu on tehtävä huolellisesti, eli meidän on löydettävä kone, joka parhaiten palvelee tarpeitamme.

Alustavat tarjoukset on saatu ja tarkennetut tarjouspyynnöt lähtevät valmistajille ehkä jo syksyn aikana.

– Kauppa etenee niin, että lopullinen ratkaisu tehtäisiin 2021.

Tarjouspyyntöjen pohjana on korvata 64 konetta.

– Määrä voi tarkentua prosessin edetessä, kun nähdään, mitä tarjotaan.

Hävittäjille on olemassa erillisrahoitus.

– Vanhusten vaipat ja sotakoneet eivät ole vastakkain.

Kotimaista työtä

Hävittäjien lisäksi päätöksiä tehdään laivue 2020 -hankkeesta.

– Hanketta viedään eteenpäin ajatuksella, että laivat rakennetaan Suomessa. Tämän kokoluokan aluksia ei ole ennen tehty Suomessa. Neuvotteluissa on muutamia avoimia kysymyksiä, mutta tämän vuoden puolella päästäneen eteenpäin.

Isoja ostoja, painaako vastuu?

– Vastuu painaa, mutta ei kumaraan ja päätöksethän tehdään yhdessä.

Yhteistyö jatkuu

Kaikkosen edeltäjä tapasi ruotsalaiskollegaansa yli 50 kertaa vaalikauden aikana. Ministeri ei arvioi, pääseekö hän samaan, mutta maiden puolustusyhteistyö on etulinjassa.

– Suhtaudun siihen myönteisesti, enkä aseta rajoja sille, mihin kaikkeen yhteistyö voi johtaa. Yhteistyön muodot täytyy selvittää tapauskohtaisesti. Niiden pitää olla sellaisia, jotka hyödyttävät molempia. Yksi voisi olla ilmavalvonnan tiivistäminen.

"Menen Hornetin kyytiin, jos mahdun koneeseen"

Kaikkosen valintaa puolustusministeriksi voidaan pitää pienoisena yllätyksenä. Itse hän pitää valintaa onnenpotkuna.

Reservin kapteeni on suorittanut oman asepalveluksen Helsingin ilmatorjuntarykmentissä Hyrylässä. Turvallisuusasioihin on tuntumaa eduskunnan puolustusvaliokunnasta sekä ulkoasiainvaliokunnasta, jota Kaikkonen johti kaksi vuotta.

Varusmiehet haluaisivat rukata palvelukseen astumisen ajankohtia. Voiko niitä muuttaa?

– Asiaa on selvitetty jo aiemmin, eikä ole löytynyt perusteita muuttaa nykyisiä. Maanpuolustuksen näkökulmasta ajat on suunniteltu niin, että maastoharjoitukset ja eri vuodenajat on otettu huomioon. Ei ole mielessä, että muutettaisiin.

Pitäisikö palveluksen suorittaneen saada verohelpotusta?

– Tämä menee rahaministerin tontille. Toivon, että palveluksen suorittaminen nähtäisiin ylipäätään myönteisenä.

Maanpuolustustahto on heikentynyt. Onko jo aihetta huoleen?

– Sitä pitää seurata. Kansainvälisesti ajatellen se on edelleen vahva.

Aiotteko lentää Hornetin kyydissä niin kuin monet edeltäjänne ovat tehneet?

– Jos vaan mahdun koneeseen.

Minne joukko-osastoon tutustutte ensimmäisenä?

– Eiköhän se ole pääesikunta. Maakuntien varuskunnat tulevat seuraavaksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Yleinen asevelvollisuus on pelkkiä numeroita siitä montako miestä saadaan rintamalle vastaanottamaan vihollisia. Enemmän voisi kiinnittää huomiota miten nopeasti ja montako ammattitaitoista sotilasta saadaan kriisialueelle. Yleinen asevelvollisuus ei tässä auta vaan Suomessa pitäisi olla ammattitaitoinen palkka-armeija.

Kaikkosen esittämä 2-3 kuukauden kansalaispalvelus on nykyajan orjuuttamista ja 70-lukua josta pitäisi päästä eroon. Sensijaan nuorille voisi tarjota 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta josta maksetaan palkkaa, sama koskisi myös yleistä asepalvelusta josta pitäisi palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeimpiä tehtäviä olisi aloittaa laittoman isäntämaa sopimuksen purkaminen. Se lienee vaikeaa, koska presidentti on yhä avoimemmin esittänyt myönteisiä NATO-kannanottoja. Jos isäntämaasopimusta tarvitaan, se pitää kierrättää hallituksen ja eduskunnan kautta päätöksenteossa. NATO-kalusto kun möyrii Suomen maaperää ja harjoittelee tykistöammuntoja, niin se on "hieno juttu", mutta kun takavuosina venäläinen vaihtokauppasaatavia korvannut syväluotauskalusto maanmittaustöissä liikkui Suomen tiestöillä, niin siitä oli kamala poru "venäläistä sotakalustoa" Suomessa. Erillaiset kotiagentit kävivät niitä tutkimassa innoissaan. Niinistö on tehnyt Putinin kanssa Venäjältä tulevien pakolaisten pysäyttämisestä ystävien kesken sopimuksen, mutta toisaalla järsii muuten vakaita idän suhteita. "Kasakka ottaa kaiken mikä ei ole kiinni", on aika härski luonnehdinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi hallitus on nyt aloittanut, ja sen hallitusohjelma mm. ulkopoliittisine linjauksineen on yksimielisesti hyväksytty. Jos haluat sen ulkopuolelta tuoda aloitteita päätöksentekoon, otapa yhteyttä johonkin kansanedustajaan asioiden eteenpäin viemiseksi. Edellyttäen tietysti, että olet Suomen kansalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotilasvala vuonna 1963, ja pitää edelleen. "Ulkoista ja sisäistä uhkaa vastaan", sekä velvollisuus ilmoittaa havainnoistaan. Siinä tärkeimmät. Isäntämaasopimus ei ole ollut hallitusohjelmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jussi Niinistöstä ei tullut Naton Pääsihteeriä vaikka yritys oli lapsellisen hyvin havaittavissa.Antti ei varmaan lähde kieroilevan Naton juoksupojaksi jota Nato harrastaa kulisseissa härskisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tullut Jussista pääsihteeriä, ei.
Yhtä vähän kuin kenestäkään suomalaisesta olisi tullut Varsovan liiton pääsihteeriä. Yleisliittolaisena aikana meinaan. Liittoutumattoman maan edustajilla kun ei tällaiseen ole edyllytyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jussi Niinistö asetti hyvin onnistuneella ministerikaudellaan riman korkealle. Toivon samanlaista tarmokkuutta seuraajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lemmenjoen harjoituksia kaikkille halukkaille ei taida olla ainoa paikka, missä puoluskykyä kovasti antaumuksella harjoitellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image