Kotimaa

Ou­lu­lais­tut­ki­mus: Viina voi johtaa avioeroon ja epävarmuus työpaikasta itsemurhaan

Alkoholin kulutus on yksi merkittävimmistä avioeroon johtavista syistä. Sanna Huikari selvitti tuoreessa väitöstutkimuksessaan alkoholin ja avioerojen välistä yhteyttä 23 OECD-maassa 50 vuoden aikana. KUVA: colourbox.com
Kotimaa 13.9.2018 16:29
Jaana Mattila

Tuore väitöstutkimus selvitti, mikä on merkittävin syy avioeroihin 23 maassa, ja millaista vaikutusta työttömyydellä ja talouskriiseillä on suomalaisten itsemurhiin.

Alkoholin kulutus on yksi merkittävimmistä avioeroihin johtavista sosioekonomisista syistä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Kauppatieteiden maisteri Sanna Huikari Oulun yliopistosta tutkii tuoreessa väitöskirjassaan avioerojen määrään vaikuttavia tekijöitä sekä työttömyyden ja talouskriisien yhteyttä itsemurhiin.

– Alkoholin kulutus ja avioerojen määrä liikkuivat tilastoissa käsi kädessä, Huikari kertoo.

Tutkimuksessa selvitettiin alkoholin vaikutusta avioeroihin 23 OECD-maassa 50 vuoden aikana. Vaikka avioeroon johtavia syitä tutkittiin muitakin, esimerkiksi työttömyyttä, kaupungistumista ja naisten osallistumista työelämään, alkoholin kulutus pysyi silti merkittävänä syynä. Se yllätti Huikarin mukaan tutkijatkin.

Huikari huomauttaa, että väitöskirjan tutkimukset on tehty väestötasolla. Ne eivät kerro yksittäisen ihmisen elämästä tai valinnoista.

– Tällaista aineistoa on yksilötasolla hirvittävän vaikea, ellei jopa mahdotonta, saada. Jostain nämä kuitenkin kertovat ja ovat vähintäänkin hyviä alkuja tutkimukselle.

Väitöstutkimuksessa ei selvitetty sen tarkemmin, millainen alkoholin kulutus avioeroon johtaa tai maiden välisiä eroja.

Muiden työttömyys ympärillä vähentää itsemurhariskiä

Huikari tutki suomalaisten itsemurhakuolleisuutta maakunnittain vuosina 1991–2011. Kaksi asiaa nousi selvästi esiin.

Riski itsemurhan tekemisestä kasvaa, kun joutuu työttömäksi siellä, missä työttömiä on vähemmän kuin alueella, jossa muitakin on työttömänä.

Huikari selittää sitä työttömyyden sosiaalisella normilla. Ihminen peilaa omaa tilannettaan ympäröivään yhteiskuntaan ja jopa naapurustoon.

– Ehkä se ei ole niin paha, jos menetät työpaikan ja taloudellisesti menee heikosti, kun ympärillä on vertaisia enemmän.

Toinen suomalaisten itsemurhia lisäävä asia oli epävarmuus työpaikan pysyvyydestä. Erityisesti se on vaikuttanut työikäisiin miehiin.

Huikarin mukaan tutkimuksessa hyödynnettiin muun muassa Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin aineistoa, jossa ihmisiltä oli kysytty, miten he näkevät työpaikan pysyvyyden seuraavan 12 kuukauden aikana.

Tilastojen mukaan alueilla, joissa työllisyysnäkymät olivat heikot, itsemurhakuolleisuus oli suurempi.

Pankki- ja osakemarkkinakriiseillä vaikutusta omaan talouteen

Pankki- ja osakemarkkinakriisit vaikuttavat itsemurhien määrään muita talouskriisejä enemmän. Huikari tutki talouskriisien vaikutusta itsemurhiin yli 21 OECD-maassa 41 vuoden aikana.

Tutkimuksen mukaan yli 60 000 itsemurhaa on yhteydessä talouskriiseihin vuodesta 1970 lähtien.

Huikarin mukaan pankki- ja osakemarkkinakriisit ovat talouskriiseistä suurimpia. Inflaatio- ja valuuttakriisien vaikutus yksittäisen ihmisen elämään ei ole niin vakava.

– Pankki- ja osakemarkkinakriisillä voi olla isojakin vaikutuksia yksilön omaan talouteen hyvin lyhyellä aikavälillä. Shokki voi tulla äkkiä.

Apua sinne, missä sitä tarvitaan

Huikari kertoo saaneensa joskus palautetta, että taloustutkijana tutkii tällaisia aiheita ja astuu ehkä lääkärien ja sosiologien varpaille.

Hän itse näkee tutkimuksensa täydentävänä tutkimuksena, joka voi antaa jotain tietoa itsemurhaan johtavista syistä.

