Kotimaa

Miten iso rikosvyyhti lopulta paljastuu? – Venäjältä on sa­la­kul­je­tet­tu Suomeen vähintään neljä sutta, ja koirasusia voi yhä juosta vapaana

Ylhäällä vasemmalla kuvassa Orimattilasta pihasaunasta löydetyt sudet. Pihalla häkissä Lopen tilalta löydetty eläin. Oikealla kuvassa Karkkilasta löydetty susi ja sen sisarus, joka oli lopetettu ennen poliisin kotietsintää.
Kotimaa 14.8.2019 6:00
Tanja Nuotio

Poliisi on tutkinut tammikuusta lähtien poikkeuksellisen laajaa susi- ja koirasusivyyhtiä. Neljän suden DNA-testit varmistettiin Yhdysvalloissa saakka. Näiden susien jälkeläisiä eli koirasusia voi yhä olla metsissä. Koirasusi on ollut Suomessa haitallinen vieraslaji vuodesta 2016 alkaen.

Venäjältä on saatettu salakuljettaa Suomeen susia luultua enemmän. Osa näiden susien jälkeläisistä eli koirasusista voi liikkua luonnossa ja lisääntyä edelleen.

Poliisi on tutkinut tammikuusta lähtien poikkeuksellisen laajaa susi- ja koirasusivyyhtiä lähinnä Kanta-Hämeen ja Uudenmaan seuduilla. Suomeen on salakuljetettu Venäjältä ainakin neljä sutta, joista on todennäköisesti risteytetty koirasusia.

Susia on voitu tuoda Suomen rajan yli enemmän kuin neljä.

– Kuulusteluissa on ollut siitä viitteitä, rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisista kertoo.

Poliisi on selvittänyt esitutkinnassa, mistä päin Venäjää ja miten rajan yli on tultu, mutta toistaiseksi niistä ei tiedoteta.

Asmundelan mukaan näin laajaa susiin liittyvää poliisitutkintaa ei ole tiettävästi Suomessa tehty aikaisemmin. Rikollinen toiminta vaikuttaa olleen päämäärätietoista.

Susien jälkeläisten lukumäärästä tai sijainnista poliisilla ei ole tietoa, mutta yhden geeniperimältään tutkitun naaraan ruumiinavauksessa ilmeni varmuudella, että sillä oli ollut ainakin kahdet pennut.

Poliisin mukaan pennut ovat koirasusia, jotka ovat Suomessa kiellettyjen listalla. Suomi on kiristänyt suhtautumistaan koirasusiin: se on ollut haitallinen vieraslaji vuodesta 2016 alkaen.

Koirasusia on voinut levitä luontoon, kun poliisi teki viime talvena kotietsinnän Kanta-Hämeessä Lopella sijaitsevalle koirasusitilalle. Poliisin mukaan siinä yhteydessä ainakin yksi koirasusi pääsi karkaamaan.

Pääepäilty on nainen, joka vangittiin tammikuussa

Vyyhti alkoi purkautua, kun poliisi sai heti viime vuodenvaihteen jälkeen tiedon, että yksityishenkilöiden hallussa Karkkilassa olisi luonnonvarainen susi.

Selvisi, että pääepäillyn tilalle Kanta-Hämeeseen Lopelle oli salakuljetettu Venäjältä marraskuussa 2017 ja toukokuussa 2018 yhteensä neljä sutta. Näistä yksi oli nyt huomattu Karkkilassa ja kaksi oli siirretty Orimattilaan piiloon viranomaisilta, koska pääepäillyn luokse oli tulossa eläinsuojelutarkastus.

Pääepäilty on Lopella asuva koirasusien kasvattaja. Nainen vangittiin tammikuussa, mutta Kanta-Hämeen käräjäoikeus vapautti hänet maaliskuussa. Rikoksista epäillään kaikkiaan kahdeksaa henkilöä.

DNA-testien tulokset varmistettiin Yhdysvalloissa

Poliisi teki tammikuun alussa samaan aikaan kotietsinnät kaikkiin kolmeen kohteeseen eli Lopelle, Orimattilaan ja Karkkilaan. Poliisin mukana oli myös eläinlääkäreitä, jotka tekivät kohteisiin eläinsuojelutarkastukset.

