Kotimaa

Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi

SDP:n puheenjohtaja ja pääministeri Antti Rinne piti 120-vuotisjuhlan avauspuheen.
Kotimaa 17.8.2019 20:19 | Päivitetty 18.8.2019 12:56
Riina Rastas

Pääministeri Antti Rinne kertoi SDP:n 120-vuotissyntymäpäiväjuhlilla, että Jutta Urpilaiselle tavoitellaan talouteen ja budjettiin liittyviä salkkuja. Ne toisivat Suomelle vaikutusvaltaa EU:ssa.

Suomelta on mennyt kesän aikana sivu suun kansainvälisiä johtopaikkoja. Olli Rehn ei noussut kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajaksi, eikä liioin Erkki Liikanen EKP:n pääjohtajaksi. Pääministeri Antti Rinne näkee asiassa hyviäkin puolia. Lauantaina järjestetyillä SDP:n 120-vuotissyntymäpäiväjuhlilla Rinne kertoi Lännen Medialle, että ohi menneet paikat voivat auttaa Suomen EU-komissaariehdokasta Jutta Urpilaista.

– Uskon, että Jutan suhteen tämä vaikuttaa komission puheenjohtajaan tavalla, joka on positiivinen. Mutta ei se ole mikään ratkaiseva tekijä. Jutta tulee etenemään ihan omilla ansioillaan, Rinne kommentoi.

Jutta Urpilaiselle haetaan talouteen ja budjettiin liittyviä salkkuja. Se on Rinteen mukaan sekä Urpilaisen että Suomen hallituksen tahto. Näitä paikkoja tavoitellaan Rinteen mukaan siksi, että ne antaisivat Suomelle merkittävää vaikutusvaltaa Euroopan Unionissa.

– Tällä hetkellä neuvotellaan monivuotisesta rahoituskehyksestä. Komissaari, joka vastaa budjettitaloudesta EU:ssa, on tärkeä myöskin tässä.

Kokemusta talous- ja ulkosuhteista

Jutta Urpilainen kommentoi SDP:n syntymäpäiväjuhlilla Lännen Medialle, että kokemuksensa takia komissaaripaikoista häntä kiinnostavat eniten talous- ja ulkosuhteidensalkut.

– Edellä mainituista aiheista minulla on kokemusta entisenä valtiovarainministerinä ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä. Toki on monia muitakin mielenkiintoisia paikkoja.

Urpilainen oli myös ulkoministeri Timo Soinin erityisedustaja rauhanvälityksessä vuodesta 2017. Tehtävä painottui naisten ja nuorten roolin vahvistamiseen, ja alueellinen painopiste oli Afrikka.

SDP:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen on Suomen ehdokas EU-komissaariksi. Alma Median poliitikkopörssin viikko sitten julkaiseman kyselyn mukaan Urpilainen on Suomen kolmanneksi suosituin poliitikko Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston jälkeen. KUVA: Jane Iltanen

Urpilainen kertoo, että vielä ei ole selvää, mitä komissaarinsalkkuja tulee tarjolle.

– Neuvottelut ovat kesken. Se, millaisia salkkuja tulee tarjolle, on komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin käsissä.

Neuvotteluja komission puheenjohtajan kanssa

Rinne kertoo, että komissaarin paikka aiotaan hankkia Urpilaiselle neuvottelemalla ja keskustelemalla komission tulevan puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

– Meillä on suunnitelmissa tapaaminen von der Leyeninin kanssa. Uskon, että Jutta Urpilainen nauttii sellaista arvostusta, että hän voi saavuttaa paikan.

Muiden maiden komissaariehdokkaita Rinne ei tiedä. Ehdokkaat ovat von der Leyeninin tiedossa.

– Hän käy tällä hetkellä kierrosta kandidaattien kanssa ja uskon, että lähiviikkoina selviää, ketkä hän asettaa ehdokkaaksi parlamentille esitettäväksi.

Juhlissa katsaus historiaan

SDP täytti lauantaina 120 vuotta. Turussa pidetyt syntymäpäiväjuhlat alkoivat pääministeri Rinteen avauspuheella.

Rinne keskittyi puhumaan SDP:n arvoista ja pitkästä taipaleesta, mutta otti kantaa myös muun muassa populismiin.

