Kotimaa

Mökillä voi odottaa keväällä ikävä yllätys, murtoja tehtailevat usein am­mat­ti­ri­kol­li­set – poliisi antaa neljä vinkkiä, miten suojaat mökkisi murrolta

Tänä vuonna murtojen määrä on yli neljänneksen pienempi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. KUVA: Eljas Sallmén
Kotimaa 4.11.2018 14:05
Heikki Uusitalo

Moni mökkiläinen kokee keväällä ikävän yllätyksen: mökkiin on murtauduttu, paikat on pantu ylösalaisin ja omaisuutta on anastettu. 

Vuonna 2017 poliisi kirjasi 1 512 vapaa-ajan asuntoon kohdistunut varkautta tai varkauden yritystä. Tänä vuonna murtojen määrä on yli neljänneksen pienempi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. 

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan selkeää syytä laskuun on vaikea sanoa. Poliisi kuitenkin uskoo, että ennalta estävä tiedottaminen on mennyt perille. Mökkien paremmalla suojauksella on varkauksia pystytty estämään. 

Mökkimurtoja tehtailevat niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin rikolliset. Usein asialla ovat ammatti- ja taparikolliset. 

– Vilkaisu rikoksesta epäiltyihin osoittaa, että valtaosa heistä on ihan kotimaista perua, Aho sanoo. 

Monen mökkiin murtautujan taustalla on myös muuta rikollisuutta eli asunto-, työmaa-, liikehuoneistomurtoja sekä huumerikoksia. 

Poliisi antaa neljä vinkkiä, joilla vapaa-ajan asunto voi varjella varkailta: 

- Vie kaikki arvoesineet mökistä pois. Mitään arvokasta, alkoholia tai aseita ei kannata mökkiin jättää.

- Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei mökissä ole mitään anastettavaa.

- Hanki murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet.

- Sovi muiden mökkiläisten ja vakioasukkaiden kanssa, että kaikki katsovat epäilyttävien kulkijoiden perään ja ilmoittavat tarvittaessa poliisille. Henkilön tuntomerkit ja auton rekisterinumerot kannattaa ottaa talteen. Tuntemattomalta kulkijalta voi myös itseltään kysyä kohteliaasti, että etsiikö tämä jotain paikkaa. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän yleensä vaihtaa maisemaa. 

Poliisi myös kehottaa ottamaan hyvät kuvat mökkiin jäävästä omaisuudesta. Omaisuudesta on hyvä kirjata ylös yksilöivät tunnisteet. Tämä helpottaa poliisin työtä varkaustapauksissa.

MAINOS

Kommentoi

poliisille ja oikeuslaitokselle yksi vinkki: pitäkää nämä tyypit lukkojen takana. Vai onko tarkoitus luoda yhteiskuntaan turvattomuutta, jotta ihmiset vaatisivat lisää poliiseja ja poliisivaltiota? Yksi poliisi pitäjässä riittä silloin, kun rikollisuuteen on nollatoleranssi. Nykymeno luo vaikutelman, että poliisi oikeuslaitos ja rikolliset ovat samalla puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rosvoille yhtä hyvä kuri ku autoilijoille, niin alakaa kiinni napsahtelemaan ja häkki heilua! Mutta eikö mitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän poliisia saa enää murto- tai varkauspaikalle pyydettäessä. Soitettaessa saa yleensä vastaukseksi, ettei heillä resurssit riitä tällaisten pienempien rikosten selvittelyyn paikan päällä. Tiedot otetaan kyllä vastaan, mutta sen jälkeen tapaus unohtuu jonnekin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankkikaa mökille halpa ja helppo murto, palo, vesivuoto, lämpötila tms ilmoitin ja kyltit seiniin. Vähentää rosmojen innokkuutta kummasti vaikkei estäkään jokaista hörhöä. Laitteina esim kotimainen Cozify tai Fibaro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mun arvokkain tavara taitaa olla kuvia lähettävä riistakamera verannon nurkalla Ja kamerasta kertova kyltti löytyy seinistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla olisi poliisille myös ohje: ottakaa niitä rosvoja kiinni ja lukitkaa ne pois ihmisten ilmoilta. Poliisi ja suomen laki on täyttä pelleilyä nykyään. Otappa rosvosta noilla valvontakameroilla kuva ja laita nettiin. Poliisi hakee sinut pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi puhuu mielellään nykyään aina ammattirikollista ja järjestäytyneestä rikollisuudesta. Höpö höpö, yksinkertaista hämäystä. Kai jokainen Ylikiimingin peräkylän emäntäkin hoksaa, ettei Keski-Euroopasta tule keskitalvella järjestäytyneiden jengien ammattirikollisia tekemään kilikalikeikkaa vaikka Viitajärven tai Kiiminkijoen yläjuoksun mökkeihin. Eihän niissä ole edes mitään järkevää anastettavaa. Kukaan seleväpäinen säilytä talven yli mökillä Tokmannilta ostettua mikroaaltouunia ja moottorisahaa kummempaa anastettavaa. Lisäksi mökkitiet jäävät yleensä talavella auraamatta, niin ainakin polovimutkiin asti saa italialainen mafian lähettämä ammattirikollinen rämpiä lumihangessa keskitalavella puhumattakaan syyspimeässä räntäsateessa. Eiköhän nuo mökkimurrot mene 100 % paikallisten pojankollien ja juoppojen piikkiin. Ani harvoin joku vankikarkuri tai etsintäkulutettu saattaa majailla pakomatkan aikana kesämökeissä. Miksei joku hanttapuli saata rahapulasa lavasta, eli tekkee vakuutusyhtiöön ilmoituksen petosmielessä ja laittaa korvattavaksi keksittyä tavaraa. Vaan miten se tavaran merkitseminen helpottaa rikoksen selvittämistä? Eikö se vaan helpota tavaran palauttamista oikealle omistajalle, jos rikos on saatu selvitettyä ja anastetut esineet saatu takavarikkoon. Näin me pähkäiltiin Tebiksen parlamentissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän poliisi tiedä paremmin asian laidan kuin sinä. Tekevät sentään työkseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image