Kotimaa

Petteri Orpo vaatii, että hallitus uusii ta­lous­oh­jel­man­sa perusteita myöten – "Se vie Suomen vää­jää­mät­tö­mäs­ti konkurssiin tässä ta­lous­ti­lan­tees­sa"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei usko, että maan nykyisen hallituksen työllisyystoimien valmistelusta tulee mitään. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 3.8.2019 5:00 | Päivitetty 3.8.2019 10:20
Pasi Klemettilä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii hallitusta tekemään uusiksi talousohjelmansa perusteita myöten. Talousnäkymät heikkenevät eikä hallituksella ole Orpon mielestä keinoja nostaa työllisyyttä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei usko, että maan nykyisen hallituksen työllisyystoimien valmistelusta tulee mitään.

– Hyvä, että valmistelevat huolella. Kun pääministeri Antti Rinne (sd.) on itse sulkenut pois keinovalikoimaa ja Jarkko Eloranta kertoo SAK:n vahvalla äänellä omat reunaehtonsa, ei sinne jää paljon mitään, Orpo sanoo Kalevan haastattelussa.

Hallituksen tärkein asia eli työllisyyden parantaminen on Orpon mielestä täysin levällään.

Hän muistuttaa, että hallituksen työllisyysohjelma lepää 75 prosentin työllisyysasteen pohjalla.

– Hallituspuolueet olivat Ylen A-studion tentissä täysin eri mieltä keinoista, joita pitäisi käyttää työllisyyden parantamiseksi. Ja niitä keinoja ei heillä ole. Työministeri Timo Harakka (sd.) esitteli viime viikolla hallituksen työllisyystoimia. Nehän olivat täysin lillukanvarsia, osin meidän edellisen hallituksen liikkeelle laittamia, Orpo tylyttää.

Orpon mielestä hallituksen on pakko rakentaa talousohjelmansa kokonaan uudelleen. Maailmantalous on heikkenevässä ja epävarmassa tilanteessa. Suomen talous voi hiipua nopeammin kuin on ajateltu.

– Kun hallitusohjelma oli entuudestaankin rakennettu toiveiden varaan, tilanne on vielä katastrofaalisempi nyt, kun talousennusteet laskevat.

Orpon mielestä hallitus ei pysty osoittamaan niitä työllisyystoimia, joilla hallitus voisi oikeuttaa 1,2 miljardin euron rahanjaon ja pysyvien menojen lisäämisen.

– Minä vaadin, että hallituksen pitää ottaa lusikka kauniiseen käteen ja budjettiriihessä korjata talousohjelman perusta, koska se vie nyt Suomen vääjäämättömästi konkurssiin tässä taloustilanteessa.

Hallituksen ohjelma on Orpon mukaan rakennettu aivan höttöiselle pohjalle.

– Talouspolitiikan kokonaisuus ei kerta kaikkiaan kanna. Näkee, että Säätytalolla ei ole sovittu asioita loppuun asti. Se on hyvin erilaisten puolueiden hallitus, jossa on sisäisiä jännitteitä, ja ne purskahtelevat esiin.

Nykyhallitus puhuu taajaan aktiivimallin purkamisesta. Orpon mielestä kuulostaa siltä, että hallituksen sisällä ei oikein edes tiedetä, mitä aktiivimalli tarkoittaa ja hallituspuolueiden edustajat puhuvat eri asioista siitä puhuessaan.

– Kun Rinne puhui aktiivimallista, hän sanoi, että hänestä tuntuu tai että hän ei usko, että aktiivimallilla olisi syntynyt yhtään työpaikkaa. Se on aivan pöljä lausunto. Ensinnäkään tällaisia asioita ei voi tehdä musta tuntuu -periaatteella. Toisekseen ei aktiivimallilla ollut tarkoitus synnyttää työpaikkoja vaan vastata kohtaanto-ongelmaan, saada ihmisiä hakemaan työtä ja tarttumaan työtilaisuuksiin, Orpo sanoo.

Kokoomus keskittyy Orpon mukaan nyt oppositiossa enemmän eteenpäin katsovaan työhön kuin murehtimaan menneitä.

– Startin tekee helpommaksi, että meidän puolueen väki pitää oikeana sitä ratkaisua, että me ei lähdetty (päästy) hallitukseen. Hallitusneuvotteluissa kävi täysin selväksi, että me emme olisi nielleet Rinteen hallituksen ohjelmaa.

Orpo korostaa, että kokoomus on täysin erilainen kuin suurin oppositiopuolue perussuomalaiset.

– Me emme ole mikään yhtenäinen oppositio. Perussuomalaiset tarjoavat koko ajan helppoja ratkaisuja ongelmiin. Me tulemme tekemään omia vastuullisia esityksiä ja tukemaan hallituksen esityksiä silloin, kun ne ovat hyviä.

