Kotimaa

Pohjanmaalla ter­veys­ka­pi­na: Lapsia ei rokoteta, juodaan hopeavettä, ei seurata sykettä synnytyksessä

Pohjanmaan luontaistuotekaupat myyvät hopeavettä. Pistotarkastuksessa hopeavettä oli myynnissä luontaistuotekaupoissa Vaasassa ja Pietarsaaressa.
Kotimaa 24.12.2017 6:00
Joonas Kuikka

Pietarsaaressa jyllää tavallista pahempi hinkuyskäepidemia. THL:n mukaan osasyynä on alhaisempi rokotuskattavuus.

Lääketieteen vastustus on kasvanut merkittäväksi etenkin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Terveyskapina ilmenee monin vaarallisin tavoin.

Osa pohjalaisista vanhemmista ei anna rokottaa lapsiaan. Rokotteiden takaama laumasuoja on alkanut heikentyä. Esimerkiksi nyt hinkuyskäepidemia jyllää Pietarsaaren seudulla, jossa on Suomen alhaisin rokotuskattavuus. Hinkuyskä voi olla pienille vauvoille hengenvaarallinen.

Muutamat pohjalaiset luomusynnyttäjät ovat vieneet vaatimuksensa niin äärimmilleen, ettei sikiön sydämen sykettä saa seurata synnytyksessä. Silloin hoitohenkilökunta ei tiedä, milloin sikiö kärsii hapenpuutteesta. Suomen gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen, apulaisylilääkäri Jukka Uotila tietää muutamia vammautumistapauksia, kun sykkeen seuranta on laiminlyöty synnytyksessä.

Lisäksi Pohjanmaalla juodaan itsehoitona hopeavettä. Hopeavedellä pyritään korvaamaan muun muassa antibioottihoitoja, koska hopea tappaa bakteereja.

Valitettavasti hopea on myrkyllistä ja kertyy pysyvästi elimistöön. Keho ei tarvitse hopeaa mihinkään, sillä se ei ole hivenaine.

Pietarsaaren seutu on rokotusten vastustamisen keskus Suomessa. Alueella on jyllännyt marras–joulukuussa tavallista kovempi hinkuyskäepidemia. KUVA: Minna Antila

Pietarsaaressa parhaillaan hinkuyskää

Pietarsaaressa jyllää juuri hinkuyskäepidemia. Tapauksia on Pohjanmaalla ollut tänä vuonna 48, kun viime vuosina niitä on ollut yksittäisiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että yhtenä syynä on alhainen rokotuskattavuus alueella.

– Vuonna 2014 syntyneiden hinkuyskärokotuksissa ei ole merkittäviä eroja muuhun Suomeen. Aikaisempina vuosina syntyneiden rokotuskattavuus on ollut alhaisempi. Pienten lasten kohdalla on tärkeä, että he saavat rokotteet aikataulussa, Nohynek sanoo.

Ensimmäinen hinkuyskärokote annetaan osana viitosrokotetta. Ensimmäinen piikki tulee kolmen kuukauden iässä. Hinkuyskä voi olla jopa tappava pienille vauvoille.

- Alle kolmikuukautisilla voi tulla jopa hengityskatkoja. Silloin vauva kuuluu tehohoitoon, kertoo Nohynek.

Fimea aikoo kieltää hopeaveden

Fimea on aloittanut yhden hopeavesivalmisteen luokittelun lääkkeeksi marraskuun lopussa. Lääke- ja turvallisuusalan kehittämiskeskuksen Fimean tarkoitus on se, että luokittelun jälkeen kyseisen tuotteen myynti on mahdollista kieltää.

Kun hopeavesivalmiste on lääke, sitä koskevat lääkkeiden vaatimukset. Lääkkeenä saa myydä vain rekisteröityjä tuotteita, jolla on viranomaisten myyntilupa. Lääkkeeksi luokittelu etenee hallintolain mukaan.

- On äärimmäisen harvinaista, että joudutaan turvautumaan lääkkeeksi luokitteluun tuotteen kieltämiseksi. Prosessit ovat myös yksilöllisiä. Siksi en pysty sanomaan tarkkaa aikataulua, kertoo ylilääkäri Päivi Ruokoniemi Fimeasta.

Hopeaveden markkinoinnissa esitetään sairauden parantamiseen liittyviä lääkelain vastaisia väittämiä. Fimea on erityisen huolissaan tällaisesta vastuuttomasta markkinoinnista.

- Voi olla, että sairauden asianmukaisen lääkehoidon aloittaminen viivästyy, Ruokoniemi toteaa.

EU-asetuksen mukaan hopeavesi ei ole elintarvike, eikä sitä tule nauttia sisäisesti.

