Kotimaa

Poliisin etälamautin aiheuttanut useita kuolemia

Oulun poliisi on käyttänyt etälamauttimia. KUVA: Peura Pekka
Kotimaa 21.11.2007 5:51 | Päivitetty 21.11.2007 13:08
STT, Kaleva
Yhdysvalloissa kolme miestä on kuollut viikon aikana poliisin käytettyä heihin etälamautinta.

Kuolemantapaukset sattuivat eri puolilla maata vain muutamia päiviä sen jälkeen kun puolalainen mies kuoli poliisin käytettyä häneen etälamautinta Kanadassa.

Etälamauttimien valmistaja Taser väittää, että sen laitteet eivät voi olla syynä kuolemantapauksiin. Laitteita on tähän saakka pidetty melko turvallisina.

Suomen poliisi suhtautuu varoen etälamauttimen käyttöön, vaikka pitääkin sitä tehokkaana taltutuskeinona. Ylikomisario Seppo Sivula sisäministeriön poliisiosastolta kertoo, ettei etälamautin ole aiheuttanut Suomessa pysyvää vahinkoa kenellekään.

-- Suomen poliisi pyrkii siihen, että se on voima-asteikkomme yläpäästä. Ei sitä käytetä kevyin perustein. Kynnys etälamauttimesta ampuma-aseen käyttöön on hyvin pieni, Sivula kuvailee.

Etälamautin pysyy Suomessa toistaiseksi edelleen poliisin voimankäyttökeinona.

-- Totta kai me seurataan tilannetta. Tietysti tällaiset havainnot otetaan vakavasti, Sivula vastaa.

-- Käsittääkseni Yhdysvaltain kuolemantapauksissa niihin on saattanut liittyä muun muassa kokaiinin käyttöä.

Yhdysvalloissa käytössä olevia Taserin etälamauttimia hyödynnetään myös kotimaassa. Atlantin takana surmatapauksissa laitteet olivat kooltaan hieman isompia M26-mallisia, kun taas Suomessa ne ovat mallia X26.

Jatkuvassa käytössä ympäri Suomea

Etälamauttimet otettiin Suomessa koekäyttöön kolme vuotta sitten. Marraskuussa 2005 ne hyväksyttiin hyvien kokemusten perusteella poliisin virallisiksi käyttövälineiksi.

Sivulan mukaan etälamauttimia on käytössä 150--200 ympäri Suomea. Laitteen korkean hinnan vuoksi -- reilut 1 000 euroa -- niitä ei ole saatu partioautoihin laajemmin.

-- Kyllä varmasti päivittäin niitä jossain päin käytetään. Esimerkiksi Vantaalla tänä vuonna laitetta on käytetty 20 kertaa. Tämä pitää sisällään myös laitteella uhkaamisen.

Lamauttimia löytyy myös Oulun poliisista.

Etälamautin on tarkoitettu tilanteisiin, joissa uhkaavasti käyttäytyvä henkilö on saatava hallintaan eivätkä kiellot ja käskyt ja mahdollisesti fyysiset voimakeinotkaan auta. Lamautinta voidaan käyttää myös tilanteissa, joissa poliisia uhataan esimerkiksi astalolla.

Etälamautin sinkauttaa kaksi metallinuolta typpipatruunan voimasta lähes seitsemän metrin päähän. Liipasinta painettaessa hakasiin johdetaan sähköjohtoja myöten 50 000 voltin jännite.

Virta katkaisee hermoston ja lihasten välisen toiminnan. Kohdehenkilön lihakset lamautuvat ja hän joko jähmettyy paikalleen tai kaatuu.

Lamautin tehoaa myös esimerkiksi huumausaineiden vaikutuksen alaisiin henkilöihin, jotka eivät välttämättä reagoi pelkkään kipuun.

