Kotimaa

Norjan puo­lus­tus­mi­nis­te­riöl­tä suorat sanat: Venäjä häiritsi GPS-signaalia Naton so­ta­har­joi­tuk­sen aikana – häirintä ulottui Suomen Lappiin

Naton laajaan Trident Juncture-sotaharjoitukseen osallistunut Leopard-taistelupanssarivaunu liikkeellä Engerdalenissa Norjassa. KUVA: Frederik Ringnes / Forsvaret HANDOUT / EPA
Kotimaa 13.11.2018 22:28
STT

Venäjä häiritsi GPS-signaalia viime viikolla päättyneen Naton Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana, sanoo Norjan puolustusministeriö.

Häirintäsignaaleja tunnistettiin 16. lokakuuta ja 7. marraskuuta välisenä aikana ja ne paikallistettiin Kuolan niemimaalle.

– Me seuraamme tilannetta tarkasti yhdessä asianomaisten viranomaisten kanssa, kirjoittaa Norjan puolustusministeriö sähköpostiviestissä.

Sekä Norjan että Suomen ilmailuviranomaiset varoittivat ilmailuliikennettä GPS-suunnistuksen häiriöstä Lapin alueella.

Maanantaina Venäjä kiisti syytöksen, että se olisi tarkoituksellisesti häirinnyt Suomen GPS-signaalia Naton sotaharjoituksen aikana.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että hänellä ei ole mitään tietoa siitä, että Venäjä olisi asiasta vastuussa. Samalla hän ohjasi kysymyksen puolustusministeriölle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että epäilty GPS-häirintä Lapissa oli tarkoituksellista toimintaa.

Sipilä ei ottanut tarkemmin kantaa siihen, minkä tahon epäillään olevan häirinnän takana. Hän sanoi kuitenkin, että Venäjällä tiedetään olevan kyvykkyyksiä vastaavaan häirintään.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi niin ikään sunnuntaina, että Suomi selvittää häirintää teknisesti.

Hän arvioi, että lähteitä kyetään ainakin jossain määrin selvittämään. Niinistö vertasi reaktiota Suomen alueloukkauksiin.

– Jos tunkeudutaan sähköisillä signaaleilla, ei se paljoa poikkea alueloukkauksista, hän sanoi.

