Kotimaa

Näkökulma: Van­hus­ten­hoi­to kasvattaa hätäännystä eduskunnassa – kokoomus on tiukassa paikassa vä­li­ky­sy­myk­ses­sä

Sdp:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman, vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja sdp:n kansanedustaja Maria Guzenina esittelivät opposition yhteisen lakialoitteen hoitajamitoituksen kirjaamiseksi lakiin. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 5.2.2019 22:22 | Päivitetty 5.2.2019 22:23
Kirsi Turkki

Oppositiopuolueiden lakiesitys on taitava peliliike. Kokoomuksen yksilöllinen hoitajamitoitus on vaikeaselkoinen.

Puolueet laittavat nyt vanhusten asioita eduskunnassa kuntoon sellaista laukkaa, että tulokset hirvittävät. Puolueiden hätäännyksestä vaalien alla kertoo se, että vanhusten hoidossa esille nousseet ongelmat yritetään ratkaista yksikertaisella lakimuutoksella vielä ennen eduskuntavaaleja.

Oppositioryhmät tekisivät pikamuutoksen vanhuspalvelulakiin ja kirjaisivat sinne sitovan hoitajamitoituksen. Lakialoitteen tehneet puolueet painottivat, että kyse on vain yhden lauseen muuttamisesta.

Kirsi Turkki.

Sitova, 0,7 hoitajan mitoitus vanhusten hoidossa voi olla oikea liike, mutta ennen kaikkea se on taitava peliliike. Hoitajien ja hoidettavien suhdeluku ei yksin ratkaise ongelmaa. Se voi olla välttämätön pahimpien laiminlyöntien estämiseksi, mutta se ei ota huomioon asukkaiden hoitoisuutta, jos se on sama kaavamainen luku kaikilla osastoilla.

Mistä rahat ja hoitajat?

Lain perusteellisempi valmistelu olisi tarpeen. Pitäisi muuttaa enemmän kuin yksi lause vanhuspalvelulaissa, jos lakia kerran ryhdytään muuttamaan. Tähän mennessä oppositio on arvostellut Juha Sipilän (kesk.) hallitusta on huonosta lainvalmistelusta.

Ensinnäkin hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin vaatii myös resursseja eli rahaa kunnille 250–300 miljoonaa euroa. On selvitettävä myös, miten lakiin kirjattu hoitajasuositus vaikuttaisi kuntien jo tekemiin palvelusopimuksiin ja niiden hintoihin. Vai alettaisiinko sitä soveltaa vain uusiin sopimuksiin? Ratkaisu voi vaatia ennestään ruuhkautuneen perustuslakivaliokunnan näkemyksen.

On myös selvää, että 4 000 uutta hoitajaa ei pystytä heti rekrytoimaan mistään.

Ei aivan niin yksinkertaista

Lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) sanoo, että otetaan vain hänen valmistelemansa vuoden 2012 hoitajamitoituslaki käyttöön.

Sopii epäillä, että jokin asia vanhustenhoidossa on muuttunut sitten vuoden 2012. Ainakin vanhusten määrä on kasvanut ja hoitotavatkin kehittyneet. Samaa valitettavasti on se, että yhtä pahoja laiminlyöntejä vanhusten hoidossa oli jo vuonna 2012 kuin viime aikoinakin.

Kokoomuksen kanta vaikeasti ymmärrettävä

Oppositio on saanut hätäännyksen tartutettua myös hallituspuolueisiin, erityisesti kokoomukseen, joka on jäänyt pahasti yksin hoitajamitoitukseen liittyvän kantansa kanssa. Puolue vastustaa sitovaa hoitajamitoitusta ja joutui tiistaina myrskyn silmään.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo antoi Ylelle haastattelun, josta levisi käsitys, että kokoomus on muuttanut kantaansa ja on nyt 0,7 mitoituksen kannalla. Haastattelun jälkeen kokoomuksessa alkoi laaja selittely.

