Kotimaa

Po­lii­si­jär­jes­tö­jen liiton Rinne:  "Poliisin tehtävä on selvittää rikoksia, mutta ei keinolla millä hyvänsä" – Edellyttää laajaa keskustelua po­ti­las­tie­to­jen käytöstä

KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 6.11.2018 18:01
Minna Akimo

"Poliisin tehtävä on selvittää rikoksia, mutta ei keinolla millä hyvänsä", sanoo Rinne, joka kuuli suunnitteilla olevasta lakimuutoksesta ensimmäisen kerran tänään tiistaina.

Suomen poliisijärjestöjen liiton (SPJL) puheenjohtaja Jonne Rinne suhtautuu kriittisesti siihen, että poliisien oikeutta saada arkaluonteisia potilastietoja laajennettaisiin.

Hänen mukaansa potilastiedot kuuluvat niin vahvasti yksityisyydensuojan piiriin, että niiden avaaminen viranomaisille vaatisi erittäin laajan ja perusteellisen yhteiskunnallisen keskustelun.

– Poliisin tehtävä on selvittää rikoksia, mutta ei keinolla millä hyvänsä. Ymmärrämme, missä yksityisyyden suoja menee, joten tällainen uudistus vaatisi perusteellisen yhteiskunnallisen keskustelun, Rinne sanoo Lännen Medialle.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että sisäministeriössä työstetään lakimuutosta, joka laajentaisi poliisien oikeutta saada potilastietoja sellaisissa rikostapauksissa, joista voi saada yli neljä vuotta vankeutta.

Lakimuutosta perustellaan sillä, että poliisi voisi herkemmin puuttua kotiväkivaltarikoksiin sekä vakavampiin rikoksiin kuten joukkosurmien eli kouluampumisten tai terroritekojen suunnitteluun.

Perheministeri Annika Saarikko (kesk.) ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) korostavat, ettei kyse ole siitä, että poliiseilla olisi automaattinen oikeus saada potilastietoja aina niitä pyydettäessä.

Lääkärin pitäisi käyttää myös omaa harkintaa, milloin huolesta pitäisi ilmoittaa poliisille.

– Tässä on kaksi merkittävää oikeuskulmaa. Missä määrin pidetään oikeutettuna arkaluonteisten tietojen saamista silloin, kun joku suunnittelee kouluampumista tai terroristista tekoa. Maalaisjärjellä kuitenkin jo tiedetään se, että ihminen, joka tällaisia tekoja suunnittelee, ei ole täysissä sielun ja ruumiin voimissa, Jonne Rinne sanoo.

Rinne ei ollut kuullut asiasta aikaisemmin

Rinne korostaa, että hän kuuli ministeriössä työn alla olevasta lakimuutoksesta ensimmäisen kerran lukiessaan aiheesta Helsingin Sanomista Lännen Median yhteydenoton jälkeen.

Hän kritisoi myös sitä, että lehtitiedon mukaan lakihanketta valmistellaan nopealla aikataululla.

– Varmasti ymmärretään se, mihin tällä pyritään, mutta tarvitseeko tällaista asiaa viedä kiireellä eteenpäin, hän kysyy.

Rinne arvelee, että lakimuutoksen ajatuksena on paikata poliisiviranomaisten resurssipulaa helpottamalla viranomaisten oikeuksia päästä kiinni erilaisiin yksityisyyden elämän tietoihin. Kun poliisien nuppiluku ei kasva, helpotetaan tiedon saantia viranomaisten kesken.

– Suomessa on perinteisesti hyväksytty se, että poliisi tutkii ja selvittää rikokset omalla työllään, eikä materiaali ole tullut pöydälle valmiina, hän sanoo.

Lääkärit vastustavat lakiuudistusta

Suomen Lääkäriliitto vastustaa lakimuutosta ankarasti.

