Kotimaa

Ope­tus­mi­nis­te­ri Li Andersson ensi viikon il­mas­to­la­kos­ta: Kouluissa hyvä keskustella pe­li­sään­nöis­tä, jotta vapaus mie­le­nil­mai­suun toteutuu

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mielestä nuorten ilmastoliike velvoittaa kasvattamaan ilmastotoimien kunnanhimon tasoa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 20.9.2019 15:01
Vanessa Valkama

Nuoret lakkoilevat tänään ilmaston puolesta ympäri maailmaa, ja Suomessa koululaiset osallistuvat lakkotapahtumiin viikon päästä. Opetusministeri aikoo pohtia nuorten kanssa, miten ilmastohuolta tulisi käsitellä kouluissa.

Ensi viikolla Suomessa järjestetään jälleen nuorten kansainvälinen ilmastolakko. Viime keväänä oppilaiden osallistuminen lakkoihin koulupäivän aikana herätti paljon keskustelua. Opetusministeri Li Andersson (vas.) muistuttaa, että oikeus mielenilmaisuun on turvattu laissa keskeisenä osana sanan- ja kokoontumisvapautta.

– Kouluissa on hyvä keskustella yhteisistä pelisäännöistä niin, että vapaus mielenilmaisuun toteutuu koulutyön siitä kohtuuttomasti kärsimättä, Andersson sanoo Lännen Medialle.

Lainsäädännön mukaan koulut päättävät itsenäisesti, mikä on hyväksytty syy olla pois opetuksesta. Lakkoihin onkin suhtauduttu kouluissa eri tavoilla, kun toisissa osallistumiseen on kannustettu ja toisissa sen kielletty. Useissa kouluissa oppilaat ovat saaneet osallistua lakkoihin vain huoltajan luvalla.

– Pidän tärkeänä, että koulu antaa lapsille ja nuorille hyvät valmiudet osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja taidot vaikuttaa yhteiskunnan kehityskulkuihin. Myös uusi opetussuunnitelma korostaa laaja-alaista osaamista ja aktiivista kansalaisuutta, jollaista ilmastonmuutoskeskusteluun osallistuminen edustaa, Andersson sanoo.

Tänään perjantaina kansainväliseen ilmastolakkoon odotetaan jopa miljoonia osallistujia ympäri maailmaa. Maailmalla lakkopäiviä on kaksi, ja Suomessa ilmastolakkopäiväksi on valittu ensi viikon perjantai 27. päivä syyskuuta. Silloin tapahtumia järjestetään ainakin Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Salossa.

Nuoret kertovat ilmastohuolistaan ministereille

– Ilmastonmuutos on aikamme suurimpia haasteita ja kouluissa on tärkeää pohtia, millaisia tietoja ja taitoja nuoret tarvitsevat voidakseen toimia aktiivisesti ilmastokriisin ratkaisemiseksi, Li Andersson toteaa.

Opetusministeri on kutsumassa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk) kanssa nuoria ja nuorisojärjestöjä pyöreän pöydän keskusteluun, jossa pohditaan, miten nuorten ilmastohuolta tulisi käsitellä kouluissa.

– Usein ollaan huolissaan siitä, että yhteiskunnalliset asiat eivät kiinnosta nuoria. Näen kasvavan ilmastonaktiivisuuden merkkinä siitä, että yhteiskunnalliset asiat kyllä kiinnostavat ja koulujen olisi tärkeää pohtia, miten hyödyntää kiinnostusta myös osana ilmiöpohjaista oppimista, Andersson sanoo.

Hänen mielestään nuorten ilmastoliike on ollut menestyksekkäimpiä kansalaisliikkeitä pitkään aikaan.

– Paljolti sen ansiosta Suomessa käytiin ilmastovaalit ja olemme päättäneet yhdestä maailman kunnianhimoisimmista ilmastotavoitteista, saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä, Andersson kertoo.

– On hienoa että nuoret ovat heränneet toimimaan ilmaston puolesta. Se herättää toivoa myös meissä aikuisissa ja velvoittaa samalla kasvattamaan ilmastotoimien kunnianhimon tasoa.

