Kotimaa

Omis­ta­jaoh­jaus­mi­nis­te­ri Paatero postilakosta: "La­jit­te­li­joi­den siirto on realiteetti" – Lakko jatkuu, Palta olisi hyväksynyt sopimuksen

Postikiistassa annettiin vastaukset sovintoesitykseen.
Kotimaa 19.11.2019 11:25 | Päivitetty 19.11.2019 15:10
Jami Jokinen, Taneli Koponen

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta antoivat vastauksensa esitykseen valtakunnansovittelijan toimistolla tiistaina aamupäivällä. Palta olisi hyväksynyt sovintoesityksen, mutta PAU hylkäsi sen. Sähköliitto käynnistää tukilakon Postin työkiistaan liittyen ensi maanantaina. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero sanoo, että pakettilajittelijoiden siirto toiseen yhtiöön on realiteetti. Käynnissä oleviin työehtoneuvotteluihin hän ei ota kantaa.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kommentoi tiistaina eduskunnassa lyhyesti Postin työkiistaa.

– Sovittelu jatkuu, ja toivon, että ne löytävät ratkaisun, Paatero sanoi.

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto vakuutti tiistaina, ettei yhtiö aio kumota päätöstä siirtää noin 700 pakettilajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin.

PAU ei ole hyväksynyt siirtoa, mistä muodostunut keskeisin kiistakysymys.

Kuusiston mukaan siirrolla on valtion omistajaohjauksen tuki.

Paateron mukaan realiteetti on se, että 700 pakettilajittelijaa on siirretty Posti Palvelut Oy:n palvelukseen.

– Se on joka tapauksessa jo tehty. Se, millä sopimuksella neuvotellaan, on toinen asia, Paatero sanoi eduskunnassa toimittajille.

Palta hyväksyi, mutta PAU ei

Postilakossa oli ensimmäistä kertaa pöydällä konkreettinen ratkaisuesitys. Osapuolet eivät kuitenkaan päässeet asiassa sopuun, kun PAU hylkäsi sovintoesityksen. Postin lakko jatkuu.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti yöllä sovintoesityksen koko maanantain jatkuneiden neuvottelujen jälkeen. Ehdotuksen sisältöä ei julkistettu ennen siihen annettuja vastauksia.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta antoivat vastauksensa esitykseen valtakunnansovittelijan toimistolla aamupäivällä. Vaihtoehtoina oli vain joko hyväksyä tai hylätä esitys.

Palta olisi hyväksynyt esityksen, mutta PAU ei. Lakon jatkuminen merkitsee myös tukitoimien jatkumista. Sovittelu jatkuu keskiviikkona kello 13.

Postia neuvotteluissa edustavan Paltan toimitusjohtaja sanoo olevansa erittäin pettynyt siihen, että sopua ei syntynyt.

– Olemme tulleet PAU:ta vastaan keskeisissä riitakysymyksissä. Palkat ja palkkarakenteet säilyisivät entisellään sekä keskeiset työsuhteen ehdot. Tämä olisi ollut hyvin tasapainoinen ja kohtuullinen kokonaisuus tähän pitkään jatkuneeseen riitaan, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi toimittajille.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi, että sovintoehdostus on hyväksyttävissä vasta sitten, kun kaikki sen osat ovat hyväksyttävissä.

– Tässä nyt Postin hallitus pitää vähän panttivankinaan PAU:ta kuten ehkä yleisesti koko maata ja aiheuttaa sen, että lakot jatkuvat, kun he ovat päättäneet halpuuttaa 700 ihmisen ja postipalveluihin

siirrettyjen pakettilajittelijoiden työehdot, Nieminen totesi.

Kiistassa on kyse Postin halusta siirtää pakettilajittelijoita Posti Oyj:stä Posti Palvelut Oy:n palvelukseen. Posti Oyj on Paltan jäsen, mutta Posti Palvelut Oy on järjestäytynyt Medialiittoon.

– Meillä ei ole mahdollisuutta käydä neuvotteluita muiden kuin omien jäsentemme puolesta eikä kysymys pakettilajittelijoiden siirrosta edes ole työehtosopimuksilla ratkaistava asia. Pakettilajittelijoiden tilanteen kytkeminen Paltan ja PAU:n neuvotteluihin on puhdasta järjestöpolitiikkaa, Aarto totesi Paltan tiedotteessa.