Poliisikoulussa on testattu uutta teknologiaa, jossa etälamauttimeen on yhdistetty ladattava akku. Sen pohjassa on kamera. Kun etälamauttimen virta kytketään päälle, myös kamera menee automaattisesti päälle ja nauhoittaa sekä kuvaa että ääntä myös pimeässä.

Tarkoituksena on saada todenmukaista tietoa siitä, mitä kussakin käyttötilanteessa on sanottu ja tehty.

Etälamautinta on pidetty niin sanottuna vähemmän vaarallisena voimakeinovälineenä, joita poliisi on voinut käyttää. Muita välineitä ovat muun muassa ase, käsiraudat, pippurisumute sekä teleskooppipatukka.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Poliisin tehtävä on valvoa ja pitää yllä lakia ja järjestystä. Tätä tehtävää helpottamassa poliisilla on aseet. Ase voi olla esimerkiksi pamppu, pistooli tai tainnutin. Aseella on poliisin toiminnossa nähdäkseni kaksi roolia. Ase on pelote, jonka olemassaolo, tai viimeistään suora uhkaus aseen käytöstä, jo usein estää lain ja järjestyksen rikkomisen. Äärimmäisempi toimenpide on varsinainen aseen käyttö, johon joudutaan turvautumaan ääritilanteissa, eli kun uhkaus ei riitä. Ampuma-aseen aiheuttama uhka on viime aikoina pienentynyt älyttömien oikeusjuttujen seurauksena. Toisaalta esimerkiksi Yhdysvalloissa on monta surullista esimerkkiä siitä, mihin poliisin ajattelematon aseenkäyttö voi johtaa. Tainnutin on tässä mielessä "humaanimpi" vaihtoehto, eli "uhrin" todennäköisyys selvitä iskusta on huomattavasti suurempi. Maailmassa sattuu kaiken muun pahan lisäksi joskus myös vahinkoja. Kuitenkin poliisin aseenkäytön lähtökohta on aina lain ja järjestyksen ylläpitäminen. Voit siis vapaasti katsoa peiliin, jos poliisi uhkaa sinua tainnuttimella. Vielä syvällisempi itsepohdiskelu on paikallaan, jos poliisi päätyy käyttämään tainnutinta sinua vastaan. Jos nyt sattuu niin, että sydämesi ei kestä sähkövirtaa ja sanoo työsopimuksensa irti, niin huono tuuri, mutta syyllinen löytyy edelleen sieltä peilistä. Poliisi on koulutettu käyttämään aseitaan. Tällä minimoidaan riski, että ulkopuolisille tapahtuu jotakin. Kuitenkin, aina kun kyse on aseista, on mukana myös riski. Koulutuksessa varmasti käydään läpi mm. millaisessa tilanteessa mitäkin asetta voidaan käyttää. Esimerkiksi sähkövirran "pomppaaminen" sivulliseen on lähes mahdotonta tai ainakin äärimmäisen epätodennäköistä. Itse en sivullisena ainakaan viihtyisi kovin kauaa huumehöyryissä riehuvan narkkarin läheisyydessä, jota poliisi on tullut taltuttamaan. Asiaa kyllä kannattaa tutkia. Esimerkiksi mikä on kuolemaan johtaneiden tapausten suhteellinen osuus kaikista tainnuttimen käyttötapauksista? Käytetäänkö tainnuttimia usein viattomia ohikulkijoita vastaan? Mikä uutisoidut kuolemantapaukset loppujen lopuksi aiheutti? Ovatko ihmiset, jotka elävät rikollisten hallitsemassa anarkistisessa yhteiskunnassa, paremmin turvassa, kuin ne ihmiset, jotka asuvat tiukkaan kontrolloidussa poliisivaltiossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virta se tappaa ei jännite... Pakkasella kun otat villapaidan päältä niin samaa luokkaa olevia jännitteitä syntyy kuin tuo 50kV

