Kotimaa

Oululainen de­ma­ri­vai­kut­ta­ja ja oopperan intohimoinen ystävä Matti Ahde on kuollut – toimi urallaan muun muassa ministerinä ja eduskunnan puhemiehenä

Oululainen sähköasentaja teki pitkän uran valtakunnan politiikassa. Arkistokuva KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kotimaa 20.12.2019 8:53 | Päivitetty 20.12.2019 9:30
STT, Anna Leinonen

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri Matti Ahde on kuollut. Asiasta kertoi hänen puolisonsa Hilkka Ahde STT:lle.

Ahde kuoli kotonaan Helsingissä perjantain vastaisena yönä. Syöpää sairastanut Ahde oli kuollessaan 73-vuotias.

– Meitä omaisia lohduttaa surun keskellä tieto siitä, että hänellä oli sisällään syvä rauha ja kiitollisuus elämää kohtaan, Hilkka Ahde viestitti STT:lle perjantaiaamuna.

– ”Kun kannatte minua arkussa, muistakaa, että kannatte onnellista ihmistä”, hän muistutti meitä vielä viimeisinä elinviikkoinaan, Hilkka Ahde kertoi.

Hän välitti puolisonsa puolesta lämpimät kiitokset Husin henkilökunnalle ja muille Matti Ahdetta eri vaiheissa hoitaneille ammattilaisille.

Oululainen sähköasentaja nousi eduskuntaan 24-vuotiaana

Matti Ahde oli pitkän linjan demarivaikuttaja ja aktiivinen osallistuja niin politiikan, kulttuurin kuin urheilunkin saralla. Oululaislähtöinen sähköasentaja nousi eduskuntaan 24-vuotiaana ja eteni nopeasti politiikan ykkösketjuun. Hän kuului vuosien ajan SDP:n keulahahmon Kalevi Sorsan lähipiiriin, "Sorsan poikiin", yhdessä Erkki Liikasen kanssa.

Lue myös: Matti Ahde ponnisti Oulun Hintasta Suomen ensimmäiseksi ympäristöministeriksi

Ahde teki pitkän uran kansanedustajana ja ministerinä. Hän toimi myös eduskunnan puhemiehenä vuosina 1987–89 ja Veikkauksen toimitusjohtajana 1990–2001. Urheilupolitiikassa hän onnistui yhdistämään työväen urheiluliikkeen ja vaikutti keskeisesti urheilun yhteisen kattojärjestön SLU:n perustamiseen.

Innokas osallistuja oli monessa mukana, ja hänellä oli lukuisia luottamustehtäviä. Ahde oli paitsi urheilun myös musiikin ja oopperan ystävä. Hän vaikutti niin Olympiakomiteassa, Suomen työväen urheiluliitossa kuin Kansallisoopperan hallituksessa ja Savonlinnan oopperajuhlien valtuustossa.

– Musiikki on elämässäni kaikki kaikessa. Sisäinen rauha ja harmonia, jotka voi saavuttaa nimenomaan klassisen musiikin kautta, ovat minulle elintärkeitä, Ahde kirjoitti 2013 julkaistussa muistelmateoksessaan.

– Musiikin avulla olen selvinnyt paremmin elämäni poluista, joiden varrella on ollut monta vaikeaa tilannetta.

Perhe, musiikki ja ystävät toivat lohtua

Ahde sairastui syöpään keväällä 2017. Julkisuudessa hän ei halunnut puhua sairaudestaan, kuormittaa sen ruotimisella lähipiiriään, kuten hän Ilta-Sanomille totesi. Sairautensa aikana hän kertoi saavansa suurta iloa perheestään, klassisesta musiikista ja hyvästä kirjallisuudesta.

Muistelmissaan Ahde kertoo köyhästä lapsuudestaan ja etäisestä isäsuhteestaan. Lapsuuden kokemukset kasvattivat hänestä vakaumuksellisen vasemmistodemarin.

– Edustin aidosti köyhälistöä, en tieteellisesti enkä teoriassa vaan ihan käytännössä, sosiaalisen asemani ja omakohtaisen elämänkokemukseni pohjalta.

Matti Ahde sairasti pitkään syöpää. Kaleva haastatteli Ahdetta viime kesänä. Arkistokuva. KUVA: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Musiikki ja urheilu toivat hänelle iloa jo lapsena. Pikkupoikana hän vietti paljon aikaa Kellon kylän urheilukentällä ja työväentalon painimatolla. 10-vuotiaana hän innostui Australian Melbournessa pidetyistä olympialaisista.