Terveydenhuollon ammattilaiset pelkäävät muun muassa sitä, että esimerkiksi mielenterveysongelmista tai huumeongelmista kärsivät ihmiset eivät hakeutuisi hoitoon.

– Jos poliisi pääsee heppoisilla perusteilla käsiksi potilastietoihin, se rikkoo perustavanlaatuisella tavalla potilas-lääkärisuhteen luottamuksellisuuden, Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo lehden haastattelussa.

Poliisijärjestön puheenjohtaja sanoo ymmärtävänsä terveydenhuollon ammattilaisten kritiikin erittäin hyvin.

– Ymmärrän hyvin, miksi he suhtautuvat esitykseen skeptisesti. Lääkärit ovat tietoisia hoitosuhteesta. En ole koskaan kokenut, että he suojaisivat vääryyttä, vaan he nimenomaan turvaavat hoitosuhdetta, Rinne sanoo.

Vihreiden Haavisto: Oikeus yksityisyyteen on kansalaisoikeus

Vihreiden juuri valittu puheenjohtaja Pekka Haavisto kritisoi lakimuutosta Facebook-kirjoituksessa tiistaina.

Hän korostaa, että kansalaiset omistavat itse oman yksityisyytensä ja viranomaisten puuttumiselle yksityisiin tietoihin tulisi aina olla painavat perusteet.

– Oikeus yksityisyyteen on erityisesti tänä päivänä kansalaisoikeuksien ytimessä, hän kirjoittaa.

Haaviston mukaan erityisesti terveystietojen avaaminen poliisille rikkoisi potilaan ja lääkärin hoitosuhdetta.

Hän jakaa terveydenhuollon ammattilaisten huollon siitä, että pelko "käräyttämisestä" johtaa siihen, etteivät esimerkiksi perheväkivallan uhrit tai mielenterveysongelmista kärsivät uskalla hakeutua hoitoon, koska pelkäävät tulevansa ilmoitetuksi poliisille.

– Terveydenhuollon tehtävä on huolehtia ihmisten terveydestä eikä toimia ihmisten valvojana, Haavisto sanoo.

Haavisto on huolissaan siitä, että viranomaiset ovat saamassa aiempaa enemmän valtuuksia päästä kiinni suomalaisten yksityistietoihin.

Hän nostaa esille sen, kuinka poliisi, Kela ja verottajat ovat saamassa oikeuden tutkia suomalaisten tilitietoja sähköisessä järjestelmässä.

– Viranomaisten toimivallan lisäämisessä on käytettävä vakavaa harkintaa ja varmistettava, että kansalaisten oikeusturva toteutuu. En pidä suomalaisten yksityisyydensuojan rapautumiseen johtavaa kehitystä hyvänä.

MAINOS

Kommentoi

kun Suomi on kohta uusi DDR.

Valvontaa ja lisää valvontaa koko ajan!

Herätkää ihmiset jo ja laittakaa kampoihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PÄÄTTÄJÄT LOPPUU

Tässä sairaassa maailmassa on nyt käymässä toteen "älyropottien vallankaappaus" mutta se tapahtuukin eduskunnassa, ihan inhimillisistä perusteista. Poliisien tutkiessa tulevien päättäjien sairaustietoja, kun meissä kaikissa on kumminkin jotain vikaa, heidän kykynsä hoitaa yhteisiä asioita kyseinalaistetaan. Jäljelle jää päätöksenteossa luottaa vain älyropotteihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Poliisin tehtävä on selvittää rikoksia, keinolla millä hyvänsä"

