Kotimaa

"Mitä eliitti edellä, sitä kansa perässä" — Professori penää käytöstapoja ja tiettyä sivistyksen tasoa poliitikkojen kes­kus­te­lui­hin

Professori Kimmo Grönlund sanoo, että demokratia edellyttää sitä, että poliittinen järjestelmä on legitiimi eli hyväksyttävän arvoinen kansalaisten silmissä. KUVA: Jori Liimatainen
Kotimaa 21.2.2019 19:21
Rebekka Härkönen

Valtio-opin professori Kimmo Grönlund kritisoi valtakunnanpoliitikkoja epäkunnioittavasta ja karkeasta puhetavasta. Hän muistuttaa, että se rapauttaa luottamusta päätöksentekoon ja siihen, että sovittuja sääntöjä myös noudatetaan.

Karkea, epäkunnioittava ja suvaitsematon kielenkäyttö politiikassa rapauttaa kansalaisten luottamusta poliittiseen järjestelmään. Luottamuksen puute taas on uhka koko demokraattiselle yhteiskunnalle.

Näin sanoo valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

– Demokratiassa keskinäinen kunnioitus on erittäin tärkeä perusarvo. Sen ansiosta pystymme luottamaan siihen, että toinen kohtelee meitä ihmisenä sekä kykenemme toimimaan yhdessä ja uskomaan siihen, että yhdessä tehtyjä päätöksiä myös noudatetaan, Grönlund sanoo.

– Ei voi ajatella, että demokratiassa ne, jotka eivät saa tahtoaan läpi, eivät yhtäkkiä noudattaisikaan lakeja. Siihenhän tämä voi pahimmillaan johtaa, ja sitä ei kukaan vastuuntuntoinen ihminen halua.

Grönlund on huolissaan siitä, minkälaisessa valossa esimerkiksi viime aikojen tapahtumat valtakunnanpolitiikassa näyttäytyvät kansalle.

– Tarkoitan Anne Berner -kohua ja sitä miten perustuslakiasiantuntijoita on halveerattu ihan ministerin toimesta. Näin paha ylikuohunta on huono asia. Se ei ole omiaan kasvattamaan kansalaisten luottamusta poliittiseen järjestelmään.

Grönlund viittaa puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) blogiin, jossa tämä nimitteli oikeustieteen professoreita Martin Scheininiä ja Juha Lavapuroa ”perustuslakitalebaneiksi”.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) puolestaan ilmoitti tiistaina, ettei aio lähteä seuraavalle eduskuntakaudelle vaan siirtyy ruotsalaisen SEB-pankkikonsernin hallitukseen. Tämä sai keskustan rivit kuohumaan puolueen sisällä synnyttäen mustamaalaamista ja petturisyytöksiä, mikä saattaa Grönlundin mukaan antaa kansalle mielikuvan politiikasta likaisena pelinä

Grönlund penää keskusteluihin sivistystä, poliittista korrektiutta ja poliittisia pöytätapoja. Hän muistuttaa, että parlamentin pitäisi olla keskinäisen kunnioituksen ja sivistyneen keskustelun kehto.

– Epäkunnioittava puhetavan leviäminen tarkoittaa myös keskinäisen kunnioituksen katoamista. Mitä eliitti edellä, sitä kansa perässä, hän sanoo.

Grönlund muistuttaa, että myös pääministeri Juha Sipilä on kutsunut perustuslakiasiantuntijoita "kaiken maailman dosenteiksi". Aleksander Stubb puolestaan vitsaili, että "on kolme syytä haluta professoriksi: kesä-, heinä- ja elokuu". Ulkoministeri Timo Soini taas on käyttänyt seksuaalivähemmistöistä puhuessaan termiä "homorummutus" ja vihervasemmistoaktivisteista nimitystä "fillarikommunistit".

