Kotimaa

Mistä tietää, että uutinen on totta? – Viestinnän professori vastaa ja kertoo myös, miksi valeuutisiin uskotaan

"Kun uutisia jaetaan ja luetaan sosiaalisessa mediassa, hämärtyy käsitys siitä, kuka uutisen on julkaissut", sanoo professori Esa Väliverronen. Hänen mukaansa valeuutiset eivät ole iso ilmiö Suomessa, jossa luotetaan vahvasti perinteiseen mediaan. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 28.1.2019 7:00
Anna Kilponen

Etenkin sosiaalisessa mediassa leviävät valeuutiset eli uutisia jäljittelevät sepitetyt tarinat ovat sukua propagandalle. Niissä molemmissa on tarkoitus vaikuttaa vastaanottajan mielipiteisiin ja johtaa harhaan. Tänään käynnistyvällä sanomalehtiviikolla on teemana vaikuttaminen.

Mistä tietää, että uutinen on totta, Helsingin yliopiston viestinnän professori Esa Väliverronen?

– Kannattaa yrittää tarkistaa tieto eri lähteistä. Onko se julkaistu muualla, onko julkaisija luotettava, onko jutun alla toimittajan nimi?

Mikä on valeuutinen ja mistä sellaisen tunnistaa?

– Valeuutinen on joko osittain tai kokonaan sepitetty uutinen, joka pyrkii johtamaan lukijaa tai katsojaa harhaan.

– Valeuutiset ovat osa laajempaa ilmiötä, jota ennen kutsuttiin propagandaksi. Sotapropagandassa tai poliittisesta propagandassa pyrittiin muokkaamaan ihmisten mielipiteitä. Sen avulla saatiin ihmisiä esimerkiksi vihaamaan tiettyjä ihmisryhmiä.

– Nykyään propagandaa kutsutaan usein disinformaatioksi, joka on harhaanjohtavaa viestintää. Yleensä tavoitteena on mustamaalata ihmisiä, organisaatioita tai edistää jotain poliittista mielipidettä yhteiskunnassa. Joskus tarkoituksena on saada kaupallista hyötyä: mitä enemmän juttu saa klikkauksia netissä, sitä enemmän se saa rahaa mainoksista.

Ketkä valeuutisia tekevät ja millaisia ne voivat olla?

– Niitä saattavat tehdä jotkut valtiot, organisaatiot ja yhteisöt.

– Mielipidevaikuttamista tai harhaanjohtavaa tietoa sen sijaan on monenlaista. Esimerkiksi uutisen otsikko voi olla harhaanjohtava ja kertoa jotain muuta kuin itse juttu. Kuvatekstillä voidaan manipuloida katsojan mielikuvia kuvan kohteesta tai tilanteesta. Videoita voidaan manipuloida digitaalisesti niin, että saadaan joku puhumaan asioita, joita hän ei ole todellisuudessa sanonut. Tutkimustuloksia irrotetaan alkuperäisestä yhteydestä ja yritetään tukea niillä valittuja poliittisia mielipiteitä.

Miten valeuutiset leviävät?

– Kun uutisia jaetaan ja luetaan sosiaalisessa mediassa, hämärtyy käsitys siitä, kuka uutisen on julkaissut. Lisäksi on syntynyt Magneettimedian tai MV-lehden kaltaisia verkkosivustoja, joissa on julkaistu paljon myös kaupallisesti tai poliittisesti motivoituja sepitteitä. Suomessa valeuutiset eivät ole kauhean iso ilmiö, sillä täällä on aika vahva luottamus perinteiseen mediaan.

Miksi valeuutisiin uskotaan?

– Valeuutiset menevät herkästi läpi, jos ne vahvistavat lukijan omaa ennakkokäsitystä maailmasta. Silloin hän ei välitä, onko kuva tai teksti totta vai ei. Kun hän taas lukee jostain aiheesta, josta hänellä itsellään on aivan erilainen mielipide, hän on luonnostaan kriittinen ja tuntosarvet herkkinä.

Mitä pitäisi tehdä, jos törmää valeuutiseen?

– Jos sosiaalisessa mediassa jaetaan jotain, jonka tunnistaa valeuutiseksi, on hyvä tapa vinkata kavereille, että virheellistä uutista ei kannata jakaa. Lisäksi siihen voi linkittää jotain taustatietoja.

Millainen on luotettava media?

