Kotimaa

Pekka Haavisto kommentoi esi­tut­kin­ta­pyyn­töä – aikoo jatkaa ul­ko­mi­nis­te­ri­nä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta

Ulkoministeri Pekka Haavisto ei itse näe toimineensa lainvastaisesti. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 19.2.2020 15:19
Aki Taponen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo aikovansa jatkaa ulkoministerinä häneen esitutkinnassa kohdistuvista rikosepäilyistä huolimatta.

– Tietysti (jatkan), koska en tunnista mitään rikoksia tässä tapahtuneen, Haavisto sanoi keskiviikkona toimittajille eduskunnassa.

Hän totesi pystyvänsä hoitamaan ulkoministerin työtä, vaikka prosessi voi jatkua syksyyn saakka.

Rikosepäily koskee Haaviston mahdollista virka-aseman väärinkäyttöä tai virkavelvollisuuden rikkomista.

Perustuslakivaliokunta päätti keskiviikkona pyytää valtakunnansyyttäjää suorittamaan esitutkinnan siitä, miksi Haavisto valmisteli konsulipäällikkö Pasi Tuomisen siirtämistä toisiin tehtäviin vielä sen jälkeen, kun Haavisto oli ottanut Tuomiselta pois al-Holiin liittyvät tehtävät.

– Perustuslakivaliokunta jatkaa nyt omaa työtään. Hyvä, että asia selvitetään perusteellisesti, Haavisto sanoi.

Erimielisyys ei riitä syyksi

Esille on noussut mahdollisuus, että Haavisto halusi kostaa Tuomiselle sen, että hän oli eri mieltä lasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä kuin Haavisto.

– Se, että ministeri ja konsulipäällikkö ovat olleet erimielisiä siitä, miten al-Holin asia hoidetaan, ei täytä kriteeriä siitä, että sen takia voidaan siirtää virkamies toisiin tehtäviin, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi.

Haavisto ei halunnut kommentoida toimittajille, miksi hän jatkoi Tuomisen siirron valmistelua sen jälkeen, kun oli siirtänyt erityisedustajalleen al-Holin asiat.

Virkamiesten painostamisesta ja muista oppositiokansanedustajien tekemän muistutuksen aiheista valiokunta ei löytänyt näyttöä.

– Moniin kysymyksiin on jo saatu selvyyttä. Kunnioita täysin perustuslakivaliokunnan prosessia. Tämä on kaikkien oikeusturvan kannalta hyvä, Haavisto sanoi.

Ohisalo: Luotan Haavistoon

Myös vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi Haaviston voivan jatkaa ulkoministerinä rikosepäilyjen ajan.

– Haavistolla on minun luottamus.

Ohisalon mukaan kysymys on siitä, että vankileirin kaltaisissa olosuhteissa al-Holin leirillä on suomalaisia lapsia, joita on pitänyt auttaa.

– Haavisto on toiminut tässä asiassa, ja nyt sitten selvitetään asianmukaisesti, miten kuvio mennyt.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (89)

