Kotimaa

Puheenaihe: Pitääkö ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten lautasmallia muuttaa? "Lautasmalli on suomalaisille tuttu, helppo tapa syödä"

Kotimaa 31.3.2019 8:00
Pekka Rahko

Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa tällä viikolla kantaa ravitsemussuosituksiin ja ilmastoystävälliseen ruokavalioon. WWF julkaisi ilmastoystävällisen ja luonnon kannalta kestävän ruokavalion, jossa syödään punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa.

Uusi ravitsemussuositus perustuu tutkijoista koostuvan EAT-Lancet-komission planetaariseen ruokavalioon.

WWF:n suosituksessa myös muun muassa maidon ja kananmunien osuutta on vähennetty. Pitääkö suositusten lautasmallia nyt muuttaa?

Raadin ratkaisu äänin 3-2: ravitsemussuositusten lautasmallia ei tarvitse muuttaa.

– Ravitsemussuositusten ruokapyramidia ei tarvitse muuttaa Suomessa, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm linjaa.

– Nykyisessä pyramidissa muun muassa kala ja siipikarja erotettiin punaisesta lihasta ja lihavalmisteista. Ruokapyramidin sanoma on siis nykyisin selkeästi se, että liha ja lihavalmisteet ovat vähemmän suositeltavia ja niiden käyttöä tulisi rajoittaa – aivan kuten ilmaston kannalta edullisessa ruokavaliossa.

– Kananmuna on suomalaisessa ruokapyramidissa samassa lokerossa lihan ja lihavalmisteiden kanssa, suositus on korkeintaan kaksi kananmunaa viikossa. Tämä kuten WWF:n hyvin tiukka rajoitus on kuitenkin melko huonosti perusteltu terveyden tai ympäristön näkökulmasta – sopiva käyttömäärä lienee noin neljä kananmunaa viikossa, Fogelholm arvioi.

– Lautasmalli on suomalaisille tuttu, helppo tapa syödä terveyden ja ympäristön kannalta ystävällisesti. Kohtuullisuus on mallin tavoite ja ympäristölle hyvä asia, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi perustelee ei-vastaustaan.

– Lautanen ohjaa kasvispainotteisuuteen: kolme neljäsosaa on kasvikunnan tuotteita, puolet kasviksia, neljännes perunaa tai viljaa. Loppu on proteiinille, jota vaihtamalla lihojen, kalojen ja papujen välillä ympäristö kiittää. Tämä toteutettuna monipuolisesti ja vaihtelevasti lähellä tuotetusta kausiruuasta on hyvä terveydelle ja ympäristölle.

– Nopein ympäristö- ja ilmastoteko on välttää ruokahävikkiä – puolet maailman tuotetusta ruuasta päätyy roskiin, Syväniemi korostaa.

– Ravitsemussuositusten mukaan voi syödä monella tavalla. Ruokavaliossa voi olla pelkästään kasviksia tai lisäksi eläinperäisiä tuotteita, ei-vastauksen valinnut Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä toteaa.

– Lautasmalli on hyvä malli myös kasvispitoiseen ruokavalioon. Puolet lautasesta täytetään tuoreilla ja kypsennetyillä kasviksilla, neljäsosa proteiinipitoisella ruoalla, esimerkiksi pavuilla, kalalla tai broilerilla ja loppuneljännes perunalla tai viljalisäkkeellä. Lisäksi vettä, maitoa, piimää tai kasvijuomaa ja täysjyväleipää.

– Jos käyttää maitovalmisteiden sijasta kasviperäisiä valmisteita, kannattaa valita kalsiumilla ja proteiinilla täydennettyjä tuotteita, Härmälä neuvoo.

– Ruoka muodostaa suuren osan kulutuksesta. Muutos lautasella voi vähentää ympäristökuormitustamme nopeasti ja tehokkaasti – mieti itse, mikä on helpointa: vähentää talojen lämmitystä, autoilua vai lihansyöntiä, kyllä-vastaukseen päätynyt Vegaaniliiton puheenjohtaja Karla Loppi havainnollistaa.

– Ja muutoksia tarvitaan nyt jokaiselta, ei kai siitä enää tarvitse käräjöidä?

