Kotimaa

Nelivuotias Elli menehtyi äidin syliin: "Kun kaikki laitteet suljettiin, tuli liian hiljaista"

Oman lapsen saattaminen viimeiselle matkalle on vanhemman pahin painajainen. Riitta Puosi koki, että perhettä tuettiin hyvin raskaina aikoina. KUVA: Heikki Westergård
Kotimaa 8.10.2017 7:00
Nadia Paavola

Harvinaista tautia sairastaneen Elli Puosin Riitta-äiti kertoo tarinansa esimerkkinä onnistuneesta saattohoidosta, jotta siitä voisi saada oppia samassa tilanteessa oleville perheille ja heidän tukijoilleen.


- Olin pelännyt, että Elli joutuu taistelemaan, mutta onneksi hän nukkui rauhassa pois.

Riitta Puosi muistaa kahden ja puolen vuoden takaisen maaliskuisen päivän hyvin.

Hänen tyttärensä Elli Puosi oli ollut jo pitkään huonossa kunnossa. Viimeisten kuukausien aikana hän ei enää herännyt, ja hengitys oli käynyt vaikeaksi. Oli aika antaa hänen mennä.

Vanhemmat olivat sopineet, että tyttö saisi viettää viimeiset hetkensä jommankumman vanhemman sylissä. Lopulta Elli menehtyi äitinsä syliin.

Kamppailu harvinaista Leigh'n tautia vastaan oli ollut pitkä ja rankka. Silti vanhempien oli vaikea päästää irti.

Lääkäri oli suositellut viikkoa aiemmin hengitysmaskin irrottamista. Kun se otettiin pois, lääkäri vei laitteen mukanaan.

- Hän tiesi, että voisin vielä asetella maskin uudelleen. Tiesin, että oli tullut Ellin aika lähteä, mutta kun kyseessä on oma lapsi, ei siinä ajattele järkevästi.

Suosituksia kaivataan

Lapsen saattohoitoon joudutaan Suomessa turvautumaan viitisen kertaa vuodessa. Saattohoito tarkoittaa sitä, että parantumattomasti sairaan viimeisistä hetkistä pyritään tekemään kivuttomia ja arvokkaita. Lapsella tulisi olla turvallinen olo.

Suomessa on ollut saattohoidon ohjeistusta vuodesta 1985, mutta Käypä hoito -suosituksia ei ole. Koska lasten saattohoitotapauksia on vähän, hoitohenkilökunnalle ei muodostu tottumusta. Nyt asiaa tutkitaan Tampereen yliopiston terveystieteiden laitoksella.

Annukka Nikkari haastatteli pro gradu -tutkimustaan varten yhdeksää lapsen saattohoidon kokenutta vanhempaa. Vaikka vanhemmat ovat yleisesti hyvin tyytyväisiä perheen saamaan tukeen ja lapsen hoitoon, kehittämisen varaakin on.

- Vuorovaikutusta hoitohenkilökunnan kanssa pidettiin hyvänä, mutta käytännön asioissa kaivattiin enemmän tukea. Lisäksi vanhemmat kokivat, että aina tieto ei liiku riittävän nopeasti toimijalta toiselle.

Tutkimuksen mukaan vanhemmat sivuuttavat omat tarpeensa, mutta kertoivat myöhemmin kaivanneensa vertaistukea. Raskaassa elämäntilanteessa sitä ei kuitenkaan välttämättä jakseta hakea.

- Tasalaatuinen ja yhdenmukainen hoito tulisi taata asuinpaikasta riippumatta. Siksi pitäisi laatia lasten saattohoidon suositukset, Nikkari painottaa.

Perhe sai päättää

Puosien tapauksessa perhettä kuunneltiin saattohoidon aikana hyvin. Riitta Puosi kiittelee erityisesti lasta hoitanutta lääkäriä, Satakunnan keskussairaalaa ja Nakkilan kuntaa.

- Päätöstämme pitää Elli kotona tuettiin. Tarjolla olisi ollut ajoittaisia sairaalajaksoja ja myös jatkuvaa ympärivuorokautista hoitoapua kotiin. Halusimme kuitenkin viettää aikaa myös pelkästään oman perheen kesken, joten hoitaja oli meillä parina yönä viikossa, arkiaamuisin ja muutamana arki-iltana, jolloin olin lasten kanssa yksin.

Hoitojaksojen ja lääkärikäyntien sovittamista elämään auttoi, että Riitta Puosin sisar ja äiti asuvat samassa pihapiirissä. Myös miehen vanhemmat asuvat samalla paikkakunnalla. Tarvittaessa apua löytyi läheltä, ja nuorempi tyttäristä saattoi mennä mummolaan tai tätilään.

- En pysty sanoin kuvaamaan, miten iso asia se oli meille. Kaikilla ei ole tällaista turvaverkkoa ympärillä.

Leigh'n tauti on hermostosairaus, joka vaikuttaa kehitykseen ja muun muassa hengityselimiin. Vähitellen Puosien kotiin tuli sairaalalaitteita: saturaatiomittari, ruokintalaitteet, imulaite ja happirikastin.