– Meillä ei ollut radiota eikä kotiimme tullut lehtiä, joten uskaltauduin kerran kysymään vuokraisännältä, voisinko tulla kuuntelemaan radiosta kilpailulähetystä, Ahde kertoo kirjassaan.

Jatkuvan tarkkailun alla

Sosiaalinen nuori mies valmistui sähköasentajaksi, mutta tempautui mukaan vasemmistolaiseen nuorisopolitiikkaan ja nousi Työväen Akatemian kautta kansanedustajaksi. 1980-luvulla hän toimi sisä- ja ympäristöministerinä Sorsan hallituksissa. Sukset Sorsan kanssa menivät lopulta ristiin, ja Ahde päätyi tukemaan Martti Ahtisaarta presidentiksi SDP:n esivaalissa.

Ahteen uran ikävimpiä käänteitä oli Veikkauksen johtopestin päättyminen potkuihin. Syynä oli selvitys, jossa Ahdetta syytettiin seksuaalisesta häirinnästä. Ahde kiisti syytökset ja arvosteli mediaa ajojahdista. Ahde oli elämänsä aikana tuttu näky mediassa ja iltapäivälehtien palstoilla. Kirjassaan hän kuvaa olleensa yhteiskunnallisena vaikuttajana jatkuvan huomion kohteena ja tarkkailun alla.

Ahde edusti puolisonsa Hilkka Ahteen rinnalla vielä tämän vuoden Linnan juhlissa. Keväällä 2018 pariskunta kävi vielä yhdessä oopperassa. Ahde oli aktiivisesti mukana, kun Oopperataloa rakennettiin Helsingin Töölönlahdelle.

– Kulttuuripoliittinen johtoajatukseni on ollut, ettei musiikkia ole tarkoitettu vain herrojen harrastettavaksi, vaan kaikilla ihmisillä on edellytykset nauttia siitä, kunhan heille suodaan siihen tilaisuuksia, hän kuvaa muistelmissaan.

Kaleva haastatteli Ahdetta viime kesänä Ahteiden kotona Helsingissä. Lue Kalevan 8.6.2019 julkaisema juttu:
Punamultahallitus sopii hyvin Matti Ahteelle – vakavan sairauden kanssa elävä konkaripoliitikko kuunteli yli kolme kuukautta vinyylilevyjä ja on pienen pojan pappa