Orpo ei voi ymmärtää PS:n EU-asenteita

Petteri Orpon mielestä on käsittämätöntä, että perussuomalaisista on kuulunut Unkarin Fidesz-puo­lueen näkemyksiä ymmärtäviä kantoja.

– Miten suomalainen, nykyään iso poliittinen voima voi ymmärtää puoluetta, joka murentaa oikeusvaltiota ja sananvapautta eikä toimi yhdessä sovittujen EU:n sääntöjen mukaisesti? Orpo ihmettelee.

Hänen mielestään Suomessa puhutaan myös käsittämättömän vähän siitä, että perussuomalaiset on menossa europarlamentissa italialaisen Matteo Salvinin ja kumppaneiden ryhmään, joka on selkeästi EU-vastainen ja pyrkii EU:n heikentämiseen.

– Siinä ryhmässä olevilla puolueilla on näytettyjä kytkentöjä Venäjään. Minusta se asia pitäisi käydä Suomessa paremmin läpi, että perussuomalaiset istuu siihen ryhmään.

Suomi on Orpon mielestä pieni maa kaukana pohjoisessa, joka tarvitsee kaikkein eniten Euroopan unionia, sen sisämarkkinoita, EU:n tuoma turvallisuutta ja vahvaa länteen kuulumista.

– Siksi meidän etumme on vahva Euroopan unioni. Jokaisen Suomea ajattelevan pitäisi pyrkiä vahvistamaan EU:ta ja tekemään siitä parempi. Ei pitäisi mennä missään tapauksessa mukaan liikkeisiin, jotka pyrkivät heikentämään sitä, saatikka jos niillä on tekemistä Venäjän kanssa, jonka intressissä on heikentää EU:ta.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (203)

