Kotimaa

Muistatko portaalit? Katso kuvia Internetin alkuajoilta

Kolmbus Kompassi 90-luvulta.
Kotimaa 12.9.2013 13:30
Janne-Pekka Manninen

On helppo ajatella, että internet on ollut aina. Ja että se on aina näyttänyt samalta.

Totuus on tietysti toinen: 1990-luku oli internetin kivikautta, ja kymmenenkin vuotta sitten sivustot olivat nykyisiin tottuneille alkeellisia.

1990-luku oli Netscape-selaimen aikaa, ja monella suomalaisella oli silloin aloitussivuna inet.fi. Altavista oli tuolloin hakukoneiden eliittiä, ja Google oli vasta käynnistymässä. Kiss.fi oli radiokanava Kiss.fm:n nettisaitti, ja IRC-galleria (ei siis IRC, kiitos muistutuksesta) odotteli vielä aukeamistaan, mikä tapahtui joulukuussa 2000.

Portaali oli kova sana ja niitä kuulemma piti tehdä. Nykyisemmin sitä huomaa miettivänsä, että mikä hemmetti se portaali oikein olikaan.

Ajat muuttuvat ja sisällöt rikastuvat, mutta jotkut asiat eivät muutu. Todisteena Pekka Vennamon yhä päivittämät kotisivut, jotka edelleen luottavat 90-luvun estetiikkaan.

Kaleva.fi keräsi kuvagalleriaan Wayback Machinen arkistoista ruutukaappauksia nettisivuista aikojen alusta.

Mitä nettisivuja itse käytit 10-15 vuotta sitten? Mikä aiheuttaa vieläkin nostalgisen värähdyksen? Tai kerro kommenteissa, mikä sivusto oli aikoinaan mahtava, mutta nykysilmillä nähtynä aika koominen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

No tuota... Kun muuttaa fonttia, sivusto näyttää käytännössä samalta kuin nykyiset sivut. Kehitys on ollut yllättävän vähäistä todellisen sisällön suhteen, eikä Kaleva tälläkään näennäisellä uutisella onnistu sitä parantamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon, että koko nettimaailmaa ei olisi syntynyt, ihmiskunta olisi paljon tervemeempää ja monelta turhalta ongelmalta olisi säästytty. Toivottavasti, siis toivottavasti, tämä nettimaailama ja samoin sitä kautta tv-maailma kuten myöskin kännykkämaaiima hiipuu jos ei lopu kokonaan ja saadaan nuoriso oikeisiin harrastuksiin ja työntekoon. Jos meno jatkuu nykyisellään, kukaan ei kohta tee oikeita töitä eikä harrasta oikeasti mitään. :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Inetin Keskuskatu vuodelta 1996! Olipa niin tutun näköistä! Menin kauppakouluun 1995 ja ensimmäisenä talvena atk-tunnilla opettaja alkoi opettaa internetin käyttöä. Keskuskatu oli se, mihin mentiin ensiksi. Siinä klikkailtiin kaikkia niitä kaupan kuvia, niistä pääsi eteenpäin. Lisäksi mieleen on jäänyt irkkailu, "kaikki" harrasti sitä. Jokaisen piti tehdä myös omat kotisivut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Time Machinessa on iso puute kun se ei tallentanut suomalaisia sivuja vielä aikojen alusta. Karuja olivat tosin sivut maailmallakin. Sen muistan että hitaasti monet sivut latautuivat silloinkin.

Lynxillä aloitin ja XMosaicia käytin loppuun saakka, kunnes ylläpito poisti sen, ja käskivät siirtyä Nestcapeen. Nestscapesta oli pakko luopua kun myivät koodit Microsoftille ja MSIE korvasi sen. Myöhemmin laitoin modeeminkin, eli kuuluin niihin joilla on lankapuhelinliittymä, mutta ei lankapuhelinkonetta. ;-)

Noina aikoina Alex Nieminen veti verkossa-ohjelmasarjaa televisiossa. MTV3 haki palvelukseensa Internetin johtajaa.

Yhtyksien salaamiseen tarkoitettu SSL julkaistiin. Siihen saakka internein tietoturva oli postikorttiakin heikompi, tai kadulla tapahtuvan keskustelun tasolla, sillä alkuperäisen suunnitelman mukaan kaikilla netin käyttäjillä on joka tapauksessa USAn armeijan turvaluokitus, eikä sivusta kuuleminen siten haittaa mitään.

Netissä ei ollut FTP-palvelinten lisäksi paljon asiaa saatavilla, ja kivikautisella boolean-hakusanamenetelmällä oikeiden weppinettisivustojen etsiminen muun roskan (sama sana sivulla eri merkityksessä) seasta oli hankalaa. Harrastajaryhmät loivatkin linkkiketjuja, jossa on useiden tekijöiden samanaiheisia sivustoja.
Käytännössä netin käyttö oli sitä että jostain sai linkin ja sitä piti kokeilla. www.fi ja haksu olivat tietenkin listalla.
distributed -laskenta aiheutti hieman sanomista managementin taholta, sen jälkeen kun oulu.fi meni tehoissa mit.fi ohitse.