Lännen Median puhelinhaastattelussa Orpo tähdensi, että kokoomus ei kannata yhtä sitovaa lukua, vaan yksilöllistä, tarpeeseen perustuvaa hoitajamitoitusta. Orpon mukaan yksilöllinen hoitajamitoitus on mahdollista tehdä ja sitä varten pitää luoda valtakunnallinen kriteeristö.

Orpon mukaan arkipäivää on se, että hoitajamitoitus voidaan määritellä yksilöllisistä tarpeista.

– Laissa pitää olla perusteet yksilölliselle hoitajamitoitukselle, sitten ne viedään palvelusopimuksiin ja lisäksi tarvitaan tiukka valvonta ja sanktiot.

Tämäkin voi olla mahdollista, mutta paljon vaikeammin ymmärrettävissä ja selitettävissä kuin 0,7 hoitajan mitoitus. Vaikeaselkoisuus ja selittelyn maku eivät auta kokoomusta, jonka mainetta painavat yhteydet terveyspalvelualan yrityksiin.

Orpo haparoi jo viime viikolla vertaamalla ihmisiä desimaaleihin. Oppositiosta huomautettiin aiheellisesti, että desimaali tarkoittaa hoitavia käsiä ja ihmisiä. Välikysymys on keskiviikkona tiukka paikka Orpolle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Sanna Marin äänesti hoitajamitoituksen nostamista vastaan Tampereen kaupunginvaltuustossa marraskuussa 2018. Nyt on toinen ääni kellossa. Miksi? No vaalit tietenkin. Populismia kerrakseen jälleen demareilta. Vielä kun joku toimittaja selvittäis demarien Tradekakortin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikoilla alkaa olemaan ns. kusisukassa kun rahaa ei ole ja valtion menot kasvaa. Moni poliitikko on lisäksi luvannut kasvattaa valtion menoja 1-2 miljardilla. Poliitikkojen pitäisi vielä pystyä perustelemaan miksi hankitaan 10 miljardilla hävittäjiä kun verovaroja ei riitä vanhusten hyvinvoinnin parantamiseen. Näin maalikkona tuntuu sangen pöljältä tämä sosiaalidemokratia.

