Kotimaa

Pikkutyttöön kohdistuvat pi­ra­tis­mie­päi­lyt häm­mäs­tyt­tä­vät

Kotimaa 21.11.2012 20:38
STT

Helsinkiläiseen pikkutyttöön kohdistuvat piratismiepäilyt herättävät kritiikkiä tekijänoikeuksien kanssa työskentelevissä.

Netin käyttäjien oikeuksia puolustava Effi-yhdistys sekä Piraattipuolue kritisoivat tapausta, jossa poliisi takavarikoi 9-vuotiaan tytön tietokoneen kotietsinnässä.

Tytön isä kertoi keskiviikkona Facebookissa, että tytär oli yrittänyt lokakuussa 2011 koekuunnella Chisun uutta albumia. Tytär päätyi netin hakukoneesta Pirate Bay -palvelimelle, jolta voi ladata laittomasti musiikkia.

Keväällä isä sai Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskukselta (TTVK) kirjeen, jossa vaadittiin 600 euron korvausta laittomasti levitetystä äänitallenteesta. Isän mukaan kirjeessä häntä kehotettiin myös allekirjoittamaan vaitiolosopimus. Isä kieltäytyi maksamasta, joten poliisi kävi tiistaina takavarikoimassa tytön tietokoneen.

Piraattipuolueen ja Effin mukaan TTVK toimii tapauksessa kohtuuttomasti.

TTVK:n valvontaiskussa jäi viime syksynä kiinni 28 suomalaista, joista tämä tapaus on yksi. Iltalehden mukaan tapausta tutkitaan tekijänoikeusrikoksena.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Chisu sai ilmaista mainosta..Tyhjissä Dvd ja cd levyissäkin pitää maksaa jollekin, vaikka ovat ihan omia tiedostoja varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ole rikos tehdä a) troijalainen, b) saastuttaa tietokone troijalaisella, c) käyttää saastutetun koneen nettiyhteyttä luvatta tai d) lähettää lasku mihinkään perustumattomalla summalla varustettuna. Luulisi olevan selvää, että tästä saadaan nyt oikeatkin päät vadille. Toimintamalli on sen verran korni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tekee. Tässä kiristysrenkaassa on lisäksi mukana Elisa ja poliisi, mahdollisesti myös Chisu.
Vähän vastaavaa yhteistyötä kuin Windowsin ympärillä pyörivä virusbisnes, kyllä sekin yhteispeliä tarvitsee pysyäkseen tuottoisana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt on puolustajia kun kyseessä on pikkutyttö joka varasti. Mahtaisitteko puolustaa jos tyttö olisi varastanut teiltä esim CD levyn?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä fyysisen objektin varastamisesta ei olisi millään keinolla saanut väännettyä tytölle 600 Euron korvauksia maksettavaksi.
Ehdotankin että tämä korvaussumma maksetaan lähettämällä TTVK:lle sähköpostiin kuusi kuvaa sadan euron seteleistä. Tai luulisi kolmenkin riittävän, koska näyttää siltä että digitaalinen kopio on arvokkaampi kuin oikea tuote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida kannattaa, koska tämä tapaus todistaa poliisin olevan pelkkä käsikassara tekijänoikeusmafialle. Seuraavalla kerralla lähettävät poliisin pamputtamaan tai taserilla shokittamaan tytön isäparkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen copyright mafia se vaan esittelee lihaksiaan ja poliisiin verrattavaa valtaansa... kansalaiset muistaisivat kuka käskee.

Poliisikin oli toiminut tilanteessa kuin mafian sotilaat... "Olisi helpompi kaikille jos vaan maksaisit"