Lakot YK:n huippukokouksen aikaan

Viime maaliskuussa kansainväliseen ilmastolakkoon osallistui 1,5 miljoonaa nuorta ympäri maailman, ja Suomessakin lakkoili tuhansia nuoria.

Tänään perjantaina ilmastolakkotapahtumia pidetään arviolta yli 5 000 yli 150 maassa. Ilmastolakot on inspiroinut 16-vuotias ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg, jonka johdolla ilmastolakkolaiset marssivat tänään YK:n päämajan luo New Yorkissa. Arviolta yli miljoona kaupungin koululaista on saanut luvan osallistua päivän todennäköisesti suurimpaan tapahtumaan.

Kansainvälistä ilmastolakkoa on vietetty perjantaina ympäri maailmaa, ja osallistujia tapahtumiin odotetaan jopa miljoonia. Tältä lakko näytti Sydneyssä Australiassa.

Syyskuun ilmastolakkoviikko on ajoitettu samaan aikaan, kun New Yorkissa on käynnissä YK:n huippukokous. Huippukokouksessa maailman johtajat keskustelevat toimenpiteistä ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi ja sen hidastamiseksi.

Lakkojen tavoitteena on saada koululaiset ja opiskelijat kaikkialta maailmasta puhumaan yhdellä äänellä siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa planeettaan.

Tällä kertaa myös aikuiset on kutsuttu osallistumaan maailmanlaajuiseen ilmastolakkoon ja osoittamaan tukensa ilmastonmuutoksesta huolestuneille lakkoileville nuorille. Esimerkiksi kansainvälistä ammattiyhdistysliikettä edustava ITUC on ilmoittanut tukevansa lakkoa.

Suomessa ensi viikon ilmastolakkotapahtuman koollekutsujina on 20 eri kansalaisjärjestöä ja ympäristöliikettä, kuten Greenpeace, Amnesty, Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja WWF.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (97)

Koulu ei ole lakkoilun paikka rouva ministeri! Lapsukaiset kouluun ja tälle hysterialle piste ja aikuiset siitä vastuuseen, eikä nämä gretathunbergit. Suomi on tehnyt ja tekemässä toimia aivan riittävästi, joilla tätä hysteriaa voidaan jarruttaa ja ympäristöä parantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos on osin luonnollista vaihtelua, osin ihmisten toiminnallaan aiheuttamaa.

Kansalaistottelemattomuuteen ei voi kuitenkaan ketään kannustaa. Asiasta voi keskustella kouluissa esim. erilaisissa tilaisuuksissa kuten oppitunneillakin. Ihmettelen Anderssonin mielipiteitä, eivät ole kovin viisaita, koululaisia ei saa kehottaa osallistumaan "ilmastolakkoon". Lakkoilulla ei saavuteta mitään, asialliset keskustelut kantavat hedelmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuleppa, nyt on tilanne oikeasti niin paha, että mielenosoitukset alkavat olla jopa liian laimeaa toimintaa. Jos päättäjät tekisivät radikaaleja päätöksiä, ei kenenkään tarvitsisi lakkoilla ja osoittaa mieltä, mutta kun mitään ei tapahdu. Mitään ei tapahdu, koska korruptoituneet poliitikot ajavat ison rahan etua. Turvebisnes muistaa jouluna kilttiä kansanedustajaa, eikö?

Tässä tilanteessa pitää kannustaa jopa (väkivallattomaan) kansalaistottelemattomuuteen. Milloin otetaan järeät keinot käyttöön, jos ei nyt? Nyt on tilanne päällä kun ihmistenkin elinmahdollisuudet maapallolla alkavat olla uhattuna! Ettäkö keskustelua vain lisää, voi hyvänen aika! Keskustelut on keskusteltu, nyt on päätösten aika ja jos niitä ei tule niin kansa kaduille yhä uudestaan ja uudestaan kunnes alkaa tapahtua!

