Kotimaa

Pohjanmaalla ter­veys­ka­pi­na: Lapsia ei rokoteta, juodaan hopeavettä, ei seurata sykettä synnytyksessä

Pohjanmaan luontaistuotekaupat myyvät hopeavettä. Pistotarkastuksessa hopeavettä oli myynnissä luontaistuotekaupoissa Vaasassa ja Pietarsaaressa.
Kotimaa 24.12.2017 6:00
Joonas Kuikka

Pietarsaaressa jyllää tavallista pahempi hinkuyskäepidemia. THL:n mukaan osasyynä on alhaisempi rokotuskattavuus.

Lääketieteen vastustus on kasvanut merkittäväksi etenkin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Terveyskapina ilmenee monin vaarallisin tavoin.

Osa pohjalaisista vanhemmista ei anna rokottaa lapsiaan. Rokotteiden takaama laumasuoja on alkanut heikentyä. Esimerkiksi nyt hinkuyskäepidemia jyllää Pietarsaaren seudulla, jossa on Suomen alhaisin rokotuskattavuus. Hinkuyskä voi olla pienille vauvoille hengenvaarallinen.

Muutamat pohjalaiset luomusynnyttäjät ovat vieneet vaatimuksensa niin äärimmilleen, ettei sikiön sydämen sykettä saa seurata synnytyksessä. Silloin hoitohenkilökunta ei tiedä, milloin sikiö kärsii hapenpuutteesta. Suomen gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen, apulaisylilääkäri Jukka Uotila tietää muutamia vammautumistapauksia, kun sykkeen seuranta on laiminlyöty synnytyksessä.

Lisäksi Pohjanmaalla juodaan itsehoitona hopeavettä. Hopeavedellä pyritään korvaamaan muun muassa antibioottihoitoja, koska hopea tappaa bakteereja.

Valitettavasti hopea on myrkyllistä ja kertyy pysyvästi elimistöön. Keho ei tarvitse hopeaa mihinkään, sillä se ei ole hivenaine.

Pietarsaaren seutu on rokotusten vastustamisen keskus Suomessa. Alueella on jyllännyt marras–joulukuussa tavallista kovempi hinkuyskäepidemia. KUVA: Minna Antila

Pietarsaaressa parhaillaan hinkuyskää

Pietarsaaressa jyllää juuri hinkuyskäepidemia. Tapauksia on Pohjanmaalla ollut tänä vuonna 48, kun viime vuosina niitä on ollut yksittäisiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että yhtenä syynä on alhainen rokotuskattavuus alueella.

– Vuonna 2014 syntyneiden hinkuyskärokotuksissa ei ole merkittäviä eroja muuhun Suomeen. Aikaisempina vuosina syntyneiden rokotuskattavuus on ollut alhaisempi. Pienten lasten kohdalla on tärkeä, että he saavat rokotteet aikataulussa, Nohynek sanoo.

Ensimmäinen hinkuyskärokote annetaan osana viitosrokotetta. Ensimmäinen piikki tulee kolmen kuukauden iässä. Hinkuyskä voi olla jopa tappava pienille vauvoille.

- Alle kolmikuukautisilla voi tulla jopa hengityskatkoja. Silloin vauva kuuluu tehohoitoon, kertoo Nohynek.

Fimea aikoo kieltää hopeaveden

Fimea on aloittanut yhden hopeavesivalmisteen luokittelun lääkkeeksi marraskuun lopussa. Lääke- ja turvallisuusalan kehittämiskeskuksen Fimean tarkoitus on se, että luokittelun jälkeen kyseisen tuotteen myynti on mahdollista kieltää.

Kun hopeavesivalmiste on lääke, sitä koskevat lääkkeiden vaatimukset. Lääkkeenä saa myydä vain rekisteröityjä tuotteita, jolla on viranomaisten myyntilupa. Lääkkeeksi luokittelu etenee hallintolain mukaan.

- On äärimmäisen harvinaista, että joudutaan turvautumaan lääkkeeksi luokitteluun tuotteen kieltämiseksi. Prosessit ovat myös yksilöllisiä. Siksi en pysty sanomaan tarkkaa aikataulua, kertoo ylilääkäri Päivi Ruokoniemi Fimeasta.