Pääasia, että lapset ovat ykkösasia oikeusvaltio Suomessa.
Vanhemmat saavat tulla sieltä omilla kyydeillään niinkuin menivätkin.
Haavistolle ei voi muuta kuin nostaa hatun korkealle, jo tässä vaiheessa ja Kiittää kaikesta!
Valittajat valittaa se on heidän oikeus, muutahan he eivät osaakkaan.
Suomessa valittaminen on yksinkertaista, helppoa ja asiat tutkitaan.
Toivottavasti Al Holin lapset saadaan mahdollisimman pian kotimaahan, muut saavat tulla miten haluavat, toivottavasti heidän teot myös tutkitaan perusteellisesti, sama missä, kunhan varmasti ja oikein tutkitaan.
Valitettavasti porvarihallitus ei tehnyt mitään asioiden eteen ja terroristilait unohtui tehdä kun näitä alkoi olla vuosia, olisi estänyt lähtemisen suurimman osan kohdalta. Onneksi Haavisto yrittää, vaikka jarruttaja, hidasti asioiden hoitamista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Pekkakiusaajaa eroteta, vaan Pasikiusattu erotetaan. Näinhän se menee. Kiusattu joutuu kärsimään aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienosti ottaa Haavisto esitutkinnan vastaan. Ei turhaa nillitystä noitavainoista ja ajojahdeista, vaan antaa tutkijoiden tutkia rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Asiantuntijat" ei rankaise "pekkoja". Asioita tutkitaan, että näyttäisi kansan silmissä hyvältä. Tutkitaanko ees, vai sanotaanko vain, että nyt on tutkittu, ja mitään ei ole löytynyt laitonta. No, mutta sauli saa pisteensä, ja pekka jatkaa puuhiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ne sanoo, siihen asti kun tulee tuomio. Onhan nämä julkisuuden henkilöt nähty, että kieltävät loppuun asti. Käsittämätöntä, että hallituksessa saa korkeassa virassa toimia vaikka on tutkinnan alla. Monet korkean virkasuhteen omaavat henkilöt tutkinnan alla ovat sivussa tehtävistään. Monet myös vapautetaan tehtävästään tutkinnan ajaksi ja joku muu tulee sen ajaksi hoitamaan työtä. Joten mennäänkö lain mukaan oikein jos on epäilys virkarikkomuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pekat" VS, syyttäjät. Systeemin päälle ei voi kävellä kukaan. Touhu on mitä on, ja tähän on tyydyttävä. Näitä "pekkoja" ei saa syytteisiin kukaan, raha ratkaisee useasti, millaiset päätökset tuloo ulos. = mädännyt suomineito

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavistohan on kaiken viisauden lähde, jo hänen tekonsa ja sen jälkeiset asioiden toiseen suuntaan selittely-yritykset sen todistavat.
On sitä kyllä erotettu ja ymmärretty itsekin erota paaaaljon vähemmistäkin rikkeistä. Ministerin hommassa pitäis nääs olla edes kutakuinkin lainkuuliainen kansalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei viisaus auta ja kieltäminen, jos on toiminut lainvastaisesti. Tuomioon asti pystyy välttämään erottamisen. Jos olisi sivuun siirtynyt niin ehkä olisi koko hallituksesta erottamiselta välttynyt. Taitaa poliittinen ura loppua kokonaan jos tuomio napsahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muualla maailmassa olisi ymmärretty jo erota. Caruna Pekka vain istuu paikallaan kuin tatti, liekko juurtunut minisrein tuoliin kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opposition 10 kansanedustajaa Mari Rantanen (ps), Heikki Vestman (kok) ja muut Tom Packalen (ps), Wille Rydman (kok), Jussi Wihunen (ps), Veijo Niemi (ps), Kalle Jokinen (kok), Kari Tolvanen (kok), Sari Tanus (kd) ja Jari Ronkainen (ps) yrittävät epätoivoisesti savustaa hallituksen ulkoministeri Haaviston ulos johtamastaan ministeriöstä. Oppositio epäonnistunee ajojahdissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä ihmiset epätoivoisesti ketään savusta. Hallituksessa olevat puolueet eivät äänestä vastaan koska tässä olisi taas hallitus silloin kaatumassa. Taitaa olla kaikkien aikojen rikkinäisin hallitus Suomen historiassa. Tällä hetkellä hallitus ei ole saanut mitään aikaan kuin talouden ja yritysten uskon tulevaisuutta kohtaan horjumaan. Ilmastotoimet ovat myös menneet aivan väärin, miten ovat sitä pyrkineet ratkaisemaan. Tällä hetkellä ympäristö ystävällisemmät biokaasun, etanolin ja sähkön hinta ovat kallistuneet enemmän kuin fossiiliset polttoaineet joissa nostettiin veroja. Osittan jopa bensiinin ja dieselin hinnat laskivat, mutta biodieselin ja E85 polttoaineen hinnat nousivat. Joten ympäristö kärsii. Taloudellisesti ei kannata enää etanoli autoa hankkia koska etanoli auto tulee kalliimmaksi kuin E95 tai E98 polttoaineella ajaessa. Jos hallitus olisi halunnut tehdä jotain niin olisi pienentänyt biodieselin, biogaasun, sähkö pisteiden ja E85 veroja pienemmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyytymättömyys nykymenoon kasvaa...Kolttosia tutkitaan. Suomi kulkee nykymenolla miten kulkee, mutta kansan tyytymättömyys nykymenoon kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut saavat näemmä joukolla organisaation, ei ole pitkään aikaan päästy joukolla syyttämään hallitus ja sen jäseniä rikollisista toimista.
Riittäisi sitä teilläkin ihan omasta takaa perinteellistä työtä tekeviä konnia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolttosiahan tutkitaan nytkin, onko pekka syyllistynyt mihinkään pahaan, ja virheelliseen. Tuskin on, (pekka jatkaa virkaansa), ja sauli saa pisteensä. On hyvä että kolttoset tutkitaan,(kansan silmissä) sehän on pääasia, että tutkitaan, lopputulos lienee aina sama, ei näyttöä kolttosista. Kansa hymyilee ja valtakunnassa kaikki hyvin.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on keskustan syytä toimia. Hyväksyykö se Haaviston jatkamisen ministerinä? On ihme jos hyväksyy ja jos sen tekee tietää se keskustalle yhä alenevaa kannatusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrettävää Caruna-Haavistolta.
Hallituksen ulkopuolelta on hankalampaa vahingoittaa Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavisto näyttää olevan omantiensä kulkia, on oikeus ulkoministerinä vaikka mihin päätöksiin, monta on jo esimerkkiä, kun tarvitsee muitten valvontaa ja oikomista päätöksilleen , ei luulisi kokemattomuutta olla, mitkä on pelisäännöt ja rajat virantoiminnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtakunnan syyttäjä tekee esitutkinnan ja ulkoministeri Pekka Haavisto on sillä aikaa ulkoministerinä kuten ennenkin.

