Kotimaa

PS-nuoret kaatoivat emopuolueen ajaman sään­tö­muu­tok­sen – Halla-aho: Puo­lue­hal­li­tus ratkaisee, mitä tehdään

Tomer Souranto (vas.), Iisak Selin ja Toni Saarinen toivat kokouspaikalle styroksista tehdyn hautakiven.
Kotimaa 29.2.2020 11:18 | Päivitetty 29.2.2020 14:05
Aki Taponen

Perussuomalaisten nuorisojärjestö torjui Tampereella sääntömuutoksen, joka olisi antanut emopuolueelle halutessaan mahdollisuuden puhdistaa nuorisojärjestö etnonationalisteista.

Tampere

Perussuomalaisten nuorten yleiskokous hylkäsi lauantaina Tampereelle sääntömuutoksen, joka olisi mahdollistanut sen, että emopuolue voisi halutessaan erottaa nuorisojärjestön jäseniä.

Sääntömuutos olisi vaatinut kaksi kolmasosaa äänistä. Sen puolesta äänesti 56 ja vastaan 45, joten ehto ei täyttynyt.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi kokouspaikalta nopeasti poistuessaan, että puoluehallitus ratkaisee, mitä jatkossa tapahtuu.

– Meillä on kaikki mahdollisuudet pöydällä, katsotaan mitä tapahtuu. Sanotaan, että tämä olisi ollut pienimmän riesan tie, jos sääntömuutos olisi hyväksytty, Halla-aho sanoi.

Kovimpana ja nyt ehkä todennäköisimpänä vaihtoehtona on se, että puolue katkaisee siteensä nuorisojärjestöön. Se merkitsi nuorisojärjestön rahahanojen sulkeutumista ja sitä, ettei se enää voisi käyttää puolueen tunnuksia.

Lue myös: Kommentti: Halla-ahon vaihtoehdot ovat vähissä, kun nuorisojärjestö torjui sääntömuutoksen

Sääntömuutosta kannattanut nuorisojärjestön puheenjohtaja Asseri Kinnunen sanoi, että järjestön hallitus miettii, mitä seuraavaksi tehdään.

– Mitä puolue tekee, sitä kannattaa kysyä puolueelta. Halla-aho ei kokouksessa kertonut sitä tarkkaan.

Hän piti harmillisena, että sääntömuutos hylättiin.

– Tässä ei ollut kysymys minun puheenjohtajuudestani, hän vastasi kysymykseen, jatkaako hän järjestön johdossa.

Sääntömuutos olisi rajannut perussuomalaisten nuorisojärjestön äänivaltaisen jäsenyyden vain puolueen jäsenille, joiden pitää olla vähintään 18-vuotiaita.

Tarkoituksena on ottaa nuorisojärjestö tiukasti puolueen otteeseen, jotta ihmisten ihonväriä ja sukujuuria suomalaisuuden määrittelyssä korostavat etnonationalistiset ja fasismille flirttailevat jäsenet eivät enää pilaisi puolueen julkisuuskuvaa.

Hautakivi mielenosoituksena

Sääntömuutosta vastustavat Tomer Souranto, Iisak Selin ja Toni Saarinen raahasivat kokouspaikalle styroksista tehdyn hautakiven, jossa luki perussuomalaisen nuoret 1997–2020. Kolmikko tunnustautui etnonationalisteiksi Sourantoa lukuun ottamatta

– Todennäköisesti järjestö kaatuu tähän. Emopuolue katkaisee yhteydet nuorisojärjestöön, ellei kaikki ollut bluffia. En usko, että oli bluffia, Selin sanoi.

Etnonationalisteihin lukeutuva Matti Haapala piti etukäteen selvänä, että emopuolue katkaisee yhteytensä nuorisojärjestöön, jos sääntömuutos hylätään.

– Aika varmasti se tullaan toteuttamaan. Muutenhan puolue menettää kasvonsa uhittelun myötä.

Etnonationalisti Matti Haapala sanoi, ettei Jussi Halla-aho ole heille auktoriteetti.

Haapalan mukaan aika näyttää, onko puolueella rohkeutta olla tulevaisuudessa ilman nuorisojärjestöä.

– Uskon, että tässä tapahtuu samalla lailla kuin ruotsidemokraateilla. Siellä perustettiin tilalle uusi järjestö. Uskon, että niin käy meilläkin 70 prosentin todennäköisyydellä.

Varapuheenjohtaja erosi

Lisämausteen kokoukselle toi se, että PS-nuorten toisena varapuheenjohtaja toiminut Toni Jalonen ilmoitti viime viikonloppuna Virossa Etnofutur-tapahtumassa olevansa fasisti.

Jalonen saapui lauantaina PS-nuorten kokouspaikalle ja kertoi äänestäneensä sääntömuutosta vastaan.

– Jäsenistö äänesti demokraattisesti. En lähde arpomaan, mitä puolue nyt tekee. Jos puolue haluttaa toteuttaa uhkauksensa, se on sen asia.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos ilmoitti Jalosen Viron-puheen jälkeen, että Jalonen erotetaan puolueesta puolueen vastaisen toiminnan takia.

Jalonen ja nuorisojärjestön kolmas varapuheenjohtaja Tomer Souranto ilmoittivat alkuviikolla jättäneensä paikkansa nuorisojärjestön puheenjohtajistossa.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on korostanut, ettei puolue aja minkäänlaista rotuerottelupolitiikkaa ja ettei puolueessa suvaita fasismia eikä natsismia.

