Kotimaa

Par­ti­saa­niuh­rien kuvat julki

Partisaaniuhrien kuvat julkaistiin.
Kotimaa 21.11.2006 0:00
Seppo Ylönen
Tapettujen naisten ja lasten alastomia ruumiita, poltettuja kyliä, vanhoja miehiä aseineen valmiina kostoiskuihin kolmessa pohjoissuomalaisessa kylässä kesällä 1943 ja 1944. Neuvostopartisaanien iskujen karmeat todisteet ovat nyt kaikkien nähtävillä, kun talvi- ja jatkosodan salaiset valokuvat vapautettiin pannasta.

Puolustusvoimien kuvakeskuksen tiloissa Santahaminassa on puinen kassakaappi varjellut uteliailta katseilta vähän yli 300:aa arkaluonteista valokuvaa kuusi vuosikymmentä. Vain tutkijat ja uhrien omaiset ovat erityispyynnöstä päässeet niihin tutustumaan.

Osa kuvista oli arvioitu poliittisesti arkaluonteiseksi. Tällaisia ovat otokset kenttäoikeuksista. Osa taas oli katsottu niin raaoiksi, ettei niitä ole haluttu suuren yleisön nähtäväksi.

Viimeksi mainittuun ryhmään kuuluvat kuvat neuvostopartisaanien uhreista Sodankylän Lokan kylässä heinäkuussa 1944, Suomussalmen Ylivuokin kylässä heinäkuussa 1943 ja Savukosken Seitajärven kylässä heinäkuussa 1944.

Kuvakeskuksen arkistonhoitaja Päivi Vestola sanoo toivovansa, ettei kuvia partisaanien alastomista uhreista julkaista missään. Otokset ovat paikoitellen niin tarkkoja, että uhrien omaiset pystyisivät tunnistamaan niistä läheisensä.

Joissakin kuvissa henkiin jääneet omaiset ovat tunnistamassa alastomia uhreja Savukosken hautausmaalla.Tarkat
kuvaselosteet


Kuvat ovat enimmältä osin puolustusvoimien omien kuvaajien, niin sanottujen tk-kuvaajien otoksia. Kustakin kuvasta on seloste mapeissa, jotka on ryhmitelty paikkakuntien mukaan. Jotkut selosteet ovat hyvin runollisia, toiset taas sodan aikaista propagandaa myötäileviä.

Useiden kuvien takaselässä on käsin kirjoitettu seloste, kuvanoton ajankohta ja henkilöiden nimiä. Osa nimistä on omaisten myöhemmin lisäämiä.

Salaiset sotakuvat ovat nyt periaatteessa kaikkein nähtävissä. Niihin tutustumista hankaloittaa se, että Santahamina on suljettua sotilasaluetta, jonne pääsy pitää perustella. Kuvien siirrosta Sota-arkistoon tai Sotamuseoon ei ole tehty päätöstä.

Vestola luottaa tiedotusvälineiden vastuuseen kuvien julkaisemisessa. Sen sijaan hän pelkää yksityiskävijöitä, joiden kautta arkaluonteisia kuvia saattaa levitä internetiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

14:37
Kolmella alueella mahdollisuus päästä junaliikenteen piloteiksi – Berner: "Pilotoinnilla voidaan valmistautua rautatieliikenteen isoihin muutoksiin"
14:23
Valtteri Bottas nähdään yleisötilaisuudessa Rovaniemellä keskiviikkona
14:03
Raportti kertoo Suomen olevan maailman turvallisin maa – Mykkänen:" Yhä useampi tapaus tulee viranomaisten tietoon ja tekijät saadaan vastuuseen"
13:59
Syyttäjä vaatii Oulussa apteekkeja ryöstäneelle vuosien vankeustuomiota
13:48
Uhkaava tulipalo Oysin psykiatrian laitoksella – pelastuslaitos evakuoi koko kerroksen tuleen sytytetyn patjan vuoksi
13:45
Vesijohtoja lämmitettiin nestekaasulämmittimellä, tuli tarttui autotallirakennuksen seinään Kellossa
13:02
Kuluttaja-lehti: Aggressiivista kotimyyntiä tekevät yritykset keränneet miljoonavoittoja ja satoja valituksia viranomaisille – osa yrityksistä oululaisia, usean taustalla sama suku
45
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
33
Uusi Rock In The City -festivaali järjestetään Kuusisaaressa kesäkuussa
26
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
17
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
12
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
9
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta
9
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

juurikin näin. Superkarttuma, jolla eläkeläisiä houkuteltiin jatkamaan työuraa oli pakon sanelema juttu koska y-sukupolv... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image