Kotimaa

Ope­tus­mi­nis­te­ri Li Andersson koulujen jou­lu­juh­la­kes­kus­te­lus­ta: Suuri osa asiaa kom­men­toi­neis­ta käsittänyt väärin apu­lai­soi­keus­asia­mie­hen ratkaisun

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo, että mitään uutta apulaisoikeusasiamiehen ratkaisussa ei pitäisi olla. KUVA: KIMMO BRANDT KIMMO BRANDT
Kotimaa 9.11.2019 20:00
STT

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan kouvolalainen koulu toimi lainvastaisesti järjestäessään joulujuhlan uskonnollisena tilaisuutena kirkossa

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu koulujen joulujuhlista nostatti perjantain ja lauantain aikana kommenttivyöryn poliitikoilta.

Tiistaisessa päätöksessä apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen katsoi, että kouvolalainen koulu toimi lainvastaisesti järjestämällä koulun joulujuhlan uskonnollisena tilaisuutena.

Kirkossa pidettyä koulun joulujuhlaa oli ratkaisun mukaan pidettävä uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena. Joulujuhlassa laulettiin virsiä, esitettiin jouluevankeliumi ja kuunneltiin seurakunnan papin pitämä puhe.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kommentoi ratkaisusta noussutta keskustelua lauantaina sanomalla, että kirkkoon kuuluvat ja muut halukkaat voivat myös jatkossa mennä joulukirkkoon.

– Kaikille oppilaille tarkoitetut yhteiset joulujuhlat järjestetään kuitenkin yhteisessä paikassa, kuten koulussa, Andersson tviittasi.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan koulun lukukauden päättäjäisjuhlan järjestäminen kirkossa on oppilaiden yhdenvertaisuuden ja uskonnonvapauden näkökulmasta lähtökohtaisesti ongelmallista.

– Kirkko on nimenomaan jumalanpalvelusten toimittamiseen tarkoitettu paikka ja siitä välittyy näin jo itsessään uskonnollisia merkityksiä, kirjoitetaan ratkaisussa.

Andersson: Mitään uutta tässä ei pitäisi olla

Anderssonin mukaan vaikutti siltä, että suuri osa julkisuudessa asiaa kommentoineista oli käsittänyt väärin apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun.

– Ilmeisesti joillekin on syntynyt käsitys, että tässä oltaisiin kieltämässä joiltakin mahdollisuus osallistua joulukirkkoon. Näinhän ei ole, Andersson sanoi STT:lle.

– Valitettavasti tämä selvästi aiheutti aika laajaa väärinkäsitystä. Suurin osa niistä kommenteista, mitä olen nähnyt, on käsitellyt ihan muuta asiaa kuin tämä apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu.

Anderssonille ei ole tullut tietoon, että Suomen kouluissa olisi epäkohtia koulujen joulujuhlien käytännöissä. Hänen käsityksensä mukaan ratkaisun mukainen toimintalinja on ollut hyvin laajasti ja pitkään käytäntönä kouluissa.

– Mitään uutta tässä ei mielestäni pitäisi olla.

Andersson ei usko ratkaisun aiheuttavan "mitään sen kummempia muutoksia".

Essayah haluaa kuulla laillisuusvalvojan perustelut

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisusta uutisoi perjantaina Maaseudun Tulevaisuus. Sen jälkeen poliitikot ryhtyivät sankoin joukoin kommentoimaan päätöstä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi lauantaina Ylellä, että kuulisi mielellään perustelut apulaisoikeusasiamiehen linjaukselle. Essayahia huolestuttaa, että kirkkotilaisuuksiin eivät voisi jatkossa osallistua nekään lapset, jotka niihin haluaisivat osallistua.

– Tämä on mielestäni yksi osoitus siitä, että Suomessa positiivista uskonnonvapautta ollaan kaventamassa, Essayah sanoi.

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisuun johtaneen kantelun teki Uskonnottomat Suomessa ry. Yhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Robbins luonnehti ratkaisua hyväksi ja odotetuksi. Hänen mukaansa kouvolalaisen koulun kirkossa järjestetty joulujuhla oli uskonnollinen tilaisuus.

– Oli yhdistetty joulukirkko ja joulujuhla, Robbins sanoi STT:lle.

