Kotimaa

Par­ti­saa­niuh­rien kuvat julki

Partisaaniuhrien kuvat julkaistiin.
Kotimaa 21.11.2006 0:00
Seppo Ylönen
Tapettujen naisten ja lasten alastomia ruumiita, poltettuja kyliä, vanhoja miehiä aseineen valmiina kostoiskuihin kolmessa pohjoissuomalaisessa kylässä kesällä 1943 ja 1944. Neuvostopartisaanien iskujen karmeat todisteet ovat nyt kaikkien nähtävillä, kun talvi- ja jatkosodan salaiset valokuvat vapautettiin pannasta.

Puolustusvoimien kuvakeskuksen tiloissa Santahaminassa on puinen kassakaappi varjellut uteliailta katseilta vähän yli 300:aa arkaluonteista valokuvaa kuusi vuosikymmentä. Vain tutkijat ja uhrien omaiset ovat erityispyynnöstä päässeet niihin tutustumaan.

Osa kuvista oli arvioitu poliittisesti arkaluonteiseksi. Tällaisia ovat otokset kenttäoikeuksista. Osa taas oli katsottu niin raaoiksi, ettei niitä ole haluttu suuren yleisön nähtäväksi.

Viimeksi mainittuun ryhmään kuuluvat kuvat neuvostopartisaanien uhreista Sodankylän Lokan kylässä heinäkuussa 1944, Suomussalmen Ylivuokin kylässä heinäkuussa 1943 ja Savukosken Seitajärven kylässä heinäkuussa 1944.

Kuvakeskuksen arkistonhoitaja Päivi Vestola sanoo toivovansa, ettei kuvia partisaanien alastomista uhreista julkaista missään. Otokset ovat paikoitellen niin tarkkoja, että uhrien omaiset pystyisivät tunnistamaan niistä läheisensä.

Joissakin kuvissa henkiin jääneet omaiset ovat tunnistamassa alastomia uhreja Savukosken hautausmaalla.Tarkat
kuvaselosteet


Kuvat ovat enimmältä osin puolustusvoimien omien kuvaajien, niin sanottujen tk-kuvaajien otoksia. Kustakin kuvasta on seloste mapeissa, jotka on ryhmitelty paikkakuntien mukaan. Jotkut selosteet ovat hyvin runollisia, toiset taas sodan aikaista propagandaa myötäileviä.

Useiden kuvien takaselässä on käsin kirjoitettu seloste, kuvanoton ajankohta ja henkilöiden nimiä. Osa nimistä on omaisten myöhemmin lisäämiä.

Salaiset sotakuvat ovat nyt periaatteessa kaikkein nähtävissä. Niihin tutustumista hankaloittaa se, että Santahamina on suljettua sotilasaluetta, jonne pääsy pitää perustella. Kuvien siirrosta Sota-arkistoon tai Sotamuseoon ei ole tehty päätöstä.

Vestola luottaa tiedotusvälineiden vastuuseen kuvien julkaisemisessa. Sen sijaan hän pelkää yksityiskävijöitä, joiden kautta arkaluonteisia kuvia saattaa levitä internetiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

109
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
37
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
32
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
31
Illinsaaren ilkivalta suututtaa ja harmittaa frisbeegolfaajia – "Tämä ilkivalta kohdistuu kaikkiin, ja se on todella ikävää"
29
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
15
Uusi asetus määrittelee pääväylien palvelutason maanteillä ja rautateillä – Oulun ja Turun välinen valtatie 8 mukana
13
Liminka yhtiöittää toimintojaan – "Haemme tietysti kustannustehokkuuttakin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

98 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Ihan ensimmäiseksi, omaisuudensuoja ei estä verottamasta. Ja eduskunta voi aina säätää kansan tahtotilan mukaan sellaise... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image