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä kuuluuko poliisien tazer-koulutukseen uhrina oleminen. Mutta silloin kun tazerit tuli Suomeen, niin useat poliisit olivat vapaaehtoisesti lamautettavina. Netissä oli siitä videokin. Ehkä paras tazer -video on Jackass -ohjelmassa. Youtubesta se löytyy hakusanoilla "jackass self defense test".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oulussa erästä henkilöä joka yritti paeta poliisia jalan, ampui poliisit kaksi lamautinta häneen. ensin toinen tyhjäksi ja perään toinen. todellakin tarvitaan kamerat kuvaamaan tapahtumia tai poistetaan lamauttimet käytöstä. ei tarvi olla ku sydämessä vikaa vähän niin varmasti lähtee "asiakkaalta" henki!! ..vai pitäiskö sydänvikaisille laittaa neonvaloja vilkkumaan pipoon merkiksi poliiseille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikan tapauksia ei kannata ottaa Suomessa esimerkeiksi, siellä poliisilla on paljon helpompi käyttää voimakeinoja kuin tarkoin valvotussa kotimaassamme. Mutta ajatellaanpa välissä niin, että jos aiot riehua ja hyökätä poliisin tai sivullisen kimppuun, niin olet sähköiskun ansainnut! Ja jos olet vielä huumeita käyttänyt, niin olet mahdollisen sydänpysähdyksesi ansainnut, sillä tietoisestihan niitä huumeitasi käytät. Ihmisillä on vastuu itsestään ja teoistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitä tuosta nyt kauhistelemaan, jos jollekkin apuvirtaa annetaan niin eiköhän tuo liene omalla toiminnallaan ole sen aiheuttanut..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikella on puolensa, kylmä tosiasiahan on että joe tazeria ei olisi polliisilla niin silloin joutuisi käyttämään luotiasetta entistä useimmin. Kuitenkin tazerit on olleet niin pitkään markkinoilla että jos se olisi oikeasti se syy kuolemantapauksiin niin eiköhän ne olisi kielletty jo aikoja sitten. Toki kaikki tapaukset kannattaa tutkia ja ottaa niistä oppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montakohan miestä Yhdysvalloissa on kuollut viikon aikana poliisin käytettyä heihin ampuma-asettaan. Aseenkäytön kynnys on siellä melkoisen paljon alhaisempi kuin mihin täällä Suomessa on totuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Youtubessa voi hakea sanalla tazer, niin löytyy esimerkkejä jenkeistä. Aiemman kommentoijan mainitsema "Sähkövirran osuminen sivullisiin" ei oikein ole mahdollista. Tazer ampuu kaksi nuolta, missä on ohut johto perässä. Molempien elektrodien on osuttava kohteeseen. Eli ei siinä mitään "hyppysähköä" käytetä. Sen jälkeen poliisi voi painaa liipaisinta, niin uhri menee toimintakyvyttömäksi liipaisimen painamisen ajaksi. Jos henkilö jatkaa riehumista, niin voi painaa uudelleen. Jos on huono sydän tai joku muu sydämeen liittyvä sairaus, niin tazerointi voi olla vaarallinen. Terveelle ihmiselle se ei aiheuta kuin fyysistä tuskaa. Jenkkien tapa käyttää tazeria jokaiseen hankalampaan "asiakkaaseen" on suurin syy miksi siellä kuolee porukkaa. Youtubessa on kymmeniä videoita, missä tazeroidaan ihminen sen takia, kun se ivaa poliisia tai ei mene maahan makaamaan. Jos videoita on Youtubessakin noin paljon, niin tazerointimäärät pitää olla aika isoja. Suomessa poliisi käyttää tazeria aseen vaihtoehtona. Aiemmin poliisi ampui riehujaa jalkaan. Nyt yritetään ensiksi lamauttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne varmaan pelkkään kiinniottoon ole kuolleet, lamautin sen on aiheuttanut. Ei ole taittu tutkia riittävän laajalti sähkövirran vaikutuksia erilaisiin ihmisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johon lamautinta tarvii käyttää ottaa itse tietoisen riskin riehuessaan. Käyttäytyy siis niin ettei