Kotimaa

Presidentti Niinistö FT:lle: Suomalaiset eivät tue Nato-jäsenyyttä ja minä olen suomalainen

Presidentti Sauli Niinistö korostaa Financial Timesin haastattelussa, ettei Suomi suhtaudu Venäjään pehmeästi.
Kotimaa 4.6.2018 8:55 | Päivitetty 4.6.2018 11:00
STT, Kaleva

Mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä vahvistaa jo sellaisenaan Suomen turvallisuutta, sanoo presidentti Sauli Niinistö talouslehti Financial Timesin haastattelussa.

- Suomalaiset eivät tue (Nato-jäsenyyttä) ja minä olen suomalainen.

Niinistön mukaan EU-maiden on kohdeltava Venäjää kunnioittavasti ja ratkaisuhakuisesti.

- Hän (presidentti Vladimir Putin) ei unohda ystäviään, jos häntä on kohdeltu kunnioittaen, Niinistö sanoo lehdelle.

Lehden mukaan Niinistö puhuu pitkästä kokemuksesta. Presidentti viittaa haastattelussa 1990-luvun alkuun, jolloin Putin toimi Pietarin kaupunginhallinnossa ja teki yhteistyötä turkulaisten poliitikkojen kanssa. Eläkkeelle jääneet valtuutetut ovat vielä nykyisinkin saaneet Putinilta kutsuja Moskovaan.

Niinistö korostaa haastattelussa, että Suomi ei suhtaudu Venäjään pehmeästi. Lehden mukaan Suomi tuomitsi ensimmäisenä maana Krimin haltuunoton ja on noudattanut täysimääräisesti Venäjän vastaisia pakotteita.

Niinistö kertoo olevansa huolissaan transatlanttisten suhteiden murenemisesta Yhdysvaltain vetäydyttyä Iranin ydinsopimuksesta. Niinistön mukaan tilanne on avannut Venäjälle ikkunan lähentyä Euroopan kanssa. Hän ottaa esimerkiksi Putinin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin äskettäisen tapaamisen Sotshissa.

- Ystävällinen on liikaa sanottu, mutta heillä oli vähintäänkin rakentavat keskustelut.

Tutkija: Nato-kortin käyttäminen pelotteena ongelmallista

Niinistön haastattelu herätti keskustelua viestipalvelu Twitterissä. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Matti Pesun mukaan Nato-jäsenyyskortin käyttämiseen pelotteena liittyy useita ongelmia.

– Turvallisuustilanteen kiristyminen pitäisi nähdä huomattavan paljon ennakkoon. Tämä (on) itse asiassa ristiriidassa nykyisen epävarmuutta ja yllätyksellisyyttä korostavan turpo-puheen kanssa, Pesu tviittasi.

Pesu arvioi, että Nato-jäsenyysprosessi on myös kiristyvässä tilanteessa hyvin epävarma, ja sen kariutuminen tai viivästyminen voisi olla kohtalokasta.

Pesun mielestä keskustelu Nato-optiosta menettää koko ajan merkitystään, kun Suomi rakentaa "kolmatta linjaa", joka perustuu EU-yhteistyöhön, maantieteellisen aseman tärkeyteen sekä puolustuspoliittisen yhteistyön tuomaan yhteistoimintakykyyn ja poliittisiin siteisiin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Kyllä meitä on yli miljoona suomalaista jotka tuemme Suomen Nato-jäsenyyttä. Puolueena olisimme pääministeripuolue, Suomen suurin puolue

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämö kokoomuksen predidenttihän kannattaa tiettu natoonlittymistä mutta julkisestihan sitä ei voi sanoa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on jo liittynyt Natoon, ellet sitä jo tiedä.