Sähköliitto lakkorintamaan

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloitti tiistaina tukitoimet rautateiden tavaraliikenteessä. Lakon on määrä päättyä illalla klo 22.

Tukitoimia on suunnitellut myös Rautatiealan unioni RAU, jonka toimet on määrä kohdistaa niin ikään rautateiden tavaraliikenteeseen. JHL:n seuraavia tukitoimia on kaavailtu keskiviikoksi.

Yhdessä nämä tukilakot jumittaisivat rautatien tavaraliikenteen ja näin esimerkiksi teollisuuden kuljetukset useammaksi päiväksi.

Maanantaina alkaneiden Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n sekä Merimies-Unionin tukilakkojen on määrä jatkua kunnes postikiista laukeaa.

Tukilakkorintamaan ilmoitti liittyvänsä tiistaina myös Sähköliitto, joka käynnistää tukilakon ensi maanantaina. Kaksi viikkoa kestävä tukilakko kohdistuu seitsemään posti- ja logistiikkakeskukseen kuudella paikkakunnalla.

Juttua on päivitetty klo 12.55. Juttuun on lisätty muun muassa tieto Sähköliiton tukilakosta sekä vaihdettu uusi kuva.

Juttua on päivitetty klo 15.00. Juttuun ja otsikkoon on lisätty omistajaohjausministeri Sirpa Paateron kommentit.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (221)

Mikä säästö tästä tulisi vai onko lähtölaukaus muitten alojen palkka alennukseen. On kumma, että nimen muutoksella EK voi tehdä tälläisiä kierouksia. On parempi kun lakko jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakko alkoi aivan oikeasta asiasta, sen voi huomata siitä tukijoiden joukosta joita tämä kiista on saanut. On loistavaa nähdä että eri alojen työntekijät kannustavat tukilakoillaan, loistavaa. Periksi ei saa antaa, kyllä herrat syö narrit jos antaa tilaisuuden. Herrojen palkkoihin ei saa kajota vaikka ne jos mitkä ovat aivan kohtuuttomia, mutta työntekijöilta joita ilman mikään yritys ei toimi , heidät halutaan siirtää alempi palkkalaisen liiton alaiseksi, eihän kukaan sellaista hyväksy. Siinä työnantajapuoli tekee kieron tarjouksen siirtymävaiheen ajaksi mutta työntekijöillä on edessä kymmeniä työvuosia ja siirtymävaiheen palkat on syöty, sitten alkaa palkan alennukset. Näihin pyydyksiin ei pidä lakea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiistaa on mahdoton sovitella. Työntekijällä on aina viimesijainen oikeus päättää, antaako työvoimansa työnantajan käyttöön ja vastaavasti työnantajalla oikeus päättää, millaiseen työhön on halukas työntekijän palkkaamaan. Jos työntekijä ei hyväksy työnantajan tarjousta, hän ei ota työtä vastaan ja sama toisinpäin. Nyt on pattitilanne. Ainoa keino on purkaa kokonaan Oy Suomen Posti ja siirtää työvoima valtion suoraan käyttöön vanhoina työntekijöinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään sovitaan tarkemmin työpaikoilla suoraan enemmän liittojen sopimukset lentää roskiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä lakko näyttää jo sen kuka työpaikka nevotteluissa palkat sanelee. Joukkovoima pörssipelureita vastaan ...jatkukoot lakko

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä koko touhu on kipuilua siitä kun valtion yhtiö joutuu toimimaan markkinatalouden ehdoilla. Valtion omistaman yhtiön työntekijät eivät ole valmiita muuttumaan mutta yhtiöllä ei ole myöskään vaihtoehtoja koska markkinatalous määrää tahdin. Jos lakko jatkuu kovin pitkään niin tässä käy vielä huonommin, siis molemmille osapuolille. Yhtiöltä loppuu business ja silloin ei työntekijöitä enää tarvita. Sopikaa nyt riitanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin johto ja omistajaohjausministeri henkilökohtaiseen vastuuseen ja maksamaan korvauksia, liikevaihdosta laskettuna 4.5milj euroa päivässä. Katsotaan kauanko lompakot kestävät.

