Kotimaa

Nuuskaa käyttävät yhä useammin myös nuoret naiset – Tullin ta­ka­va­ri­koi­man nuuskan määrä on tänä vuonna kasvanut rajusti

Nuuskaa myydään hyvin erilaisissa purkeissa. Osa nuuskasta on suunnattu nuorille naisille. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 8.11.2018 7:58
Helge Murtovaara

Tullin takavarikoiman nuuskan määrä on tänä vuonna kasvanut voimakkaasti viime vuoteen verrattuna.

Tänä vuonna nuuskaa on syyskuun loppuun mennessä takavarikoitu 5 118 kiloa, kun viime vuonna oli takavarikoitu 1 370 kiloa nuuskaa.

Koko viime vuoden aikana nuuskaa takavarikoitiin 2 390 kiloa.

– Nuuskan tuonti isossa mittakaavassa on bisnestä. Nyt tuodaan satoja kiloja kerralla, kun aiemmin tuotiin kiloja tai kymmeniä kiloja, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullista sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tilastotkin osoittavat erityisesti 18-vuotiaiden pojista 47 prosenttia kokeilleen nuuskaa, kun vastaava luku oli vuonna 1981 21 prosenttia.

Vastaavasti 18-vuotiaiden tyttöjen kohdalla kokeilleiden määrä on noussut vuoden 1981 viidestä prosentista viime vuoden 24 prosenttiin.

Hammaslääketieteen tohtori, hammaslääkäri ja tutkija Tarja Tanner pitää nuuskan käyttöä isona, kasvavana ongelmana nuorten keskuudessa.

Eniten nuuskaa käyttävät nuoret miehet, mutta nyt käyttäjäkunta laajenee nuoriin naisiin.

– Tupakointi vähenee kauniisti, mutta nuuskan käyttö kasvaa. Käyttäjiä on myös yhä laajemmalla ikäskaalalla, nuuskaa ei enää käytetä pelkästään tiettyjen urheilulajien harrastajien joukossa, Tanner sanoo.

Lue lisää 08.11.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

Eihän siitä saa etes mitään välitöntä tyydytystä tuosta mällistä. Miksi edes aloittaa, ellei se ole jotenkin sidoksissa tupakointiin? Kyllä kunnon hatsit on aina hatsit, ahh tekkee hyvvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosien ajan suomalaisia on kannustettu tupakoinnin lopettamiseen, joka on osakseen onnistunut. Tupakan polton vähennettyä nuuskan käyttö on lisääntynyt. Luulen että ihmiset pitävät nuuskaa vaarattomampana tupakkatuotteena kuin tupakka, joka ei todellakaan pidä paikkaansa. Nuuska sisältää melkein 30 syöpää aiheuttavaa ainetta! Miksi ihmiset haluavat tietoisesti altistua aineelle, joilla voi olla vakavia seurauksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuuskan käyttö/ nuuska ei altista yhdellekään syövälle on todella lapsellista kommentoida jotain noin isoa valetta.
Kun tänne tullaan esittämään jotain teorioita, niin luulisi kykenevän edes osoittamaan jotain faktaa väitteidensä tueksi.
Hupisaitit on ihan muualla kuin täällä, joten menkää niille satuilemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Miksi ihmiset haluavat tietoisesti altistua aineelle, joilla voi olla vakavia seurauksia?"

Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eka mälli Göteborgia huuleen kesä 78 meno jatkuu ja omat legot suussa.valmistuksen vois aloittaa uudestaan Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsehän olen erittäin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen..Jatketaan samaan malliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tänä vuonna nuuskaa on syyskuun loppuun mennessä takavarikoitu 5 118 kiloa, kun viime vuonna oli takavarikoitu 1 370 kiloa nuuskaa."