Mikä tässä on joillekin vielä niin epäselvää?? 99 % tutkijoista sanoo, että nyt on meneillään ihmisen aiheuttamien kasvaneiden kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttama ilmaston lämpeneminen. Tutkijat ovat vasta varoittaneet, että prosessin on havaittu olevan vielä paljon nopeampi kuin aikaisemmin on ennustettu.

Aikaa ei ole enää tuhlattavaksi. Hiilipäästöt pitää saada nopeasti alas ja hiilinielut ylös. 10 vuotta aikaa, jotkut tutkijat sanovat että ei sitäkään. Hiilinieluja pitää kasvattaa, mikä tarkoittaa myös sitä että niitä ei saa hakata! Joka ikisellä sektorilla on romahdutettava päästöt, joka ikisellä! Yksikään yritys tai yksittäinen ihminen ei saa olla vapaamatkustaja. Suurimman taakan kantakoot isot saastuttajat ja varakkaammat ihmiset jotka sotkevatkin eniten.

Ilmastoänkyrät ovat niin pohjattoman surullista sakkia. Onko niillä lapsia tai lapsenlapsia? Jos on, niin kuinka kehtaavat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä "maalaisjärjellä" ajattelevat tavikset luulevat olevansa viisaampia ja tietävänsä paremmin kuin tuhat ilmastotutkijaa. Onko röyhkeydellä ja sivistymättömyydellä mitään rajaa? Hirvittää ajatella, että nämä kommenttipalstan denialistivouhot saavat myös äänestää vaaleissa.

Ilmastokriisi etenee nyt vielä rajumpaa vauhtia kuin tutkijat ovat aikaisemmin arvioneet. Grönlannin jäätiköiden piti alkaa sulaa vasta 50 vuoden kuluttua, mutta jo tänä kesänä sulaminen oli ennätysvauhdissa. Lämpötilaennätyksiä on lyöty ympäri maailmaa. Ilmakehän hiilidioksipitoisuus kasvaa edelleen yhä kiihtyvää vauhtia.

Miksi nuorten pitäisi olla koulussa, jos ei ole tulevaisuutta? Miksi nuorten pitäisi opiskella ammatti, jos ei ole tulevaisuutta? Nuoret tekevät ihan oikein lakkoillessaan, ainoat typerykset ovat aikuiset joiden pitäisi lakkoilla myös jos yhtään välittävät lastensa ja lastenlastensa tulevaisuudesta.

Röyhkeät, sivistymättömät, ilkeät, piittaamattomat, jopa hirviömäiset ilmastoänkyrät menköön takaisin koulunpenkille, jossa niille taottaisiin kalloon nöyrä kunnioitus tiedettä kohtaan ja piiskattaisiin ulos tyhmä puoskarointi ja trollaus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelisin maalaisjärjen käyttöä ja asiaan edelliseltä henkilöltä paremmin tutustumista

T: 17v nuori joka pysyy mahd. kaukana lapsellisesta lakkoilusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tieyosi Grönlannista on höpöhöpö höpöä. Totaali jään määrä siellä on vain kasvanut. Tottahan sulamista on kesän aikana tapahtunut, mutta se on propagandaa, että Grönlanti olisi sulamassa. Kylmempään tässä ollaan menossa. Lakkoilu ei auta mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsekin kannatan myös kansalaistottelemattomuutta ja kutsun kaikki yksityisen sektorin aikuiset lakkoon. Työn tekemistä ei tietenkään voi lopettaa, koska työn tulos on jo myyty jollekin ja joku kärsii todella sen tekemättä jättämisestä, mutta jonkinmoinen pitkähkö typerimpien poliitikoiden ja joutavimpien vapaamatkustajien erilaisiin elatusmaksuihin kohdistettu veronmaksulakko tekisi kaikille hyvää.

Yksityiseltä sektorilta aika harva ostaisi sitä viisautta, mitä meille yhteiskunta kaikenlaisten broilereiden tuottamana myy. :-(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elinkelvoton maapallo vai yksi (1), siis yksi ainoa, päivä pois töistä? Vaikea päättää, kumpi kauheampaa...