Tähän olisi ollut monta muuta ratkaisuvaihtoehtoa, vaan valittiin typerin :-(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi valtion yhtiön edes pitäisi toimia markkinatalouden ehdoilla? Valtiovalta omistajana voisi aivan hyvin palauttaa Postille sen monopoliaseman. Toinen toimiva vaihtoehto olisi tietysti se, että Posti Palvelut Oy järjestäytyisi Paltaan. Kuten Aartokin erehtyi toteamaan Posti Palvelut Oy:n järjestäytyminen Medialiittoon on ollu tietoinen valinta pyrkimyksenä kiertää alan työehtosopimusta. Posti ei toimi sellaisella toimialalalla, jolla edes pitäisi tehdä bisnestä. Omistajaohjausministerille terveisiä: Julkisen vallan kuuluu hoitaa julkiset palvelutehtävät ilman bisneksen tekemisen leikkimistä. BTW, olisiko aika vähän miettiä, mitä hyvää markkintaloudessa ylipäätään on, jos se ajaa työssäkäyvät toimeentuloluukulle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vain on niin, että myös valtionyhtiöidenkin pitää tuottaa jotain, että kulut saadaan maksettua ja valtiolle voidaan tulouttaa jotain, ettei tarvitse jatkuvasti nostaa verotusta ja kaikkia kansalaisten maksuja ihan tappiin asti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen neuvottelu se on että työnantaja sanoo että tehdään juuri se mitä aiottiinkin ja sillä sipuli. Maksetut propagandabotit tuuttaa suosittuja kommenttipalstoja täyteen nuita anti-postilaiset viestejään joista näkee heti ettei ole ihmisen tekeleitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fakta nyt kuitenkin on se että työntekijät on jo siirretty toiseen yritykseen joka noudattaa eri työehtosopimusta. Ja tästä kommentista en saanut maksua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi julkaista myös koko sovintoesitys joka löytyy valtakunnansovittelijan sivulta! Sovintoesityksessä 6/6 sivua heikennyksiä työehtoihin eikä mitään siis ei yhtään parannusta! Suurin osa ei ole tuota paperia lukenut ja kommentoi silti! Hävetkää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän me postia tarvita. Kyllä niille kirjeille ja paketeille löytyy aina joku toimittaja, jos nämä paulaiset ei halua töitä tehdä. Lopetetaan koko posti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti haluaa töitä tehdä! Mutta tehdystä työstä kuuluu saada korvaus jotta sillä myös elää ilman sosiaalihuollon tukea.
Jos tämä palkkojen halvennus menee läpi niin muut työnantajat tekee saman halvennuksen perässä, niin kuinkas sitten suu pannaan kun omallekohdalle osuu??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdään saman tien loppu kaikesta muustakin. Ettekö te tollot käsitä, että työnantaja tässä tekee väärin ja pikkuhiljaa sama ilmiö tulee kaikille muillekin aloille? Työnantaja perustelee tytärfirmoja ja hakee aina vaan halvempaa työehtosopimusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta työntantaja ei tee siinä väärin, kun se yrittää pitää Postin talouden kunnossa niin, että Posti tuottaa ensin omat menonsa ja maksaa vähän mahdollisista voitoista valtiollekin, ettei tarvitse Postin kuluja siirtää suoraan veronmaksajien maksettavaksi, kun tuo verotuskin on jo aika raskas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lajittelijoiden siirto on realiteetti" - saakohan tätäkin kutsua jyrähdykseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tuntuu historian siipien havinaa. SDP ja ammattiyhdistysliike eroavat nyt toisistaan. Lajittelijoiden siirrosta seuraisi kurjistava ketjureaktio kaikille aloille. Silti SDP tukee sitä, tai on ulkona kuin sateessa sulava lumiukko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP ei puutu työmarkkinajärjestöjen välisiin asioihin.
Porvarihallitus oli Elinkeinoelämän pääneuvottelija, jonka satoa nyt niitetään, mm. shoppailu työsopimuksilla kuuluu siihen, aktiivimalli, lomarahojen leikkaus, puolen tunnin talkootyö viikossa työnantajille...
Muistakaa ihmiset tämä on tärkeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (221)

Uutisvirta

22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
21:14
Koronavirus kurittaa Italiaa – Venetsian karnevaali päätettiin keskeyttää ja Armani tyhjensi muotinäytöksensä yleisöstä
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image