Jos kyseessä olisi ollut pelkästään joulukirkko, se olisi Robbinsin mukaan ollut ok.

Kommentointi juttuun on päättynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (79)

Tahallinen väärin ymmärtäminen on vain kyynistä poliittista laskelmointia: voisiko tästä saada poliittista hyötyä (kannatusta) ,jos vielä vähän kärjistäisi ja liioittelisi, oikein maalaisi uhkakuvaa isolla pensselillä? Sellaista teatteria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun nämä mielensä pahoittajat on saaneet lisää valtaa ei kiellot varmaan jää tähän. Kielletäänkö seuraavaksi joulun alla kauppoihin esille ja myytäväksi tarkoitetut Kristin uskoon viittaavat esineet ja joulukortit ym. Pitääkö ne laittaa kaappiin katseilta piiloon kuten tupakat. Kassalta pyydettäessä saa ostaa. Tähänkö ollaan menossa??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusten demonisoiminen muistuttaa noitavainojen aikaista touhua. Ne on vaan ihmisten tekemiä rakennuksia. Niihin voi mennä kuka tahansa normaali ihminen, jos omistajalle vaan sopii. Uskonnothan on satua ja satujahan ei kukaan täysjärkinen lähde kieltämään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu ja päätös, että koulun joulujuhla on pidettävä yhdessä paikassa, siis koulussa. Päätös on kristinuskolle vihamielinen. Päätös sulkee automaattisesti pois kristittyjen joulun sanoman. Kristittyjen joulua on meillä vietetty satoja vuosia ja se kuuluu Suomalaiseen jouluun. Kun itse olin kouluikäinen lapsi, ei koulun joulujuhlasta tarvinnut kenenkään mieltänsä pahoittaa. Siihen osallistuivat kaikki ja mielellään me niissä ohjelmaa esiteimme.

Kyllä meidän kirkkoihin kuuluvien perheiden lapsilla tulee olla oikeus pitää koulun joulujuhla vaikka kirkossa. Kirkkoon kuulumattomilla lapsilla tulee olla oikeus osallistua tähän juhlaan jos he niin haluavat, mutta ei osallistumispakkoa. Koulun joulujuhla kirkossa tulee nähdä koulun uskonnonopetuksen viimeisenä rippeenä, kun se otetaan pois suljetaan lapsilta viimeinenkin koulun tarjoama yhteys kristinuskon perinteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka pihalla voikaan olla. Kyseessä oli lukukauden päätösjuhla joka jostakin ihmeellisestä syystä on päätetty järjestää kirkossa, ei mitään järkeä. Lukukauden päätösjuhlaa kutsutaan yleisesti joulujuhlaksi koska siitä alkaa joululoma.

Ei koulun virallinen juhla voi olla paikassa jossa siihen ei voi kaikki osallistua vaan joudutaan karsinoimaan oppilaita ja järjestetään lopuille tyhjänpäiväistä näennäisohjelmaa. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis aivan järkyttävää, mennä nyt kirkkoon, jossa saatetaan laulaa hirsiä ja kertoa sekin, miksi joulua vietetään. Ihan kamalaa, että näin tapahtuu kristinuskoisessa maassa ja että lapset joutuu kuulemaan tuota. Tuohan on elämän kamalimpia kokemuksia aivan varmasti. Ihanaa, että tähänkin puututaan. Kyllä on naurettavaa touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kamalaa on, ettei ihmiset perehdy asiaan ennen kommentoimista. Tai sitten et ymmärrä mistä on kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jeesus, kuka sitten olikin, ei syntynyt jouluna vaan syys-lokakuussa. Joulun aikaa oli juhlittu ja vietetty eri puolilla maailmaa jo kauan ennen kristinuskon keksimistä. Katolinen kirkko teki tempun ja yhdisti roomalaisten Saturnalia-juhlan ja babylonialaisen Tammuksen juhlan, jota vietetttin 25. joulukuuta.

