Kotimaa

Näiden puolueiden jäsenmäärä kasvaa – eniten jä­sen­mää­rään­sä kymmenessä vuodessa on kasvattanut pe­rus­suo­ma­lai­set

Kotimaa 26.4.2018 5:00
Minna Akimo

Jäseniään ovat vuosikymmenessä menettäneet erityisesti suuret perinteiset puolueet. Perussuomalaiset on saanut eniten uusia jäseniä.

Puolueista vain vihreät, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset ovat kasvattaneet jäsenmääriään viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Muiden isojen ja keskisuurten puolueiden jäsenmäärä on ollut tasaisessa laskussa.

Lännen Media keräsi jäsentilastot kaikilta eduskuntapuolueilta. Jäsenluvut perustuvat puolueiden toimittamiin lukuihin. Kokoomus toimitti vain tämänhetkisen jäsenmääränsä.

Eniten jäsenmääräänsä kymmenessä vuodessa on kasvattanut perussuomalaiset. Vaikka puolueen jäsenmäärän kasvu on tällä vuosikymmenellä ollut varsin voimakasta, pitkän linjan perussuomalainen Ossi Sandvik pitää kasvua maltillisena.

– Muistan nekin ajat, jolloin jäseniä oli kaksituhatta. Itse näen kehityksen työmme kautta. Työtä on tehty, ja joku haluaa osoittaa tukensa. Jäsenmäärän kasvu on kuitenkin signaali mihin suuntaan mennään, Sandvik toteaa.

Vasemmistoliiton järjestöasiantuntija Mikko Koikkalainen sanoo, että heillä jäsenmäärää on kasvattanut erityisesti se, että vasemmistoliiton jäseniksi on tullut nuoria sekä nuoria aikuisia.

– Samaan aikaan kun vanhemmasta ikäpolvesta jää aktiiveja pois, sisään on tullut uusia jäseniä, Koikkalainen sanoo.

Vihreiden puoluesihteerin Lasse Miettisen mukaan vihreiden jäsenmäärän kasvu kertoo pettymyksestä vanhojen perinteisten puolueiden tapaan hoitaa yhteiskunnallisia asioita.

– Minusta tässä on kysymys siitä, mitä on tapahtunut suomalaiselle puoluejärjestelmälle. Ihmisillä on mennyt usko siihen, että vanhat puolueet voisivat uudistaa poliittista toimintaa. Moni näkee, että perinteisten puolueiden toiminta on pelkkää hallinnollisten asioiden hoitamista, Miettinen sanoo.

Gallup-kannatus ei näy jäsenmäärissä

Sdp on Helsingin Sanomien tuoreimman puoluegallupin (18.4.) mukaan Suomen suurin puolue 21,4 prosentin kannatuksella. Kannatuksen nousu ei kuitenkaan jäsentilastoissa näy. Kymmenessä vuodessa jäseniä on lähtenyt yli 11 000.

Sdp:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen ei harmittele jäsenmäärän laskua ainoastaan oman puolueensa osalta. Hänen mukaansa se, että ihmiset eivät enää kiinnity puolueisiin on huolestuttavaa koko demokratian kannalta.

– Suomessa puolueet asettavat ehdokkaansa vaaleihin ja osallistuvat sitä kautta demokraattiseen päätöksentekoon. Jos entistä harvempi joukko on valitsemassa puolueen ihmisiä ja puolueiden jäsenmäärä jää pieneksi, se kapeuttaa entisestään sitä joukkoa, joka tulee valituksi.

Hän pelkää, että puolueiden pienentyminen johtaa tilanteeseen, jolloin esille pääsevät vain kirkassilmäisimmät ideologian edustajat ja polarisoituneimmat mielipiteet. Silloin myös puolueiden yhteistyö vaikeutuu.

– Tämä on nähnyt esimerkiksi Yhdysvalloissa, joissa puolueet ovat sisällissodassa keskenään ja maan hallinto laitetaan kiinni, kun mistään ei voida sopia, Tuppurainen sanoo.

Jäsenrekisterit kuntoon siivoustalkoilla

Keskustan jäsenmäärä sekin on laskenut. Järjestöpäällikkö Pekka Reposen mukaan muutoksen syynä ovat kahdet jäsenrekistereiden siivoustalkoot.

– Me teimme jäsenrekisteriuudistuksen vuonna 2010 ja syksyllä 2012 aloitettiin viimeiset jäsenrekisterin siivoustalkoot. Nämä kaksi asiaa selittää kymmenen vuoden aikaista putousta, Reponen kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Miun mielestä eniten gallupeissa on kasvanut kantaansa ilmoittanut puolue. Nyt jo noin 40 prosenttia. Piileekö heissä veret seisauttava jytky?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PerusSuomalaiset onkin paras puolue.Aidosti suomen ja suomalaisten puolella,toisin kuin muut puolueet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli jäsenmäärä kertoo Suomen tulevaisuudesta niin hieman näyttää synkältä.
Mutta kyllä taitaa olla niin että kansalaiset taas järkiintyy kun Sipilän hallitus on parantanut Suomalaisten hyvinvointia pitkällä tähtäimellä.
Näinhän juuri täytyy toimia kuin tämä hallituksemme eritoten keskustan vaikutuksesta.
Jos kokoomuksen ajatukset osin olisi jätetty pois olisi hallitus lähes kympin saavuttanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallituksen mikään uusliberalistinen päätös ei ole parantanut suomelaisten hyvinvointia, yhtään.

Hyvinvointi on noussut Sipilästä huolimatta koska maailmantalous nousi taas yhdestä lamasta eroon. Lama, joita maailmalla vallalla oleva uusiliberalistinen politiikka synnyttää jatkuvalla syötöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image