Jäsenyys vain puuttuu. Älä kuitenkaan kerro tätä itänaapurin pienelle rakettimiehelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täsmälleen samaa mieltä: NATOON JA HETI.
Olerko sinä ”Ei kumarralla”-poloinen lukenut lainkaan historiaa?
Historia toistaa itseään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natosta ei ole vastusta Venäjälle edes nyt ja kun tietää Putinin suunnitelmat niin Usakaan ei enää ala sotimaan Venäjää vastaan. Kuten Sale sanoi, miniydinase on erittäin käyttökelpoinen köyhän miehen ase tänään. Baltit eivät ymmärrä tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjästä ei ole mitään vastusta jos aloittavat sodan NATOa vastaan. Itseasiassa se olisi Venäjän loppu. Sen takia NATO-jäsenyys takaa kaikkien sen jäsenien turvallisuuden. Suomi käsittämättömästi ei liity puolustusliittoon vaan riskeeraa olemassaolonsa ihan ettei vaan Putin loukkaa tunteitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhottukaa. Talvisota meni jo. Nato ei tänne ehtisi ei parissa päivässäkään jos tilanne vaatisi ja miksi edes tulisivat?
Piskunen köyhä pläntti jossakin hiton kuusen juurella. höpö höpö..
Jos itä taas haluaisi tulla se tulisi, ei siinä sen kummemmin tarvis yskiä :)
Ei muutakuin paraati pystyyn torille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Venäjällä joku päivä tulee riittävän iso sisäpoliittinen kriisi niin Venäjä ratkaisee sen niinkuin aina aikaisemminkin, hyökkäämällä naapuriinsa. Tämän on saanut kokea Putinin ystävät Georgia, Krim ja Ukraina. Suomi ja Ruotsi ovat Euroopan heikoin lenkki koska emme ole osa puolustusliittoa johon lähes kaikki länsimaat kuuluvat. Yksin emme selviä mahdollisesta Venäjän hyökkäyksestä. EU-yhteistyöstä puhuminen on vain merkityksetöntä diibadaabaa koska se ei johda mihinkään konkreettiseen. EU ei luo omaa armeijaa koska EU-valtioilla on jo sellainen, nimeltään NATO. Ja siihen me emme kuulu, koska isolla osalla kansaa on Tukholma-syndrooma vahvasti voimissaan jo neljännessä sukupolvessa ja itsemme pelastamisen sijasta me käyttäydymme itsetuhoisesti. NATO on ainoa asia mikä tämän maan tulevaisuuden voi pelastaa, jos emme siihen liity, on meidän ja tulevien sukupolvien tulevaisuus vaarassa ihan jokainen päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Sauli, juuri näin. Kaikki amerikkalaisen viihdeteollisuuden parissa kasvaneet todellisuudesta irrallaan olevat venäjäpelkoiset voivat tarvittaessa muuttaa Ruotsiin ja mennä siellä peiton alle piiloon. Jos Suomi liittyisi NATOon, meistä tulisi samanlainen USAn housunlahkeen takaa Venäjälle räksyttävä pikku puudeli kuin Virostakin. Ei tehdä Suomesta kenenkään alusmaata vaan ollaan itsenäisiä ja ylpeitä siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pehmopresidentti hävittää tämän sinisilmäisen ja vähä-älyisen kansan.
Maksimoidakseen suosionsa.
Kunnes piippalakit ovat ikkunoidemme takana ja tankit kaduilla.
Venäjän entisillä mailla.
Virolaiset jo säälivät meitä.
Voi meitä, muuta ei voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jopa oli ääliömäistä kommentointia presidentiltämme. Suomettuneisuuden ajan ummehtuneet puheet siis on voimassa edelleen.
Vai ei Putin unohda 'ystäviään'.. melkekoista pelkurimaisuutta ja nöyristelyä osoittava kommentti. Emme todellakaan halua olla mitään Putinin ystäviä (saati sitten uskollisia alamaisia).
Herätys, Niinistö. Nato ei ole mikään optio. Se (jäsenyys) joko on tai ei ole. Kriisin aikana se ei ole enää mikään optio. Silloin nuo puheet sitten viimeistään punnitaan. Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhu vain omasta puolestasi. Ei natokiimaa suomeen ei natokiimaa minnekkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putteria ihan täällä lännessäkin. Kaikki nuo sotatoimetkin ovat olleet ihan järkeviä lännestäkin katsoen ja Venäjän kannalta perusteltuja. NL:n hajotessa lännellä olisi ollut harvinainen tilaisuus alkaa rakentamaan toisenlaista maailmaa. Luulen että Salekin myöntää tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nato on pöytälaatikkofirma, siksi se ei enää kiinnosta juuri ketään. Vähiten Trumppia ja Merkeliä. Sama kun liittyä kultapossukerhoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa Euroopan maista kuuluu Natoon ,siitä voi päätellä onko minkä kokoinen vaikuttaja, suomen kannattaa jättää hakemus pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata jättää mihinkää pöytälaatikkofirmaan anomuksia. Turhaa ajan hukkaa, johon ei usko enää kukaan. Näytöt tasan nolla. Kysytään vaikka virosta, onko niillä turvallinen olo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nato on itäblogin reservaatti. Saksa, Ranska, Italia ei halua olla tukemassa kaunasieluja. Mieluummin Putinin kavereita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole mikään Niinistö-fani, mutta siinä olen olen samaa mieltä, että EU-maiden ja Suomen on kohdeltava Venäjää kunnioittavasti ja lisäisin ettei Venäjää pidä nöyryyttää, se ei ole viisasta, eikä siitä hyvää seuraa. Venäjää ei pidä yrittää saada polvilleen, eikä nurkkaan. Kaiken A ja O on toisen kunniotus ja tasavertainen lähestyminen niin maiden kuin ihmistenkin välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

22:15
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
21:27
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
21:05
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
20:24
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
20:17
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
20:01
Yle: Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
20:00
Kierikissä kokeillaan, kuinka kivikauden ihminen pysyi hengissä talvella – "Erakko ei ole pitkään selviytynyt" Tilaajille
132
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
76
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
68
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
46
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
39
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
33
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
27
OYSin B-osan rakentamisesta allekirjoitettiin urakkasopimukset – ensimmäiset uudet tilat otetaan käyttöön vuosina 2022 ja 2023

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

174 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Lotossa päävoiton todennäköisyys on noin 1/14000000. Osakemarkkinoilla tuotto on huonoinakin aikoina varmempaa, jos ei h... Lue lisää...
Leevi M. pilven laid...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image