Varsinkin sellaisilla, joiden työ vain pahentaa ilmastokatastrofia ja ekokatastrofia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kohta se yksi ainoa päivä alkaa olla joka perjantai. No sitten tulee 4 nelipäiväinen työviikon palkkoja tinkimällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku poliitikko aidosti olisi sitä mieltä, että ilmaston suojelemiseksi pitäisi jotain tehdä, niin toki he aloittaisivat kaiken turrhan kieltämisellä. Turhaa ilmaston pilaamista on mm. kaikki autourheilu, jääkiekko yms. Ei taida kenelläkään olla halua puuttua niihin, koska se ei nosta äänimääriä, eikä välttämättä tuo heille yhtään arvostusta saati rahaa.Mutta näitten" turhien" lajien pois jäätäminen ilmastohysterian puheissa kuvastaa paaljolti mistä on kyse - ei ilmastonsuojelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koululaisille riittää kun opetetaan/tiedotetaan ilmaston suojelemisesta. Ei mitään lakkoilu päiviä. Koululaiset keräämään roskia ympäristöstä, asentamaan kunnan puolesta annettuja roska astioita eri puolille ympäristöön. Ilmasto päivän tilalle lähimmäisen päivä jolloin viettävät päivän esim vanhainkodissa, seurustellen, lukien, askarrellen ja/tai laulaen/laulattaen, ulkoiluttaen vanhuksia. Vallanpitäjät ilmastohysterialla pitävät väärin keinoin valtaa lapsiin aiheuttaen ahdistusta, osalle välinpitämättömyyttä yhteiskuntaa kohtaan antamalla oikeuden lakkoilla jonkun asian puolesta joiden hoitaminen kuuluu päättäjille. Päättäjät päättäjät ja antavat ohjeistukset kouluille. Opettajan tehtävä on opettaa ei kehottaa tai ohjata lakkoiluun. Pitäisikö myös työpaikat panna kiinni ja pitää ilmasto päivä? Yhtä lailla kai se koskee työssä käyviä koska ansaitsevina kuluttavat eniten. Päättäjät ilmaston puolesta ensimmäin teko. Eurolla linja-autolla suuntaan kuin suuntaan matkan hinta. Autoilu vähenee tuntuvasti. Myös terveyskeskus käynnit vähenee vanhusten osalta sen sijaan menevät ostokeskuksiin shoppailemaan linja-auto kyydillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastomuutos on totta, jääkausi on taas tulossa. Ja siinä on ihmisellä tekemistä jos siitä meinaa selvitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa. Ihmetellään kun lapsilla ja nuorilla on mielenterveysongelmia.. Olisikohan tässä yksi syy,, kun tätä ilmastohysteriaa levitetään ja peloitellaan, kouluissa, somessa ja varmaan kohta myös lastentarhoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy myöntää, että täällä kotona saa nykyään tehdä aika paljon ilmastohysterian anti-propagandaa kun lapset tulevat koulusta mitä ihmeellisimpien oppien kanssa. Lapsia saa toden teolla perehdyttää medialukutaitoon ja omilla aivoilla ajattelemiseen kun "luotettavista" lähteistä tulee jos jonkinlaista totuutta. Kysy aina kuka tutkimuksen teetti, teki ja maksoi. Lue artikkeli aina huolella ja erottele väitteet ja ja tutki sisältääkö artikkeli perustelut ja todisteet. Pohdi aina tarkkaan onko kirjoitus tieteellistä faktaa vai ainoastaan toimittajan oma henkilökohtainen mielipide, ideologinen vuodatus tai poliittinen suuntaus. Mikä on toimittajan motiivi kirjoittaa juuri siitä aiheesta? Kaikki ei ole tiedettä mitä tieteeksi väitetään. Meidän lapset alkavat olla aika hereillä. Kun väitän jotain, he pyytävät perusteluita. He kysyvät mistä olen tiedon saanut ja miksi luotan juuri siihen lähteeseen. Tieteen peruselementti on haastaminen ja kyseenalaisteminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on nimenomaan ilmastohysteriasta, kun pienille lapsille kerrotaan ilmastonmuutoksesta. Nyt on menty liian pitkälle, kun aivan pieniä lapsia pelotellaan hirmumyrskyillä. Nuoria kehotetaan kansalaistottelemattomuuteen, aivan kuin se ratkaisisi koko ilmasto-ongelman. Ilmaston lämpenemistä me emme voi hidastaa, koska se osittain on luonnollista pitkän aikavälin vaihtelua, mutta vähän voimme hidastaa lämpenemistä muuttamalla kulutuskäyttäytymistämme. Lihan syöntiä ei tarvitse vähentää eikä lopettaa, vaan autojen ja teollisuuden päästöt täytyy saada vähenemään nopeasti. Aasian maat, Kiina, Yhdysvallat ja Lähi-Idän maat aiheuttavat ongelmia saasteillaan. Tiedotustoimintaa voi suunnata sinne, mutta mieluiten etäältä, koska se on turvallisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nollatoleranssi aikuisten, lasten ja nuorten ilmastomanipulaatiolle, jota "hyvät" ihmiset ja puolueet nyt ovat härskisti lähteneet ajamaan, jotta saisivat lisää valtaa ja rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Farssi koko ilmastovouhotus. Liillukka voi kyllä jäädä lakkoon ja samantien pois, tekee vähemmän vahinkoa Suomelle. Kouluihin pitää laittaa pakolliseksi Matti Virtasten kirja; Ilmastopaniikki - hoito-ohjeet. Koko ilmasto vouhotus on saanut uskonnollisen leiman. Siihen liittyen kouluissahan opetetaan uskonnon ohella myös tunnustuksellista vakaumusopetusta. Ilmastokriittisyys tulee ottaa vastapainona ottaa ohjelmaan. Tämä hommahan oikeaa, kun seuraavissa vaaleissa joku puolue ottaa ilmastokriittisyyden päävaaliteemaksi, saa minun äänen pominvarmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret eivät lakkoile ja osoita mieltä ainoastaan ilmastonmuutoksen takia vaan myös sitä että vanhatpierut eivät tee ongelmalle yhtään mitään. Suomessakin rahan ahneet pierut vain jahkailevat päätöksissä jotka voisivat lopettaa kaiken saastuttamisen.

