Kotimaa

Pal­ve­lus­ri­kok­ses­ta syytetty ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen siirtyy syrjään – presidentti nimittää uuden komentajan

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo ilmavoimien komentajan vaihtuvan. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 11.1.2019 13:36 | Päivitetty 11.1.2019 14:53
Joonas Kuikka

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo Lännen Medialle, että kenraalimajuri Sampo Eskelinen siirtyy reserviin 1. huhtikuuta. Hän ei hae jatkokautta. Eskelinen joutuu hovioikeuteen syytettynä palvelusrikoksesta.

Syytteen palvelusrikoksesta saanut ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen siirtyy reserviin 1. huhtikuuta.

Asiasta kertoi Lännen Medialle puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.). Eskelisen seuraajaa ei ole vielä päätetty.

– Tasavallan presidentti nimittää uuden ilmavoimien komentajan, kertoo Niinistö.

Niinistön mukaan Eskelinen oli tehnyt päätöksensä reserviin siirtymisestä viime vuoden lopulla. Hän olisi voinut hakea jatkokautta virassaan, mutta ei tehnyt niin.

Tärkeä rooli hävittäjähankkeessa

Eskelinen on ilmavoimien komentajana ollut merkittävässä roolissa myös hävittäjähankkeessa, jonka tarjouspyyntövastaukset tulevat tammikuun aikana.

Niinistö muistuttaa, että hävittäjähankkeen parissa työskentelee useita kymmeniä ihmisiä niin Puolustusvoimissa kuin puolustusministeriössäkin.

Ilmavoimien komentaja vastaa aselajikomentajana hävittäjien suorituskyvyn arvioinnista, mikä on tärkein yksittäinen kriteeri lopullista hävittäjävalintaa varten.

Eskelinen syytettynä oikeudenkäynnissä

Eskelinen joutuu hovioikeuteen palvelusrikoksesta syytettynä Inarin Lemmenjoen ylimääräisen kertausharjoituksen jälkeisestä tapahtumasarjasta.

Eversti Markus Päiviö sai syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Karjalan Lennoston silloisena komentajana toimineen Päiviön epäillään rikkoneen sotilaan käyttäytymisvelvoitteita sekä kohdelleen alaisiaan epäasiallisesti johtamansa harjoituksen aikana Lemmenjoella. Ylimääräisessä kertausharjoituksessa 22.–24. syyskuuta 2017 oli paikalla sotilaita ja siviilejä.

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Eskelinen sai syytteet palvelusrikoksesta, koska hän ei heti aloittanut eversti Päiviön toimista esitutkintaa. Tutkintapyyntö everstin toimista tehtiin 18.12.2017. Molempien tapaus käsitellään aikanaan hovioikeudessa.

Puolustusvoimien komentajan Lindbergin rooli selvitetään

Myös Puolustusvoimien komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin tapauksesta valtakunnansyyttäjä saattaa tehdä esiselvityksen. Lindberg oli yhtä lailla tietoinen alaisensa sopimattomasta käytöksestä, mutta ei ryhtynyt heti toimenpiteisiin. Myös Lindbergillä on tausta ilmavoimien komentajana.

– Esiselvitys ei tarkoita edes esitutkintaa. Hävittäjähanke ei kaadu, vaikka komentaja vaihtuisi, muistuttaa puolustusministeri Niinistö.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) lausuntoa on korjattu kello 14.50. Tasavallan presidentti nimittää uuden ilmavoimien komentajan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämän päivän kahtovat liikaa toimintaelokuvia ja nesteet nousee päähän. Palautettava tasolle korpraali

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi hitsi! Ei pääty Eskelisen virkaura mallikkaasti - mahtaneeko tuo menettää vielä sotilasarvonsakin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komentaja kaivoi Lemmenjoelta eläkepaperit ja löytöä olivat todistamassa useat niin sanotut kertausharjoituslaiset. Löytöä juhlittiin monin painavin sanoin ja ärräpäinkin, kuten on tapana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkaako sotaministeri jänistää näin vaalien alla? Olisi tietenkin pitänyt antaa kaikki tuki kenraalimajurille, eiks niin?

No, eipä hätää: korkean reserviläis-upseerin on helppo siirtyä aseteollisuuden mannekiiniksi (konsultiksi). Pelkkään tuntuvaan eläkkeeseen ei tarvitsse tyytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on puolusministeri eikä sotaministeri ellet tiedä sitä. Tuo loppu on pelkkää päättelyä eikä Niinistö ole voinut tehdä enempää mitä on tehnyt. Tätä asiaa on paisuteltu , mutta hyvä että tutkitaan. Niinistö hoitanut mallikkaasti asiat ja voi olla että vaalien jälkeen ministerillä riittää kysyntää muuallakin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä mallia ministereillekkin. Jos joku töppäilee niin vastuuhenkilöt esiin ja kantakoon vastuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin ilmeisesti hyväveliverkoston tyypillinen jarrutus asioiden selvittämisessä. Tekee todella hyvää puolustusvoimain johtamiskulttuurille tällainen seikkaperäinen selvitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestä on aivan oikein, että selvitetään asiat, myös puolustusvoimien komentajan menettelyt. Jos olisin ollut komentaja, myös ilmavoimien komentaja, olisin ilman muuta selvittänyt asiat, että miten ne meni. Onhan kysymys puolustusvoimien maineesta ja asioiden hoidosta. Jos jollakin on viinaongelmia, ei hänestä ole vastuulliseen tehtävään, tämähän on aivan selvää ja esimiesten tehtävänä on tähän puuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin mene. Korruptoituneiden tai huonotapaisten poliisien toiminnasta kun yrittää heidän esimiehilleen valittaa, niin vastaus on aina sama, jossa vedotaan siihen, että ei voi tehdä mitään, kun alainen hoitaa tehtäväänsä virkavastuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:00
Oulussa voi taas hakea erikoisluokille – Myllytullin kuvataideluokalla pääsee mukaan isoihin projekteihin ja kokeilemaan uusia tekniikoita
21:53
Tyrnävä täydentää Murron alueen kaavaa
21:52
Oulun kaupunki esittää viisivuotiaiden varhaiskasvatuskokeiluun reilut miljoona euroa lisämäärärahaa
21:17
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
20:51
Mayn vaihtoehto kaatuneelle brexit-sopimukselle oli pelkkää hienosäätöä – brittipääministeri ei halua pidentää neuvotteluaikaa eikä toista kansanäänestystä
19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
200
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
31
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
29
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image