Ei ole. Miltä sinusta kuulostaisi jos poliisit tulisivat vesikiduttamaan sinua kotiisi niin pitkäksi aikaa että tunnustaisit olevasi pedofiili ja toisivat väärennettyjä todisteita luoksesi. Poliisit kuuluvat ns. yhteiskunnan väkivaltakoneistoon ja heidän toimintavaltuutensa pitää ollaan tarkkaan määritelty ja valvonta toimivaa ylilyöntien välttämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten poliisikaan kohta uskaltaa omista ongelmistaan kertoa työterveyshoitajalle debriefauksessa, kun saa hänkin kohta pelätä seurauksia jos lakimuutos etenisi? Hyvällä aikomuksella voi olla huonot seuraukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sanot lääkärille juovasi saunaoluet viikottain, voit tulla leimatuksi alkoholistiksi. Ja näin luotettavan todistuksen pohjalta pitäisi päästää
poliisit tutkimaan, että kukapa se ryyppää. Sehän oli aikoinaan rikos. Jos et halua ryypätä, älä ihmeessä kerro lääkärillesi, miten rentoudut.
Ja lapsellinen on ajatus siitä, ettei tarvitse välittää jos on puhtaat jauhot pussissa. Mietipä vaikka Olavinlinnan neitoa.
Onkohan kansalla mahdollisuutta saada turvaa epätäydellisten lainlaatijoiden aikaansaannoksista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Rinne on nimi, mikä haraa Suomessa kaikessa asiassa vastaan. Nyt on kaksi saman nimistä vastrannan kiiskeä. Jopa poliisien omassa edunvalvonnassa, vaikka tämä helpottaisi rikosten selvittelyä työelämässä, mutta eihän työpaikan itressi ole tärkeää kummallekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos oikeasti halutaan selvittää rikoksia niin periaattessa kaikki keinot sallittua poliisilla aina vedotaan typerään yksityisyyden suojaan tuskin kenenkään "syyttömän"tulee pelätä ps.jos ei salattavaa ei pelättävää enempi velvollisuuksia eikä aina vaan minulla on oikeus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitto elää Suomessa yhä. Kuinka sinisilmäinen lammas pitää olla, että kirjoittaa tämmöistä tosissaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

askel kansalaisten valvonnassa. Lakihanke pitää torpata.

Kun lääkärit eivät pysty näkemään tulevaisuuteen, niin kuinka ihmeessä poliisit voisivat nähdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkeen tietoon "kansalaisesta" on päästävä, Tätä mallia toteutetttiin euroopassa 1936-1945. Tilit, kela, potilastiedot, siihen vielä puolivillainen -Tele ja paikan ja tilojen seuranta, Sekä muu gestapon toiminta. Ei puutu kun luvallinen kidutus ainiin onhan meillä TEEKOO järjestelmä jolta sitä buranaa saa vaivaan ku vaivaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahaks, taitaa Jonne olla keväällä ehdolla Eduskuntaan, ja ehkä nyt oppositiossa olevan puolueen listalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveydenhuollon tekstit = sai -
rauskertomukset ovat täysin
ja vain terveydenhuollon am -
mattilasten käyttöön. Niitä ei
maallikot edes ymmärrä. Täs -
säkin asiassa poliisit ovat täy -
sin maallikoita, koska heillä
ei ole minkäänlaista tervey -
huollonalan koulutusta, paitsi
SPR: n ensiapukurssi 1.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä on taas kokoomuslaiset tuonkin takana..Pitää päästä tiettyjä ihmisiä kyttään joka asiassa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekottaako lääkäriliitto mielenterveysongelmat ja mahdolliset rikokset? Minkähän vuoksi? Mielenterveysongelmista kärsivät eivät varmasti tee rikoksia enempää kuin muutkaan ihmiset. Sitä en tiedä mitä hoito asiaan vaikuttaa, se kun on usein niin väkivaltaista, tuskin ainakaan tilannetta parantaa. Vaikuttaa pikemminkin että pahentaa, jotkut poliisit ainakin jahtaavat kuulemma vain ja ainoastaan hoidettuja. Tekevätkö lääkärit samoin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko vakuutuslääkäreitä koskeva lainsäädäntöhanke jäissä? Liittyykö tämä vakuutusyhtiöiden hankkeeseen narauttaa petosta yrittäviin potilaisiin ja potilaita hoitaviin vilpillisiin lääkäreihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image