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Osanottoni omaisille. Iijoen vapaana virtaavan keskijuoksunsun varrella muistetaan Matti Ahdetta puoluetaustasta piittaamatta ensimmäisenä ympäristöministerinä ja ihmisyyden ymmärtäjänä. Miehenä, joka ajoi eturivin poliitikkona paikallisten rinnalla kovasta painostuksesta huolimatta koskiensuojelulain läpi. Lämmin kiitos isosta ja ansiokkaasta elämäntyöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osan ottoni omaisille. Usein kaijonharjun kaupassa nähtiin ja kävelyillä, aina oli juttua ja ystävällisiä sanoja kummaltakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Matti,niitä hyvistä töistä tämän katajaisen kansan hyväksi mitä teit.Hilkalle ja perheelle jaksamista menetyksen johdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti Ahde on oiva esimerkki siitä, että köyhissä lapsuusoloissa voi kasvaa vaikka politiikan huipulle! Sanna Marin on tämän päivän "sankari", joka esimerkillään näyttää tietä, ettei menestyminen ole vain hyväosaisten mahdollisuus parempaan elämään.
Ahde kävi vain kansakoulun kun muuhun ei ollut rahaa, ja siitä ponnisti eteenpäin. Silloin keskikoulun käyminen maksoi, eikä kaikilla ollut varaa maksaa. Keskikoulu tarkoitti nykyistä peruskoulua, lukion kustannuksista puhumattakaan.
Nykyisin noita kouluja pidetään itsestäänselvyytenä ilmaisuudesta ja monet kuvittelee, että vain kansakoulun käynyt ikääntynyt ihminen olisi jotenkin tyhmä kun ei ole kouluttautunut, eikä akateeminen.
Nykynuorilla on monilla vaikeaa jo pelkästään siitä syystä, jos ei saa kännykkää ladattua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hänen suurin saavutuksensa oli olla TV-sarjan Uskottu mies päähenkilön, Alwar Miettisen esikuva. Enemmän siis kuin monella muulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä Miestä kunnioitan. Samaa en voi sanoa kaikista nykyisistä ja edesmenneistä poliitikoista.
R.I.P.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osanottoni Matti Ahteen omaisille, ja voimia suureen suruun. Matti oli demareista perhaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän päivän poliittisen epäkorrektisen huutelun aikaan on hyvä lukea Matti Ahteen mittavasta urasta. Alle kolmekymppisenä eduskuntaan ja "sähkömiehestä ministeriksi" ilman pojattelua. Ehkä sitäkin oli, mutta teot puhuvat. Laajakatseinen kulttuurin ja urheilun harrastaja ja vaikuttaja. Kiitos, hänen elämäntyönsä oli kunnioitettava. Osanotto läheisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköasentaja kunnioitettava ammatti ja se on sitä todellista ja tarpeeellista perusduunarin työtä ja työ monenlaisissa kohteissä joissa kädetkin joskus likaantuu.. Politiikka.. hmm. se on polku, vaikka perusduunarinkin päästä valtakunnan-huipulle ja hyötymään kaikesta kivasta -taloudellisestikin(tavis duunarina siihen tod.näköisesti ei olis koskaan mahdollisuutta), tosin vaatii se aikalailla pelisilmää ja kokemus kun politiikassa lisääntyy, oppii sen ns.politikoinnin, jossa puhumalla(sitä sun tätä, riippuen kulloisestakin tilanteesta ja ehkä omankin edun huomioimisesta..) asioita hoidetaan.. Ihminen ilmeisesti ikäänkuin kasvaa siitä ns.duunari-pohjasta eli kehittyy, vosko sanoa -vaikkapa kultturelliksi ihmiseksi, jos siihen annetaan mahdollisuus.. Menestys vaikkapa nyt sitten politiikassa ja niissä kuvioissa "pyöriminen" on kyllä oiva keino siihen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rip. MATTI
Hilkalle ja läheisille jaksamista.
Matti oli hienomies ja hoiti meidän ja yhteiskunnan asioita koko elämänsä.
Niin on Hilkkakin ollut uran uranuurtaja ja monessa mukana.
Muistan Matin Oulusta jo 80-luvulta. Juttelin Matin ja Kymäläisen Jussin kanssa rautatienkadulla.
Näin se mailma menee. Hilkka ja läheiset pärjäilkää ❤

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
20:41
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
20:31
Mercedeksen marssijärjestys ennallaan – Hamilton oli nopein ja Bottas ykköshaastaja formula 1:n MM-kauden ensimmäisenä harjoituspäivänä
20:30
Valtteri Bottas ajaa Mercedeksen uudella F1-autolla
20:28
Verkkomedia MustReadin Oulun-kirjeenvaihtaja sai jatkoa – Kaupungin vuosipanos 27 000 euroa, myös Oulun yliopisto ja Arina rahoittavat toimintaa
20:07
Kommentti: Maassa maan tavalla – Viron tiedustelupalvelu puhuu uhkista nimillä, Supo ohjaa lukemaan rivien välit
19:59
Kaksi henkilöautoa kolaroi Kolarin Kolarinsaaressa – autot lunastuskuntoon, ei henkilövahinkoja
88
Ulkoministeri poliisikuulusteluihin: Pekka Haaviston toimista konsulipäällikön siirtämiseksi pois tehtävistä suoritetaan esitutkinta
76
Vaaranpihan kortteli nostaa uudet talot uusiin huikeisiin korkeuksiin – rakentaminen alkanee jo kesän jälkeen Tilaajille
76
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
71
Pekka Haavisto kommentoi esitutkintapyyntöä – aikoo jatkaa ulkoministerinä rikosepäilyistä huolimatta
42
Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina – Eduskunta evästää keskiviikkona hallitusta, joka miettii vielä keinoja ylivelkaantumisen estämiseksi
21
Myös Shaun Heshka Kärppien ykköspakkiparista sairastuvalle – Manner vaihtoi keskushyökkääjien paikkoja Sport-peliin: ”Haemme suoraviivaisuutta kakkosketjuun”
19
Nainen huijasi chat-palvelussa seuraa hakeneita miehiä – Siirsi miesten tileiltä rahaa tuhansia euroja Raahessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

304 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tekeekö juttutuvan keskustelu hyvää sinulle?

Tämä ei ole elämäni. Pelkkä huvittelupalsta aina silloin tällöin. Härnään pääosin vain silloin tällöin kateellisia ammat... Lue lisää...
ÄLYKÄSKIN NAUTISKELI...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image