Kotimaa

Pir­kan­maa­lai­suu­den olemusta tutkittiin

Kotimaa 7.1.2003 15:30
STT
Pirkanmaalaisuutta ei ole vielä olemassa identiteettinä. Näin kärjistää pirkanmaalaista mielenmaisemaa selvittänyt Chydenius-Instituutin tutkija Heikki Susiluoma. Hänen mukaansa Pirkanmaa on maakuntana niin nuori, ettei pirkanmaalaisuudesta ole vielä kehittynyt vahvoja myyttejä.

"Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaasta on paljon myyttejä: maakunnan asukkaita pidetään muun muassa konservatiivisina, itsellisinä, yrittäjähenkisinä ja käden taitoja korostavina, vaikka todellisuus onkin monimuotoisempi. Pirkanmaalaisuuden myyttinen rakenne on puolestaan vasta muotoutumassa", Susiluoma sanoo.

Susiluoman mukaan pirkanmaalaisuuden rakennuspuita ovat perinteinen hämäläinen mentaliteetti ja voimakkaan kasvukeskuksen eli Tampereen kaupunkilainen itsetietoisuus. Myyttinen hämäläisyys pitää sisällään sellaisia ominaisuuksia kuin verkkaisuus ja vakaus. Tamperelaisuuteen liitettäviä ominaisuuksia puolestaan ovat muun muassa avoimuus ja mutkattomuus.

Tutkija arvioi, että hämäläisyys on ohentumassa ja tamperelaisuus vahvistumassa. Hänen mukaansa tällä hetkellä näyttää siltä, että tamperelaisuus määrittelee muotoutumassa olevan pirkanmaalaisuuden hyvin pitkälle. Aika sitten näyttää, onko pirkanmaalaisuus tulevaisuudessa sama asia kuin tamperelaisuus.

"Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, syntyykö yhtenäistä pirkanmaalaista identiteettiä. Voihan käydä myös niin, että tamperelaisuus ja pirkanmaalaisuus eivät yhdykään. Erään vastaajan mukaan pirkanmaalaisuus on vastentahtoista tamperelaisuuden seuraamista", Susiluoma mainitsee.

Susiluoma esitteli Yleisradion tilaamaa tutkimusta tiistaina Tampereella. Tutkimus perustuu kyselyyn, joka tehtiin satunnaisotannalla valituille 800:lle pirkanmaalaiselle. Kyselylomakkeen palautusprosentti oli 54. Tutkimusta varten haastateltiin myös pirkanmaalaisia toimittajia. Lisäksi tutkimusmateriaalina käytettiin Pirkanmaata käsittelevää kirjallisuutta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:46
Oululaisjoukkueen kapteenille Ida Ruuskaselle saatetaan vinoilla etelän vetelistä – oikeasti hän on johtajatyyppi, joka uskaltaa olla äänessä
21:36
Britannia saamassa lykkäystä brexitille toukokuun 22. päivään asti – sopimukseton ero on edelleen mahdollinen
21:22
Matkailuyrittäjät peräävät hyviä liikenneyhteyksiä: "Jos autoilusta tehdään yhä kalliimpaa, mitä suomalaiset tekevät? He lentävät ulkomaille"
21:12
Oululaiselle Aapo Viippolalle hiihtosuunnistuksen MM-pronssia
21:12
Ainakin 72 kuoli Mosulin lauttaturmassa – suurin osa uhreista oli uimataidottomia naisia ja lapsia
21:11
Mosambikiin iskenyt myrsky on yksi pahimmista luonnonkatastrofeista – tuhansia odottaa yhä pelastamistaan
21:07
Etta taipui kotisalissaan, Hurrikaani tasoitti sarjan ja palautti kotiedun itselleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

Provon takaa paljastui Yhdistyneet Kansakunnat, YK. Lue lisää...
Otin asiasta selvää ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image