Kotimaa

Näkökulma: Suomi ei voi olla maailman onnellisin maa – tutkimus johtaa harhaan

Suomeen syntyminen on lottovoitto, mutta ei jättipotti. Viisi oikein saattaa olla lähellä totuutta. KUVA: ILKKA KOSKINEN
Kotimaa 20.3.2019 12:29
Ilari Tapio

Uutiset vanhusten hoidon tasosta sekä tilastot perheväkivallasta, itsemurhista ja masennuksesta kertovat jostakin muusta.

Suomi on edelleen maailman onnellisin maa. Näin väittää keskiviikkona julkaistu YK:n teettämä onnellisuusraportti. Suomi uusi viimevuotisen ykkössijansa nyt jopa selvällä erolla muihin maihin.

"Ei voi olla totta", synkkämieliset metsäläiset tapaavat sanoa kuullessaan itseään koskevia myönteisiä uutisia: "Tässä täytyy olla jokin virhe."

Niin täytyy. Onnellisuuden kotimaa ei voi olla Suomi. Mielensäpahoittaja asuu Suomessa, mutta onnelliset ihmiset elävät Kiribatilla, Kreikassa, Kanadassa tai missä tahansa muussa Pohjoismaassa.

Tänään aamulla töihin ajaessa Suomi oli masentava maa. Lämpömittari näytti nollaa ja sää harmaalta kuin Novosibirsk sateella.

Harvat kanssaihmiset astelivat orpoina askareisiinsa katse maassa. Raaka tuuli pölytti hiekoitushiekkaa ja liikutti rutattuja tupakka-askeja, pizzalaatikoita ja hampurilaiskääreitä pitkin routinutta asvalttia. Lokit tappelivat makkaranpalasta.

Auton radiossa puhui rotterdamilaisen Erasmus-yliopiston kauppakorkeakoulun onnellisuustutkija, filosofian tohtori Ilona Suojanen.

Hän sanoi, että onnellisuustutkimuksen lähtökohdat ovat hyvin länsimaisia. Samalla hän pohti, miten järkevää ylipäätään on laittaa maailman maita järjestykseen tällaisilla perusteilla.

Suojasen mukaan tutkimuksen kriteereitä ovat ihmisten oma onnellisuuskokemus sekä maan bruttokansantuote, eliniän odote, ystävyyssuhteet, hyväntekeväisyyteen käytettävät rahat ja hallinnon korruptoitumattomuus sekä vapaus päättää omista asioista.

Niidenkin perusteella Suomen ykkössijan voi asettaa kyseenalaiseksi. Uskottavalta vaikuttaa vain korruptoitumattomuus.

Suomi on turvaton maa naisille

Suomi ei ole enää maailman synkimpiä itsemurhamaita. Silti 13 itsemurhaa sataa tuhatta asukasta kohti on paljon. Luku on eurooppalaista keskitasoa.

Masennuslääkkeitä käyttää lähes puoli miljoonaa suomalaista. Se ei välttämättä ole huono asia, ja monissa verrokkimaissa depressiota lääkitään vielä hanakammin, mutta ei runsas masennusoireilu kansalaisten ylenpalttiseen onnellisuuteen viittaa.

Karuinta luettavaa ovat uutiset suomalaisesta vanhusten hoidosta sekä tilastot perheväkivallasta. EU-tutkimuksen mukaan Suomi on naisille unionin toiseksi turvattomin maa.

Tutkimuksessa lähes puolet suomalaisista naisista kertoi kokeneensa fyysistä väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen. Noin kolmannes maassamme tehtävistä väkivaltarikoksista on nykyisen tai entisen kumppanin tekemiä.

Huonoja uutisia toistensa perään

Samaan aikaan onnellisuusuutisen kanssa suomalaismedia kertoo tänään, että:

– Kolmekymppisten suomalaisten eläketilanne näyttää surkealta.

– Perheensä tappamista Ilomantsissa suunnitellut nainen sai tuomion.

– Perintöriita jättiomaisuudesta ratkesi korkeimmassa oikeudessa.

– Oulun käräjäoikeus käsitteli natsiksi ja rasistiksi nimittelyä.

– Jääkiekkoilijalla on 50 000 euron, mäkihyppääjällä lähes 300 000 ja rokkarilla noin 3 400 000 euron ulosottovelat.

Tällaista ei tapahdu Kiribatilla. Kiribatilla ei ole mäkihyppääjiä.

Onnellisimmat

1. Suomi (1.)

2. Tanska (3.)

3. Norja (2.)

4. Islanti (4.)

5. Alankomaat (6.)

6. Sveitsi (5.)

7. Ruotsi (9.)

8. Uusi-Seelanti (8.)

9. Kanada (7.)

10. Itävalta (12.)

Onnettomimmat

147. Haiti (148.)

148. Botswana (146.)

149. Syyria (150.)

150. Malawi (147.)

151. Jemen (152.)

152. Ruanda (151.)

153. Tansania (153.)

154. Afganistan (145.)

155. Keski-Afrikan tasavalta (155.)

156. Etelä-Sudan (154.)

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (153)

Maa voi olla onnellinen vielä, kun ei ole tungettu täyteen ihmisiä rakennuksineen. Siis ainoastaan maa. Ja mitä tällä onnellisuustutkimuksella oikeasti tahdotaan maailmalle viiestittää???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja muissa maissa, joissa samat asiat on mitattu ei siis ole huonoa vanhustenhoitoa, masennusta tai itsemurhatilastoja?

