Kotimaa

Nor­ja­lais­väi­te: Suomen sudet ovat peräisin Espanjasta ja Norjan sudet pa­rii­si­lai­ses­ta eläintarhasta

Norjassa velloo hyvin samantapainen keskustelu susikannan alkuperästä kuin Suomessakin. Viranomaisiin ja tieteelliseen tutkimukseen ei aina uskota
Kotimaa 9.11.2019 18:53 | Päivitetty 9.11.2019 18:54
Jami Jokinen

Maatalousjärjestö teetti Saksassa dna-analyysejä norjalaisista ja suomalaista susinäytteistä. Tutkimusmenetelmää tai vertailuaineistoa ei ole kerrottu. Norjassa velloo samantapaisia siirtoistutushuhuja kuin Suomessakin.

Joidenkin suomalaisten susien alkuperä viittaa Espanjaan. Norjan sudet eivät puolestaan ole tulleet omin avuin Suomesta ja Venäjältä, vaan ne on siirretty Ranskasta tai Latviasta.

Näin väittää Norjan Telemarkin alueellinen maatalousjärjestö, joka on teettänyt alueensa susista dna-analyysin. Sen tuloksia esiteltiin valtakunnallisen järjestön vuosikokouksessa Gardermoenissa.

Asiasta kertoo norjalainen televisiokanava TV2 verkkosivuillaan.

Norjalaismedian mukaan tutkimusta varten otettiin verinäytteitä kahdeksasta Norjassa metsästetystä sudesta sekä "joistakin" suomalaisista susista.

Näytteet tutkittiin yksityisessä laboratoriossa Saksassa.

Niin sanotun Slettåsin lauman susien alkuperä johtaa dna-analyysin mukaan pariisilaiseen eläintarhaan, ja jälkiä on myös latvialaisista susista. Suomalaisnäytteet puolestaan viittaavat norjalaisten mukaan Espanjaan.

Mistä suomalaissusien näytteet ovat peräisin, ei uutisesta selviä. Lännen Media ei ole toistaiseksi tavoittanut norjalaistutkimuksen tilanneita tahoja eikä analyysin tehneen saksalaislaboratorion edustajia kommentoimaan asiaa.

Spekulointi samatapaista kuin Suomessa

Tieteellisissä dna-tutkimuksissa on tultu siihen johtopäätökseen, että Norjan susikanta on peräisin Suomesta ja Venäjältä.

Sudet ovat tukijoiden mukaan vaeltaneet Norjaan itse, sillä susia ei ole siirretty maiden välillä. Norjan sisällä ei viranomaisten mukaan myöskään ole tehty siirtoistutuksia.

Erilaisia väitteitä siirroista ja susien alkuperästä kuitenkin esitetään Norjassa jatkuvasti samaan tapaan kuin Suomessa. Eniten asialla spekuloivat Norjassakin metsästäjäpiirit.

Virallisiin tutkimuksiin ei uskota

Maatalousjärjestön edustajien mukaan tuoreen analyysin jälkeen voidaan väistämättä kysyä, onko sudet siirretty Norjaan.

Tutkimuksen tilanneen paikallisjärjestön edustaja Regina Brajkovic kuitenkin sanoo, että kyseessä ovat alustavat tulokset. Saksalaislaboratorio tutkii asiaa vielä lisää.

Eroja aiempiin tutkimuksiin selittää Brajkovicin mukaan se, että saksalaisten käytössä oli "hieman erilainen" vertailutietokanta kuin suomalaisilla, norjalaisilla ja ruotsalaisilla tutkijoilla.

Hän ei kuitenkaan usko susien vaeltaneen Norjaan itse.

– Saamamme vastaukset viittaavat siihen, että Suomesta ja Venäjältä tapahtuvasta susien maahanmuutosta ei välttämättä olla yhtä mieltä, Brajkovic kommentoi TV2:lle.

Tietoja menetelmästä ei ole kerrottu

Tietoja vertailuaineistosta ja sen kattavuudesta ei ole annettu julkisuuteen. Lännen Media pyysi tietoja suoraan Saksasta, mutta ainakin toistaiseksi tuloksetta.

Norjan luonnontutkimusinstituutin (NINA) vanhempi tutkija Øystein Flagstad toteaa norjalaismedialle, että tuoreimpia väitteitä on mahdoton kommentoida tutustumatta käytettyyn menetelmään ja vertailuaineistoon.

Norjassa on juuri alkamassa laaja, tieteellinen tutkimushanke niin sanotun Skandinavian susikannan alkuperästä. Tarkoituksena on selvittää myös susien ja koirien risteymien tilannetta Norjassa.