Turun Panimoravintola Koulun sisäpihalla järjestetyn syntymäpäiväjuhlan vieraat joutuivat ottamaan hetkeksi sateenvarjot esille, kun vettä ripotti taivaalta. Pian kuitenkin selkeni ja juhlat juhlittiin aurinkoisessa säässä.

Avauspuheen jälkeen syntymäpäivät jatkuivat keskustelulla, jossa pohdiskeltiin, miten Suomen historia ja SDP olisivat erilaisia, jos asiat olisivat menneet toisin. Keskustelussa olivat mukana sosiaalidemokraattien kansanedustaja Erkki Tuomioja, yliopistonlehtori Jenni Karimäki sekä Turun eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Historiakatsauksen jälkeen siirryttiin paneeliin, jossa keskusteltiin viiden SDP:n kansanedustajan voimin vuoden 1899 kokouksen teemoista nykypäivänä. Esille nostettiin esimerkiksi pohjoismainen yhteiskunta ja sen arvostus.

SDP:n juhlaväki kuunteli myös Turun Työväenyhdistyksen Soittokunnan esittämää musiikkia. Tilaisuus päättyi iltapäivällä Työväen marssi -kappaleeseen.

Korjattu juttua 18.8. kello 10.06: Jutta Urpilainen on kokemusta ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä, ei ulkoministerinä kuten jutussa aiemmin kerrottiin. 

Juttuun lisätty tietoja Jutta Urpilaisen toimimisesta Timo Soinin erityisedustajana. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Rinne on luovuttanut kaikki paikat Jutan takia. Mies myy vaikka maansa, että saa Jutan leppymään kun vei häne paikkansa puheenjohtajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida kelvata Urpilainen vaikka on tasokkaampi kuin edelliset tarjokkaat Rehn,Stub ja Liikanen. Takuutukset painaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vaan niin on, että urpilainen ei ole tasokkaampi ketään. Stubb ja Rehn ja Liikanen ovatkin jo sellaisessa sarjassa tietoineen ja osaamisineen johon urpilainen eikä koko demari pellesakki tule koskaan yltämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urpilainen oli Kataisen kaverina, kun suomalaisten rahat maksettiin Kreikan kautta Saksan pankeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutalle ei kuulu mitään virkoja. Taas pelataan kavereille vastoin suomen etua. Eikös se rinne ja urpilainen olleet muutenkin pahimmat kilpailijat ja vihamiehet. Jutta edusti shamppanjademareita ja rinne ay -änkyröitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on vain niin kova usko edokkaisiin että täälä media hehkuttaa joka tuutista,muta kun ollaan suomen rajojen ulko puolella arvostus on aivan toinen.Suomi on niin pieni vaikuttaja eu ssa että ei edes vaikuta kotimaassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jutta Urpilaiselle tavoitellaan talouteen ja budjettiin liittyviä salkkuja. " Just!!! Meriittejä ainakin löytyy - pitäisikö koko Suomen poliittinen "eliitti" laittaa holhoukseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

antako verkkosukkikselle talouteen ja budjettiin liittyviä tehtäviä. Virheistä täytyisi myös oppia jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova mies uskomaan tämä Rinne, voisi luulla ihan uskovaiseksi mieheksi, niin on vahva uskossaan. Mutta tämä maailma ei pyöri uskolla vaan tiedolla ja osaamisella. Molemmat ominaisuudet tuntuvat Rinteeltä puuttuvan, siksi Suomi on korviaan myöten lirissä. Tällainen ns uskovainen johta tulee maallemme kalliiksi ja ensi maistiaiset on jo saatu, kun kavereita palkataan sankoin joukoin avustajaksi. Kulut tulevat nousemaan ja siten luonnollisestin myös verot. Tällaista se on johtaminen kun ei ole mitään sanktioita tai vastuuta tekemisistä. Surettaa Suomen ja suomalaisten puolesta. Kreikan kohtalo häämöttää yhä lähempänä, koska velkojat saavat aina rahansa ja moninkertaisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urpilainen on peruskoulun opettaja - hänellä ei ole mitään sellaista osaamista, jota tarvitaan komissaarin tehtävässä. Se että hän ja hänen isänsä ovat pitkäaikaisia demareiden jäsenkirjan haltijoita, ei riitä meriitiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskossa on hyvä elää, sanoi jo lapamatokin aikanaan. Todellisuus on ihan toinen. Suomen ehdokkaiden painoarvo on nähty viime aikojen valinnoissa ja Urpilainen höyhensarjalaisena ei paina valintavaakakupissa penninkään vertaa. Urpilainen ei ole saanut poliittisen virkauransa aikana muuta iakaiseksi kuin sen, että Suomen veronmaksajat ovat vielä k*sessa Urpilaisen takaamien Kreikan lainojen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutta Urpilaisen pitäisi olla SDPn puheenjohtaja ja pääministeri. Ei Rinteen.