– Pääsääntöisesti ammattimainen uutismedia, joka on sitoutunut journalismin eettisiin sääntöihin. Jos se julkaisee virheellistä tietoa, pyrkii se sen myös oikaisemaan.

– Harhaanjohtavaa tietoa menee läpi myös perinteisessä uutismediassa, kun eri tahot pyrkivät vaikuttamaan toimittajiin saadakseen näkemyksensä esille. Vaikuttamista on paljon eikä sitä välttämättä aina tunnista. Se on kuitenkin eri juttu kuin varsinaiset valeuutiset. Toimittajan on suodatettava vaikuttamispyrkimykset pois. Se on vaativaa työtä.

Miksi nuorten kannattaisi lukea uutisia?

– Ne ovat hyviä puheenaiheita jaettavaksi kavereille ja lisäävät myös yleissivistystä. Kun seuraa uutisia, tietää, mistä maailmassa puhutaan ja mihin suuntaan se on menossa.

Tällä viikolla vietetään koululaisten Sanomalehtiviikkoa, jonka teemana vaikuttaminen. Materiaaleja vaikuttamisen taitojen harjoitteluun löytyy sanomalehtiopetuksessa.fi -sivustolta.

Some-sisältöjen faktantarkistajan lista

Faktantarkistuspalvelu Faktabaarin listaan on kerätty keskeisimmät asiat, joiden perusteella voi arvioida, perustuuko somessa jaettu uutinen oikeaan tietoon.

Tarkista ainakin seuraavat asiat:

Arvioi otsikko (Vastaako se sisältöä?) ja kuva (Kertooko se jotain muuta kuin kuvateksti?).

Ole tarkkana, jos juttu on voimakkaita tunteita herättävä tai siinä on "liian helppoa" sisältöä.

Perkaa sisältö. Onko juttu julkaistu toimittajan nimellä vai ilman? Miten se on perusteltu: mutu-tuntumalla vai lähteillä? Onko siinä yksi vai useampi näkökulma?

Mitkä ovat motiivit? Tarkista pääväite alkuperäisestä lähteestä.

Lisäksi kannattaa tarkistaa, kuka on jutun julkaisija ja löytyvätkö median yhteystiedot. Whois-haun avulla voi tarkistaa verkkotunnuksen.

Lisää tietoa www.faktabaari.fi/edu.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Tutkimustuloksetkin vaihtelevat tilastojen mittaustavasta riippuen joten nekin voivat olla tavallaan valeuutiisa.

Valeuutisia tai virheellisia uutisia seka uutisankkoja tekevat myos lehdet, yksityiset ihmiset: bloggaajat.

Se etta uutisen on kirjoittanut luotettava lahde ei tarkoita etteiko luotettava lahde olisi erehtynyt tai saanut hankittua mainetta kepulikonstein.
Myos arvostetut tiedejulkaisut ovat julkaisseet aritkkeleita tuloksista joita on vuosia myohemmin alettu kritisoimaan pienien koeryhmien taikka liian pienen tilaston takia ellei perati tarkoin harkittujen muuttujien ja kohteiden mukaan koottujen tilastojen.

Tilastoissa on aina virhemarginaalit ja ne vaihtelevat paljon ja edes virhemarginaali ei kerro totuutta siita kuinka paljon tilastossa taikka kyselyssa on tilaa virheille silla se on vain arvio ja kuten lotossa ja muissa peleissa niin saattaa olla etta satunnainen kysely osuu juuri siihen virhemarginaalitilastoon.

On myos tilastoja joita kyseenalaistetaan koska ne eivat miellyta omaa nakemysta ja talloin saatetaan leimata jokin tilasto rasistiseksi tai virheelliseksi vaikka kaikki tilastot ovat virheellisia nakokulmasta riippuen mikali tilaston tarkoitus on mitata jotain - vaikkapa alykkyytta tietyilla alueilla. alykkyytta on montaa lajia ja kaikki eivat ajattele samalla tapaa joten samat alykkyystestit eivat pade kaikkiin kuten ei elainkokeissakaan missa linnut ja valaat eivat vain voi tehda samoja tehtavia. Silti aO testia pidetaan ihmisten keskuudessa luotettavana loogisuuden mittarina vaikka tassakin erilaiset testit voivat heittaa tilastoja silla puhumme erikielta, elamme eri kulttuureissa ja naemme maailman eritavoin ja tunnemme asiat eri tavalla.