Uskomatonta ja muka vielä oikeusvaltio ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rekisteröidyllä yhdistyksellä on käsittämätön valta Suomessa, poliisikin toimii juoksupoikana kun halutaan lapsilta kiristää satoja euroja rahaa. Toivottavasti tämän tapauksen myötä TTVKn gestapotaktiikka ja epäinhimillinen mafiamainen bisnesmalli tulee yleisemmin kansan tietoon, nyt on vuosi 2012 ja luulisi voidelluimmankin kansanedustajan jo ymmärtävän että yksityisellä yhdistyksellä ei pitäisi olla oikeutta kiristää rahaa lapsilta taikka saada automaattisesti rahaa piiloveron muodossa ilman että tuottaa yhtään mitään positiivista yhteiskunnalle. Voitte olla varmoja että tätä yhtä paljastunutta tapausta kohti on 100 samanlaista jossa lasten vanhemmat ovat mieluummin maksaneet kiristetyn rahasumman ja allekirjoittaneet vaitiolosopimuksen, mikä on mahdollistanut TTVKn jatkuvan rahankiristyskampanjan. Milloin se loppuu? Kuinka monta muuta elämää TTVKn mafiakavereineen annetaan tuhota ennenkuin lainsäätäjät heräävät horroksestaan? Mikä siinä maksaa??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä tiennytkään että tällainen instanssi kuin TTVK on edes olemassa, ja että se voi käyttää ansoitusta keinonaan mahdollisten rikollisten houkutteluun & paljastamiseen. Ymmärtääkseni poliisi ei viranomaisena voi ryhtyä myymään laitonta tavaraa kadulla/verkossa ja tätä kautta houkutella ihmisiä lain nurjalle puolelle? Tekijänoikeusjärjestö sitten ilmeisesti voi? Mielenkiintoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä tekijänoikeusrikkomuksista seuraavat korvaukset ovat Suomessa kyllä aivan käsittämättömiä. Tässäkin tapauksessa tyttö olisi selvinnyt huomattavasti pienemmillä sanktioilla jos olisi lataamisen sijaan vain reilusti varastanut kyseisen levyn lähimmästä kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei 9-vuotiaan lapsen voi olettaa tietävän, että yhden napin painamisesta voi saada 600 euron korvausvaatimukset ja koneensa takavarikkoon. Jos kaikille kerrottaisiin, mikä lasketaan piratismiksi tällaisilta vahingoilta luultavasti vältyttäisiin. Vanhemmatkin vahtisivat lastensa latailua tarkemmin, jos tietäisivät mikä on salittua ja mikä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten vanhempien on tiedettävä mitä voi seurata kun ostavat lapselle tietokoneen ja netin. Ikävä kyllä käräjillä ei voi vedota siihen ettei tiennyt tuon olevan rikos. Tuo on sentään pieni rangaistus yhden napin painamisesta, jotkun saavat elinkautisen yhden napin painamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helpompaa olisi kieltää netti alle 18-vuotiailta, koska kenelläkään työssäkäyvällä ei ole aikaa vahtia lastensa nettikäyttöä edes silloin kun on itse kotona. Mulla on kolme lasta ja ne pitää ruokkia, siivota pitää sekä huolehtia siitä ilmeisesti että kaikilla neljällä nettipäätteellä on sellaiset sivustot, joilla ei voi klikata väärin. vastuu pitäisi olla niillä joiden omistuksessa musiikki on, jolloin joku kehittäisi nuo lataukset sellaiseksi että niitä ei alaikäiset vahingossa lataisi. Tuo 600 Euroa on varmaan lakimiehelle pieni summa mutta lapsiperheelle se on aika helkutin iso summa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opeta lapsillesi kunnollista tietoturvaa ja internet-tietoutta niin ei tule 600 euron laskuja vaikka lapsesi latailisivatkin laitonta materiaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iltalehden mukaan poliisi on sanonut "Olisi helpointa kaikkien kannalta, jos vain maksaisit korvaussumman, joka ei tietääksemme ole edes nelinumeroinen. Silloin hanskamme tippuisivat"

Tällainen kuvaa erittäin hyvin millainen tavallisen ihmisen oikeusturva on yksityisten "laskuttajien", poliisin ja oikeuslaitoksen muodostaman falangin edessä. Nykyään poliisit eivät edes teeskentele että olisivat puolueeton ja riippumaton toimija yhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rosvousta se on piratismi iästä riippumatta! Nykyajan nuoret tietävät varmasti mitä netissä tekevät vaikkei isät tiedä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

132
Suomen Yrittäjät kehottaa jäseniään lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen – myös kovempia toimia suunnitteilla
84
SAK:n Elorantaa ei yllätä yrittäjien aie lopettaa ay-maksujen perintä palkasta – "Ay-liikkeen alasajo motiivina, aika surullista"
84
Iso osa Suomen suurimpaan työttömyyskassaan tänä vuonna liittyneistä on nuoria – tarkkaa syytä siihen ei YTK:ssa tiedetä
60
Ammattiliittojen lakot laajenevat taas – 7 000 Teollisuusliiton työntekijää ensi viikolla kolmeksi päiväksi lakkoon
35
Näin JHL:n lakko tuntuu Oulussa syyslomaviikolla: Ruokaloita kiinni, sisäliikuntapaikat suljettuina, yleisten tilojen siisteyden laskua
32
Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt
26
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image