Kotimaa

Pätkätyöt pakottavat opettajat il­moit­tau­tu­man kesän ajaksi kortistoon

Yhä useammat opettajat eivät pääse nauttimaan kadehdituista pitkistä lomista. KUVA: Sari Toppila
Kotimaa 28.7.2017 7:28
Riikka Aaltonen

Yhä useammat opettajat eivät pääse nauttimaan kadehdituista pitkistä lomista. Pätkätyöt pakottavat opettajat ilmoittautuman kesän ajaksi kortistoon.

Opettajien palkka maksetaan viikoittaisten opetustuntien perusteella, ja lukuvuoden palkka tasataan koko vuoden ajalle. Jos opettajan työsopimus päättyy lukuvuoden lopussa, osa tehdyn työn perusteella ansaitusta palkasta jää saamatta.

– Meidänkin alueellamme on useita kuntia, jotka kikkailevat viroilla ja täyttävät paikkoja jos jonkinmoisella syyllä ainoastaan lukukausien ajaksi, sanoo OAJ:n Pohjois-Pohjanmaan alueyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Eilola.

Hänen mukaansa näin toimivat etenkin kunnat, jotka ovat taloudellisesti ahtaalla.

OAJ:n seuraava neuvottelukierros käynnistyy ensi vuoden tammi–helmikuun vaihteessa.

OAJ:n neuvottelujohtajan Petri Lindroosin mukaan määräaikaisuuksia tekevien opettajien asemaa on yritetty parantaa jo vuosien ajan. Tasapainon löytäminen on kuitenkin vaikeaa.

– Ymmärrän myös koulutuksenjärjestäjiä, vaikken kikkailua hyväksy. Harmaalla alueella liikkuminen on houkuttelevaa, sillä rahaa on leikkausten takia jaossa niin vähän, Lindroos sanoo.

Lindroosin mukaan yksi mahdollinen ratkaisu saattaisi olla nykyisen työaikajärjestelmän muuttaminen vuosityöaikamalliksi.

Lue lisää 28.07.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (72)

Suurin syyllinen tähän kankeaan opettajien työaikajärjestelmään on kirosana OAJ. Muutoksia ei sallita. Omista eduista ei luovuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan olla niin, että jos muutettaisiin käytäntöä eikä hoitovapaalta enää voisikaan palata kesäksi töihin, opettajan työ ei enää naisiakaan kiinnostaisi. Joku porkkana tulee kyllä olla, jotta opettajan työ jatkossa vetää. Ruotsissa on avoimia opettajan paikkoja pilvin pimein. Onko meillä suunta sama?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä Ruotsissahan se on varmasti nykyisin herkkua olla nainen ja opettaja. Siellä rikkaissa kouluissa ja lähiöissä. Omalta alalta yrittävät myös rekrytä sinne tuhatmäärin porukkaa, eipä ketään kiinnosta juuri edellämainituista syistä, eikä toki tarvikkaan lähteä kun kotimaassa on käytännössä täystyöllisyys hyvällä palkalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pelkästään opettajat ole pätkätöissä, myös serviisillä siivoojat ja ruokapuolen henkilöstö on määräaikaisilla soppareilla. Vähemmän yllättäen soppari loppuu aina kun koulujen loma-aika alkaa, ja seuraava soppari alkaa taas loman jälkeen. Väliajat olet työttömänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisikohan miettiä tuota opettajien lomahommaa kokonaan uudestaan ja velvoittaa heidät tekemään sen 30 päivän jälkeen ihan oikeita töitä kunnalle? Ei se palkkaus koulutuksen ja työpäivän pituuden huomioon ottaen enää niin huono ole, että sillä mitenkään voi perustella sadan päivän vapaita pitkin vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä kesäksi töihin palaavat opettajat voisivat mennä kesäkuun ajaksi vaikka antamaan tukiopetusta ehtoja saaneilla oppilaille tai niille jotka haluavat korottaa arvosanoja. Loppuisi lyhyeen tämä kikkailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi, voi. Kortistossa ja pätkätöissä on paljon korkeammin koulutettuja kuin opettajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko opettajien työaika- ja palkkausjärjestelmä ovat kivikautisia. Kokonaistyöaikaan Ruotsin mallin mukaisesti ja pian. Silloin opettajat olisivat muiden kuntatyöläisten kanssa samalla viivalla. Nykyisellään tuntiperusteinen palkanmaksu estää koulujen kehittämisen. Kehittämistyötä tekevät vain työlleen omistautuneet opettajat, joille raha ei ole kaikki kaikessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni on ihan kohtuullista toimia viransijaistavien opettajien kanssa ihan samoin kuin muidenkin pätkätyöläisten kanssa. Opettaja, joka ei ole virkaansa ansainnut, on sijainen eikä sijaiselle kuulu automaattisesti samat oikeudet kuin virkansa ansainneelle. Sijainen saa pestinsä lopussa lopputilin ja lomarahansa - se riittäköön. Miksi opettajaa, varsinkin alakoulun opettajaa pitäisi kohdella toisin? Kuka tahansa aikuinen pystyy opettamaan samat asiat lapsille. Meillä ei ole edes koulupakkoa, ainoastaan oppivelvollisuus. Alakoulun asiat asiat voi opettaa kuka tahansa aikuinen esim. Kotona. Eikä se todellakaan vaadi ihmeitä! Joskus ihmettelee sitä miksei asiaa hyödynnetä laajemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stoppailepa vähän! Luokanopettajilla on 5 - 6 vuoden koulutus työhönsä. He ovat kasvattajia ensisijaisesti. On tietysti totta, että alakoulun oppisisällöt eivät ole aikuiselle vaikeita, mutta pedagogeiksi ei kaikista meikämanneista ja -maijoista ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiasta puhutaan, mutta ei kuitenkaan tehdä sille mitään! Lukuvuoden työt tehnyt opettaja saa palkinnoksi köyhän kesän kun virassa oleva opettaja palaa töihin hoitovapaalta kesän ajaksi. Ollaan menossa jo heinäkuun lopussa ja yhtään liitonpäivärahaa ei ole tullut vieläkään! Kiitos kuuluu te-keskukselle, joka estää liitonrahan maksun oman selvityspyynnön käsittelyajan vuoksi. Taitaa tulla elokuun palkka ennen ensimmäistä työttömyyskorvausta. :( Eipä voi nauttia "pitkästä kesälomasta" kun koko ajan stressi päällä, että miten selviää asumiskustannuksista ja laskuista ym. kuluista kesän ajan. Vielä monta piinallista viikkoa jäljellä ennen ensimmäistä palkkaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nuo opettajien itsensä mielestä oikeutetut 2,5 kuukauden kesälomat ole tätä päivää. Ei kellään muulla ole tuollaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli olet sitä mieltä että opettajien palkkoja on nostettava ja poistettava samalla tuo palkan jakaminen tasan 12 kuukaudelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo argumentti on jo niin kulunut.
Parempi olisi puhua vuosipalkasta niin ei tarvitse jakaa ja kertoa eri kuukausia ja sotkea asioita sen vuoksi.
Opettajan vuosipalkka on hyvä ja 2,5 kuukauden loma ihan älytön!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Argumentti on kulunut, mutta se on fakta, jota ei voi kumota. Piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajien palkka on siis jaettu 12kk:n ajalle. Miksi se ei mene jakeluun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (72)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image