Karkkilan susi oli tutkimusten perusteella puhdas pohjoiseurooppalainen susi. Selvisi, että se oli tuotu Suomeen yhtä aikaa samasta pentueesta olleen toisen suden kanssa. Toinen susi oli jo lopetettu Lopen tilalla.

Orimattilassa kotietsinnässä löytyi kaksi sudeksi epäiltyä eläintä. Eläimet olivat ilman vettä ja ruokaa pimeässä, vahvasti virtsalta ja ulosteelta haisevassa pihasaunassa.

Neljälle sudelle tehtiin DNA-testit. Näytteet lähetettiin Yhdysvaltoihin varmistukseen, ja niitä verrattiin eurooppalaisiin ja amerikkalaisiin susikantoihin. Lopulliset lausunnot kirjoitti Luonnonvarakeskus.

Koirasusitilalla Lopella tilat olivat epäsiistit ja puutteelliset. Eläimille ei ollut tarjolla asianmukaisesti vettä ja ravintoa ja ne käyttäytyivät pelokkaasti ja joillakin oli selkeästi terveysvaivoja. Poliisi teki takavarikkopäätöksen jäljellä olleista koiraeläimistä.

Lopen tilalle tehtiin toinen kotietsintä tammikuun lopussa. Silloin siellä oli jäljellä reilut 30 koiraeläintä, joista lähes kaikki lopetettiin eläinsuojelulain perusteella. Lopetetut koirat olivat eriasteisia koirasusia sekä laumanvartijarotuja.

Koiran ja suden sekoitus on iso riski luonnolle

Suomen luonnolle on riski, jos koira ja susi risteytyvät keskenään, erityisasiantuntija Jussi Laanikari maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo.

Tällä hetkellä viranomaisten tiedossa on 2000-luvulta kolme kappaletta koiran tai koirasuden ja suden risteymätapausta eli koirasutta luonnossa.

Koirasudet on tavattu Juvalla 2004, Sotkamossa ja Kuhmossa 2010 ja Parkanossa 2010. Yksilöt ja pentueet hävitettiin.

Risteymistä otettiin DNA-näytteet, joita verrattiin yli 300 suden DNA-näytekokoelmaan. Koirasusien näytteet erosivat huomattavasti susien näytteistä. Ulkonäön perusteella yksilöitä ei olisi voitu selvittää koirasusiksi.

Koirasusi on ollut Suomessa haitallinen vieraslaji vuodesta 2016 alkaen. Siitä asti sen maahantuonti on ollut kiellettyä.

Tämän vuoden toukokuussa koirasusien kasvattaminen kiellettiin asetuksella. Koirasutta ei saa myydä, ostaa, pitää hallussa tai päästää vapaaksi luontoon.

Kieltojen tarkoituksena on turvata suden geneettinen puhtaus. Ruotsissa on ollut vastaavanlainen kielto jo usean vuoden.

Jussi Laanikarin mukaan on poikkeuksellista, mutta ei mahdotonta, että ihmisen hallinnasta esimerkiksi tarhasta on päässyt koirasusia luontoon.

Syyteharkintaan

Epäiltyjä rikoksia on 12: törkeä eläinsuojelurikos, eläinsuojelurikos, kahdeksan luonnonsuojelurikosta ja kaksi salakuljetusta. Rikokset ovat tapahtuneet heinäkuun 2016 ja tammikuun 2019 välisenä aikana Lopella, Vaalimaalla, Orimattilassa ja Karkkilassa.

Poikkeuksellisen laajan susi- ja koirasusivyyhdin esitutkinta on valmis ja nyt loppulausuntokierroksella.

Seuraava askel jutun etenemisessä on se, että rikoskokonaisuus on siirtymässä syyteharkintaan.

Osa asianosaisista pyysi lisäaikaa loppulausunnon jättämiselle, ja sitä myönnettiin. Kun loppulausunnot on saatu ja jos uusia toimenpiteitä ei tutkinnassa tarvita, kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan.