Koko eduskunta sekoilu ja pöljyys ei yllätä yhtään kun tätä sirkusta on nähty vuosikausia ja ei ole mitään merkkejä että klovni esitykset olisivat vähentymässä. Paremminkin päinvastoin jossa kaikki kansanedustajat haluavat esiintyä klovneina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko Juha Sipilän hallitus on vastuussa tästä asiasta, samoin kuin terveydenhuollon heikennyksistä vaikeavammaisille.
Keskustan ryhmänjohtaja Kaikkonen peukuttaa sosiaalisessa mediassa mielipiteenilmaisuille, että vanhusten ja vammaisten asiat hoidetaan vasta sitten, kun "yhteiskunta on hoidettu kuntoon".
Eivätkö vanhukset ja vammaiset ole osa yhteiskuntaa kepun ja etenkin Kaikkosen mielestä?
Hän on kuitenkin ryhmässään keulamies ja sosiaalisessa mediassa julkaistu mielipide on täyttä totta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa löytyy jos tahtoa löytyy suomalaisten vanhusten hoitamiseen,meiltä löytyy rahaa ulkomaisten nuorten miesten autamiseen, majoitukseen, ateria palveluihin, sairaanhoitoon, mielenterveys palveluihin, nämä palvelut ovat monin kertaiset mitä vanhusten hoitoon euroja menisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jotakin lukua ei "lyödä pöytään" ja lakiin ,niin sama venkoilu jatkuu KOKOOMUS johtoisissa hoitolaitoksissa. tietenkään Orpo ei halua "kurmuuttaa hyviä veljiä"koska jostain hänen on hillotolppaansa tarvittavat äänet saatava...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”0,3 ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta, myyty tuolle orvolle ovenpielessä...”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä ainakaan pitäisi olla kyse taitavasta sananhelinästä vaalien lähestyessä, vaan tarkoituksesta saada täysin kuralla oleva vanhusten hoito samalle tasolle muiden pohjoismaiden kanssa. Nykyinen oikeistohallitus on pelkästään vaikeuttanut vanhusten hoidon tilannetta, joten opposition on täytynyt panna toimeksi. Toivottavasti asioiden hoitaminen tai hoitamatta jättäminen huomioidaan myös kevään vaaleissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakiin tulee liittää myös vanhuksen kunnon arviointi, sen mukaan määritellään hoitajien tarpeet. Orpo on hieman tällä linjalla, vaikka mainostaakin kovasti Sotea kaiken pelastajana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin on nuorta väkeä tekemässä välikysymystä. Tämä samainen porukka vaatii kaikille ilmaista päivähoitoa, koulun aloituksen aikaistamista ja kaikkea mahdollista. Millä ne maksavat kaiken taman. Kyllä vanhusten huolto on nyt vuorossa. seuraava hallitus pitää koota niistä, jotka sen haluaa korjata, ei niistä jotka haluaa yksityistää. Keskusta ja sos.dem. ovat jo lupailleet eläkeläisille helpotuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Muiden raha kelpaa. Kuvassa laidoilla sosialistipäättäjät Tradekasta, joka on mukana sosiaalibisneksessä, vaativat taas lisää MUILTA. Oma pesä ja bisnes ensin kuntoon vasemmistolaiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitoituskeskustelu haiskahtaa poliittiselta peliltä ja sanahelinältä vaalien alla, valitettavasti. Niin kaukana nämä mittapuheet ovat käytännön arkielämästä. Hoitaja-vanhus suhdeluvut ovat summittaisia hihasta tempaistuja lukuja, joilla tässä pelissä yritetään pelata muka vanhuksen asialla.
Vanhusten hädällä tässä kerätään irtopisteitä. Menee jo myötähäpeän puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korni homma. Eduskunnassa välikysymys vanhusten hoidosta ja urheiluministeri pähkäilee pitäisikö mäkihyppääjälle järjestää valtiolliset hautajaiset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiasta olisi fiksua keskustella ja päättää sellaisten, joilla on käsitystä ja kokemusta alasta. Sokkona vaan vaaditaan 0.7 hoitajaa, vaikka joissakin paikoissa riittää 0.1 hoitaja. Toivottavasti maksatte aiheeseen liittyvät veronkorotukset kitisemättä.
Ja mistä tekijät? Sijaisia ja lyhyitä kreikkalaisiakin erittäin vaikea saada näillä palkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppositio yrittää kerätä poliittisia irtopisteitä vanhusten hädällä. Edemlinen Sdp-vihr-vas-hallitus ei onnistunut tekemään asiallisia vanhusten hoitolakeja. Nyt nähdään tulokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistelehan tarkemmin, sillä meillä ovat valtaa yhtäjäksoisesti 15 vuoden ajan käyttäneet oikeistoenemmistöiset eduskunnat ja - hallitukset. Osoita siis arvostelusi sinne, minne ne kuuluvat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Rinne ollut rahaministerinä ja Guzenina vanhusministerinä ed. hallituksessa, jonka tekemättä jättämiä nyt vanhuspalveluissa sairastetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hys hys. Ei sitä saa kertoa, kun nyt on tarkoitus itsellä tekemättä jääneet tehtävät siirtää toisten syyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykytilanne on surkea, korjataan se mitoitusta muuttamalla ja tarvittaessa mitoitusta muutetaan esim 5 vuoden kuluttua kun on kokemusta uudesta mitoituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totesi viime viikolla eduskunnassa että kokoomus ei halua hoitajamitoitusta lakiin. Eilen pääuutisissa orpopoika totesi että kokoomus on halunnut kokoa ajan mitoituksen lakiin mutta ei halua mitoitusta lakiin. Sai kyllä päivä parhaat naurut sekoomiksen puheenjohtajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö hoitajamitoituksen lisäraha pulittaa myös ahneille sijoittajille? Kyllä on menty metsään yksityistämisessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
19
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image