Avustukset vaarassa

Nuorisojärjestö sai tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa. Ilta-Sanomien mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, johtavatko Jalosen fasistipuheet joihinkin toimiin tämän vuoden avustuksen suhteen.

Viime vuonna PS-nuoret menetti 115 000 euron tukensa, koska sen katsottiin rikkoneen nuorisolain tavoitteita. Syynä oli Jalosen tviitti, jossa hän kehotti äänestämään eurovaaleissa perussuomalaisia, jottei Suomen tulevaisuus näyttäisi tummaihoisten maalta.

Juttua päivitetty 29.2. kello 12.06 ja 12.42.

Korjattu hautakiven vuosiluku kello 14.05.

 

MAINOS

Kommentoi

Eikö ps-nuoret ja puolue ajakkaan enää normaalien tavallisten ihmisten asioita, vaan marginaaliin kuuluvien kiihkoilijoiden?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolueissa on ihmisiä. Jotkut jäsenistä hamuavat isompaa henkilökohtaista siivua ja haluavat lopettaa poliittisen uransa puolueessa alkaen Siniseksi, toiset jonkin nationalistisen liikkeen parissa. Hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos perussuomalaiset ei rajoita jäsentensä äänivaltaa puoluekokouksissa, niin Jussi Halla-aholle tulee lähtö puheenjohtajan paikalta vuonna 2021. Puolueen fasistisiipi on aktiivinen toimija, vaikka ovatkin vähemmistössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienikin vähemmstö voi aiheuttaa suurta harmia, sillä nyt PS-nuorten jäsenistä ainoastaan noin 4,4 prosenttia oli paikalla, jolloin ehdotuksen kaatamiseen tarvittiin vain alle 2 % jäsenistöstä. Luutavasti varsinaisessa puoluekokouksessa on reilusti suurempi osanotto, joten siltä osin Halla-aho voi olla levollisin mielin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-aho olisi voinut puuttua tähän nuorisosiipensä etnonationalistitouhuun jo aiemmin, mutta jätti puuttumatta. Nyt sitten lensi aine tuulettimeen ja Halla-aho maksaa hintaa sekä omalla että puolueen uskottavuudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jossain harmittaa, kun Halla-ahoa ei päästykään demonisoimaan tämän pidemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tässä voi todeta kuin, että Jussilla ei pelisilmä riitä tässä pelissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukas professori se vasta kommentoikin Suomea valtiona, jossa väärin ajattelusta on tullut rangaistavaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoluekuri on usein ongelmallista ja varsinkin nuorten on vaikea sulattaa ajatusten ja puheiden rajoittamista. Toisaalta, liian suuri eriseuraisuuskaan ei toimi. Saa nähdä, syntyykö tästä uusi puolue, nuorten vetämänä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu Perussuomalaiset nuoret👍!halla-aho ja puolue-eliitti ei pääse vaikuttaan enään heidän mielipiteisiin👍Laura Huhtasaari täytyy saaha johtoon äkkiä ennenkun halla-aho pilaa puolueen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on viime sodasta liian pitkä aika, kun ääriajattelijat nousevat taas kerran jalustalle. Äärioikeistolaisuus tahi äärivasemmistolaisuus eivät ole koskaan historiassa tuoneet mukanaan mitään hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan ajan ennen "jytkyä" kun persut vielä kritisoivat muiden puolueiden ryhmäkuria. Oi voi, kyllä tuo Halla-ahon Jussi ja hänen puolueensa joutuukin vääntelemään sanoja. Hyvin on mainonnan opit sisäistetty, tai sanoisko Orwellin 1984 opit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan totta, Soinin ja Halla-ahon vetämissä puolueissa on eroa. Soini hamusi valtaa, Halla-aholla on myös poliittisia mielipiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret, nyt järki mukaan. On ihan turha selittää, että tarkoitti jotain muuta kuin tarkoitti. Maailmassa on tiettyjä sanoja ja tunnuksia, jotka vain yksinkertaisesti katsotaan pahoiksi asioiksi. Fasismi on yksi tällainen väkivaltaisen historian perusteella. Jos tällainen ei Jaloselle ja muille kelpaa, niin kyllä Suomeen yhdistyksiä ja puolueita mahtuu. Perustakaa omanne, ihan omalla nimellä ei kannata PS sotkea siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:11
Talousviisaiden ryhmän puheenjohtajan neuvo yritysten pelastamisessa: Ostakaa edes silloin tällöin take away -ruokaa tai vaikka suomalainen kiuas
19:00
Näin oululaisyrittäjät ovat reagoineet koronaan: asuntoesittelyitä etänä, verkkokauppojen perustamista ja laajentuneita kotitoimituksia Tilaajille
18:31
Kotipuoti on Inarin Kaamasessa koko kylän keskus – puodinpitäjä Sonja Loponen jututtaa kävijöitä pidempään vähintään kerran viikossa Tilaajille
18:24
Kempeleen kunnanvaltuusto siirtyy etäkokouksiin
18:00
Pandemia teki Andrew Cuomosta poliittisen sankarin – rohkeimmat ehdottavat demokraattien presidenttiehdokkaan vaihtamista
16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
66
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
31
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
24
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image