joudu lamauttimen kohteeksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olikos tässä sellainen juttu että saattaa vaikuttaa voimakkaammin kovan huumausaineen alaisena olevaan? Ainakin aikaisemmissa kuolemantapauksissa oli yhteys huumeisiin. Pumppu ei kestä tai jotain, kun keho käy muutenkin kierroksilla.Tosin myönnän, että tästä tiedosta on aikaa muutama vuosi. Kanadan reissulla luin sanomalehteä, tuolloin oli kanssa henki lähtenyt parilta (muistaakseni) heroiinin käyttäjältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan niilla poliiseilla myös aseet ja niihin luoteihin kuolee varmasti. Poliisilla on aina voimakeinojen käyttöön hyvä syy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos järjestää itsensä tilanteeseen, jossa poliisi joutuu käyttämään etälamautinta, niin joutuu myös vastaamaan seurauksista. Parempi ampua lamauttimella kuin ysimillisellä. Ei hirvitä yhtään, en aio joutua lamautettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma kun rikollisia pitäisi suojella enempi kuin Poliisia. Kyllä mun mielestä Poliisilla on oikeus voimankäyttöön aina kun vaarana sivullisten tahi Poliisin joutua vahingoittumis tahi kuolemanvaaraan. Tässä yhteiskunnassa hyysätään muutenkin rikollisia enemmän kuin muita esim rikoksen uhreja. Rikollisten ihmisarvo on nostettu ylitse muiden. Kielletään etälamautin mutta laitetaan pakolliseksi ampumaaseen käyttö.Voihan siinä joutua joku sivullinenkin vaaraan. Tai annetaan rikollisten riehua vapaasti mitä sitten jos muutamia sivullisia siinä kahinassa kuolisikin. Voi jesus mihin tämä yhteiskunta meneekään.Väärintekijöiltä ymmärretään mutta kohteita ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi tätä hys-hys yhteiskuntaa.... Jos poliisi todella joutuu semmoiseen tilanteeseen, missä voimakeinojen käyttö on tarpeen, on etälamautin paljon mukavampi vaihtoehto kuin pistooli. Vai mitä ehdottavat hyssyttelijät: mikäli poliisia vastustava lainsuojaton ei tottele puhetta ja käskyjä niin hänellä on oikeus hyökätä poliisia vastaan? Järki käteen ja poliisille oikeus tehdä työnsä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lamautin tehoaa myös esimerkiksi huumausaineiden vaikutuksen alaisiin henkilöihin, jotka eivät välttämättä reagoi pelkkään kipuun <- tyhmin väite ikinä, miks tämä piti tähän juttuun nostaa esille? :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

testaakohan ne poliisit itseensä, miltä tuntuu tuo etälamautin? Olisi kyllä ihan kohtuullista että se kuuluisi koulutukseen. Tietäisi ainakin its lamauttajakin, miltä tuntuu, mihin kannattaa tähdätä jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sanomattakin selvää, että n. 50000 voltin jännite voi aiheuttaa sydänpysähdyksen. Jännite aiheuttaa voimakkaan kouristuksen ja kouristus esim. pallean alueella voi aiheuttaa rytmihäiriön! Toki bisnestä pyörittävä valmistaja on toki haluton myöntämään tämän lääketieteellisen tosiasian!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

117
HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta
68
Lakko ja työsulku uhkaavat viedä metsäalan työntekijöiltä lomapäiviä – Teollisuusliiton Aalto: "Ei se vahinko ole, sulkupäätöksen vaikutus on laskelmoitu"
47
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
41
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
37
Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu
37
Kommentti: Siellä missä tapahtuu, siellä on Rinne
28
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Aiotko ostaa tai syödä joulukinkkua?

Jouluun kuuluu kotimainen kinkku. Ehdottomasti. Lue lisää...
Reilu meininki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image