– Jos pystytään osoittamaan, että työttömyys, ihmisen taloudellinen ja yleinen taloustilanne selittävät edes pienen osan itsemurhista, resursseja voitaisiin ehkä kohdentaa sinne, missä vaaran paikat ovat, Huikari toivoo.

Mikä väitöskirja?

Kauppatieteiden maisteri Sannan Huikari väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 14.9.2018. Väitöskirjan aiheena on Empiirisiä tutkimuksia itsemurhien ja avioerojen taloustieteestä.

Väitöskirja koostuu kolmesta yksittäisestä empiirisestä tutkimuksesta.

Ensimmäisessä tutkimuksessa selvitetään alkoholin kulutuksen vaikutuksesta avioerojen lukumäärään 23 OECD-maassa vuosina 1960–2010.

Toisessa tutkimuksessa on tarkasteltu työttömyyden vaikutusta hyvinvointiin ja selvitetty muun muassa itsemurhakuolleisuutta Suomessa vuosina 1991–2011.

Kolmannessa tutkimuksessa on kerätty tietoa talouskriisien vaikutuksista itsemurhiin 21 OECD-maassa vuosina 1970–2011.

Yli 60 000 itsemurhan voidaan katsoa olevan yhteydessä talouskriiseihin 70-luvulta lähtien.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Ajateltuna toisinpäin - viina lopetetaan, avioerot loppuvat? Kaikki työllistyvät ja annetaan riittävästi rahaa, itsemurhat loppuvat? No, eihän se näin mene, mutta kyllä niillä on varmaankin vaikutusta, kuten tutkimus osoittaa.

Sipilän hallitus on siis hyvin todennäköisesti ja tämän tutkimuksenkin mukaan pelastanut itsemurhilta, antanut työpaikan ja sitä kautta on saatu taloudellista hyötyä. No, eihän se kovin huonosti ole, vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upeaa logiikkaa! ..ja työttömyys loppuisi lopettamalla työttömät, vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pysyttelee oluissa niin ei akkakaan lähe. Elä ota viinaa jos olet hyvässä parisuhteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipähän olis uskonut, että viina voi aiheuttaa avioeroja. Olipahan pysäyttävä uutinen. Pakkohan se on tyhmänkin uskoa kun yliopistolisenssit on asian tutkinu. Sellainenkin on tutkittu ja tohtoriksi väitelty, että leveälierinen hattu suojaa paremmin auringolta kuin pillerityyppinen hattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä tieto pitäisi jalkauttaa tuonne Eduskuntaan asioista päättävien tiedoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Nytkö se on virallista, kun on yliopistotason tutkimus? Nytkö asiat muuttuu todeksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kuule elämässä on muutakin kuin työ.jos oot joskus harrastanut jotain niin aloita uudestaan tai kävele kirjastoon on ilmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näitä syitä löytyy viinan käyttöön vaikka jokainen vastaa omasta käytöstä.
Tuntuu joskus , kun omat liiketoimet ei onnistu niin haetaan vaikka mistä syntipukkia.
Ihmisten pitää ottaa vastuuta itsestään eikä syytellä muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus kuitenkin on ottanut linjan, missä lyötyä lyödään. Ikäänkuin työtön olisi itse syyllinen siihen, ettei kukaan häntä halua palkata. Ja vähäisistäkin tuloista napsaistaan osa pois, kun sattuu olemaan tällainen firmoille kelpaamaton yksilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet ymmärtänyt kaiken väärin. Juha Sipilän Hallitus on ottanut linjan jossa mahdollisimman moni suomalainen työllistyy. Yli 100000 on jo työllistynyt. Tämä ei onnistunut edelliseltä hallitukselta vaikka jo silloin maailmantalous oli noususuhdanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä kaunistelee vain tilastoja. Työtön laitetaan kursseille ja hups taas yks työtön vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta hallituksen motiivit eivät ole jääneet epäselviksi kun alkoholilaki uudistus tehtiin ja kikyn mukaisesti laitettiin hihat heilumaan. Onneksi meillä on ay liike joka ymmärtää työttömäksi joutumisen riksit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kehityksen jarru nousu- ja laskusuhdanteissa on aina ollut ay-liike. Se sai aikanaan senkin, että metsäyhtiöt lopettivat monen monta tehdasta Suomesta, kun alettiin pyytämään aivan mahdottomia.

Suomen valtion talous olisi monilta osiltaan paremmalla tasolla ilman ay-liikkeen olemassaoloa. Suomessa olisi täystyöllisyys ja taloudella menisi hyvin. Nyt on 300 000 rakennetyöttömyys, joka on saatu aikaan nimenomaan ay-liikkeen jääräpäisyyden vuoksi sekä liian suurten tukien vuoksi. Työhön ei ole kannattanut lähteä. Se on sitä ns. rakennetyöttömyyttä. Montako itsemurhaa nämä ovat saaneet aikaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
12
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen
5
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
5
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image