Tunteet ja nakokulmat ja se miten kasvamme ja miten opimme ajattelemaan vaikuttavat kovasti siihen miten naemme ja ymmarramme toisten tekemat testit, ne eivat valttamatta avaudu aivan kuten tallaisen henkilon mahdollisesti itse tekemat testit eivat valttamatta avaudu testintekijoille. Se mita toinen kokee ei ole valttamatta muutettavissa toisen tuntemukseksi. Yritan tasta paasta siihen etta joskus on myos kirjoituksia joista ei voi sanoa ovatko ne valeuutisia mutta jollaisiksi ne tuomitaan koska kyse on mielipiteesta ja nakokulmasta. Minulle valeuutinen on verrattavissa uutisankkaan eli uutinen joka ei ole totta mistaan nakokulmasta katsottuna silla faktoja ei ole suuntaan eika toiseen. Lahteet siis puuttuuvat mutta sekaan ei kerro kaikkea silla jutun kirjoittaja on voinut itse tehda omia tutkimuksia tavalla tai toisella jolloinka se on hanelle totta ja muille se on vain hanen nakokulmansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä valvonta järjestelmät ovat suomessa erikoisia,pääasiassa itse valvotaan itseään ja annetaan tuomio kaverille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin lainopillinen neuvonantaja kertoi televisiossa, että totuus ei ole totuus. Siis mikä se sitten on???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuus on vaihtoehtoinen totuus. Näin on, ainakin mikäli uskomme populisteja, ja miksi emme uskoisi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska edellistä tekstiäni ei julkaistu, niin yritänpä uudelleen. Meidän vapaa ledistö on sidoksissa puolueisiin. Se mitä kerrotaan on yhtä tärkeää, kuin myös se mitä jätetään keromatta. Kun kysyt sodan osapuolilta mielipiteitä sodasta, niin jokainen osaa perustella oman sotimisensa. Vastuu sotimisesta vieritetään aina vastapuolelle. Ja koska toimittajatkin ovat ihmisiä ja niin ollen alttiita mielipiteen manipuloinnille, kuin itse kukainenkin niin onko uskominen niihinkään uutisiin, jotka eivät ole ns. valeuutisia. Ihmisen asennoitumista on helppo manipuloida, vaikka ihminen yrittäisi olla kuinka kriittinen hyvänsä.
Monesti se, että asioita vähän liioitellaan ja paisutellaan saa asioihin vähän vauhtia. Ja mediahan tämän osaa. Kun mikä tahansa asia nousee tapetille, niin muustahan ei sitten mediassa keskustellakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äärimmäisen tärkeä asiakokonaisuus, josta on syytä kirjoittaa asiantuntevia juttuja säännöllisin väliajoin, myös samojen näkökulmien toiston aikaansaamiseksi, koska kertaus on opintojen äiti - ja isä.

Kriittinen kuuntelu- ja lukutaito on välttämätön edes vakavimpien seurausten välttämiseksi. Siksi tätä tarkoitushakuisen väärän ja jopa rikollisen vaikuttamisen menetelmien kirjon kaikkia osia tulee käsitellä. Tehokkaimmat tulokset saavutetaan kun sekä kokonaisuus käsitellään yleivaikutelman saamiseksi ja sen lisäksi erilaiset vaikuttamisen muodot, menetelmät ja keinot käsitellään erikseen syventävän tiedot välittämiseksi.

Ilmiselvät tapaukset lukijat tunnistavat hyvin helposti - ''sokea reettakin näkee tuon kepilläkin'' selväksi valheeksi. Mutta tästä ei oikeastaan ole kyse vaan niistä ammattimaisesti tehdystä harhautuksista, joita ei ainakaan helposti tunnista manipulatiivisiksi vaikuttamisiksi.

Yksi petollisimpia ja ehkä eniten käytettyjä keinoja on se kun kerrotaan totta, mutta vain se osa kokonaisuustta joka tukee omaa ideologiaa ja jätetään asian kaikki muukokonaan pois ja näin saadaan asia vaikuttamaan yksipuolisesti oman mielen mukaiselta vaikka näin ei suinkaan ole todellisuudessa.

Toinen on se että itselle epämieluisasta asiasta vaietaan kokonaan. Jos jokin asia tai ilmiö ei vastaa omaa ideologiaa tai sen tavoitteita niin se ''vaietaan kuoliaaksi''. Oletteko nähneet artikkeleita yhteiskuntamme ja elämänmuotomme muuttamisesta (transformaatiosta) erilaisiin arvoihin perustuvatksi kuin minkä olemme rakentaneet? Entäs syventäviä analyysejä vaikkapa laajojen väestöjen muuttoaaltojen käytöstä sotatoimena kohdemaita vastaan?