– Politiikkaan on tullut keskusteluilmapiiri, jossa on entistä hyväksyttävämpää puhua epäkunnioittavasti erilaisista ihmisistä, oli sitten kyseessä asiantuntijat tai maahanmuuttajat, Grönlund toteaa.

Vielä 2000-luvun alkuvuosina Suomessa elettiin arvoliberalismin kiihkeintä aikaa, josta yksi osoitus on Tarja Halosen valinta presidentiksi. Suomi oli liittynyt Euroopan Unioniin vuonna 1995 ja maa lipui kohti kansainvälisempää ja arvoiltaan vapaamielisempää suuntaa.

– Politiikan tutkimuksen mukaan saman kehityksen olisi pitänyt jatkua lineaarisesti eteenpäin kohti vahvempaa naisten sekä uskonnollisten ja seksuaalisten vähemmistöjen tasa-arvon lisääntymistä, Grönlund selvittää.

– Mutta sitten tuli finanssikriisi, lama, joka aiheutti ennen näkemättömän työttömyyden ja näköalattomuuden tunteen. Niihin löydettiin sijaiskärsijäksi maahanmuutto. Vuoden 2015 pakolaiskriisi teki maahanmuutosta vielä helpomman "syyllisen".

Grönlundin mukaan tavallisten ihmisten pahoinvointi nosti valtaan erilaisia populistiliikkeitä, joista esimerkkeinä Brexit ja Donald Trumpin voitto Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa.

Populistijohtajien tehokas metodi on asioiden yksinkertaistaminen ja niillä vitsailu.

– Totta kai taustalla on jollakin tasolla myös loukkaamisen ja halveeraamisen tahto, Grönlund sanoo.

– Näkyvimmin tällaista puhetapaa käyttää Donald Trump. Hän sanoo melkein mitä tahansa, eikä häntä voida saattaa mistään vastuuseen.

Tämä uppoaa tiettyyn äänestäjäkuntaan, harvoin kuitenkaan enemmistöön. Riittävän moneen kuitenkin, jotta karkealla puhetavalla voi päästä valtaan.

Koska puhetapa on ollut tehokas tietyillä johtajilla, sitä matkimaan.

– Myös Suomessa on tapahtunut joiltakin osin tällaista taantumista. Vaikea ennustaa, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, mutta toivoisinpa, että tällaisesta epäkunnioittavasta keskustelutavasta päästään eroon

Grönlund muistuttaa, että demokratiassa poliittisen järjestelmän on oltava legitiimi eli hyväksyttävän arvoinen kansalaisten silmissä.

– Parhaiten tämä onnistuu niin, että vuorovaikutuksessa säilytetään tietynlainen sivistyksen taso.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Sehän on hienoa, että nykyään uskalletaan puhua asioista oikeilla nimillä. Jos puhuja on sitä mieltä asioista, millaisia sanoja puheessaan käyttää, niin paremepi vain, että kaikki mielipiteet (vaikkei ne kaikille olekaan mukavia) tulee julkisuuteen. Eräs kansanedustaja puhutteli ihmisroskiksi tiettyjä kansalaisia. Jos hän oli sitä mieltä, niin mitä sitten? Kyllä tämänkin hallituksen arvomaailma on tullut teoissa esiin, vaikkei puheissa aivan samaan ole yltänytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt professorilla asiantuntemus petti. Kansa on kyllä valovuosia edellä siitä mitä eliitti. Käyppä somessa tai koulun käytävillä niin voit lukea tai kuulla sellaista kielenkäyttöä että korvat punottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen yhteiskunta on myyty ja taitaa kansa tietää premmin kuin pelle-eliitti. nk. eliitti on vain rahan ja osingon perässä. Sairas nykyaika ja Suoea ei näille tarvi puolustaa ennän tulevasuudessa. Maa myyty, joten nauttikaa saavutuksistanne eliitti!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Asainatuntijat" julistavat lausunnoillaan omaa polittiista näkemystään, ei kansa ole niin tyhmää ettei asiaa ymmärtäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Proffahan on vihervasemmiston vaaliagentti, kommenteista päätellen. Oppositohan haukkuu mennen tullen hallituspuolueita ja todella väliin törkeästi, mutta se ei näköjään proffaa kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valiokunta kuulee asiantuntijoita mutta ei se tarkoita että valiokunnan tulee päättää niin kuin asiantuntijat sanovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolustusministeri Jussi Niinistö on filosofian tohtori, joten sikäli hän on samalla oppiarvo tasolla, kuin parjaamansa eduskunnan perustuslaillista työtä moittivat professoritkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni kyse ei ollut oppiarvoista vaan sivistyneestä ja kunnioittavasta käyttäytymisestä.

