Kotimaa

Pitäisikö vain rokotettujen lapsien perheille antaa lapsilisää? Ope­tus­mi­nis­te­ri Grahn-Laasonen ehdottaa asian selvittämistä

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo, että rokotekattavus on välttämätöntä, jotta koko väestö voisi olla suojassa tartuntataudeilta.
Kotimaa 2.12.2018 10:54 | Päivitetty 2.12.2018 10:57
Ossi Rajala

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdottaa selvitystä siitä, voiko lapsen rokottaminen olla ehtona lapsilisän maksamiselle tai muille perhe-etuuksille.

Grahn-Laasosen mukaan on välttämätöntä löytää keinoja turvata rokotekattavuus, jotta lapset ja koko väestö voisivat olla suojassa niiltä tartuntataudeilta, jotka olisivat turvallisesti estettävissä.

– Rokottamatta jättäminen ei ole yksityisasia. Jos vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiaan, ei synny laumasuojaa, joka estää taudin leviämisen ja tarttumisen vaikkapa pieniin lapsiin, jotka eivät vielä ikänsä puolesta ole ehtineet saada rokotetta. Pakot ja velvoitteet ovat viimesijaisia, mutta onko se raja jo ylitetty, Grahn-Laasonen tiedottaa.

Monet johtavat poliitikot ovat viime päivinä vedonneet vanhempiin, jotta nämä antaisivt rokottaa lapsensa. Taustalla on se, että esikouluikäinen lapsi sairastui tuhkarokkoon Pohjanmaalla Luodon kunnassa. Pelkona on se, että rokotevastainen asenne johtaa rokotusten välttelemiseen ja torjuttavissa olevien sairauksien leviämiseen.

Valtaosa suomalaislapsista rokotetaan kansallisen rokotusohjelman mukaisesti, mutta rokotekattavuus on paikoin alentunut.

Esimerkiksi tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan saanut joillakin alueilla vain 75 prosenttia lapsista. Riittävä kattavuus olisi 95 prosenttia.

– Juuri kattavan rokotusohjelman ansiosta vaaralliset tartuntataudit ja niihin liittyvät vakavat jälkitaudit on saatu Suomesta häviämään lähes kokonaan. Jos kattavuus alenee, voivat taudit palata, kuten nyt Pohjanmaalla käynnistyneestä tuhkarokkoepidemiasta nähdään, Grahn-Laasonen sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (303)

Jos lapsilisä poistuu, saman summan voi saada toimeentulotuesta, koska lapsilisä lasketaan tuloksi toimeentulotukea haettaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse sairastuin tuhkarokkoon -60 luvulla. Olisinko ollut eka tai toka luokalla, ei mitään ongelmia, parannuin aika pian, luonto hoiti hommansa ja ihon siistittyä luokkakaveritkaan ei enää naureskelleet. Niin ja en päivääkään ollut pois tämän ongelman takia koulusta, kotona ei siitä suurta huutoa nostettu. Että Laasonen, taidat pelata lillukanvarsilla, niin kuin YLE ja Suomen SUURI virkamieskunta ja nämä ASIANTUNTIJAT, niitä kyllä näyttää riittävän antamaan kommenttia asiasta kuin asiasta, jossain pitää päteä ja tuoda itteään esille. Tässä selvästi ylireagoidaan! Otappa Sanni esim. näiltä Oulun lapsen raiskaajilta kaikki yhteiskunnan tuet pois? Mikset tee tätä ehdotusta?..Että näin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomukselta tulee aika ajoin samansisältöisiä "kommentteja", jotenka yhteiskunnan tulee tarttua asiaan ja poistaa kaikki yhteiskunnan tuki yli 5000euroa/kk ansaitsevilta, näin Kokoomuksen esitys toteutuu ja yhteiskunta saa säästöjä, sekä Kokoomus äänestäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poistetaan vaan ja näin saadaan enemmän verohelpotuksia eli vähemmän maksetaan veroja. Joten tukien saajille vähemmän, jotka paremmin ansaitsevien siivellä elävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kumma asenne tuolla kapitalistilla. Aina ensimmäisenä on mielessä rangaistus jostain asiasta. Sama työelämässä Jos et saa tehtyä tätä tai tuota. Tarjoaisi jotain positiivista esim. Palkkiota, niin asiat hoituisi ilman pahaa mieltä ja pakottamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppohan se on vinkua 'palkkioita'
Palkkiot maksetaan veronmaksajan pussista. Keppi tyypillisesti vähentää verotaakkkaa. Kannatan keppiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaiseksi saatavat rokotteet ja vielä pitäisi maksaa niille, jotka ne lapsilleen hankkivat?

