Kotimaa

Poste restante -palvelu tulee maksulliseksi – "Pe­rus­toi­meen­tu­lo­tuel­la elävälle asun­not­to­mal­le kolme euroa on kohtuuton"

Poste restante -palvelut ovat maksullisia maaliskuun alusta lähtien. KUVA: Anssi Jokiranta
Kotimaa 8.2.2019 14:39
Kaleva

Posti muuttaa poste restante -palvelun maksulliseksi maaliskuun alusta lähtien. Jatkossa postin noutamisesta veloitetaan 3,10 euroa kerralta.

Palvelun muuttuminen maksulliseksi asettaa asunnottomat eriarvoiseen asemaan muuhun väestöön nähden, kommentoi Kriminaalihuollon tukisäätiö. Muutos koskettaa myös rikostaustaisia, koska noin kolmasosa vangeista vapautuu asunnottomana.

– Kolme euroa ei ole kaikille suuri raha, mutta perustoimeentulotuella elävälle asunnottomalle se on kohtuuton. Kun jokaisesta postin noudosta veloitetaan, asunnottomilla ei välttämättä ole mahdollisuutta tarkastaa postejaan riittävän usein ja tieto asunnottoman elämään olennaisesti vaikuttavista asioista jää saamatta, kertoo Kriminaalihuollon tukisäätiön asumispalvelukoordinaattori Mia Juselius.

Poste restante on tarjonnut asunnottomille tiedonsaannin heitä olennaisesti koskevissa päätöksissä, kuten tietoa tarjotusta asunnosta tai työpaikasta. Jos asunnoton ei saa tietoa viranomaisten selvityspyynnöistä esimerkiksi koskien toimeentulotukea, perusturva evätään riittämättömän selvityksen vuoksi.

Muutos saattaa vaikuttaa myös poliisin työmäärään ja asunnottomien rangaistukseen tuomittujen mahdollisuuteen suunnitella tuomiotaan.

Rangaistukseen tuomitut saavat kirjeitse kutsun tulla tekemään rangaistusajan suunnitelmaa yhdyskuntaseuraamustoimistoon. Jos suunnitelmaa ei saada tehtyä, he saavat kirjeitse kehotuksen ilmoittautua suorittamaan rangaistusta vankilaan. Jos henkilöllä ei ole mahdollisuutta vastaanottaa kirjettä ja saapua sovitusti, hänet etsintäkuulutetaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (146)

Hieno firma tuo Posti. Se on vähän niinkuin valtiokin, eli vitut Suomesta ja suomalaisista. Oikeasti, onko tämä edes mahdollista? En minä ainakaan aio maksaa kertaakaan mitään hakiessani postia. Joten lähettäjät jotka ovat lähetelleet juttujaan... onnea vaan kun maksatte postille toimituksesta, mutta ei se ainakaan minulle perille tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no postin ja altian osakkeet on siirretty kaikessa hiljaisuudessa vakelle,joten kohta nämä yritykset on vain muisto suomalaisille ,ja muu valtionomistus menee perässä,ONNEA SUOMI JA SUOMALAISET.ja tästähän ei ole pahemmin uutisoitu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä, että ovatkin siirtyneet pois valtiolta yhtiöön joka voi yhtiönä tehdä hyvää tulosta.
On tuosta uutisoitu, jos vain osaa lukea, mutta ei tästä siirrosta mitään haittaa tule olemaan.
Miksi nuo olisivat kohta vain muisto? Onko VR, Posti, Transpoint, Finnair pelkkiä muistoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan liian kallista.
Juttua lukiessani olin varma että puhuttiin kuukausimaksusta tai muusta, mutta yhdestä hakukerrasta yli kolme euroa?