Suomessa hallitus laittaa kymmeniä miljardeja hävittäjiin ja muihin sotakalustoon vaikka varoja pitäisi sijoittaa päästöjen vähentämiseen. Toivottavasti jonain päivänä nuoret lopettavat tämän sotahulluuden ja korjaavat kaikki muut asiat kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (97)

Uutisvirta

14:02
Näin oikeusministeri Henriksson torjuisi ylivelkaantumista: Lapsille säästöpossuja, nuorille vähintään toisen asteen koulutus ja pienyrittäjille toinen mahdollisuus
13:37
Oulun kaupungin tahto toteutui – Kärpät lopetti haaparantalaisen Nuuskakairan tukun mainosten esittämisen Raksilan jäähallissa
13:32
Tuulivoimayhtiöiltä kova arvio: Yli puolet Suomen sähköstä mahdollista tuottaa tuulella vuonna 2030 – Suomeen on tehty lyhyessä ajassa lähes 1,5 miljardin tuulivoimainvestoinnit
13:12
Britannian poliisi löysi 39 ruumista rekan kontista – kuljettaja on pidätetty ja poliisi on aloittanut murhatutkinnan
12:55
Kaleva oikaisee
12:35
Nuori kärppävahti Justus Annunen jahtaa illalla liigaennätystä Pelicans-ottelussa – Kärppien sairastuvalla jälleen tungosta, Pesonen sivussa marraskuulle
12:21
Palokunta hälytettiin sammuttamaan savuavaa vanhaa nuotiota Kuivaniemellä
30
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
24
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
19
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
15
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image