Kotimaa

Psy­koa­na­lyy­tik­ko Pirkko Siltala puhuu taak­ka­siir­ty­mäs­tä, työstämätön trauma siirtyy yli sukupolvien

Pirkko Siltala luennoi tiistaina Oulussa. Yleisöluento saavutti valtavan suosion. KUVA: Compic/Pekka Sipola
Kotimaa 26.4.2017 10:10
Anna Kilponen

Psykiatrisessa hoitolaitoksessa oli hoidettavana psykoosin partaalla hoippuva, hieman harhainen nainen. Taskussaan hän kantoi saippuaa. Nainen oli menettänyt koko perheensä keskitysleirillä, vain hän oli selvinnyt hengissä.

Kun hoitohenkilökunta kysyi saippuasta, nainen vastasi, että se on peräisin keskitysleiriltä ja tehty juutalaisten rasvasta.

Hoidon aikana ryhdyttiin miettimään, mitä saippualle pitäisi tehdä: lopulta he hautasivat sen yhdessä kirkollisin menoin.

Kyseinen tapaus sattui 1970-luvun Englantilaisessa hoitolaitoksessa, missä psykoanalyytikko Pirkko Siltala oli tuolloin vierailemassa. Tapaus kosketti syvästi Siltalaa.

Hän on huolissaan siitä, että sysäämme usein syrjään traumojamme ja siirrämme niitä tiedostamattamme eteenpäin lapsillemme. Silloin puhutaan taakkasiirtymästä.

– Jos traumaattisia kokemuksia ei käsitellä yksilöllisesti tai yhteisöllisesti, ne jatkavat kulkuaan ja siirtyvät aina uudelle sukupolvelle. Ne eivät häviä, vaan jäävät piilotajuntaan, Siltala toteaa.

Siltala on käsitellyt aihetta myös viime syksynä julkaistussa kirjassaan Taakkasiirtymä: trauman siirto yli sukupolvien. Taakkasiirtymä on alkujaan psykiatri Martti Siiralan kehittämä termi. Nykyään siitä käytetään myös nimitystä ylipolvisuus.

Siltala peräänkuuluttaa yhdessä jakamista ja dialogia ihmisten välille.

– Yli sukupolvien siirtyvät traumaattiset kokemukset ovat hyvin yleisiä, siksi yksilöiden, yhteisöiden ja jopa kansakuntien pitäisi pystyä myös ottamaan vastaan ja käsitellä niitä. Ne ovat hyvin yleisiä, mutta niistä puhutaan hirveän vähän.

Hallitsijoiden hirmuteot
kansalaisten taakaksi


Traumoja aiheuttavat tyypillisimmin menetykset, muutokset ja elämän tuomat vaikeat kokemukset, kuten perheväkivalta, tapot, taloudelliset ahdingot ja petokset. Keskeisiä aiheuttajia ovat myös sodat, sorrot, rotu-, kieli- ja uskontoristiriidat. Lista on pitkä, mutta kyseiset asiat vaikuttavat ihmisten elämään sukupolvesta toiseen.

Esimerkkejä löytyy myös historiasta aina Stalinin ja Hitlerin hirmuteoista sekä alkuperäiskansojen vainoista lähtien.

– Suomen sodat, evakkous ja lasten siirto Ruotsiin ovat aiheuttaneet monenlaisia ongelmia perheille. Sodasta puhumiseen liittyi hyvin paljon häpeää, jota ei käsitelty aikoinaan riittävästi.

Esimerkiksi Syyrian sota, sitä seurannut pakolaisuus ja terrori­teot ylipäätään ovat nykyajan taakkasiirtymiä.

– Vallanpitäjien hirmuteot riistäytyvät hallitsemattomaksi kansalaisten taakaksi, jos niitä ei käsitellä yksilöllisesti ja yhteisvastuullisesti.

Siltalan mukaan käsittelemättömistä traumoista seuraa erilaisia käyttäytymishäiriöitä, myös psykoottiset kokemukset, masennus  ja psykosomaattiset sairaudet ovat yleisiä traumatisoituneilla.

Siltala kritisoi nykyistä turhan lääkekeskeistä hoitotapaa, jossa ei keskitytä riittävästi selvittämään, mitä ihmisen elämässä on tapahtunut.

– Perheterapia on vähentynyt huolestuttavasti, vaikka esimerkiksi monet lasten ja nuorten sairaudet ovat peräisin perheiden ongelmista.

Terapeuttista otetta tarvitaan

Siltalan mielestä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa tarvittaisiin terapeuttisempaa otetta. Pelkkä sijoittaminen vastaanottokeskuksiin ei riitä.

– En tarkoita, että kaikille pitäisi antaa psykoterapiaa, vaan sitä, että heidät pitäisi ottaa vastaan niin, että he pääsisivät heti jakamaan kokemuksiaan. Esimerkiksi eräässä Pohjois-Karjalan kunnassa järjestettiin tilaisuus, missä kyläläiset saivat tulla kuuntelemaan pakolaisten tarinoita tulkin välityksellä. Pakolaiset pitäisi ottaa inhimillisesti vastaan, jotta heidän ei tarvitsisi enää kokea uutta taakkasiirtymää täällä.