Sensijaan usenet-news uutisryhmät olivat kasvaneet niin suureksi ettei sitä enää kukaan jaksanut lukea läpi.
Yksi huvittava anekdootti oli juuri usenetin palstalla postitettu merkillinen muutaman rivin pituinen sekava viesti, joka piti kääntää ja ajaa omalla koneella. Jotkun olivat jo ehtineet kehua sen tekevän jotain hauskaa. No, se oli tesktipäätteellä toimiva Tetris-peli.

Spämmiä tuli yli 98 % kaikesta sähköpostiliikenteestä. Toimittajat keuhkosivat vähän väliä siitä kuinka sähköpostista saa viruksia, vaikka Microsoftilta meni vielä useita vuosia, ennen kuin saivat virukset teknisesti toteutettua sähköpostiohjelmaansa.

Kalevalla ei muistaakseni ollut nettisivuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko jo jutut vähissä? Vai alkaako toimittajien copy pasteaminen stt:ltä kypsyttämään. Ei voi kun ihmetellä miten tämmöisestä saadaan juttu aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löyty jostain kiven alta yksi perusjuntti nitisemään. Minusta tämä oli kiinostavin juttu, mitä tälle päivälle Kalevasta löytyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisessa on ruma sana. Voidaanko uutiset laatia ilman kirosanoja? En muista suurempia mistään internetiin tutustumisesta. En muista sitäkään, kun opin kävelemään. Minusta se on ollut ihmeellistä, joskin tietotekniikan kehittyminen on ollut kaikessa tietysti oma hämmästyttävä lukunsa maailmalla. On se hyvä työkalu monessa kuten pankkiasioinnissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ärsyttävää kun netistä puhuessa tarkoitetaan pelkkää webin selausta. Tutustukaa historiaan paremmin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkökulma ei tarkoita etteikö asioista voisi puhua oikein silloin kun julkaisusta on kysymys. Kovo ei muutu kiintolevyksi vaikka kuin tuolaista sontaa jauhetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkein odottaisi "internetin alkuajoista" kertovassa jutussa vilahtavan kirjainyhdistelmän TCP/IP, mutta ehkä toimittajalla oli niin kiire, ettei hän ehtinyt perehtyä asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan ensikosketukseni internetin ihmeelliseen maailmaan. Se tapahtui Humanistisen tiedekunnan atk-luokassa. Tilannetta voisi verrata Kubrickin Avaruusseikkailu 2001:n alkokohtaukseen, jossa alkeelliset ihmisapinat pelonsekaisen uteilaisuuden vallassa ihmettelevät kivistä monoliittia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vennamolla näkyy olevan nopeasti latautuvat tehokkaat sivut. Eikä niissä ole facebook painikkeita tai muita käyttäjän yksityisyyden vieviä toimintoja, Hienot kertakaikkiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat sanat, nuo oli sentään toimivia sivuja nuo!

Nykyäänhän kaikki sivut on täynnä mainoksia, feisbuukin tykkä painikkeita, flässiä yms roskaa. Sivuilla ei ole vapaata tilaa kertakaikkiaan missään, niin että vahingossa kun klikkaat jossain kohtaa niin jopa olet vahingossa peukuttanut jotain tai olet tilaamassa jotain, tai ainakin joku popuppi sieltä yrittää silmille.

Ihan paljesoittimesta koko tämä nykynen Intter-Netsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla Wayback Machinella voi käydä katsomassa myös miten Kalevan etusivulla 6.12.1998 silloinen presidentti Martti Ahtisaari ja silloinen viulisti Linda Lampenius kättelevät Oulun teknologiakylän juhlissa.

Meinaan että löytyy vaikka mitä jännää tuolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AIka paljon tuli surffattua www.fi (ihmemaa) kautta. Altavista ja galleriassa sen näkyvä vuorilogo oli kova juttu. Sonera Plaza ja kissfm oli niitä harvoja saitteja, jotka tarjoilivat mediasisältöä. Vuonna 2001 alkoi javahilke nimeltään Runescape jota kanssa tuli hakattua aika paljon. SItten oli nämä mbnetin sisällöt, geocities-sivut, cjb.net, avidgamers-forumit jne., mutta en muista minä vuosina nämä ovat alkaneet. Aku Ankalla oli myös aika "komeita" saitteja aikanaan, joita vanhoissa lehdissä mainostetaankin. Tietty sitten P2P vielä omana lisänään tähän ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan Vennamon-nettisivut ovat toimivat, sillä niissä ei ole turhia flash, pop-up yms. toimintoja, jotka vain hidastavat sivujen toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

15:07
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa
14:05
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"
13:43
Aalto-yliopiston professori nimitti yliopistoa moittineita opiskelijoita "kaheleiksi" ja kehotti menemään muualle opiskelemaan – sanoo kommentteja nyt ironiaksi
13:26
Kilpisjärven Tsah­kal­jär­ven ret­kei­ly­ra­ken­nus­ten paloa epäil­lään tu­ho­pol­tok­si – poliisi pyytää ha­vain­to­ja paloyöltä
12:00
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
11:59
Seurakuntatalon pakastin kärysi Haukiputaalla, palokunta kiirehti hätiin
11:42
Lukijoiden kuvia värikkäästä syysruskasta Pohjois-Suomessa
52
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
51
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
18
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
18
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
15
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Suomalainen Hanna Jauhiainen halusi vastustaa ilmaston lämpenemistä – päätyi slovakialaiseen vankilaan ja paikallisiin uutisiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu yöllä pakoin huonoksi maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image