Norjan puolustusministeriön vahvistuksesta kertoi Suomessa ensin Yle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Voin piilottaa häirintälähettimen kylillä jonkun tontille ja valittaa, että kännykkä ja sateliittilautanen ottaa häiriöistä ohjelmaa vastaan. Aikanaan operaattori paikallistaa autollansa häiriön lähteen. Siinähän on turha sitten selitellä, että ei ole minun rasiani. Niin on se liitetty minun sähköihini mutta en ole liittänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännössä USA ja NATO ovat keskittäneet sotajoukkoja Baltian maihin, ja joukko-osasto siirroillaan pitkin Baltiaa aiheuttanut sotahysteriaa. Amerikkalaiten "Iranin uhkaa vastaan" rakenteilla oleva "ohjuspuolustuskilpi" on itseasiassa tarkoitettu Venäjälle tehtävän invaasion tukitoimiin. Lännen "motto" petoksen avulla käymme sotaa on osoittanut pitävän paikkansa. Missä on luettavissa "Venäjän sodanjulistus Suomelle ja länsimaille ?? Ukrainan vallankaappaus oli Valkoisen Talon hyväksymä ja junailema tarkoituksenaan Ukrainan muiluttaminen NATO,n jäseneksi. Liike oli viimeinen Zbigniew Brzezinskin "the grand shessboard" vallankumous suunnitelmista. Vallankaappauksen seurauksena Venäjä pyrki pitämään kiinni etupiirisopimuksesta, ja palautti mm. Krimin Venäjän federaation yhteyteen Krimillä järjestetyn kansanäänestyksen avulla. Kun vertaillaan toiminta tapoja Lännen ja Venäjän välillä, voidaan ottaa esimerkiksi LIBYA,n teurastus, joka toteutettiin väärin perustein saadun YK,n mandaatin turvin. NATO hoiti LIBYA,n tuhoamisen jäsenmaittensa ilmavoimien turvin mm. Norjalaisten. Ranskahan tässä oli pääteurastaja brittien ohella. Venäjä pisti lopun tuolle leikkimiselle ryhtyessään puolustamaan Syyrian Assadia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi surullista. Lopettakaa jo nuo sotaharjoitukset natomaiden kanssa ja varsinkin näillä nurkilla. Menkää vaikka usaan niiden vehkeiden kanssa. Suomea ei kannata sotkea mihinkään ropakanda-juttuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppia on otettu juutalaisvaltio Israelilta, joka on uhannut kaikkia sitä uhkaavia ulkovaltoja "thermo-nuclear" aseilla, siis "Samson Optiolla". Jos Israel tuhoutuu, tuhoutuvat kaikki muutkin. Hämmästyytävää, ettei "länsi" vieläkään ymmärrä Venäjän nykyistä olemusta, vaan pyrkii kaikin tavoin aiheuttamaan vakavan konfliktin "muut vastaan Venäjä". Kaksi "rothschildien" maailmansotaakaan ei ole saanut nujerrettua ortodoksista Venäjää yrityksistä huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutustelusta voi päästä käsitykseen ettei porukat ymmärrä Ground-Positioning-Systemistä (GPS) yhtään mitään. Näyttääkin siltä, että tärkein sovellusala on EU,n viljelysalakyttääminen, ettei vaan olisi lipsahtanut vääriä jyviä toisin merkitylle lohkolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on Venäjämielisiä palstalla. Idästä ei ole koskaan tullut mitään hyvää, paitsi Lada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi Suomen itsenäisyys, Suomen hallintojärjestelmä, valuutta, postilaitos, Suomen kielen viralinen asema, Suomen taiteiden kulta-aika jne. Amerikan trollit voisivat tutustua Suomen historiaan ennen kommentoimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa katsoa Ylen areenasta dokumentti Venäjän trollitehtaasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoivat leikkimään sotasille ja meinasivat upottaa tankkerin.Kävikin vahinko kun hävittäjä upposi omaan rantaan.Sotahullua porukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itänaapuri ei pääse tavoistaan vaikka voissa paistaisi. Sieltä suunnasta uhka on ikuinen ja itänaapurimme ei usko muuta kuin voiman ääntä.
Suomi Natoon ja todella nopealla aikataululla ennen kuin on myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen hyvä syy olla menemättä natoon, laiteet ovat pikkuisen jäljessä nykyajasta. Nyt on vuosi 2018 ????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kuulemma tarvitse kovin ihmeellisiä laitteita gbs-häirintään. Ehkä laitteiden takia ei hoppua natoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittenhän sotaharjoitus on mennyt nappiin ja on ollut tarpeellinen. Sitten kun hyökätään, niin tietää mitä tulee vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukekaapa näitä viestejä! Venäjän gbs-häirintä hyväksytään melkein täydellisesti näissä kirjoituksissa! Ei missään tapauksessa se ole keltään maalta sallittua! Mitä nämä ihmiset täällä ovat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa olen ihmetellyt, kun lukee näitä juttuja. Taitaa olla asialla tietyn ilmansuunnan " kaverit".
Elämme kummia aikoja, ilmeisesti arki suomalainen mielipide ei ole korkeassa kurssissa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hitsi, jos se tosiaan on noin, niin täytyy se vain uskoa, että jenkit on sittenkin järjettömän typeriä. en vain millään haluaisi uskoa, että usan puolustuslaitoksen järjestelmää annettaisiin sotatilanteessa myös vihollisen käyttää, olisin kuvitellut heidän pystyvän muokkaamaan signaalia siten, että käytettävyys pyyy vain heillä. No aina ei voi voittaa, mutta nato-kantani se sai täysin kielteiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka ymmärsi tästä viestistä mitään. Nato kanta meni kielteiseksi, en muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

GPS-signaalia pystytään häiritsemään. Myös muiden toimesta kuin sen tahon, joka hallinnoi GPS-laitteistoa.

Oliko jokin muu kohta, jota et ymmärtänyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä hyökkäys infrastruktuuriimme saa natoallergikot ymmärtämään, että Venäjä voi tehdä hetkessä tyhjäksi kaiken, minkä olemme saavuttaneet suhteessa siihen. Pitkällä tähtäimellä on mahdotonta pitää yllä ystävällisiä suhteita Venäjään, sillä se käyttäytyy kuten mielenvikainen ystävä: jos et alistu valtaani, olet viholliseni. Länsimaiden välillä yleisesti vallitseva normaali ja hyväntahtoinen suhde ei ole mahdollinen Venäjän kanssa, sillä se rikkoo sen aina ja poikkeuksetta ennen pitkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

11:29
Britannia ja Ruotsi sopivat ilmapuolustuksen yhteistyöstä – Suomeenkin ehdolla olevat Gripen- ja Eurofighter-hävittäjät nostettiin kumppanuuden esimerkeiksi
11:07
Esperi Care kertoo tehneensä isoja muutoksia talven kohun jälkeen – hoitajaliiton mukaan laatu vanhusten hoivakodeissa on parantunut vain viranomaisten huomautuksesta
10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

80 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

7 vuotta peruskoulun jälkeen. Palkka 5450€/kk. Kokemusta 9 vuotta. Tulkki Lue lisää...
Aikaperuspalakka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image