Kotimaa

Nelivuotias Elli menehtyi äidin syliin: "Kun kaikki laitteet suljettiin, tuli liian hiljaista"

Oman lapsen saattaminen viimeiselle matkalle on vanhemman pahin painajainen. Riitta Puosi koki, että perhettä tuettiin hyvin raskaina aikoina. KUVA: Heikki Westergård
Kotimaa 8.10.2017 7:00
Nadia Paavola

Harvinaista tautia sairastaneen Elli Puosin Riitta-äiti kertoo tarinansa esimerkkinä onnistuneesta saattohoidosta, jotta siitä voisi saada oppia samassa tilanteessa oleville perheille ja heidän tukijoilleen.


- Olin pelännyt, että Elli joutuu taistelemaan, mutta onneksi hän nukkui rauhassa pois.

Riitta Puosi muistaa kahden ja puolen vuoden takaisen maaliskuisen päivän hyvin.

Hänen tyttärensä Elli Puosi oli ollut jo pitkään huonossa kunnossa. Viimeisten kuukausien aikana hän ei enää herännyt, ja hengitys oli käynyt vaikeaksi. Oli aika antaa hänen mennä.

Vanhemmat olivat sopineet, että tyttö saisi viettää viimeiset hetkensä jommankumman vanhemman sylissä. Lopulta Elli menehtyi äitinsä syliin.

Kamppailu harvinaista Leigh'n tautia vastaan oli ollut pitkä ja rankka. Silti vanhempien oli vaikea päästää irti.

Lääkäri oli suositellut viikkoa aiemmin hengitysmaskin irrottamista. Kun se otettiin pois, lääkäri vei laitteen mukanaan.

- Hän tiesi, että voisin vielä asetella maskin uudelleen. Tiesin, että oli tullut Ellin aika lähteä, mutta kun kyseessä on oma lapsi, ei siinä ajattele järkevästi.

Suosituksia kaivataan

Lapsen saattohoitoon joudutaan Suomessa turvautumaan viitisen kertaa vuodessa. Saattohoito tarkoittaa sitä, että parantumattomasti sairaan viimeisistä hetkistä pyritään tekemään kivuttomia ja arvokkaita. Lapsella tulisi olla turvallinen olo.

Suomessa on ollut saattohoidon ohjeistusta vuodesta 1985, mutta Käypä hoito -suosituksia ei ole. Koska lasten saattohoitotapauksia on vähän, hoitohenkilökunnalle ei muodostu tottumusta. Nyt asiaa tutkitaan Tampereen yliopiston terveystieteiden laitoksella.

Annukka Nikkari haastatteli pro gradu -tutkimustaan varten yhdeksää lapsen saattohoidon kokenutta vanhempaa. Vaikka vanhemmat ovat yleisesti hyvin tyytyväisiä perheen saamaan tukeen ja lapsen hoitoon, kehittämisen varaakin on.

- Vuorovaikutusta hoitohenkilökunnan kanssa pidettiin hyvänä, mutta käytännön asioissa kaivattiin enemmän tukea. Lisäksi vanhemmat kokivat, että aina tieto ei liiku riittävän nopeasti toimijalta toiselle.

Tutkimuksen mukaan vanhemmat sivuuttavat omat tarpeensa, mutta kertoivat myöhemmin kaivanneensa vertaistukea. Raskaassa elämäntilanteessa sitä ei kuitenkaan välttämättä jakseta hakea.

- Tasalaatuinen ja yhdenmukainen hoito tulisi taata asuinpaikasta riippumatta. Siksi pitäisi laatia lasten saattohoidon suositukset, Nikkari painottaa.

Perhe sai päättää

Puosien tapauksessa perhettä kuunneltiin saattohoidon aikana hyvin. Riitta Puosi kiittelee erityisesti lasta hoitanutta lääkäriä, Satakunnan keskussairaalaa ja Nakkilan kuntaa.

- Päätöstämme pitää Elli kotona tuettiin. Tarjolla olisi ollut ajoittaisia sairaalajaksoja ja myös jatkuvaa ympärivuorokautista hoitoapua kotiin. Halusimme kuitenkin viettää aikaa myös pelkästään oman perheen kesken, joten hoitaja oli meillä parina yönä viikossa, arkiaamuisin ja muutamana arki-iltana, jolloin olin lasten kanssa yksin.

Hoitojaksojen ja lääkärikäyntien sovittamista elämään auttoi, että Riitta Puosin sisar ja äiti asuvat samassa pihapiirissä. Myös miehen vanhemmat asuvat samalla paikkakunnalla. Tarvittaessa apua löytyi läheltä, ja nuorempi tyttäristä saattoi mennä mummolaan tai tätilään.