Rinne on osoittautumassa pikkuhiljaa olevansa lähes yhtä surkea pääministeri kuin Sipilä oli. Tosin senhän tiesi jo kun Rinne valittiin SDPn johtoon. SDP iski taas päänsä mäntyyn. Jos valinta olisi ollut ihan kukatahansa muu niin SDPllä voisi olla toiveita suurimmaksi puolueeksi. Rinteen valinta oli iso virhe. SDPn pitäisi uudistaa kärkikaartiaa laajemminkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotensakkin epäilen tuollaisten vanhojen fossiilien uudistuskykyä. Ongelma heijastuu kuitenkin koko Suomen hyvinvointiin, joten se on meidän muidenkin ongelma ettei vanhoissa puolueissa osata toimia kuin oman navan puolesta.
Rinteellä taas on kaikki edellytykset olla suomen Surkein pääministeri.
Vaikka Sipilän hallitus "kyykytti", niinkuin jotkut tahtovat asian ilmaista, oli se kaikki oikeaan suuntaan tönimistä enimmäkseen.
Tietysti, jos joku voisi julkaista tutkielman, miten silmitön velanotto kannattaa valtiota 100 vuoden haitarilla, niin muutan heti mieltäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on heikko tilanne jos suomen paras kyky tähän hommaan on jutta urpilainen. Ja taas rinne itkee populismista. Se kortti vedetään nykyään aina kun joku on erimieltä omien harhojen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reikäsukkahousuurpilainen ja ”merkittävä vaikutusvalta euroopan unionissa”. Missä kuplassa nämä demarit elävät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanos muuta . Kun ajatusmaailma on se mitä demareilla on, niin kaikki mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista päättelyä:
Kun moni pätevä ei saanut heille hyvin kuulunutta virkaa, niin nyt voisi sille hyvityksenä Juttakin saada jonkun viran... ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täytyi taas oikein ääneen nauraa, kun lukee näitä Rinteen lausumia. Uskooko hän todella, että Suomen kansa on näin tyhmää, että kun Suomen pääministeri sanoo näin, niin koko Eu menee kontalleen hänen edessä? Montako kuulijaa oli Eussa, kun Suomi kertoi omia tavoitteita Eu-puheenjohtajamaana? Ei kovin montaa. Osoittaa tietenkin myös jotakin MEPeistä, mutta pieni Suomi ei paina mitään silloin, kun isoilla mailla on ehdokkaita. Silloin kun ei ole, vain silloin pieni maa voi saada jotakin läpi. Siinä on kaikki, mitä Suomi voi Eussa saada jollakin tavalla ajettua.

Toiseksi, tätä Urpilaista on kehuttu kovasti ja mainostettu suureksi ajattelijaksi. Jaahas has, niinkö? Minusta tässä on kysymys poliittisesta valinnasta, joka määrittelyn mukaan ei ole kovin korkealla missään. Kukaan työnantaja ei palkkaisi näin kokemattomia ihmisiä ministereiksi ja komissaareiksi, mutta vain politiikassa se on mahdollista nousta täysin tuntemattomasta näihin virkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Edellä mainituista aiheista minulla on kokemusta entisenä valtiovarainministerinä ja ulkoministerinä."

Kokemus ja pätevyys tehtävään eivät kulje käsikädessä ja tässä tapauksessa nämä tekijät ovat toisilla planeetoilla.

Eikö Suomesta löydy enää yhtään Pätevää työntekijää näiden broilereiden joukkoon,, näköjään ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

107
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
68
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
60
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
52
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
24
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
21
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
20
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image