Suurin osa luottaa lääkäriin

Vaikka Pietarsaaren seudulla on Suomen alhaisin rokotuskattavuus, suurin osa kaupunkilaisista antaa rokottaa lapsensa. Vuonna 2014 syntyneiden lasten rokotuskattavuus on 88,8 prosenttia.

- Olen shokissa siitä, että tavalliset ihmiset menevät lääkäreiden yläpuolelle, pietarsaarelainen Mia Björkgård sanoo.

Pietarsaarelainen Mia Björkgård tarkistaa neuvolakortista, että hänen poikansa Atte Björkgård on saanut niin sanottua viitosrokotetta ja rotavirusrokotetta. Viitosrokote suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja hemofilustaudeilta.

Kolmen lapsen äiti Björkgård viittaa muun muassa sykkeen seurannan laiminlyömiseen synnytyksessä ja rokottamisen laiminlyöntiin.

Ylihoitaja Riitta Lönnbäck Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastosta kertoo, että rokotusmyönteisyys on ollut lievässä kasvussa. Jotkut vanhemmat, jotka eivät ole aiemmin rokottaneet lapsiaan, ovat tuoneet lapsensa nyt rokotettaviksi.

Mia Björkgårdillakin on se tuntuma, että valistus on purrut ja alueen rokotusvastaisuus on vähenemässä.

- Pari vuotta sitten asia oli enemmän tapetilla Facebook-ryhmissä. Olen kuullut, että muutama vastustaa edelleen rokotuksia, mutta ne nimet eivät ole lisääntyneet.

Björkgård tunnistaa rokotusvastaisuudessa luonnonmukaisen elämän ihannointia, joka heijastelee pohjoismaisia arvoja.

- Moni katsoo Ruotsin televisiota, minäkin. Uumajassa on paljon luomutuotteita kaupassa. Jo Ikeassa on luomutrippimehuja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (148)

Luomua ja idiotismia ei tule pitää samoina asioina. Luomu on hyvä asia monessa, mutta epätieteellinen hapatus on vahingollista useinkin juuri viattomille osapuolille.

Ekologinen elämäntapa on hyväksi kaikille, mutta mukatiedettä ei siihen kannata rinnastaa millään tavoin. Jutun rinnastykset luomutuotteista ovat hieman kummallisia, koska yhteyttä esim. ruualla ja tyhmyydellä ei ole. Luomunkin pitää olla oikeasti sitä eikä pelkkää myyntikikkaa. Suomalaisista tavallisista kaupoista saa vaikka mitä luomutuotteita, jos joku ei ole huomannut. Ei tarvitse Ruotsiin mennä, vaikka siellä usein pelkkä luomutuote - olipa terveellinen tai ei - tuntuu saavan huomiota juuri markkinoinnin vuoksi. Erittäin sokeripitoinen luomuvälipalajuoma ei muutu luomulla terveelliseksi valinnaksi.

Luonnonmukainen ei aina edes tarkoita suoraan terveellisyyttä: onhan käärmeenmyrkkykin mitä puhtainta luomua. Pelkkä markkinointipuhe ei tee tuotteesta hyvää. Moni puhdas tehdastuote (esim. kotimainen vaatimaton kosmetiikka) voi olla turvalisempaa ja ekologisempaa käyttää kuin isosti markkinoitu ns. luonnollinen tuote, joissa voi olla monenlaista tutkimatonta tai pahimmillaan epäterveellistä ainetta. Kuluttajan pitää tietää ja ymmärtää paljon, jotta oikeasti voi tehdä turvallisia ja säästäviä valintoja.

