Kotimaa

Poliisi ohjeistaa: Miten kannattaa toimia, jos kohtaa suden?

Jos susi yrittää lähestyä ihmistä ja käyttäytyy ihmistä kohtaan pelottomasti, pitää poliisin mukaan soittaa hätäkeskukseen. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 15.1.2019 15:13
Anna Leinonen

Poliisihallitus on julkaissut ohjeet siitä, mitä kansalaisen kannattaa tehdä, jos kohtaa suden tai huomaa suden jäljen.

Hätäkeskukseen pitää ilmoittaa, jos susi on aiheuttanut henkilövahingon tai on pihamaalla eikä suostu poistumaan piha-alueelta ja sen lähiympäristöstä. 112-numeroon pitää soittaa myös siinä tapauksessa, jos susi yrittää lähestyä ihmistä ja käyttäytyy ihmistä kohtaan pelottomasti.

Lisäksi suden liikkuminen asuinalueella päiväsaikaan sekä suden aiheuttamat huomattavat koti- tai tuotantoeläinvahingot ilmoitetaan hätäkeskukseen. Samoin se, jos eläin on loukkaantunut, sairas tai joutunut liikenneonnettomuuteen

Suden yöllisen pihavierailun jälkihavainnot ilmoitetaan petoyhdyshenkilölle. He huolehtivat jälkien tarkastuksesta sekä niiden kirjaamisesta suurpetojen havaintojärjestelmään. Petoyhdyshenkiöiden yhteystiedot löytyvät riista.fi-sivustolta.

Yksittäisen koti- ja tuotantoeläinvahingot ilmoitetaan alueen maaseutuelinkeinoviranomaiselle sekä petoyhdyshenkilölle. Poliisille ilmoitetaan vain, jos viranomaiseen ei saada yhteyttä.

Samat ohjeet koskevat kaikkia muitakin suurpetoja kuten karhua, ilvestä ja ahmaa.

Tietoa poliisin roolista susiasioissa löytyy poliisin nettisivuilta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (86)

Jos vastaan hölkyttelisi pyörätiellä saksanpaimenkoira irrallaan, niin kyllä pelko lamaannuttaisi minut välittömästi. Ja vaikka olisi pienempikin koira. Tuskinpa se säkkyisi, jos oksankarahkalla tai pesäpallomailalla huitoisi.
Mutta jos kohtaisin suden, niin en pelkäisi ollenkaan. Olisin paremminkin innoissani! Se uskoisi kyllä uhkailua em. välineillä, tai todennäköisemmin luikkisi karkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä JOS susia on enemmän kuin yksi kappale??? miten sitten toimitaan.
Poliisi voisi kertoa neuvot usean suden tapaamiseen, miten sitten pitää suhtautua.
Mökkini ympärillä' liikkuu 2- laumaa susia!! eip uskalla mennä pimeällä ulos.
Tukleeko apua poliisilta jos sudet syövät minut laumana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakoon lähtö laukaise sudessa saalistusvietin ja varmasti tulee päälle. Katsekontaksti on pidettävä sen susi kokee uhaksi. Tekeytyen isoksi kädet korkealla ja niitä rivakasti heilutellen. Sekä pitämällä niin kovaa ääntä, kuin äänijänteistä lähtee. Poliisin neuvoilla pääsee, vain suden ateriaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vähän toisenlaisia neuvoja.. Siis mitä ihan konkreettisesti kannattaa tehdä, jos susi on 10 m päässä/neuvoa lapsia tekemään (en tunne susia, että kannattaako juosta pakoon niin paljon kuin jaloista lähtee, jähmettyä paikalle ja odottaa, että susi häipyisi vai perääntyä rauhallisesti taaksepäin susi näköpiirissä). Haluaisin osata sanoa lapsille muun neuvon kuin että soittaa 112 (jos susi ei ole käynyt kimppuun).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen nähnyt Suden 2.si kertaa lähietäisyydeltä luonnossa.Eikä nyt ole kysymys mistään Ähtärin ym. Eläinpuistosta.Mutta sitä lottovoittoa ei ole näkynyt,saati kuulunut.Eli se siitä lottovoitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomaiset ovat hokeneet että susi on hyökännyt viimeksi ihmisen kimppuun 1800
luvulla joten olemme turvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLE teki aiheesta opetusvideon jo vuosia sitten. Muista sanoa ei, nosta lapanen jämäkästi ylös eteen ja kilistele avaimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii, että pitäs häkeen soittaa jos kohtaa suden/susilauman?
Tännekkii syrjäkylille kestää virkamiehillä tulla yli 50 min, talvipakkasilla vähä pidempäänkin, joten eipä siinä juuri muuta työtä heille jää ku ihmetellä että mihinkäs hävis ilimottaja?
Minä lähtisin kyllä perääntymään tilanteesta hyvin rauhallisesti höpötellen, enkä alkaisi isää, äiti Mariaa ja ukko ylijumalaa manaamaan huutain paikalle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan hyvät hyssykät.... mies oli ollut tiellä seisoskelemassa ja siihen lähelle oli tullut kaksi sutta,no eihän niitä ollut kiinnostanut koko "äijä"
olivat pötkineet metsään. Tekiköhän mies virheen kun ei soittanutkaan 112.teen? Tapaus sattui parivuotta taaksepäin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä JOS susia onkin useampi ! ja käyvät jalankulkijan päälle! miten poliisi ohjeistaa silloin.
Sudet liikkuu laumoissa.
Mökkini ympärillä liikkuu 5-6 suden lauma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpä liikkui meidänkin mökin liepeillä, ei nähty ainuttakaan,jälkiä kyllä. (eikä tarvinnut pelätä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muualla maailmassa on alettu istuttamaan susia sinne mistä ahneet ihmiset on ne tappaneet, luontoäiti on pistäny siellä kaikki sekaisin, hirvikanta räjähtäny ym. Kohta sama homma täälläkin. Sanokaa mun sanoneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun susi oli Suomessa lainsuojaton, ei ollut susiongelmia eikä mitään muitakaan ongelmia. Nyt meillä on toisilla alueilla susiongelma, mutta ei niillä alueilla missä susien kannattajat ovat. Susia voisi siirtoistuttaa Etelä-Kainuusta, Pohjois-Karjalasta sekä Pohjois-Savosta muutamia kymmeniä laumoja esimerkiksi Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen sekä Kymenlaaksoon. Silloin sudet olisivat niillä alueilla, missä niitä pitäisi olla paljon. Nythän nuilta alueilla sudet ammutaan erikoisluvalla heti kun siellä nähdään edes suden jälki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimit samallai kuin vieraan koiran tavatessasi, molemminpuolisella kunnioituksella pärjää pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis taas täysin asiasta tietämättömän tekemä ns. ohjeistus. Samoin voisi olla miten menetellä jos kohtaan Kotkan, tai jonkun muun ihmiselle vaarattoman olennon. Tämmöiset tarinat lietsoo vaan väärää tietoa ja vihaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan susien laajamittaisia siirtoistutuksia kaupunkien puistoihin. Luonnonystävät saisivat nauttia ihanista elämyksistä ihan kotiovelta asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (86)

Uutisvirta

99
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
86
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
61
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
55
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
36
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
32
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
22
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Et kyllä ole tosissasi, etkö tiedä kuinka monen alan tekijäksi esim. lähihoitaja on valjastettu, vaikka koulutus pitäisi... Lue lisää...
Vieläkö valitat.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image