Hopeaveden markkinoinnissa esitetään sairauden parantamiseen liittyviä lääkelain vastaisia väittämiä. Fimea on erityisen huolissaan tällaisesta vastuuttomasta markkinoinnista.

- Voi olla, että sairauden asianmukaisen lääkehoidon aloittaminen viivästyy, Ruokoniemi toteaa.

EU-asetuksen mukaan hopeavesi ei ole elintarvike, eikä sitä tule nauttia sisäisesti.

Suurin osa luottaa lääkäriin

Vaikka Pietarsaaren seudulla on Suomen alhaisin rokotuskattavuus, suurin osa kaupunkilaisista antaa rokottaa lapsensa. Vuonna 2014 syntyneiden lasten rokotuskattavuus on 88,8 prosenttia.

- Olen shokissa siitä, että tavalliset ihmiset menevät lääkäreiden yläpuolelle, pietarsaarelainen Mia Björkgård sanoo.

Pietarsaarelainen Mia Björkgård tarkistaa neuvolakortista, että hänen poikansa Atte Björkgård on saanut niin sanottua viitosrokotetta ja rotavirusrokotetta. Viitosrokote suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja hemofilustaudeilta.

Kolmen lapsen äiti Björkgård viittaa muun muassa sykkeen seurannan laiminlyömiseen synnytyksessä ja rokottamisen laiminlyöntiin.

Ylihoitaja Riitta Lönnbäck Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastosta kertoo, että rokotusmyönteisyys on ollut lievässä kasvussa. Jotkut vanhemmat, jotka eivät ole aiemmin rokottaneet lapsiaan, ovat tuoneet lapsensa nyt rokotettaviksi.

Mia Björkgårdillakin on se tuntuma, että valistus on purrut ja alueen rokotusvastaisuus on vähenemässä.

- Pari vuotta sitten asia oli enemmän tapetilla Facebook-ryhmissä. Olen kuullut, että muutama vastustaa edelleen rokotuksia, mutta ne nimet eivät ole lisääntyneet.

Björkgård tunnistaa rokotusvastaisuudessa luonnonmukaisen elämän ihannointia, joka heijastelee pohjoismaisia arvoja.

- Moni katsoo Ruotsin televisiota, minäkin. Uumajassa on paljon luomutuotteita kaupassa. Jo Ikeassa on luomutrippimehuja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (148)

Luomua ja idiotismia ei tule pitää samoina asioina. Luomu on hyvä asia monessa, mutta epätieteellinen hapatus on vahingollista useinkin juuri viattomille osapuolille.

Ekologinen elämäntapa on hyväksi kaikille, mutta mukatiedettä ei siihen kannata rinnastaa millään tavoin. Jutun rinnastykset luomutuotteista ovat hieman kummallisia, koska yhteyttä esim. ruualla ja tyhmyydellä ei ole. Luomunkin pitää olla oikeasti sitä eikä pelkkää myyntikikkaa. Suomalaisista tavallisista kaupoista saa vaikka mitä luomutuotteita, jos joku ei ole huomannut. Ei tarvitse Ruotsiin mennä, vaikka siellä usein pelkkä luomutuote - olipa terveellinen tai ei - tuntuu saavan huomiota juuri markkinoinnin vuoksi. Erittäin sokeripitoinen luomuvälipalajuoma ei muutu luomulla terveelliseksi valinnaksi.

Luonnonmukainen ei aina edes tarkoita suoraan terveellisyyttä: onhan käärmeenmyrkkykin mitä puhtainta luomua. Pelkkä markkinointipuhe ei tee tuotteesta hyvää. Moni puhdas tehdastuote (esim. kotimainen vaatimaton kosmetiikka) voi olla turvalisempaa ja ekologisempaa käyttää kuin isosti markkinoitu ns. luonnollinen tuote, joissa voi olla monenlaista tutkimatonta tai pahimmillaan epäterveellistä ainetta. Kuluttajan pitää tietää ja ymmärtää paljon, jotta oikeasti voi tehdä turvallisia ja säästäviä valintoja.