Jos kustannukset todella ovat noin suuret, niin uskon ettei ketään haittaa maksaa kirjeen lähetyksestä parinkymmenen sentin lisähintaa tietäen, että tämä peruspavelu tullaan säilyttämään ilmaisena.
On varmasti myös keinoja, joilla posti restanten aiheuttamia kuluja saadaan pienennettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postimaksu maksettu eikä kirjettä tarvitse edes lähteä kuskaamaan asiakkaalle. Asiakas noutaa postinsa postikonttorista, ei kuluja Postille jonka johtopäätös asiasta: itsepalvelusta on perittävä maksu. Outoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johonkin se restantekirjekin aina kuskataan. Ei niitä lajittelukeskuksesta voi noutaa. Sopiva maksu olisi 10 euroa/viikko, tuli postia tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postit haetaan yleensä päivittäin, joten hinnaksi kuukaudessa muotoutuu 93 euroa. Vuositasolla siis 1116 euroa. Törkeän paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisi olla vielä enemmän, sillä ne jotka haluaa olla näkymättömiä, niillä on kyllä varaa maksaa. Miksi tämän palvelun pitää mielestäsi yhteiskunta maksaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä yhteiskunta maksa. Postilähetyksen lähettäjä maksaa postimaksun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuon eräille yhteiskunta maksaa, sillä ilmaista palvelua ei ole. Miten ihmeessä te voitte olla noin ulkona kaikesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asunnotonko haluaa olla asunnoton? Kysy Heikki Hurstilta asiasta, hän on asiantuntija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, moni asunnoton haluaa olla asunnoton ja olen työssäni tekemisissä näiden asunnottomien kanssa paljon, joten tiedän tasan mistä kommentoin.
Ja miksi on asunnoton? Mieti sitä, ennen kuin alat satuilemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuonne jääku ulosottomiehen vikinät ja yleisensyyttäjän virhearviot tapahtuneista tilanteista saamatta, yessssss pitäkää siellä!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunnan sivistystaso näkyy siinä miten heikompiosaisista pidetään huolta. Asunnottomilta ei voi tuollaisia maksuja periä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitko hiukan perustella väitettäsi? Asunnottomilla jää enemmän rahaa käyttöön, kun ei ole asumiskuluja joten aivan hyvin voivat maksaa saamastaan erikoispalvelusta.
Tämä juurikin kertoo, että sivistys alkaa tehdä nousuaan, kun vaaditaan ottamaan itse vastuu asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt haluan kyllä perustelut tuolle että jääpi enemmä rahaa kun ei ole asuntoa :)
Ensinnäkin missä tehet ruokaa kun ei ole asuntoa jossa olisi keittiötä?
Missä peset mahollisen pyykin mitä tulee jos sattuu olemaan repullinen vaihtovaatteita?
Missä yövyt jos et halua joka yö nukkua ulkona taikka rappukäytäväissä peläten mahollista turpaan saantia känniseltä nuorisokoukolta?
Sitä yllättäen palaa enemmän rahaa asunnottamana kuin se että on asunto jossa saat ruuat jääkaappin ja pakkaseen, sulla on pyykinpesukone jossa pestä pyykit ettei tarvi pikapalveluita käyttää, saat asumistuen jos olet työtön.
Kannattaa kokeilla reipas puoli vuotta olla ilman asuntoa niin ettet kavereiden nurkissa ole jos olet sitä mieltä että sillä säästää rahaa ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä et saa kuukaudessa tuhlattua mainitsemiisi asioihin 300- 500€/ kk mitä vuokraan menisi.
Työttömien ruokalassa, seurakuntien tarjoamat eväät maksaa muutaman euron, joten ei ole kallis.
Pesuloissa maksaa 4- 5€ kun peset koneellisen pyykkiä ja saat ne kuivattuna mukaasi eli ei todellakaan kallista.
Ilmaisia paikkoja on monia, missä yöpyä varsinkin talvella ja ihan ilmaiseksi.
Eli tuossa on nyt tuhlattu vajaa kymppi noihin mainisemiisi asioihin ja jäljellä on vielä monta sataa ns. vuokra rahoista.
Tiedän tasan tarkkaan asunnottomuuden, joten älä ala neuvomaan ja vielä tuollaisia satuja päästellen huomaan, ette ole asunnoton koskaan ollut. Sinä saat paljon asioita tehtyä jo pelkän sähkölaskun hinnalla eli kyllä sinulla enemmän rahaa on mitä olisi vuokralaisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään tekemistä sivistystason kanssa. Suurin osa "heikompiosaisista" on itse jatkuvalla käyttäytymisellään aiheuttanut elämäntilanteensa. Korkki kiinni ja pillerit piiloon. Siitä lähtee nousu. Joku onnistuu, joku ei. Sellaista elämä on, turha vinkua, jos ei itse edes yritä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvituskuvan postiauto on pysäköity jalkakäytävälle. Mikäli valvova viranomainen on ollut hereillä ja sakottanut, niin taas on mennyt pieni siivu korotetusta maksusta sakonmaksuun. Epäilen kyllä että valvonta on taas pettänyt ja väärinpysäköinti jatkuu..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkää kiusantekoa Postilta. Postimaksu on maksettu jo ennen kuin posti edes saapuu heidän hyppysiinsä. Miksei veloteta postilaatikkoontoimitusmaksua niiltä joilla on omat postilaatikot? Siinä vasta onkin kuluerä, kun pitää juosta ympäri kaupunkeja ja kyliä muutamaa paperinpalaa viemässä, vieläpä "ilmaiseksi".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (146)

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
19
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image