Kotimaa

Pir­kan­maa­lai­suu­den olemusta tutkittiin

Kotimaa 7.1.2003 15:30
STT
Pirkanmaalaisuutta ei ole vielä olemassa identiteettinä. Näin kärjistää pirkanmaalaista mielenmaisemaa selvittänyt Chydenius-Instituutin tutkija Heikki Susiluoma. Hänen mukaansa Pirkanmaa on maakuntana niin nuori, ettei pirkanmaalaisuudesta ole vielä kehittynyt vahvoja myyttejä.

"Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaasta on paljon myyttejä: maakunnan asukkaita pidetään muun muassa konservatiivisina, itsellisinä, yrittäjähenkisinä ja käden taitoja korostavina, vaikka todellisuus onkin monimuotoisempi. Pirkanmaalaisuuden myyttinen rakenne on puolestaan vasta muotoutumassa", Susiluoma sanoo.

Susiluoman mukaan pirkanmaalaisuuden rakennuspuita ovat perinteinen hämäläinen mentaliteetti ja voimakkaan kasvukeskuksen eli Tampereen kaupunkilainen itsetietoisuus. Myyttinen hämäläisyys pitää sisällään sellaisia ominaisuuksia kuin verkkaisuus ja vakaus. Tamperelaisuuteen liitettäviä ominaisuuksia puolestaan ovat muun muassa avoimuus ja mutkattomuus.

Tutkija arvioi, että hämäläisyys on ohentumassa ja tamperelaisuus vahvistumassa. Hänen mukaansa tällä hetkellä näyttää siltä, että tamperelaisuus määrittelee muotoutumassa olevan pirkanmaalaisuuden hyvin pitkälle. Aika sitten näyttää, onko pirkanmaalaisuus tulevaisuudessa sama asia kuin tamperelaisuus.

"Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, syntyykö yhtenäistä pirkanmaalaista identiteettiä. Voihan käydä myös niin, että tamperelaisuus ja pirkanmaalaisuus eivät yhdykään. Erään vastaajan mukaan pirkanmaalaisuus on vastentahtoista tamperelaisuuden seuraamista", Susiluoma mainitsee.

Susiluoma esitteli Yleisradion tilaamaa tutkimusta tiistaina Tampereella. Tutkimus perustuu kyselyyn, joka tehtiin satunnaisotannalla valituille 800:lle pirkanmaalaiselle. Kyselylomakkeen palautusprosentti oli 54. Tutkimusta varten haastateltiin myös pirkanmaalaisia toimittajia. Lisäksi tutkimusmateriaalina käytettiin Pirkanmaata käsittelevää kirjallisuutta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
9:32
Kysely paljasti teattereiden työskentelykulttuurissa hälyttäviä piirteitä – Oulun teatterissa mittarit näyttävät nyt vihreää Tilaajille
9:27
Metsähallitus: Munarosvoja saattaa liikkua myös Suomessa – keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita
9:15
Oululaisprofessori Heli Jantunen sai naisten innovaatiopalkinnon
8:41
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan
19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image