- En pysty sanoin kuvaamaan, miten iso asia se oli meille. Kaikilla ei ole tällaista turvaverkkoa ympärillä.

Leigh'n tauti on hermostosairaus, joka vaikuttaa kehitykseen ja muun muassa hengityselimiin. Vähitellen Puosien kotiin tuli sairaalalaitteita: saturaatiomittari, ruokintalaitteet, imulaite ja happirikastin.

Niistä tuli perheen arkea. Happipullojen kanssa lähdettiin vielä kesällä 2014 lomamatkalle Muumimaailmaan ja laivalle. Riitta Puosi muistelee, että lähteminen oli hurjaa, mutta tärkeää.

- Annoimme molemmille tytöille myös niitä tavallisen perheen muistoja.

Surutyö jatkuu

Sairaalalaitteet olivat pitäneet tasaista konserttiaan olohuoneessa, ja äkkiä kotona oli aivan liian hiljaista.

Riitta Puosi soitti taas lääkärille, joka järjesti seuraavat askeleet. Elli Puosi haettiin kotoa vasta illalla, joten isovanhemmat, kummit ja muu perhe saivat käydä jättämässä hyvästit rauhassa.

Pikkusiskolle ja naapurissa asuvalle serkulle selitettiin lääkärin ja sairaalapastorin ohjeiden mukaan, mitä on tapahtunut.

- Asiasta neuvottiin puhumaan avoimesti. Meille sanottiin myös, että emme olisi voineet tehdä yhtään enempää. Sekin oli helpottavaa.

Ellin Puosin syntymäpäivään oli enää muutama viikko.

Joka helmikuu Riitta Puosi vie tyttärensä haudalle sydämenmuotoisen kukkalaitteen. Tämän vuoden helmikuussa olisi tullut seitsemän ikävuotta täyteen, mutta äitinsä mielessä Elli on ikuisesti melkein viisivuotias.

MAINOS

Kommentoi

Saattohoidon kehitys tarvitsee "sponsorin". Te ihmiset jotka olette sitä mieltä että hyvää saattohoitoa pitäisi olla enemmän, vaatikaa sitä kuoleville omaisillenne. Menkää saattohoito tilausiiksiin, kysykää. Keskustelkaa, kyseenalaistakaa hoito (hyvin usein hidetaan liikaa ja sillä tuotetaan tuskaa ja lyhennetään elämää).
Perustkaa ja olkaa akatiivisia saattohoito yhdistyksissä. Hakeutukaa vapaaehtoisiksi tukihenkilöiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan voi olla suurempaa tuskaa, menetimme maaliskuun viimeisenä päivänä ainoan poikamme. On jäljellä vain suunnaton suru ja ikävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riitta lapsellasi on varmasti nyt hyvä olla.
Elokuun alussa sairastuin keuhkokuumeeseen ja antibiootiripuliin. Sairaalassa yön aikana tuli hoitajille holter laitteesta 20 hälytystä. Alimmillaan syke oli 27 ja sairaanhoitajat juoksi sänkyni viereen. Jos olisin nukkunut pois se olisi ollut hyvin rauhallinen asia ja samalla minulta myös hävisi kuoleman pelko jota minulle ei enään ole. 60-luvulla maalla ihmiset kuoli kotiinsa ja vanhemmat ihmiset suhtautuivat luonnollisesti kuolemaa samalla tavalla kuin syntymään. Se oli osa ihmisen elämää. Jos joku oli joutunut kärisimään paljon ennen kuolemaansa se oli ainut jota he eivät olisi halunneet hänelle eikä myös itselleen kun on aika nukkua pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noissa asioissa tuntee itsensä voimattomaksi, kun elämä ei ole enää omissa käsissä. Muistoja ei voi menettää ja ne kaunistunevat ajan saatossa. Voimia tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otan osaa. Hyvä, että puhuitte asiasta avoimesti ja annoitte läheisille mahdollisuuden hyvästellä Elli. Se auttaa paljon itseä ja läheisiä ymmärtämään tilannetta. Nimim. kokenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:11
Yhdysvallat kirjoittamassa sopimusta Afganistanin sodan lopettamiseksi – Ulkoministeri Pompeo saapui Qatariin, jossa ovat myös Talebanin edustajat
12:11
Näyttelijä Timo Reinikan Andrén herkkä kaari isä pieneksi – Oulun teatteri tarttui tärkeään ja hienoon näytelmään, joka puhuttelee ympäri maailmaa Tilaajille
11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat sääntömuutoksen kokouksessaan – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
62
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
9
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image