Syyteharkinnassa katsotaan, nostetaanko syytteet esitutkinnan perusteella.

Asiaa on tutkinut Helsingin poliisin eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä, joka on perustettu viime syksynä. Tapaus ulottuu usean poliisilaitoksen alueelle.

MAINOS

Kommentoi

Nyt pitäis sitten ne koirasudet poistaa luonnosta.Mutta tuskin vaivaudutaan tekemään mitään,koska luonnonsuojelijat nostaa metelin.Taitaa muutenkin olla nämä Suomensudet aikas epäpuhtaita.Ja kyllähän noita koirasusia melkovarmaan on päästetty aikaspaljon vapaaksi.Esim. jos nuori naishenkilö on ottanut tälläisen koirasuden pennun kerrostaloon,tai johonkin muuhun asuntoon.Ja noin 3.en vuoden kuluttua,kun eläin tulee sukukypsäksi,ja alkaa oikein koitteleen kuka on laumanjohtaja.Eikä sen kanssa tulla enää toimeen,eikä raskita viedä piikille päästetään se salaa vapaaksi luontoon.Tätä on kuulemani mukaan tapahtunut paljon USA.ssa,niin miksi ei sitten täällä Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirasusia tehtailevat ne, jotka haluavat päästä luonnonvaraisista susista eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapissa poromiesten puheiksi leimatiin jo yli kymmenenvuotta sitten poromiesten havainto., jossa erämaatien lumipenkalta löytyi susien jälkiä. Ihmetystä herätti että miten ne jäljet tuosta yks kaks lähti.Ilmeisesti Sudet oli tuotu jonkun toimesta autolla ja päästetty metsään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

raha raha ja raha ja sitten nämä pölhöt jotka laittaa eläimen jatkeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ilmankos "suomen sudet" on niin kirjavaa sorttia. Venäjän korvesta kun kaadetaan 20 sutta, ovat ne kaikki sentään suden näköisiä ja värisiä. Toista se on täällä nämä pihoissa pyörivät ihmisiä pelkäämättömät. Venäjän puolelta pitäisi hakea puhdas suden dna pankki ja tutkituttaa kaikki sudet ulkopuolisella taholla jolla ei ole suojelullisia intressejä. Samoin kuammalta tuntuu kun eka shakaali havaittiin reisjärvellä. Pitkä matka virosta kulkea ilman kenenkään havaintoa aiemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerilke ihmisille "lemmikeiksi" jotka tavoittelevat erikoisuutta.. Eivätkä tajua ettei tämä eläin ole kesy eikä villi... Niin väärin eläintä kohtaan.
Jenkeissähän näille on jo vuosia ollut omia tarhoja joihin niitä omistajilta pelastetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten tutkijoiden, poliitikkojen ja luonnonsuojelijoiden sinisilmäisyys on kaikkein vaarallisin tauti. Luullaan ja uskotaan että mitään ei tapahdu ja kaikki toimii lakien ja asetusten mukaan. Maailma muuttuu ja asenteiden pitäisi muuttua myös, kaikki on nykymaailmassa mahdollista, varsinkin kun raha on jossain määrin kuvioissa mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pentutehtailua ja suden ihannointia.
Noitahan myyty bisnes mielessä kaikille susifaneille. Ja paljonhan noita sekuli pentuja on palautettu takaisin pentutehtailioille. Jotka ovat sitten myynyt samaa pentua yhä uudelleen. Ja mitä sitten näille ylivuotisille takaisin tuoduille sekuleille on lopulta käynyt?
Onko näitä sitten vapautettu luontoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirasusien kasvattajat tuntuvat ihannoivan susia ja suden ominaisuuksia, ja pitävän itseään neroina ( ja parempina jalostajina kuin luonto) , jotka osaavat yhdistää jalostamalla koiran ja suden hyvät puolet, joskaan en ymmärrä mitä käyttöä varten, kun koiria on todella laaja kirjo saatavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä rajan yli tuodaan mitä vain. Montakohan sakaaliakin tänne on jo salakuljetettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image