Sipilänkin, teknisestä korkeakoulusta valmistuneen voisi kuvitella ymmärtävän tutkitun tiedon ja opin päälle, mutta kun ei niin ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Prof. Grönlund menee hiukkasen liian pitkälle. Hän on valikoinut heittoja hallituksen piiristä, minkä voi katsoa viittaavan tarkoitushakuisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Myös YLE:n taso nousisi, kun Eduskunnan kyselytuntien ja keskustelujen suorat radio ja TV lähetykset lopetettaisiin. Suora TV lähetys yllyttää puhujia käyttämään värikästä kieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Some on armoton. Reetta Rädyn ala-arvoiset kommentit Uutisvuodossa ovat saaneet jo yli 250 000 suomalaista boikotoimaan Mtvn mainostamia tuotteiita. Jussi Niinistön kielenkäyttö on selvästi Hesarin tason yläpuolella...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karkeaa ja epäkunnioittavaa puhetta? Kuulostaa ihan Kalevan keskustelupalstalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Medialukutaito kunniaan. Kukaa ottaa enää poliitikkojen puheita tosissaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ei tahdo meidän eliitillä oikein dödöt pittää. Aivan keskinkertaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Demokratiassa keskinäinen kunnioitus on erittäin tärkeä perusarvo. Sen ansiosta pystymme luottamaan siihen, että toinen kohtelee meitä ihmisenä...". Naiivi oletus, vaikkapa Ruotsi räikeänä esimerkkinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun puhe on arvoista, niin joidenkin moukkamainen käytös pikemminkin näyttää sivistyksen tarpeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on selvää keitä tämä vasemmistoprofessori moittii,vääristä kommenteista. Enempi meidän pitäisi huolestua siitä, että meillä on näitä poliittisia professuureja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnan kyselytunti kertoi kenen asialla perustuslakituomioistuimen asiantuntija professorit ovat,kysymyksiä heidän kohtelustaan esitti laitavasemmisto..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnan puhemies Risikko palautti tiedustelulain perustuslakivaliokuntaan. Se oli hänen päätöksensä.

Risikko tunsi lakiesityksen sisällön, koska on ollut itse valmistelemassa sitä ja puhemies ei saa tuoda eduskunnan käsittelyyn perustuslain vastaista lakiesitystä.

Hän tiesi, että hallintovaliokunta ei noudattanut perustuslakivaliokunnan korjaus vaatimuksia.

Perustuslakivaliokunnassa on reilu oikeistoenemmistö, mutta siellä vartioidaan perustuslain takaamiseksi kansalaisten perusoikeuksia, vaikka Keskustapuolue ja kokoomus mielellään näyttäisivät sitä kumileimasimena.

Kannattaisi lukea muutakin, Suomen uutisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa äänestää väärin kun ei ymmärrä politikon sivistyneestä sanakääntein ilmaistusta puheesta yhtään mitään.parempi puhua niin kuin puhutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
9:32
Kysely paljasti teattereiden työskentelykulttuurissa hälyttäviä piirteitä – Oulun teatterissa mittarit näyttävät nyt vihreää Tilaajille
9:27
Metsähallitus: Munarosvoja saattaa liikkua myös Suomessa – keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita
28
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
22
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
12
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image