– Uusi ruokavalio voi olla helppo ja hauskakin. Vegaanit ovat todiste siitä, että terveellinen ja herkuttelevakin elämä on mahdollista, vaikka lihaa ei olisi lautasella lainkaan. Parempi omatunto eläinten edessä tulee kaupan päälle, Loppi lisää.

– Ympäristönäkökulmat ovat ravitsemussuosituksissa jo tällä hetkellä mukana, mutta valitettavan yleisellä tasolla. Ne pitäisi integroida paremmin, Luonnonvarakeskuksen tutkija Merja Saarinen pohjustaa kyllä-vastaustaan.

– Se ei muuta proteiinien, hiilihydraattien, rasvojen ja muiden ravintoaineiden suositeltuja määriä, mutta muuttaisi varmasti jossain määrin visuaalista ohjeistusta eli lautasmallia ja ravitsemussuosituksissa olevia sanallisia suosituksia.

– Tämän työn pitää kuitenkin perustua huolelliseen valmisteluun ja ympäristövaikutusten monipuoliseen tarkasteluun. Osittain tarvitaan vielä lisää tutkimustakin muun muassa monimuotoisuudesta ja peltojen hiilikysymyksestä, Saarinen muistuttaa.

Mitä mieltä olet ravitsemussuosituksista ja ilmastoystävällisestä ruokavaliosta? Vastaa jättämällä kommenttisi tämän jutun kommenttiosioon tai Kalevan Facebook-sivulle!

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisen rivien välistä on luettavissa että ruokaympyrä on pääasiassa maatalouspolitiisen kädenväännön tulos. Ympyrällä on hyvin vähän tekemistä todellisiin terveysvaikuksiin nojaavan rehellisen tieteen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras ilmastoteko on syödä suomalaista liharuokaa. Suomessa syntyy puhdasta vettä enemmän kuin kulutamme. Aasialainen kasvisruoka tuhoaa ympäristöä kaikkein eniten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Kaikki soijat, ananakset, pavut, idut ja muu ulkomailta tuotu ruoka tuhoaa maapalloa tehokkaasti. Vettä ja tilaa meillä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos liha on vielä lähiluonnosta pyydettyä riistaa, voiko ympäristöystävällisempää ruokaa ollakaan luonnonmarjojen lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein eniten tässä keskustelussa ihmetyttää se, ettei GMO-tuotannosta puhuta sanallakaan. Geenimuunneltua maissia ja soijaa tuotetaan järkyttävät määrät maailmanlaajuisesti ja tämä jos jokin on ympäristölle vaarallista tuotantoa. Myrkkyjä ruiskutetaan rajaton määrä kasveihin ja maaperään ja kasvien kautta myrkyt päätyvät myös ihmisen elimistöön aiheuttaen mm. syöpää. Myös pölyttäjien määrän radikaali häviäminen johtuu suurelta osin tästä monotuotannosta. Myös ns. tavallinen tehotuotanto on ympäristön kannalta huono juttu, koska viljelyskelpoinen maaperä tuhotaan tulevilta sukupolvilta jos tätä vielä jatketaan vuosikymmeniä eteenpäin. Kasvisten hivenainepitoisuudet ovat jo nyt murto-osa siitä mitä niissä oli 50 vuotta takaperin.

Eipä se ihmetytä, koska nämä monikansalliset jättiläiset (mm. Monsanto, nykyisin osa Bayer-konsernia) ohjaavat lahjuksilla ja uhkauksilla myös näitä WWF:ä ja muita järjestöjä, ettei vain puhuttaisi vahingossakaan todellisista ongelmista vaan mieluummin harhautetaan kuluttajia keskittymään toisarvoisiin "ongelmiin". Sitten mm. nämä "city-vihreät" saavat aiheen jeesusteluun ja voivat nostaa itsensä muiden yläpuolelle ja samalla syövät näitä gmo-soijatuotteita kun punainen liha on niiiin vaarallista.

Tässä keskustelussa myös ihmetyttää se, että punaisen lihan alle niputetaan kaikki mahdollinen eineksistä luomutuotettuun lihaan ja pelkällä ruoholla syötetyn karjan lihaan. Kananmunissa on myös valtava ero tuotsntotavoissa. Myös kanoja ruokitaan geenimuunnelluilla rehuilla tehotuotannossa. On aivan eri asia syödä pelkällä ruoholla syötetyn ja vapaana laiduntaneen karjan lihaa kuin gmo-soijalla ja muulla roskarehulla ruokitun karjan lihaa joka on kärsinyt vielä neliömetrin kokoisessa tilassa elämisestä koko elämänsä ajan. Ravintoarvot lihassa ovat aivan toista luokkaa.