Eikä kukaan ole edelleenkään pakottamassa rokotteiden ottamiseen, sitten vaan pitää kärsiä seurauksista. Nythän jo Luodossakin monelle perheelle yllättäen ne ilmaiset rokotteet kelpaavatkin, kun tuli uhka lähelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuhkarokkovirus tarvitsee kantajamigrobin eläimen joita esiintyy ruuassa , hengitysilmassa yms. Massamuutto suomeen toi mukanaan sairauksia joita täällä ei ole ollut vuosiin. Matkailu ulkomaille lisää riskiä sairastua ,siksi rokotukset pitää olla annettu jo paljon ennen matkalle lähtöa. Tosin sekään ei varsinaisesti auta ,sillä taudin kantajia kulkee satoja sinne tänne. Ei lapsilisien maksamattomuus auta tautien levinnäisyyteen. Joten järkikulta hoi. Elämme tautien keskellä jotka tappaa tai vahvistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on byrokraattien ja päällepäsmärien luvattu maa, jokainen on kieli pitkällä odottamassa että pääsee määräilemään toisia.
Kun alkoi ilmetä tutkimuksia etteivät rokotteet toimikkaan kuten mainostettu, piti keksiä täma satu "laumaimmuniteetista" joka täysin vastakkainen käsite sen kanssa miten rokotteet muka vaikuttavat. Ylimieliset anti-anti-vaxxerit vauhdissa joka suunnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luodossa on sairastunut vain yksi lapsi. Sitäkään ei ole todennettu tapahtuneeksi muuten kuin, että media kuohuu aiheesta yli äyräiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei julkisia palveluita tarvitse käyttää jos ei halua. Sanoutuu irti rokotusohjelmasta niin samalla voi irtisanoutua muistakin yhteisistä asioista joilla asioita hoidetaan yhteisin säännöin. Jos päivähoidon toimivuuden kannalta on hyvä että kaikki rokotetaan niin kaikki rokotetaan jotta kaikki pysyvät terveenä. Jos asioissa sooloillaan ja sallitaan rusinoiden poimijat niin ei se niin toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaikkien ole pakko käyttää KAIKKIA julkisia palveluita. Perhe voi esim. käyttää päivähoitopalveluita, julkista liikennettä ja peruskoulua (kotiopetuskin olisi vaihtoehto) mutta silti käyttää rinnalla vaikka yksityisiä hammaslääkäriasemia ja yksityissairaalasta rahalla ostettavia lääkäri- ja laboratoripalveluita jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja käydä tartuttamassa kaikki päivähoidon lapset. Parempi kun evätään tuollaisilta palvelut tyystin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niihin kaikkiin päiväkodin lapsiin voi tarttua esim. tuhkarokko? Nehän on rokotettu eli "turvassa". Ne, jotka eivät ole ottaneet rokotetta eivät ole huolestuneita tuhkarokosta tai vesirokosta. Jos ja kun ne tulee, niin ne sairastetaan pois, eikä niihin tarvitse ikinä ottaa piikkiä tai tehostepiikkiä. Joo ja kanamuna-allergikko ei voi ottaa rokotetta mutta ei se sitä tarkoita, että tuhkarokko olisi hänelle kuolemaksi koska hän on allerginen kanamunalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta sitten taas ne, joilla on joku enemmän tai vähemmän vakava perussairaus, joka tekee rokosta hengenvaarallisen ja joka estää rokottamisen. Näiden lapsien suojelemiseksi on olemassa kattava rokotusohjelma, koska laumaimmuniteetti suojelee myös niitä, jotka eivät voi rokotetta ottaa.

Ja juuri näiden lasten suojelemiseksi kunnalliset palvelut pitäisi evätä niiltä, joiden vanhemmat ovat päättäneet syystä tai toisesta jättää rokottamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koita hiukan ajatella järkeä käyttäen, äläkä tunteella, niin varmaan ymmärrät mitä tarkoitan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MItä jos rokotteista kieltäytyjiä hoidettaisiin tästä edes vain hopeavedellä ja saisivat korvata omasta pussissta muille aihettamansa terveydellisen vahingon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ymmärrän rokotteista ja lobbaamisesta aivan kaiken mahdollisen, vaikka en osaa käyttää välimerkkejä tai hahmota yhdyssanoja. Ajatelkaa lapasia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi vaalit lähestyvät vihdoinkin .Suomea ei saada hyvinvointi valtioksi ennenkuin pakkoministerit ja kansanedustajat saadaan pois päättämästä asioistamme .Nämä ovat viemässä ihmisten Itsemääräämis oikeuden .Tallovat meidän tahtomme jalkoihinsa .Tämä on erittäin vaarallista .Kuka haluaa enää tehdä lapsia tähän maahan ?Asia on suurennettu suhteettomasti. Eikä tuoda julki kuinka paljon lapsia kuolee juuri tähän rokotteeseen !En ymmärrä miksi vaaditaan vanhempia riskeeraamaan oman lapsensa henki rokotteella !Jokaisesta pakkorokote kuolemasta pitäisi syyttää päättäjiä.Tuoreessa muistissa on vielä influenssa rokote joka pilasi monen nuoren elämän lopullisesti .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (303)

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image