Pirkko Siltala luennoi aiheesta tiistaina Oulun pääkirjaston Pakkala-salissa. Tapahtuma oli valtavan suosittu, eivätkä kaikki halukkaat kuuntelijat mahtuneet saliin.

Tämä juttu julkaistiin Kalevassa sunnuntaina 23.4.2017.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Yksi paikallinen moderni kollektiivinen trauma on Nokian matkapuhelintoiminnan romahdus. Vaikka siitä on jo 5-8 vuotta, niin edelleen se vilahtelee keski-ikäisten valkokaulustyöläisten ja heidän lastensa puheissa. Jotkut ei siitä halua puhua, jotkut ovat sinut sen kanssa ja jotkut tosi katkeria (en tiedä mille ja mistä). On vaikuttanut monen elämään joko muuttona muualle, elintason alenemisena, työpaikan vaihtona, epävarmuuden lisääntymisenä, jollaikin elämän rikastuminena ja joillakin se johti kuolemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten taakkasiirrymästä pääsee eroon? (keskusteluterapia ei ole johtanut mihinkään koska en tiedä mistä keskustella kun en ole ollut paikalla tapahtumissa) Isovanhempien kotitalo on palanut, kaikki omaisuus menetetty ja ihmisiäkin. Huomaan itse roikkuvani kiinni tavarassa ja ihmisissä kynsin hampain. Todella vaikea luottaa siihen että elämä kantaa, varmistan ja varmistan asioita, en uskalla vaihtaa työpaikkaa koska voidaan irtisanoa koeajalla, pelkään pahinta jatkuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voit lukea menetelmästä nimeltä perhekonstellaatio. Löydät netistä lisätietoja siitä ja terapeutteja, jotka käyttävät menetelmää, jos päätät kokeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen kantanut sitä vanhempieni jättämää taakkaa mikä jäi kaikesta siitä henkisestä ja ruumiillisesta väkivallasta minkä kohteeksi jouduin jo varhaislapsuudessa ja edelleen teini-ikään asti. Henkinen väkivalta ei ole kokonaan ohitse tänäkään päivänä, se elää edelleen heistä jääneen tuskan takia. Se tuska syntyi ja kasvoi, ei niinkään heidän teoistaan, vaan siitä mitä jättivät tekemättä, he unohtivat rakastaa.
Yksi kysymys teille psykologian ja psykiatrian viisaille; Miksi te vieroksutte henkeä? Miksi te hoidatte vain puolikasta, mieltä?
Kävin joskus taisteluni alkuvaiheessa keskusteluterapiassa, mutta otettuani puheeksi parapsykologian ilmoitti terapeutti ettei psykologia käsittele parapsykologiaa, totesin ettei ollut mieltä jatkaa. Siitä lähtien, jo yli kymmenen vuotta olen tehnyt työtä itseni kanssa ilman terapeutteja. Mihin tämän päivän "henkinen hoito" on kadottanut juurensa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se jatkuu. Itken talvisodan enot kaikissa itsenäisyyden juhlissa vaikka en heitä koskaan nähnyt. Ja sen, miten raskasta vanhempieni elämä oli. Synnyin sodan jälkeen. Vanhemmat sisareni eivät halua puhua. He muistavat jotain. Vain minulle puhui äiti. Eikä kokemuksia voi jakaa. Kertoa ehkä omille lapsilleen. Jatkuuko se sitten taakkana heillä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime viikolla saatin kuulla viimeksi, kuinka hankala suomalaisilla on käsitellä itsänäisyytemme alku taipaletta. Istuva valtionvarain ministeri kuvaili kolikon kuvaa "mauton, julkaisu täytyy kieltää". Kuvassa oli olennaisia tapahtumia itsenäitymisemme alkuvaiheista. Vieläkään näitä tapahtumia ei voida käsitellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä voidaan.
On eriasia painaa juhlarahaan kuva teloituksista, kuin puhua siitä. Kolikon suunnittelijalla on lähtenyt lapasesta tuo kääntöpuoliteema. Muitakin viittauksia sisällissotaan on kuin teloitukset, kuten vaikkapa vasemmisto, Paleface ja Li.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on niin totta. Olen itse yrittänyt parhaani tullakseni tietoiseksi ja hoitaakseni oman osuuteni suvun "taakkatyöstä". Ehkä olen onnistunut? Toivon niin. Synnyin aika pian sodan jälkeen suomalais-venäläiseen perheeseen. Nyt sitä toivoisi tehneensä tarpeeksi noita kaikenlaisia ilmaisumeditaatioita ja perhekonstellaatioita sun muita "karmanpuhdistuksia" (näiden juttujen selvittämiseksi omassa elämässään) ettei lapsenlapsen, joka on myös kahden kulttuurin lapsi, tarvitsisi ratkaista enää ainakaan minun ja omien vanhempieni ongelmia omassa paikassaan eri kulttuurien välissä. Ymmärrän ns. "toisen polven" tilanteen tänne Suomeen muuttaneiden kohdalla kyllä ihan hyvin. Ja huom! On tämä ollut kohdallani myös suuri rikkaus, eräänlainen "hieno ja vaarallinen tehtävä" ja minä se "salainen agentti", joka sitä olen