Koulun lukukauden päättävään juhlaan pitää jokaisen voida osallistua. Siksi sitä ei voi viedä synagogaan, tsasounaan, kirkkoon, valtakunnansaliin, rauhanyhdistyksen seurasaliin tai moskeijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulujen joulujuhlat on aina pidetty ja on syytä pitää tulevaisuudessakin yhteisissä tiloissa kouluissa. Mikäli joku opettajista haluaa viedä oppilaat joulukirkkoon on se siihen osallistujille
vapaaehtoisuuteen perustuvaa.
Kukaan ei ole heiltä sitä kieltämässä.
Luetun ja kuullun ymmärrys kunniaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi kysymystä: Saako Tiernapoikia enää esittää koulun joulujuhlissa? No entäpä vainajan siunaaminen kirkossa? Usein saattoväessä on kirkkoon kuulumattomia. Pitäisikö heille järjestää oma tila ja toimintaa vainajan siunauksen ajaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka alhaisella tasolla luetun ymmärtäminen onkaan, tai sitten et ole yhtään perehtynyt asiaan, mutta kommentoida pitää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin täällä Torniossa oppilas on saanut poissaolomerkinnän, jos on jäänyt osallistumatta kirkossa järjestettyyn tilaisuuteen. Tosin joulujuhla ei ole ollut joulukirkko, vaan vapaamuotoinen tilaisuus. Oppilaat ovat esittäneet ohjelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä uskovaiset mielensä pahoittajat ovat kyllä itsekästä porukkaa. Eivät ollenkaan osaa ajatella lapsia joita joudutaan karsinoimaan ihmeellisen vimman takia järjestää koulun tilaisuuksia kirkossa. Eivät lapset kaipaa kirkollista lukukauden päätösjuhlaa. Aikuiset niitä puuhaa koska oma uskonnollisuus sumentaa kokonaisuuden hahmotuskyvyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan tässä on se mielensä pahoittaja. Mietippä uudestaan. Kuka pahoitti mielensä ja teki valituksen oikeusasiamiehelle. Uskonnon vastustajat pahoittivat mielensä, ei kirkkoon kuuluvat kristityt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitus tehtiin ihan oikeasta asiasta. Päätös on hyvin looginen.

Niinkuin uutisessa kerrotaankin niin suurin osa ei ymmärrä mistä päätöksessä on kysymys ja vedetään herne nenään. Kirkossa käyntiä ei kukaan ole rajoittamassa. Ainoastaan koulun lukukauden päätösjuhlan järjestäminen paikassa jossa siihen ei kaikki oppilaat voi osallistua. Korvaava ohjelma on lähinnä vitsi ja pienet lapset ihmettelee miksi heitä karsinoidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eivät arvosta joulua eikä sen merkitystä pitää mennä töihin joulun "arkipäivinä". Ei saa poimia rusinoita pullasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeessä pitäisi mennä, jos päivät on sovittu vapaapäiviksi? Oikeastaan evlutkien pitäisi korvata yhteiskunnalle aiheutetut tappiot omista varoistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jouluhan ei ole alunperin mikään kristittyjen juhla. Ovat omineet sen ihan niinkuin muutkin pyhät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tunnut tuon tietävän, kerro meillekin mitä juhlittiin jouluna pakanuuden aikana ennen kristinuskon tuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivä alkaa pitenemään ja valo voittaa pimeyden. Valon juhla oli johon kristityt änkesivät uskonnollisen juhlansa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

19.11.
Luonnonvoimat purkautuvat ulos Oulun kaupungintalon seinien sisältä ja valtamerien meduusat heräävät eloon Ainolan puistossa – valotaideteokset syttyvät Lumo-festivaalin kävelyreitillä perjantaina kello 16 Tilaajille
19.11.
Estejuoksija jäi kiinni epo-hormonista – Ranskassa taas dopingtapaus
19.11.
Hradecky ja Kanerva huudattivat yleisöä Huuhkajien kansanjuhlassa Helsingissä: "Oi Suomi on nyt kisoissa, on meillä hieno jengi ja fanit"
19.11.
"Oli presidentiltä asiatonta vaatia tutkintaa poliittisesta vastustajastaan" – Trumpin Ukraina-puhelua kuunnelleet todistivat
19.11.
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
19.11.
Näyttelijän poika siirtyi kameran toiselle puolelle – "Ikä tuo kypsyyttä", sanoo 50 vuotta täyttävä elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä
19.11.
Uusi nelinpelipari Struff oli Kontisen ykkösvaihtoehto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image