Hienoa, että rokotevastaisuus alkaa hälvetä! Aikuisen tulee kantaa vastuunsa. Pelkkä nettilähdelinkkien kopiointi- ja lukukyky ei voi toimia perusteluna millekään. Mutu ei ole tiedettä. Netissä tyhmyys joskus tiivistyy, mutta huutamalla ei tiede muutu. Onneksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moniko lääkäri Suomessasa vielä suosittelee HPV rokotusta? Ottaako Fimea / Valvira vastaan HPV-rokotteen vahinkoilmoituksia ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaa luonnon hoitaa huuhaa-uskovaiset. Ei tarvitse verorahoja tuhlata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verorahojen todellinen tuhlaus alkaa sitten kun usko huuhaa juttuihin loppuu ja tulee se oikea HÄTÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole totta, että kaikkia lapsia ei pidä rokottaa.
Sairaat lapset sairastuttavat myös muita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tietenkään tule kidnappaamaan kenenkään lapsia. Pitää vain ymmärtää, että rokottamattomat
ruotsinkielisten lapset sairastutttavat myös suomenkielisten lapset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pìtäisi osata valita mikä on tieeteellistä ja mikä markkinamiesten rahanahneutta kun terveydestä on kyse kun suojautuu ja ehkäisee ennalta rokotussuojakin saattaa pettää ja onko sairaus tartuntatauti vai perinnöllinen ja vai sairaus joka on tullut synnytyksessä niin ensin se pitäisi selvittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta, että vanhemmat leikkivät lastensa hengellä tällä tavalla. Huostaanotto pitäisi olla vakavasti otettava vaihtoehto näissä tapauksissa ja vankeutta synnyttäjä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noonnonnonnonoo. Ovatkö rokotteet mielestäsi vapaaehtoisia vain niin kauan kun vanhemmat luulevat että ne ovat pakollisia ja toimivat sen mukaan? Sitten kun he huomaavatkin että kaiken laitattavat lapsiinsa omalla vastuullaan ja alkavat rajoittaa rokotusten keräilyä, sitten ne muuttuvatkin yhtäkkiä pakollisiksi. Vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti Pietarsaaren ympäristön ruotsinkielisten keskuudessa on vallalla jokin luulotauti, joka aiheuttaa monissa ihmisissä lääketieteen vastustamista. Tämä tauti on mielestäni samantapaista maailmankielteisyyttä, jota edustivat samalla seudulla aikaisemmin ns. hihhulimaallikkosaarnaajat, jotka todistivat kaiken tieteellisen kehityksen pahaksi, jota täytyy kaikin keinoin vastustaa. - Valitettavasti tällaiset tieteen ja tässä tapauksessa lääketieteen vastustajat aiheuttavat suurta vahinkoa sekä itselleen että ympäristölleen, tässä tapauksessa erityisesti pienille lapsille.- Toivottavast tämä " kapina" ei leviä rannikkoruotsinkielisten keskuudesta muualle maahan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kyse kielipolitiikasta, kun Vaasa menettää päivystyksen Seinäjoelle, jossa ei osata puhua ruotsia. Mieluummin luotetaan kaikenmaailman poppaukkoihin, kuin suomalaiseen terveydenhuoltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä vouhottaja-synnyttäjät saavat mennä savusaunaan synnyttämään, niin ei taatusti kukaan kuuntele mitään sykkeitä. Eikä muuten tartte sitten olla vailla mitään hoitojakaan mistään yhteiskunnan laitoksista, kun ja jos jokin ei menekään luomusti ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on itsensä saastuttanut pilannut näillä aineilla, saa itse maksaa hoitonsa.
Ei ole oikein pukata yhteiskunnan maksettavaksi näitä puoskareiden hoitotuloksia.
Kitukoot käyttäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitetaanko tupakoitsijat myös maksamaan keuhkosyöpähoitonsa, alkoholistit vieroitushoidot sekä roskaruuan syöjät diabeteshoitonsa? Entä sikainfluenssapiikistä narkolepsian saaneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kuka korvaa narkolepsiaan sairastuneiden hoidot? Yleensä rokotteen ja lääkkeen kehitys kestää useita vuosia, jopa kymmeniä vuosia. Sikainfluessarokotteen kehitys taisi kestää jotain kuukausia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (148)

Uutisvirta

137
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
75
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
65
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
31
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
24
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image