Niistä tuli perheen arkea. Happipullojen kanssa lähdettiin vielä kesällä 2014 lomamatkalle Muumimaailmaan ja laivalle. Riitta Puosi muistelee, että lähteminen oli hurjaa, mutta tärkeää.

- Annoimme molemmille tytöille myös niitä tavallisen perheen muistoja.

Surutyö jatkuu

Sairaalalaitteet olivat pitäneet tasaista konserttiaan olohuoneessa, ja äkkiä kotona oli aivan liian hiljaista.

Riitta Puosi soitti taas lääkärille, joka järjesti seuraavat askeleet. Elli Puosi haettiin kotoa vasta illalla, joten isovanhemmat, kummit ja muu perhe saivat käydä jättämässä hyvästit rauhassa.

Pikkusiskolle ja naapurissa asuvalle serkulle selitettiin lääkärin ja sairaalapastorin ohjeiden mukaan, mitä on tapahtunut.

- Asiasta neuvottiin puhumaan avoimesti. Meille sanottiin myös, että emme olisi voineet tehdä yhtään enempää. Sekin oli helpottavaa.

Ellin Puosin syntymäpäivään oli enää muutama viikko.

Joka helmikuu Riitta Puosi vie tyttärensä haudalle sydämenmuotoisen kukkalaitteen. Tämän vuoden helmikuussa olisi tullut seitsemän ikävuotta täyteen, mutta äitinsä mielessä Elli on ikuisesti melkein viisivuotias.

 

MAINOS

Kommentoi

Saattohoidon kehitys tarvitsee "sponsorin". Te ihmiset jotka olette sitä mieltä että hyvää saattohoitoa pitäisi olla enemmän, vaatikaa sitä kuoleville omaisillenne. Menkää saattohoito tilausiiksiin, kysykää. Keskustelkaa, kyseenalaistakaa hoito (hyvin usein hidetaan liikaa ja sillä tuotetaan tuskaa ja lyhennetään elämää).
Perustkaa ja olkaa akatiivisia saattohoito yhdistyksissä. Hakeutukaa vapaaehtoisiksi tukihenkilöiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan voi olla suurempaa tuskaa, menetimme maaliskuun viimeisenä päivänä ainoan poikamme. On jäljellä vain suunnaton suru ja ikävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riitta lapsellasi on varmasti nyt hyvä olla.
Elokuun alussa sairastuin keuhkokuumeeseen ja antibiootiripuliin. Sairaalassa yön aikana tuli hoitajille holter laitteesta 20 hälytystä. Alimmillaan syke oli 27 ja sairaanhoitajat juoksi sänkyni viereen. Jos olisin nukkunut pois se olisi ollut hyvin rauhallinen asia ja samalla minulta myös hävisi kuoleman pelko jota minulle ei enään ole. 60-luvulla maalla ihmiset kuoli kotiinsa ja vanhemmat ihmiset suhtautuivat luonnollisesti kuolemaa samalla tavalla kuin syntymään. Se oli osa ihmisen elämää. Jos joku oli joutunut kärisimään paljon ennen kuolemaansa se oli ainut jota he eivät olisi halunneet hänelle eikä myös itselleen kun on aika nukkua pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noissa asioissa tuntee itsensä voimattomaksi, kun elämä ei ole enää omissa käsissä. Muistoja ei voi menettää ja ne kaunistunevat ajan saatossa. Voimia tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otan osaa. Hyvä, että puhuitte asiasta avoimesti ja annoitte läheisille mahdollisuuden hyvästellä Elli. Se auttaa paljon itseä ja läheisiä ymmärtämään tilannetta. Nimim. kokenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:07
Syyttäjä haki kovempaa tuomiota kuorma-autoa ajaneelle rattijuopolle – Vetosi rangaistusjärjestelmän uskottavuuteen Tilaajille
16:00
Yrittäjät eivät elä silkasta sympatiasta, vaan tarvitsevat asiakkaita tuomaan liikevaihtoa Kaupallinen yhteistyö
15:52
Boris Johnson on tehohoidossa ja saa happihoitoa koronaviruksen takia – ulkoministeri Dominic Raab siirtyi Britannian johtoon
15:41
Koronakuolemia tuli seitsemän lisää, menehtyneitä nykytiedon mukaan 34, raportoinnissa viivettä – tartunnoista reilusti yli puolet Uudellamaalla
15:15
Ensimmäinen lasti HVK:n Kiinasta tilaamia suojavälineitä laskeutui Helsinki-Vantaalle – Finnairin kone toi 2 miljoonaa maskia ja 230 000 hengityssuojainta
15:07
Oulun seudun yhteispäivystyksessä muutoksia keskiviikosta alkaen – infektiopäivystys erilleen muusta toiminnasta
14:55
Pyrintö otti aikalisän heinäkuun alun kilpailunsa järjestelyihin – "Emme hanki ostourheilijoita vaan odotamme tilanteen selviämistä"
79
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
35
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
35
Suomen Pankilta madonluvut: Koronavirustoimet voivat lohkaista Suomen taloudesta jopa 13 prosenttia, työttömyys jopa 11 prosenttiin
32
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Koronapotilaiden määrä OYSissa kasvaa: Tiistaiaamuna hoidossa oli yhteensä 11 henkilöä, seitsemän tehohoidossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image