Ilman muuta Suomen kannattaa pysyä EU:ssa. Sen sijaan yhteisvaluutta euro on ongelmallinen, koska sen avulla ei voi tasata kilpailukykyyn liittyvien eriarvoistuksien vaikutusta..kuten vaikkapa arktiset olosuhteet. Nyt ollaan tilanteessa jossa markkinat vaativat jatkuvaa talouskasvua mutta em. seikasta johtuen vientiä ei saada vetämään riittävästi ja toisaalla rahaa ei uskalleta ottaa velaksi. Lopputulos on että tarvittavat rahat otetaan kansalta ja tätä nimitetään hienosti sisäiseksi devalvaatioksi. Orpo pitää tietenkin tiukasti kiinni omista näkemyksistään ja ideologiasta mutta kuka oikeasti osaa sanoa mikä olisi se oikea tie pitää Suomi pinnalla. Onko se kokoomuksen markkinoima yritysten tukeminen ja siitä seuraava hyvinvointi kaikelle kansalle..pienellä viiveellä, vaiko ostovoiman lisääminen osin jopa velkavivulla, jolloin vahvistuneet sisämarkkinat mahdollistaisivat myös ulkomarkkinoille paremman kilpailukyvyn. Edellinen tie kurjistaa heikommassa asemassa olevia ja syö ostovoimaa sisämarkkinoilta. Jälkimmäinen tie tuo kansalaisille hyvää ja vahvistaa sisämarkkinoita..ainakin vähäksi aikaa. Minne siis lyöt kepillä tai tarjoilet porkkanaa, jotta talouden positiivinen kierre saisi alkuvoimaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri ei muista ( poliitikon muisti kun ei muista omia tekojaan) että hänen aikanaan tuli 6 miljardia lisää valtiolle velkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkä nyt on taas uuden ja edellistä kovemman kikyn paikka koska eurosta ei haluta luopua, se sisäinen devalvaatio on ainoa keino jolla työtä saadaan Suomeen lisää tai edes entiset työpaikat säilytettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi nostaa alkoholi-, tupakkaveroa ja suomalaiset menevät Viroon ostamaan mm. näitä tuotteita, simsalabim Viron työllisyys paranee.
Tukityöllistäminen, mitäs siitä sehän on määräaikaista, mihin se johtaa? Maksetaan siitä, että joku yritys ottaa ihmisiä töihin? eikö SDP:n Harakka parempaa keksi? Korotetaan taas veroja, mutta mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kukaan ei ymmärrä, että työttömyyden syy on liian korkea työn hinta Suomessa. Se vuoksi ne liukuhihnatyöt ovat Kiinassa ja halpamaissa. Sinne on jo menossa suunnittelu ja korken teknologian työtkin. Robotille on aivan sama missä se toimii. Pääoma vie sen robotin pienimpien kustannusten paikkaan, aina. Ja siihen ei ole hallituksella mitään sanomista ellei työn hinta tai yleensä tuotannon kustannus ole kilpailukykyinen. Ne hoitaa hallitus , jos ymmärtää. Suomessa ei ymmärrä. Vakaa yhteiskunta ja oikeusvaltio ei riitä yritysten toimintaympäristöksi pelkästään. Demut ovat jämähtäneet menneeseen tulonjakotaisteluun, vaikka nyt pitäisi puuttua työn hintaan ja juuri siihen. muuttuminen on demuille mahdotonta. Jaettavan synnyttäminen on niille liian vaikeaa. Kannattajat menetetään jos demu alkaa huolehtia jaettavan kasvattamisesta osoittamalla huomiota yrittäjään. Verottaminen on yksinkertaista ja helppoa kun äänestäjä sitä ymmärtää. Demut ovat pöljän äänestäjän loukussa. Demujen pitää ensin opettaa äänestäjilleen talousoppia, ainakin perusteet. Mutta se on ongelma, koska silloin äänestäjä tietää liikaa ja saattaa ajatella toisin, siis oikein. Eikä usko tyhjiin lupauksiin. Hallituksen päätehtävä on pitää huoli työn hinnasta, se tuo työtä, muu on pelkkää silmänlumetta ja valhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Suomessa edes ole kovat palkat verrattuna moniin muihin länsimaihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sekö on sitten ratkaisu, että rupeamme tekemään aasialaiseen tapaan töitä kahden euron tuntipalkalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai sillä kokopäivätyöllä pitäis kuiten elääkkin? Nykyään jo on paljon työntekijöitä jotka hakee sossusta tai leipäjonoista apua kun raha ei riitä. Kokoomus ajaa vain ja ainoastaan rikkaimpien pamppujen etua, ei suomen kansalaisen etua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka sinä luulet duunarin tulevan toimeen Suomessa 2 euron tuntipalkalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietäjä haukkuu työn hintaa vaikka eletään markkinatalouden aikaa jolloin kaikki hinnat nousee automaattisesti 3%%: tia vuodessa vaikka inflaatio on lähes nolla ja ne palkat ovat nousseet vain suurituloisille joilta ei ole edellisen hallituksen aikana palkkoja leikattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TIETÄJÄ on paremminki höpöttäjä kuin nimimerkkinsä.
Miksi mm.Yhdysvalloista , Ruotsista jne on työtä mennyt Kiinaan ja nyt Intiaan ja sen tason palkkamaille, hä.
On laput silmillä taas , on.
Ongelma onkin että tuollaisia tietäjiä saattaa olla päättämässä asioista , laput silmillä,
Sekö ei mee kaaliin että suomessa on suomalaiset kulut piste.
Liekö TIETÄJÄ koskaan ollu hommissa jonka tuote menee ulkomaille ja saamma valuuttaa.
Kerron yhden totuuden suomaisesta työstä.
Olimme Afrikassa , Kiwu järven tuntumassa, tekemässä puhtaasti suomalaisvoimin turpeenkäsittelylaitosta sementtitehtaalle. Suomesta meni kaikkkii tarvittava vain sementti ja vesi oli paikallista.
Kun laitosta jo koeajettiin tehtaan johtaja kiertele kättelemässä meitä suomalaisia ja kertoi käynnistään suomessa.
Oli vakuuttunut suomalaisista varsinkin työntekijöistä kun oli nähnyt työtä tehtävän ulkona vaikka oli lunta ja yli kymmenen astetta pakkasta.
Hän ei voinut, sanojensa mukaan käsittää, mite yli kahdenkymmenen asteen pakkasella voi elää.
Kysymys on siis siitä miten suomalaista työtä markkinoidaan. Siis
KUN JOKU "KONTTORIROTTA ", TIETÄJÄ, ALKAA PUHUMAAN SUOMALAISESTA TYÖSTÄ NOUSEE AINA KARVAT PYSTYYN.
Tuollaiset ,tietäjät tekevät hallaa suomelle ja suomaliselle työlle.
Ongelma ovat he ei työn hinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on liian pienet tuloerot jotta vauraampi väestö voisi työllistää ihmisiä. Palkkaamista haittaa myös verotus, byrokratia ja kaikenlaiset sairasloma säännöt joihin kenelläkään ei ole varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomi pysty kiinan palkkatasoon. Vai tekisitkö itse 500 eurolla kuussa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmikannalla ei työllisyystilanne parane. Kuten aina, SAK on suurin jarru. Tasavallan hallituksen ja eduskunnan tulee ottaa ohjakset tiukasti käsiinsä. Muutoin hukka perii ja koittaa lopullinen ruuperä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (203)

Uutisvirta

15:49
Suomen ja Ruotsin välistä rajaa on yritetty ylittää kävellen ja moottorikelkoilla – luvattomia rajanylittäjiä sakotetaan
15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
97
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
14
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image