Näiden superjättiläisten monikansallisten korporaatioiden pitäisi ottaa vastuu pikku hiljaa asioista. Toisaalta kuluttajien herääminen on alkanut ja kulutustottumusten ohjautuminen vaihtoehtoihin vähentää näiden jättiläisten valtaa. Ehkä ihmiskunnalla on vielä toivoa jäljellä. Muutos ei ainakaan politiikasta lähde vaan tavallisista rivikansalaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksesi: geenimuuntelussa ei ole mitään vaarallista. Sen sijaan se mahdollistaa ekologisen ja tehokkaan tuotannon. Ota selvää niin ei tarvi hysterisoida

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä 60+ jolla terveys on jo mennyt, mitä se enää auttaa syödä terveellisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun aloitin syödä terveellisesti, minulla oli insuliiniresistenssi, diabetes, kihti, pikkuvaivoja miljoona ja painoakin 115 kg. Nyt olen saanut kaikki tautini remissioon ja painoni on nyt 84 kg. Eli niin kauan kuin noudatan nykyistä ruokavaliota elän oireetonta, lääkkeetöntä ja energistä elämää. Terveellinen ruokavalioni oli ensin erittäin vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen ravinto, viime kesästä alkaen pelkästään eräinperäinen ravinto ilman mitään kasviksia. Kun elimistö on paska, siihen ei enää rehut tehoa, lihaa tarvitaan ja reilusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyväosaiset alkaneet leikkimään ruoan kanssa, vähimmäistoimeentulolla elävä ostaa sitä ruokaa mihin on varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lautas ja pyramidimallit on luotu ihmisen terveyttä ylläpitäviksi, miksi ihmeessä niitä pitäisi muuttaa epäterveellisemmiksi koska ekoterrorijärjestö WWF niin vaatii ?

Kannattaa myös muistaa että tuo näivettävän kasvisravinnon vaatimus koskettaa vain meitä rikkaita teollisuusmaita, kiinalaiset ja muut vetää oikeaa ruokaa naamaan samalla kun täällä voidaan pahoin, meille tuputettujen omantunnontuskien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai nyt kukaan lukutaitoinen osta valmiseineksiä tai ns. puolivalmisteita jms. teurasjätettä kun itse raaka-aineitakin on saatavilla?

Marinoidut (lihat) on pilattu suola-rasva-litkuilla ja kalatkin kuorutteilla tuhottu - ei tulisi mieleenikään laittaa suuhuni moista ryönää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveys on asia erikseen. Muuten ruokasuositusten tarkoitus on hämärtää ilmastonmuutoksen syy. Ilmastonmuutoksen syy on pelkästään fossiiliset polttoaineet. Kaikki muu on ollut maailmassa tuhansia vuosia ilman hiilidioksiidin lisääntymistä ilmakehässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä aiheutti ilmastonmuutoksen Euroopassa 10000 vuotta sitten kun kilometrinpaksuinen jää suli pois. Tuskin sentään fossiiliset polttoaineet? Olisko ilmastonmuutoksen ainoa "syyllinen" aurinko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse muuttaa - ' korjata ' ehyttä rikkinäiseksi.

Ravitsemussuosituksilla on syytä olla pääasiassa kaksi painotusta.
1. Ihmisen fysiologisesti terveellinen ravinnon koostus ja sille erilaiset vaihtoehdot - kuten nyt hyvin onkin.
2. Ravinnon tuottamisen mielekäs tuottaminen - siis ensisijaisesti paikalliset ruokatarvikkeet.

Ei liene mikään ' rakettitiede ' että esim. perunoita on täysin järjetöntä rahdata matkojen takaa maahamme.

On suorastaan käsittämätöntä että ravitsemussuosituksissa ei ole erillisenä osakokonaisuutena viljavan maailman puhtainta ravintoa tuottavan maamme satokausitietoja, joiden perusteella on mahdollista ohjata omaa kulustustaan täällä luontaisen vallitsevan kasvukierron mukaisesti.