Ei löytynyt selkärankaa Haavistolta, eikä Vihreiltä. Onneksi sentään löytyi perustuslakivaliokunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin hallituksessa on ollut selkärankaa myöntää virheistä. Aina hallituksessa kaikki ovat tehneet eivätkä ikinä myönnä virheitä. Ei edes Rinne ole myöntänyt virheitänsä mitä on tehnyt. Ei perustuslakivaliokunnalta selkärankaa löytynyt. Eivät pystyneet päättämään niin sen takia menee tutkinkaan. Perustuslakivaliokunnalla on enemmistö henkilöistä hallituksen puolueista. Joten haavistolla on tässä etu, mutta nyt haavisto ei voi mitään koska asia on mennyt tutkintaan niin saadaan puolueeton tutkinta. Aikaisemmat jotka ovat perustusvaliokuntaan menneet ovat säästyneet tutkinnalta. Nyt todennäköisesti kun tutkintaan on mennyt niin jotain jälkipyykkiä tulee vaikka mikä tulos tulee sieltä. Tämä jättää tumman pilven vihreiden päälle. Joten varmasti puolueessa mietitään jo haaviston paikalle korvaavaa henkilöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan suomen kansalla alkaa silmät aukeneen ketkä ovat todellisia rikollisia suomalaisia kohtaan. Ohisalo saa mennä samaan kyytiin. Mielellään mahdollisimman kauas suomesta kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (89)

Uutisvirta

7:24
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä pallerot touhuavat torstaiaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Vuodet kuluttavat kaveruksia – miehet eivät ymmärrä naisia Mike Nicholsin tummahkossa komediassa
7:00
Kaikki pelissä pikakahvin takia – dokumentti seuraa suomalaisen kahvilayrittäjän ensimmäistä maailmanvalloitusta Piilaaksossa Yhdysvalloissa
7:00
Järkevää hoitotyön riskienhallintaa hoivakoteihin – hoitajien ei pidä nyt esimerkiksi siivota tai laittaa ruokaa Lukijalta
7:00
Näin lomautus ja etätyö vaikuttavat verotukseesi – Mitä sinun kannattaa tehdä nyt, ja missä asiassa voit odotella rauhassa? Tilaajille
6:33
Varastorakennus palaa omakotitalon pihassa Kemijärvellä
16
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
7
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
4
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
4
OYSissa koronaviruksen vuoksi hoidettavien määrä väheni yhdellä – sairaalassa 10 koronapotilasta, joista seitsemän tehohoidossa
2
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
2
Valtioneuvostolta tuore omistajapoliittinen päätös: Palkitsemisen tulee olla kohtuullista – Tasoa harkittava tarvittaessa alaspäin
2
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image