Hohhoijaa. Aina pitää jonkun vasemmistolaisen päästä sanomaan, että "vaikka jollain meneekin hyvin, niin jollain toisella menee silti huonosti". No niin menee! Ja tulee aina menemään! Sellaista yhteiskuntaa ei tulla koskaan saavuttamaan, jossa kaikki olisivat 100% onnellisia, vauraita, terveitä, hyvinvoivia ja tyytyväisiä elämäänsä. Se on utopiaa, jota ei pystytä rakentamaan minkäänlaisilla poliittisilla ratkaisuilla.
Ongelmia on kaikkialla, kaikissa maissa, ja kaikilla vähän eri asioissa. Vanhustenhoito toimii varmasti jossain muualla paremmin kuin Suomessa, mutta meillä taas toimii jotkut toiset asiat paremmin.

Tämä ikuinen pessimismi ja jurnutus on niin raskasta luettavaa. Vaikka itse yrität olla positiivinen ja iloinen elämässä silloinkin, kun niitä vaikeitakin hetkiä on, niin väkiselläkin alkaa masentaa, kun lukee näitä valitus-puheenvuoroja "vääristä" mittaustuloksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korruptio löyhkää niin pahasti tässä maassa että vaikea täällä kovin onnellinen olla. Tietenkin jos on asiasta täysin tietämätön niin varmasti helpompi elää omaa arkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalaisen kulttuuriin kuuluu toitottaa mantraa kannattajilleen.
Tarpeeksi kauan kun sitä toistetaan, niin kansa siihen uskoo ja kertoo ilosanomaa eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä uutinen ei ole totta eikä edes uutinen. "Tutkimus" on nykyhallituksen maksama ja tilaama jutustelu ja juuri ennen vaaleja muka julkaistiin. Suomi ei ole onnellinen tai tasa-arvoinen maa edes palvelujen suhteen. Aivan naurettavaa, jos joku uskoo tähän "tutkimukseen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko hallitus tilannut YK:lta tutkimuksen? YK on Yhdistyneet Kansakunnat, jos et satu tietämään, ja pitää päämajaansa New Yorkissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä "tutkimuksessahan" ei mitattu onnellisuutta eli koettua tyytyväisyyttä yms. omaan elämään. Siksi on harhaa puhua onnellisuustutkimuksesta. Tutkimus kyllä kertoo, että jonkinlaisessa hyvinvointivaltiossa vielä elämme. Mutta kuinka kauan, kas siinä kysymys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niillä kriteereillä tulos pitää varmasti paikkansa. Mutta eihän suomalainen kyrmyniska usko mitään eikä ole tyytyväinen mihinkään....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnettomien ihmisten määrä korreloi aika tarkkaan vasemmistoa ja vihreitä viime eduskuntavaaleissa äänestäneiden määrään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin hämmentävä kirjoitus, jotenkin jäi epäselväksi oliko tämä tosissaan kirjoitettu vai joku parodian kaltainen kyhäelmä tyypillisestä suomalaisesta latistamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kuin oltaisiin entisessä Neuvostoliitossa! Kun tyhmälle kansalle hoetaan onnellisuutta, se lopulta uskoo sen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohdit ulkomaalaistaustaisten lapsenraiskausepidemian, vanhusten hoivakodeissa kokeman heitteillejätön, eläinrääkkäykset, turkiseläinten ja tuotantoeläinten kammottavat elinolosuhteet, työttömyyden, leipäjonojen kasvamisen, kansainvälisen rikollisuuden pesiytymisen, terroristikytköksiä omaavien majailun maassamme, huumeongemat, apteekkiryöstöt, valepoliisiepidemian......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki halpa kulutus.. Vaatteet, elektroniikka ym.. Sen meille tarjoaa lapsiorjat toisella puolella maapalloa. Poissa meidän silmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa synkistelijät ovat juuri niitä, jotka eivät millään lähtisi maasta pois.
Synkistelijät ovat uppo-onnillisia synkistellessään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (153)

Uutisvirta

5.12.
Tuira kutsuu nyt jouluihmisiä - yhteisöllinen Titta på Tuira goes Christmas kokoaa väkeä ylilääkärin talolle lauantaina
5.12.
Hurmos lisäsi tappioputkessa rämpivän Ettan murheita – oululaisille jo viides peräkkäinen häviö
5.12.
Kymmenen pelaajan poissaolosta kärsinyt Kärpät kaatoi KooKoon kymmenessä minuutissa – Pyörälä: ”Väitän meidän pelanneen paremmin monessa aiemmassa pelissä” Tilaajille
5.12.
Ulkoministeri Haavisto vastasi ulkoministeriön ammattijärjestön kysymyksiin – Työntekijät ihmettelivät, pitääkö heidän hankkia tiedot työpaikan asioista mediasta
5.12.
Ottelukooste: Kärpät voitti KooKoon Raksilan kotihallissa 6-3
5.12.
Kuvagalleria: Kärpät päihitti KooKoon 6-3 Raksilan kotihallissa
5.12.
Edustajainhuone laatii virkasyytteen Trumpia vastaan – Virkasyytteen nostamisesta saatetaan äänestää vielä ennen vuodenvaihdetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

347 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Katso vain Ruotsiin ja mieti sitten, että mikä asia on tärkeää. Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image