Samaan yhteyuteen tulee liittää ajantasaiset tiedot vuotuisista satoisuuksista, koska vaihtelu on sekä vuodenaika että satokohtaista.
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo muutetaan vaan. Itselläni ko. lautanen tulee koostumaan 100 prosenttisesti brasilialaisesta naudan sisäfileestä. Ehkä pari lohkopottua siihen kaveriksi. Näillä mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina on jollain sanomista söitpä niin tai näin. Noudatan itselleni sopivaa ja terveellistä ruokavaliota ja syön ruokia, joista tykkään. Kieltäydyn aina kohteliaasti kakusta, pullasta sekä muista sokerihötöistä. En pidä hernekeitosta, joulukinkusta, perunaruoasta, enkä puuroista vain muutaman mainitakseni. Ei aikuisenkaan tarvitse syödä kaikkea, mitä tarjotaan ja kun kieltäydyn, niin turha siitä on mieltänsä pahoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisessa kummastuttaa sen "ilmastoystävällisen" lautasen laatija WWF, joka ymmärtääkseni on Maailman luonnonsäätiö, World Wildlife Fund. Miksikö se kummastuttaa? Yhtälö on aika sekava. Eläintensuojelujärjestöt ovat ryhtyneet väittämään lihantuotannon aiheuttavan hiilidioksidipäästöjä enemmän kuin kasvisravinnon tuottaminen. Syynä tähän ei missään tapauksessa ole ilmastonmuutoksen hillitseminen vaan lihantuotannon hankaloittaminen ajatuksella "meat is murder". WWF:n osa tässä yhtälössä ihmetyttää siksi, että tuotantoeläimet eivät ole luonnonvaraisia vaan kasvatettuja, ihmisen jalostamia, Joku voi tosin väittää, että ilmastonmuutos tappaa eliölajeja sukupuuttoon, mikä on täsmällisen ja erinomaisen totta. Dinosauruksetkin ovat kuolleet sukupuuttoon elinympäristönsä radikaalin muutoksen takia. Mikä sen muutoksen sai aikaan, ei ole täysin yksiselitteisen varmaa. Mahdollinen asteroidin iskeytyminen maahan, kenties ja siitä seurannut lämpötilojen raju laskeminen ja kasvikunnan valtava heikkeneminen auringonvalon puutteen ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden romahtamisen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elukat lopettaa lihan syönnin ja noiden lemmikit mitä niillä itsellä on , palataan sitten asiaan . Juottavat kissoilleen maitoa ja syöttävät kalaa,lihaa ja koirilleen jopa piimää . Ovat rahankerääjiä . Ja tuossa kuvassa pitäisi olla se kissan juoma maito lasissa ihmisille sekä koirille syötetty liha ja kissoille syötetty kala grillattuna . Amen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

17:25
Kirjaston käyttö jatkuu virtuaalisesti – Verkossa saa tietoa ja viihdettä ilmaiseksi jo laajan kirjon Tilaajille
17:21
Ennuste muuttui: koronavirusepidemian arvioidaan olevan Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
16:07
Syyttäjä haki kovempaa tuomiota kuorma-autoa ajaneelle rattijuopolle – Vetosi rangaistusjärjestelmän uskottavuuteen Tilaajille
16:00
Yrittäjät eivät elä silkasta sympatiasta, vaan tarvitsevat asiakkaita tuomaan liikevaihtoa Kaupallinen yhteistyö
15:52
Boris Johnson on tehohoidossa ja saa happihoitoa koronaviruksen takia – ulkoministeri Dominic Raab siirtyi Britannian johtoon
15:41
Koronakuolemia tuli seitsemän lisää, menehtyneitä nykytiedon mukaan 34, raportoinnissa viivettä – tartunnoista reilusti yli puolet Uudellamaalla
15:15
Ensimmäinen lasti HVK:n Kiinasta tilaamia suojavälineitä laskeutui Helsinki-Vantaalle – Finnairin kone toi 2 miljoonaa maskia ja 230 000 hengityssuojainta
83
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
40
Suomen Pankilta madonluvut: Koronavirustoimet voivat lohkaista Suomen taloudesta jopa 13 prosenttia, työttömyys jopa 11 prosenttiin
35
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
32
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Koronapotilaiden määrä OYSissa kasvaa: Tiistaiaamuna hoidossa oli yhteensä 11 henkilöä, seitsemän tehohoidossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image