Kotimaa

Petteri Orpo kommentoi Rinne-kirjan väitteitä kokoomuksen heittämisestä oppositioon – "Jos on, kuten kirjassa kerrotaan, niin se on iso pettymys"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kuvassa) sanoo olevansa pettynyt entiseen hallituskumppaniinsa Juha Sipilään (kesk), jos Antti Rinteen (sd.) tuoreen elämäkerran väitteet pitävät paikkansa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 24.10.2019 14:22 | Päivitetty 24.10.2019 14:24
Kirsi Turkki

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Juha Sipilä (kesk.) sanoi hänelle tänään eduskunnassa, että pääministeri Antti Rinteen (sd.) tuoreen elämäkerran väitteet eivät menneet kuten kirjassa kirjoitetaan. Sipilä ei kiistä tavanneensa Rinnettä, mutta kieltää tarjonneensa sdp:lle hallituspaikkaa sote-kiistojen aikaan niin kuin Rinteen elämäkerrassa väitetään.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi äskettäin eduskunnassa väitteitä, joita esitetään tänään julkaistussa pääministeri Antti Rinteen elämäkerrassa Antti Rinne – Koko tarina.

Teoksen kirjoittivat politiikantoimittajat Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen, ja se on Rinteen auktorisoima eli hän on ollut mukana kirjan tekemisessä. Kirjoittajien mukaan Rinne seisoo kirjassa esitettyjen väitteiden takana.

Kirjan väitteiden mukaan keskustan silloinen puheenjohtaja Juha Sipilä tarjosi vuonna 2017 Rinteen demareille paikkaa hallituksessa kesken vaalikauden.

Elämäkerran mukaan Sipilä ja oppositiossa ollut sdp:tä johtanut Rinne tapasivat salaa Suomi-areenan aikaan puoliltaöin Porin hotelli Vaakunassa.

Sipilä ehdotti tuolloin Rinteelle sote-ratkaisua, joka olisi toteutettu ilman kokoomuksen vaalimaa valinnanvapautta.

Samalla kokoomus olisi heitetty oppositioon ja sdp otettu hallitukseen.

– Hotellihuoneessa pääministeri kysyi, olemmeko valmiita tulemaan hallitukseen siten, että sdp ja keskusta toteuttaisivat soten yhdessä ilman markkinamallia, Rinne sanoo kirjassa.

Rinne hylkäsi tarjouksen. Hän perusteli päätöstä sillä, että hallitukseen kuuluu mennä vaalien kautta eikä muutoin.

Sipilä oikoi väitteitä Orpolle eduskunnassa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että kesällä 2017 oli huhuja keskustan ja sdp:n keskusteluista, mutta ne olivat politiikan käytäväkeskustelujen tasoa.

Orpo kertoo törmänneensä entiseen pääministeriin Juha Sipilään tänään eduskunnassa.

Sipilä oli kommentoinut Rinteestä kertovan kirjan väitteitä lyhyesti Orpolle.

– Sipilä sanoi, että ei se näin mennyt, mutta sitä pitää kysyä häneltä. Jos se on näin kuin kirja kertoo, niin se on hyvin poikkeuksellista. Itse en toimisi niin, että hallituskumppanin selän takana puhuisin tällaista. Politiikassa ei pidä toimia noin. Se vähentää ihmisten uskoa politiikkaan ja tekee jatkossa hallitusyhteistyön hankalaksi.

Orpo: Iso pettymys, jos asia on kuten kirjassa kerrotaan

Orpo arvelee Sipilän motiivin kesällä 2017 lähteneen siitä, että keskustalla oli valtava tarve saada maakuntamalli valmiiksi, ja kun se oli vaikeuksissa, he olivat hinnalla millä hyvänsä valmiita sitä edistämään.

– Minulle tämä on valtavan suuri kysymys, koska kokoomus teki erittäin sitoutuneesti Juha Sipilän hallituksessa töitä. Puolustettiin talous- ja työllisyyspolitiikkaa ja tehtiin vaikeita ratkaisuja.

– Jos näin on, kuten kirjassa kerrotaan, niin se on iso pettymys.

Orpon mukaan keskustan ja kokoomuksen välit olivat huonot sote-neuvottelujen rintamalla kesällä 2017, jolloin perustuslakivaliokunta oli ensimmäisen kerran tyrmännyt valinnanvapausesityksen.

Orpo korostaa, että nyt pitää puhua tämän päivän asioista, eikä kaivella vanhoja.

– Pääministerin pitää keskittyä maan johtamiseen eikä kirjojen julkaisuun ja vanhojen asioiden kaiveluun. Tänään on puhuttu Nokian ongelmista ja Nordean yt-neuvotteluista, Orpo huomauttaa.

