Kotimaa

Poliisi käynnisti uuden ohjelman: Maa­han­muut­ta­jia yllytetään po­lii­si­kou­lu­tuk­seen

KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 23.12.2015 3:00
Juha Vainio

Helsingin poliisilaitos aloittaa kaksivuotisen monikulttuurisuusohjelman, jonka tarkoituksena on rekrytoida töihin maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Helsingin poliisista sanoo Lännen Medialle, että tällä hetkellä maahanmuuttajataustaisia poliiseja on liian vähän, Helsingissä vain muutamia.

– Ajatus on, että lähdemme nyt luomaan positiivista käsitystä poliisista maahanmuuttajataustaisille henkilöille, jotta he hakeutuisivat aikanaan poliisikoulutukseen.

Helsingin poliisi aikoo ottaa tet- ja työharjoitteluihin sekä kesätöihin maahanmuuttajataustaisia nuoria yläasteilta ja toisen asteen opiskelupaikoista. Kriteerinä valinnoille on maahanmuuttajatausta.

– Mukana projektissa ovat poliisiammattikorkeakoulu, opetusvirasto ja tietyt oppilaitokset, joita ei vielä tässä vaiheessa mainita.

Alkuvaiheessa pienellä volyymillä

Apulaispoliisipäällikkö painottaa, että harjoittelupaikkoja aiotaan jatkossakin tarjota yhtälailla kantasuomalaisille. Hänen mukaansa kampanja on kuitenkin kohdistettu maahanmuuttajataustaisille, sillä heitä ei tällä hetkellä hae käytännössä lainkaan poliisin palvelukseen.

– Aloitamme ensin pienellä volyymilla. Meillä on rikostorjuntayksikössä, lupahallinnossa ja liikenneturvallisuuden puolella muutamia paikkoja, joihin haemme tet-harjoittelijoita.

Koskimäen mukaan poliisi aikoo jatkossa myös kiertää kouluissa näyttäytymässä, jotta poliisin toiminnasta syntyisi positiivisempia mielikuvia maahanmuuttajien ja myös kantasuomalaisten keskuudessa.

– Poliisin ammattiin liittyy paljon ennakkoluuloja. Esimerkiksi maahanmuuttajasuvuissa saattaa kiertää sellaisia käsityksiä, että poliisiin ei voi luottaa. Haluamme viestittää, että poliisi on lahjomaton, ihmisiä varten ja hyvä työpaikkana.

Poliisin kenttätyössä tarvitaan kulttuurintuntemusta

Poliisilla on tarve maahanmuuttajataustaisille työntekijöille etenkin operatiivisessa toiminnassa, eli rikostutkinnassa ja partiointityössä. Koskimäen mukaan maahanmuuttajataustaiset poliisit toisivat paljon kaivattua kulttuurintuntemusta kenttätyöhön.

– Helsingissä jo noin 15 prosenttia väestöstä on vieraskielistä. Kielen ja kulttuuritaustan ymmärtäminen on etu, kun poliisi kohtaa rikoksesta epäiltyjä tai asianomistajia.

Koskimäki painottaa, että vaikka maahanmuuttajataustaisille poliiseille on tarvetta, heitä ei aiota jatkossakaan suosia poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeissa.

– Hakuvaatimuksista ei tingitä tippaakaan.

Poliisiksi hakevalla on oltava Suomen kansalaisuus, vähintään toisen asteen tutkinto ja b-ajokortti. Lisäksi terveyden on oltava kunnossa sekä henkilön rehelliseksi ja luotettavaksi katsottava.

– Poliisi on tehnyt paljon ennaltaehkäisevää työtä maahanmuuttajataustaisten kanssa, ja viesti kentältä on ollut, että siellä on hyviä tyyppejä, joista voisi kehittyä poliiseja. Nyt luomme formaatin, jolla pyrimme kannustamaan ja jopa yllyttämään näitä henkilöitä hakeutumaan poliisikoulutukseen.

Koskimäen tietojen mukaan vastaavanlaista monikulttuurisuusohjelmaa ei ole vielä käytössä muilla poliisilaitoksilla.

– On tästä keskusteluja käyty muidenkin poliisilaitosten kanssa. Kun poliisiammattikorkeakoulu on tässä mukana, he varmasti jatkavat saatuja kokemuksia muihin laitoksiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

no just ..siinä meni nyt luotto poliisiin ja kantaväestön turvallisuuteen. Toivottavasti tämä hömpötys loppuu ennenkuin kerkee alkaan. Oishan ollut verorahoille muutakin käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siinä menee viimenenkin luotto poliisiin . mitä pahaa me pikku suomen kansalkaiset on tehny. että tämmönen ongelma on tullut päällemme. toivotaan että tämä hömpötys menee ohi ennen kuin sattuu pahempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi ammattina kiinnostaa vallankäytöstä kiinnostuneita ihmisiä. Jo nykyisellään suurin osa poliisivirkamiehistä kituuttaa älykkyysosamääränsä kanssa jokapäiväisissä työtehtävissään. Esittäisinkin kysymyksen miksi Helsingin Poliisi haluaa entistä vähälahjaisempia toimijoita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö poliisin tehtävä ole taata kansalaiselle turvallisuus??

En näkisi täysin hyvänä asiana näille yksilöille luovuttaa käsiasetta vyölle.
Kyllä on taas verorahat oikeassa paikassa, entä ne meidän omat nuoret?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olettaen, että artikkeli on kirjoitettu tarkasti, Helsingin poliisilaitos on syyllinen kantaväestön rasistiseen syrjintään. Rekrytointi on nollasummapeli, joten apulaispoliisipäällikön kommentti tarkoittaa väistämättä myös sitä, että hänen mielestään Helsingin poliisissa on liikaa töissä etnisiä valkoisia suomalaisia.