Hanke lähti liikkeelle Norjan parlamentin aloitteesta. Kokonaisuudesta vastaa tiede- ja teknologiayliopisto (NTNU), ja mukana on myös Kööpenhaminan yliopisto.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (57)

Entäs kun metsästäjät lopettavat hirvenpyynnin susien vuoksi, miten käy liikenteen turvallisuudelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän aikojen alussa pohjoismaissa ollut pieni piiri joka susia tarhas ja istutti eläimet,sudet tuli mistä tuli.Miksi susi hävis,nyky tilanne antaa suunta viitan siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehmät lentävät Norjaan ylös Kyöpelin vuorelle Narvikin lähistölle joka vuosi susien muuttaessa muotoaan noita-akoiksi talvipäiväseisauksena, jolloin maidot happanevat tonkkiinsa ja voit härskiintyvät kirnuihinsa samana yönä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on 100% Tietoo että susia on siirretty suomessa mm. etelään. Luken tutkijat kun ovat niitä pelkkiä suden suojelijoita ja susi on niille suora rahan lähde niin tietenkin he kiistävät siirron! Ja muusta ne ei välitäkkään kui hyvinvoivista susi kannoista vaikka ihmisten ja muu eläin kanta kärsii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Näin on. Näin kun niitä vietiin VR:n makuuvaunuissa Helsingin suuntaan. Loppumatkasta ei enään susilla jalat kantaneet, kun olivat erehtyneet ravintolavaunuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo totta on.. oon nähnyt. Kerran Luken kaverit naamioi siirron ja vei susia pyöräkärryllä. En niitä susia kyllä nähnyt, mutta aivan varmasti oli siellä kärryssä ainakin kolme sutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan se olla, että sitten tulevaisuudessa, kun kapitalisti on syönyt kaikki yhteiskunnan rahat ja villit susiparvet raatelevat sähköisesti valvottuja, sorrettuja työläisiä kadulla, kiroamme sitä päivää kun meillä oli vielä mahdollisuus tehdä susista selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

samaan laariin kuin norskien doping-selitys huulirasvasta dopinglähteenä...... Sitten on vähän siitä kiinni, miten kattava susien DNA-kirjasto on ollut käytettävissä. Tämä uutinen vaikuttaa susiankalta, yleensä puhutaan todennäköisyyksistä prosenttiosuuksin. Nollatutkimusta, oletan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tiedot ja väitteet menevät samaan laariin kuin dopingin käyttö ja huulirasva. Ei ole pitkää aikaa siitä kuin oli tieto, että on oma suomalainen susi ja sitten tulokkaat Venäjältä...... Kysykää vaikka susi-Pulliaiselta. - Oli alkuperä mitä tahansa, susia on joka tapauksessa likaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun suomi liittyi Schengen sopimukseen, niin rajavalvonta valtioiden väliltä poistettiin ja sudetkin alkoi vaeltamaan maasta toiseen, Hankalia ovat varsinkin yksin tulleet pannattomat alaikäiset sudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ne nyt olekaan Venäjältä tulleita susia. Rajavalvonta Venäjän suuntaan on entisellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kukaan ajatellut sitä ,että kuka korvaa ja on vastuussa jos susi syökin lapsen.
Laitetaanko joku linnaan vai tuliko tilasto tappio ja kuka käy kertomassa vanhemmille et susia tarvitaan.
Tarviisko ottaa järki käteen,vai onko päättäjät kädettömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhut tappavat ihmisiä silloin tällöin, koirat ovat tappaneet lapsia Suomessa jne. Silti kukaan ei vaadi niiden hävittämistä. Susi on vain joillekkin ihmisille aivan hirvittävän pelottava mörkö, johon hysteerisessä tilassa liitetään vaikka mitä uskomuksia. Ei susi ole sen enempää "paha" kuin ampiainenkaan, eläimet tekevät mitä niiden pitää selvitäkseen hengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt. Pitäisiköhän suomessakin kysyä Astral-TV:n asiantuntijoilta mistä meidän sudet on peräisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä jeesuksesta näitä salaliittojuttuja aina putkahtelee? On susijuttuja, on reptiliaaneja, on illuminatia ja davintsikoodia - ja vankka kannattajakuntansa kaikilla....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä metsästäjiltä tulee oikeaa tietoa metsästä ja sen eläimistä. Mitä nyt eilen kävi vahinko, kun heijastinvaljaissa liikkunut saksanpaimenkoira muistutti liikaa metsäkaurista. Ei kuitenkaan tämä syksynä ole kukaan ampunut jahtikaveriaan peurana??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (57)

Uutisvirta

21
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
21
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
20
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
16
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
15
Työelämä vaatii uudistuksia – työajan lyhentäminen saattaisi vaikuttaa työllisyysasteen kasvuun Lukijalta
15
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
10
Tietovuototutkinnassa epäiltynä oleva ex-tiedustelupomo johtaa valtioneuvoston Venäjä-hanketta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image