hoitanut. Asiaa voi katsella monelta kantilta. Näitä asenteita voisikin muuttaa siihen suuntaan, että kysymys on myös lahjasta eikä vain hirmuisesta taakasta. Se, joka kipuilee näkyvimmin, voi antaa ison lahjan muille jos se vaan osattaisiin sellaisena nähdä. "Taakkasiirtymä" on aika leimaava sana. Ja toinen esimerkki: kuten tuo äskeinen juhlakolikosta syntynyt mekkala osoitti, niin kansakuntana meillä olis siinäkin traumassa vielä paljon puhdistettavaa. Mutta miten? Se on iso kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa aihetta käsittelee myös Anne Ancelin Schützenberger kirjassaan Psykogenealogia (2011), jossa hän tarjoaa myös ratkaisumalleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näille ilmiöille on kyllä muitakin selityksiä, mutta jostakin syystä niistä ei haluta keskustella. On myäs omakohtaisia kokemuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisitko hiukan vihjaista, millaisia muita selityksiä ilmiöille on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että raamattuunhan tässä viitataan "oliko se toiseen ja kolmanteen polveen" vai "kolmanteen ja neljänteen polveen" ne taakat ja leimat siirtyvät. Sehän pitää paikkansa yleisemminkin kuin uskonto mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai trauma! Kannattaa muistaa, että nämä psykoanalyytikot saavat rahaa, kun auttavat "traumatisoituneita". Trauma on tekemisen puutetta. Silloin pääsee isopyörä luistamaan. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin puhuvat ihmiset, joilta puuttuu empatiakyky. Traumat eivät katoa tekemällä, käsittelemättömät traumat voivat aiheuttaa empatiakyvyttömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et siis yksinkertaisesti usko trauma- käsitteeseen lamauttavana ja rajoittavana tekijänä. Olet siis käytännössä sitä mieltä että jos näkee vierestä esim. oman perheensä murhattavan, niin parasta olisi herätä aivan normaalisti seuraavana aamuna töihin. Siis jos touhuaminen pitää pahat asiat poissa mielestä.. Ansiokasta ajattelua kerrassaan. Ääriesimerkki tietysti tämä, mutta trauma onkin aina subjektiivinen kokemus. Onnea loppuelämään👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voikohan taakkasiirtymällä selittää myös tämän päivän tapaa ja tyyliä keskustella keskustelupalstoilla esim. politiikkojen työhön ja tehtyihin ratkaisuihin liittyvien uutisten tiimoilta? Jotenkin tuntuu siltä, että usein niistä paistaa läpi tarkoitushakuinen kauna ja tahallinen vääristely joiden voisi ajatella - ainakin osittain - pulppuavan kotikasvatuksen lähteistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotaorpo äitini kertoi niin karmeita tarinoita sota-ajalta että vielä omassa lapsuudessani pelkäsimme desantteja. Sotaleski mummoni menetti leskeneläkkeensä kun sai sodan jälkeen "isättömän" au-lapsen jonka joutui yksin huoltamaan. Katkeruus siitä tätä yhteiskuntaa kohtaan on siirtynyt sukupolvien yli , myös minulle vaikka mummoni on jo aikoja sitten poismennyt. Vääryys toisia ihmisiä kohtaan aiheuttaa syvää mielipahaa josta on vaikea päästä irti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen ja siitä käynnistyneet sodat ovat kansakunnan muistissa. Meistä monet ovat kokeneet sodan ajan raakuudet ja edellisten sukupolvien kärsimykset myötäeläen heidän kärsimyksiään, yöllisiä huutojaan, raajojen menetyksiä juuri silloin kun nuoren ihmisen elämän tulisi olla parhaimmillaan. Neuvostoliitto tuhosi satojen tuhansien suomalaisten nuorten elämän, aina näihin päiviin.

Samoja raakuuksia on valitettavasti koettu myös "rauhan aikana" Ukrainassa, Georgiassa, Tsetseniassa, Afganistanissa ja viimeksi Syyriassa, jossa al-assadin laiton hallitus on surmannut venäjän armeijan tuella satoja tuhansia syyttömiä siviilejä, vammautuneita voi olla miljoonia ja Eurooppaan ovat paenneet miljoonat ihmiset. Samoin pohjois-korean sotilasdiktatuurissa on kansalaisilla aivan mielettömät olosuhteet ja siellä kuolemakin on helpotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää kirjoitusta on pakko korjata sen verran, että Eurooppaan ei todellakaan ole tullut miljoonia ihmisiä Irakin, Syyrian, Afganistanin ym konfliktien seurauksina. Vuonna 2015, joka oli poikkeuksellinen, koko Euroopan alueelle tuli vähän toista miljoonaa turvapaikanhakijaa, kun samaan aikaan Turkki vastaanotti lähes kolme miljoonaa syyrialaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image