Melkoinen määrä niin kevyeksi aineeksi - noin yhdeksän kolmimetrisen konserttiflyygelin painon verran. Yhden konserttiflyygelin nostamiseen perinteisten apuvälineiden kanssa tarvitaan yleensä vähintään kolme ammattimaista tosi riuskaa - ja tarkoitan riuskaa - miestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lauantaina saa pitkästä aikaa löössit ullakolle. Kyllähän tää pussi menee arki käytössä, mutta näin Joulun alla pitää olla sitä ihtiään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulli voisi nyt jo alkaa lopettamaan kansan piinaamisen. Kyllä me tiedämme, että suuret monikansalliset tupakkayhtiöt ovat lobanneet EU:ssa läpi kiellon nuuskalle. Mistään muusta siellä ei ole kyse kuin että tupakkayhtiöt eivät halua kilpailua ja nyt sitten Tulli täällä orjallisesti on tupakkayhtiöiden asialla ja kaiken huipuksi meidän verorahoilla. Tulli toistuvasti käy meitä kansaa vastaan samalla kun kumartaa Brysseliin ja megakorporaatioille. Ei kanata pidemmän päälle odottaa kansalta tukea ja muutos voi tulla nopeaa kun kuppi lopulta kääntyy. Joku voi aivan hyvin antaa meille vaaleissa vaihtoehdon, että siirretään tullin määrärahat rajavartiolaitokselle ja kansa voi antaa tuolle tukensa, koska meillä ei ole Tullista mitään muuta kuin negatiivisia kokemuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovat sanktioit vain! Nuo nuuskapussit on niin ällöttäviäkin. Kävit sitten kaupassa, syömässä jossain tai vaikka asiakasvessassa, niin joka paikassa lattiat ja paikat täynnä limaisia nuuskapusseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omassa rasiassani ainakin on käytetyille eri osio jonne ne laitan ja sieltä roskiin. Hunsvotteja löytyy tässäkin asiassa aivan samanlailla kuin muussa roskaamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nuuska on vaarallista, tai siitä on haittoja, luulisi OIKEATA faktaa olevan helposti saatavilla. Olen keskustellut asiasta useamman tutkijan ja lääkärin kanssa, jotka tutkineet asiaa. EI OLE OLEMASSA MITÄÄN NÄYTTÖÄ, että ruotsissa, jossa nuuskaa ilmeisesti käytetty jo jonkin aikaa, nousisi joku terveyshaitta, sairaus tms. tilastoissa korkeammalle, kuin muualla maailmassa. Vain tupakkateollisuuden rahoittamaa höpöhöpö propagandaa. Harmi vaan kun Suomelta jää valtavat verotulot saamatta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tupakoinnin voi vielä jotenkin ymmärtää mutta kyllä nuuskan käyttäjän täytyy olla päästään vialla. Voiko ällöttävämpää tapaa ihminen keksiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne on juuri päinvastoin. Nuuskassa ei ole mitään ällöttävää, eikä se ole terveydelle haitallista. Tupakka taasen on pahinta myrkkyä koko keholle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta kyllä sekä nuuska että nuuskaaja on ällöttäviä hajuineen. Eikä tarvi paljon googlettaa, että löytyy tutkittua tietoa syöpävaarallisuudesta. Ei tarvi olla ruudinkeksijä, että ymmärtää jo pelkän nikotiinin haitat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta ällöttäviä ovat huumeiden käyttäjät, humalaiset toikkaroimassa julkisilla paikoilla ja tupakoivat ihmiset. Listaa voisi jatkaa loputtomiin mutta nuuskasta ei sentään mene nuppi sekaisin eikä se aiheuta vierustoverille hengenahdistuksia savun muodossa. Ihmisten henki haisee liiasta sokeri/rasva mössön syönnistä.ja huonosta suuhygieniasta, ei nuuskasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimuksia on ja juurikin siitä, ettei nuuska aiheuta syöpää. Ja siitä on tännekin laitettu tietoa, jos vain ymmärtää lukea.
Saako noista valheista jotain tyydytystä, vai miksi noita pitää kommentoida, kertoisitko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tupakointi vähenee kauniisti, mutta nuuskan käyttö kasvaa."

Heitänpä ilmoille ihan hullun ajatuksen: Mitäpä jos näillä kahdella asialla on suora syy-seuraussuhde?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ”Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
55
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
39
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
25
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
23
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image