Suomalaisten poliisien tehtävänä ei ole toimia monikulttuurisena kielitoimistona, vaan maahanmuuttajien tehtävänä on opiskella suomen kieli. Jos suomen-, ruotsin- tai englanninkieli ei riitä asioimiseen, vika ei ole enää Suomessa vaan maahan saapuvissa ihmisissä. Suomen poliisin kohtaamat ongelmat tulee ratkoa suomalaisesta lähtökohdasta, eikä muunmaalaisia ymmärtäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä alaikäiselle voi poliisilaitokselle teettää harjoittelun aikana? Entä vaitiolovelvollisuus alaikäisen henkilön rikkoessanne sitä? Pääseekö kantasuomalainen nuori harjoitteluun? Muuten ois positiivista syrjintää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä asia. Otsikossa on kyllä omituinen sanavalinta. Miksi "yllytetään" eikä esim halutaan, houkutellaan tms?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että penkkipunnerrustesti menee helposti, kyykyssä voi olla vähän hankalampaa. Valitettavasti hauiskääntöjä 5 kg painoilla kuntotestissä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mites se elinikäinen esteettömyys näytetään toteen, kun kantasuomalaisilta se kuitenkin vaaditaan, taitaa tulla tosta aika hankala tasa-arvo kysymys, taikka poliisin on alettava tinkimään esteettömyydestä tiettyyn määrä aikaan jotta se olisi tasa-arvoinen kansalaisille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja maahanmuuttaja poliisiko olisi lähetetty rauhoittelemaan vokeissa tapahtuvia konflikteja, luulenpa että huonosti olisi käynyt, vielä huonommin mitä omille poliiseille kävi, kun joutuivat väkisin raivaamaan tiensä ulos raivostuneiden asukkien keskeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki tämä(kään) ei tietyille ihmisille kelpaa. Mikään ei kelpaa. Ei tämä ole keneltäkään pois. Varsinkaan juuri Sinulta. Tällähän nimenomaan haetaan turvallisuuden maksimointi, sopeutumista jne. Menkää ulos välillä - elämä ja ihmiset odottavat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisilta unohtui tuossa tiedotteessa eräs oleellinen seikka: Poliisiksi päästäkseen maahanmuuttajan on hallittava suomenkieli täysin, mutta myös ruotsin kielikoe on läpäistävä. Tuohon toiseen kotimaiseen tyssää monen hakijan haaveet poliisiurasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tä? Äskenhän oli uutinen, että poliiseita vähennetään rajusti. Eli laitetaan kouluun ja kortistoon ja näin veronmaksajille lisää kuluja "turhasta" kouluttautumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on taas viisaita kommentteja kirjoiteltu. Ehdoton fakta on, että tulevaisuudessa maailma muuttuu yhä kansainvälisemmäksi. Kaikkien etu on, että sovussa tullaan toimeen, ja kaikki pääsevät osaksi sitä yhteiskuntaa jonka jäseniä ovat. Jos kaltaisenne torvet torppaavat tien yhteisön jäseneksi, on rikollisporukoille rekrytointi helppoa. Ei voi kuin ihmetellä millaisessa kuplassa suuri osa kriitikoista tuntuu elävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi varmaan ensin perehtyä faktoihin ja siihen kuinka paljon on koulutettuja poliiseja määräaikaisilla ja pätkätöissä ilman virkaa. Jo tällaiset suunnitelmat luo eripuraa ja eriarvoisuutta itsessään poliisivoimissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai suunnitelmat tehdä poliisitoimintaa ja koulutusta tunnetuksi ihmisten keskuudessa? Hakuehtoja, paikkamääriä ym kun ei olla muuttamassa mitenkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

18:25
Seutukaupungit iloitsevat, maakuntien keskuskaupungeissa ehdotus siirtää rahanjaon painopistettä huolestuttaa – Oulu toivoo aluekehitysrahojen säilyvän nykyisellä tasolla
18:00
Kannuksen karhuhyökkäys on tyyppiesimerkki, mutta tapaukset ylipäätään ovat harvinaisia – "Saat helpommin lottovoiton kuin karhun kimppuusi"
17:49
Elinkautisen tiukentaminen edelleen oikeusministeriössä mietittävänä – selvitystehtävä laajeni kesällä hallitusohjelman kirjauksen myötä
17:00
"Kusi ja potki, mutta opetti paljon" – Lapin ensimmäisissä lämminverisissä riitti luonnevikaisia ja loppuunajettuja, mutta niistä alkoi ravien uusi aika Tilaajille
16:41
Kommentti: Vasta Macronin tviitti räjäytti pankin Amazon-kannanotoissa – näin ei olisi pitänyt olla, sillä helvetintuli on raivonnut viikkotolkulla
16:06
Heijastuvatko Brasilian sademetsien maastopalot ja mahdollinen kauppasopimuksen hyllytys suomalaisen kahvikupilliseen? – Näin vastaa Paulig
15:56
Sotkamossa on liikkeellä haavoittunut karhu – "Väistää ihmistä, jos sitä ei uhata"
114
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
98
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä
59
Kahden naisen epäillään varastaneen pankkikortteja palvelutalon asukkailta Oulussa – varkaat saivat saaliikseen useita tuhansia euroja
53
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
45
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
39
Iin IlmastoAreenalle tultiin pohtimaan kestäviä ilmastoratkaisuja sadesäästä huolimatta – "Paljon on muuttunut meidän aikanamme, ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan"
35
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 neliökilometrin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Työvoimapula on vaivannut Suomessa jo vuosikymmeniä! Ei tuo mitään uutta ole! Lue lisää...
Työvoimapula jyllää!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image