Hienoa, että rokotevastaisuus alkaa hälvetä! Aikuisen tulee kantaa vastuunsa. Pelkkä nettilähdelinkkien kopiointi- ja lukukyky ei voi toimia perusteluna millekään. Mutu ei ole tiedettä. Netissä tyhmyys joskus tiivistyy, mutta huutamalla ei tiede muutu. Onneksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moniko lääkäri Suomessasa vielä suosittelee HPV rokotusta? Ottaako Fimea / Valvira vastaan HPV-rokotteen vahinkoilmoituksia ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaa luonnon hoitaa huuhaa-uskovaiset. Ei tarvitse verorahoja tuhlata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verorahojen todellinen tuhlaus alkaa sitten kun usko huuhaa juttuihin loppuu ja tulee se oikea HÄTÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole totta, että kaikkia lapsia ei pidä rokottaa.
Sairaat lapset sairastuttavat myös muita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tietenkään tule kidnappaamaan kenenkään lapsia. Pitää vain ymmärtää, että rokottamattomat
ruotsinkielisten lapset sairastutttavat myös suomenkielisten lapset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pìtäisi osata valita mikä on tieeteellistä ja mikä markkinamiesten rahanahneutta kun terveydestä on kyse kun suojautuu ja ehkäisee ennalta rokotussuojakin saattaa pettää ja onko sairaus tartuntatauti vai perinnöllinen ja vai sairaus joka on tullut synnytyksessä niin ensin se pitäisi selvittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta, että vanhemmat leikkivät lastensa hengellä tällä tavalla. Huostaanotto pitäisi olla vakavasti otettava vaihtoehto näissä tapauksissa ja vankeutta synnyttäjä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noonnonnonnonoo. Ovatkö rokotteet mielestäsi vapaaehtoisia vain niin kauan kun vanhemmat luulevat että ne ovat pakollisia ja toimivat sen mukaan? Sitten kun he huomaavatkin että kaiken laitattavat lapsiinsa omalla vastuullaan ja alkavat rajoittaa rokotusten keräilyä, sitten ne muuttuvatkin yhtäkkiä pakollisiksi. Vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti Pietarsaaren ympäristön ruotsinkielisten keskuudessa on vallalla jokin luulotauti, joka aiheuttaa monissa ihmisissä lääketieteen vastustamista. Tämä tauti on mielestäni samantapaista maailmankielteisyyttä, jota edustivat samalla seudulla aikaisemmin ns. hihhulimaallikkosaarnaajat, jotka todistivat kaiken tieteellisen kehityksen pahaksi, jota täytyy kaikin keinoin vastustaa. - Valitettavasti tällaiset tieteen ja tässä tapauksessa lääketieteen vastustajat aiheuttavat suurta vahinkoa sekä itselleen että ympäristölleen, tässä tapauksessa erityisesti pienille lapsille.- Toivottavast tämä " kapina" ei leviä rannikkoruotsinkielisten keskuudesta muualle maahan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kyse kielipolitiikasta, kun Vaasa menettää päivystyksen Seinäjoelle, jossa ei osata puhua ruotsia. Mieluummin luotetaan kaikenmaailman poppaukkoihin, kuin suomalaiseen terveydenhuoltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä vouhottaja-synnyttäjät saavat mennä savusaunaan synnyttämään, niin ei taatusti kukaan kuuntele mitään sykkeitä. Eikä muuten tartte sitten olla vailla mitään hoitojakaan mistään yhteiskunnan laitoksista, kun ja jos jokin ei menekään luomusti ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on itsensä saastuttanut pilannut näillä aineilla, saa itse maksaa hoitonsa.
Ei ole oikein pukata yhteiskunnan maksettavaksi näitä puoskareiden hoitotuloksia.
Kitukoot käyttäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitetaanko tupakoitsijat myös maksamaan keuhkosyöpähoitonsa, alkoholistit vieroitushoidot sekä roskaruuan syöjät diabeteshoitonsa? Entä sikainfluenssapiikistä narkolepsian saaneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kuka korvaa narkolepsiaan sairastuneiden hoidot? Yleensä rokotteen ja lääkkeen kehitys kestää useita vuosia, jopa kymmeniä vuosia. Sikainfluessarokotteen kehitys taisi kestää jotain kuukausia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (148)

Uutisvirta

17:08
Kuusamontiellä Oulussa kahden auton peräänajo – liikenne kulkee normaalisti
16:35
Helsingin poliisi siirsi poliitikkojen paritusjuttua penkoneen poliisin toiseen tehtävään – Rikoskomisariolta vietiin tehtävä talousrikosyksikön johdossa
16:19
Oululainen Marras-lyhytelokuva kahmi kansainvälisiä palkintoja – vuoteen 1288 sijoittuva elokuva julkaistaan syksyllä Kalevan verkkosivuilla
16:04
Poliisi pyytää havaintoja 15-vuotiaasta rovaniemeläistytöstä
15:55
Kuusamoon lähes 2 miljoonaa liikennejärjestelyihin ja rahaa työllisyyttä edistäviin hankkeisiin – pohjoispohjanmaalaiset hankkeet saivat ely-keskukselta yhteensä 11,9 miljoonaa
15:25
Club Teatria ja Hope ry järjestävät ilmaisen rock-tapahtuman – vapaaehtoisen pääsymaksun tuotot hyväntekeväisyyteen
15:10
Rautasilta suljetaan autoilta keskiviikon ja torstain sekä torstain ja perjantain välisenä yönä
90
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
82
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
47
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
41
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
34
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
28
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakunnissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Paljon paremmalta tuntuu kuin edellisen kepulien kokkareiden kavalluskavalkaadin 'maanpetosvaltioneuvoston' aikana. Su... Lue lisää...
Sini-Valko Oikeistol...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image