Sipilä: Hallitusikkuna oli oppositiolle auki vain kerran

Sipilä kommentoi lyhyesti Rinne-kirjan tietoja mennessään tänään keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen eduskunnassa.

Sipilä ei kiistänyt tapaamista Rinteen kanssa, mutta ei myöskään viitannut nimenomaan tapaamiseen Porin Suomi Areenan yhteydessä kesällä 2017. Kokoomuksen heittämistä ulos hallituksesta 2017 sote-ongelmien takia Sipilä ei kommentoinut mitenkään.

– Olen tavannut montakin kertaa Antti Rinteen, mutta hallitusikkuna oli oppositiolle auki vain kerran 2017 perussuomalaisten hajoamisen yhteydessä. Pidin tarpeellisena tavata oppositiota myös kauden aikana, Sipilä sanoi.

Juttua päivitetty 24.10.2019 kello 14.23: lisätty Juha Sipilän kommentit

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kyllä sutkit on sutkeja aina vaan. No pääasia on, että meillä ei ole korruptiota ja muutenkin lintukodossamme on kaikki hyvin kaikilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on se aika jolloin voi suojella metsiä jättämällä poliittisen populismin ostamatta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Orpo ole vieläkään ottanut onkeensa vanhaa ja viisasta neuvoa "Kepu pettää aina".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo tietenkin on Rinnettä vastaan. Olihan edellisessä hallituksessa, sipilän rinnalla köyhiä ja työttömiä kyykytämässä! Kiitos äänestäjille, jotka sai muutoksen aikaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herättää ajatuksia:
- Millä vispilänkaupoilla Rinne hyväksyi isosti takkiinsa saaneen Kepun hallitukseen aliarvioimalla äänestäjät?
-Oliko menettely moraalisesti oikein Rinteen mielestä?
-Kepu on osoittanut isännän elkeitä nokkapokkaa pelaten.
-Onko Antti aikeissa heivata Kepu ulos?
Näkyykö horisontissa savumerkkejä koko hallituksen hajottamisesta?
-Onko Antti saanut vainun SDP:n alamäestä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi olla noin kierot päättäjät Suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu ja vasta on raapaistu hieman pintaa...todellisuutta harva pystyy edes kuvittelemaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdentekevää - pääasia on että nykyinen kokkareiden maanpetoksellisiin linjauksiin ja toimiin johdattelema Kokoomus ei ole valtioneuvostossa.
Seuraavaksi hallituksesta on saatava ulos kaikki käytännössä samanlaisen Sipilän linjan edustajat, bulvaanit tuhoamasta kansakuntamme etuja.

On enemmän kuin haastavaa löytää valtiojohtoomme osaavia ja edustavia henkilöitä, koska suurinosa heistä karttaa puoleita ja politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten kävikin niin, että kepu vihervasemmiston kainalosauvapuolueena saa kuin saakin maakuntahallintonsa myytyä vaikka millä hinnalla tahansa. Ja Rinne ja kaverit saavat nimensä historian lehdille verojen ja julkishallinnon lisääjänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viekää Orpo orpokotiin,hänän on niin onneton, kun ei päässyt kahdentoista vuoden jälkeen, enään hämmentämään valtion soppaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne pitää kiinni asemastaan ja sekoittaa tahallaan Orpon ja Sipilän välejä. Rinteen toiveajattelua oli päästä Sipilän hallitukseen, vaikka kesken kauden. Rinteen vappulupaukset ja muut tarinat, joita ei hallitus kykene koskaan toteuttamaan, voidaan heittää suorastaan heti roskakoriin. Tunnen Sipilän niin hyvin, että tiedän hänen puhuvan totta. Sensijaan epäilen suuresti Rinteen muistia , sillä se tuntuu pätkivän pahasti monessa muussakin asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot sotkee selviä asioita, kun pitäisi selvittää sekaisin menneitä - asioita.
Onko poliitikoilta koskaa kuultu totuutta mihinkään asiaan ei siis nytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa tässä Rinnettä vetää tähän edellisen hallituksen kompurointii. Kepu tuli aikamoinen virhe lähteä kokoomuksen ja Bernerin juoksupojaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne, valtakunnan soppamestarina, sotkee hallituksensa puolueiden välejä. Toivottavasti keskusta ei kauan kuuntele, vaan kaataa hallituksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Rinne on paljon parempi, vaihto ehto kuin Orpo, Sipilä! Aktiivimallilla kyykytänyt kaksikko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Rinne on maan mainioin soopasopan keittäjä, mutta taitaa palaa pahasti pohjaan tällä kertaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
22-Pistepirkko saavutti Euroopassa kulttimaineen tunnistettavalla sointimaailmallaan – Kaleva Live esittää yhtyeen keikan suorana keskiviikkoiltana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image