Eduskunnassamme ja eduskunnastamme käsin meille valehdellaan lähes päivittäin ja osin erittäin törkeästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta törkein lähiajan oikea valeuutinen oli Saddamin joukkotuhoaseet. Siitä seurasi erittäin vastenmielinen ilveily "sivistyneessä ja meillä on yhteiset arvot"-maailmassa. Nyt vaikuttaa Venetsueelassa olevan sama keissi menossa.
Olen edelleen kriittisen älyllisen ajattelun kannattaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrot varmaan sitten, että kenen joukkotuhoaseilla tehtiin Halabjan joukkomurha vuonna 1988?

Ja minkälaisella älyllisellä ajattelulla kiellät syyn 3,3 miljoonan ihmisen joukkopaon Venezuelasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KOIRSPUISTOSSA kuulee mm.
tällaisia valeuutisia : pieni mangneettilätkä asennettuna
koiranpantaan estää punkit,
samoin valkosipulin syöttämi -
nen. Myös yrttipannoilla sama
teho. Yksi punkkilääke
pitää punkit pois koko kesän.
Kun kysyyn koirien omistajilta,
mistä olette ko. " tietoja " saa -
neet niin vastaukset ovat ai -
van ympäri pyöreitä : "joku sa-
noi, että . . . " jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattitaito ei ole sitä mitä kuuluu olla medioissa. Miten ovat vielä töissä, joilla ei ole oikeita uutisia jakaa, on kai helpompaa keksiä uutisia kuin ottaa selvää. Mistä palkka maksetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta on se että nykyhallitus on saanut parannettua työllisyyttä ja valtion taloutta. Teitä kunnostetaan. Jne.
Pitää ymmärtää että jostain on nyhdettävä jaettava raha. Pian yli 80 vuotiaita on 0,6 miljoonaa nyt 0,3 miljoonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valeuutisesimerkki: Nykyinen Suomen hallitus on maailman ja Suomen kaikkien aikojen paras ja kokoomus on köyhän asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valeuutisten karsimiseen olisi nopea, halpa ja teknisesti helposti toteutettava keino: mediat voisivat lisätä uutistensa loppuun suoran linkin tutkimukseen tai alkuperäiseen uutiseen josta juttu on tehty. Tällä hetkellä media on siinä erikoisessa asemassa, että se voi väittää ihan mitä vain ilman että lukija voi tarkistaa pitääkö tieto paikkaansa. Olisi tätä päivää pistää jokaisen jutun loppuun lähdeviitteet, jotka jokainen voi halutessaan lukea.
Haluaisin tietää, miksi jutun loppuun ei näitä linkkejä laiteta. Lukijoiden medialukutaito ja kyky etsiä tietoa kasvaisi kohisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kannattaa tarkistaa faktat.

Faktat kannattaa tarkistaa varsinkin jos juttu kertoo asiasta juuri niin kuin sinäkin olet asian ajatellut. Koska se mihin uskot ei välttämättä pidä paikkaansa. On aina paljon parempi uskoa sellaiseen joka pitää paikkansa.

Soini tai joku nykypoliitikoistamme taisi hokea joskus että mielipide on aina oikein, mutta ei se valitettavasti aina ole. Jos on kaksi mielipidettä jotka eroavat toisistaan, näitä löytää helposti, niin silloin jompikumpi on luultavasti väärin. Pahimmassa tapauksessa molemmat ovat väärässä, mutta se ei ole mahdollista että kumpikin olisi oikeassa paitsi jos kyse on puhtaasti makuasioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Venäjällä tiedetään, mikä on valeuutinen. Duuma on
hyväksynyt ensimmäisellä käsittelykierroksella lakiehdotukset, jotka kieltävät valeuutisten julkaisemisen ja päättäjien loukkaamisen. (Lähde Suomenuutiset)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä päättäjät elävät täydellisessä valemaailmassa. Tämän paljastaminen tulkitaan Venäjällä valeuutiseksi ja häkki heilahtaa... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi itsestään on valeuutinen jota ohjaa asiantuntialauma joka verorahoin notkuneet ja notkuvat pikkukopeissa lukemassa kirjoja tulevat toistelemaan sivistyssanoin ja nuijimaan kansakuntaa sivistyneeksi vaikka todellisuus jotain muuta arkielämässä valta Suomalaisista taistelee Kelaa,Eläkelaitoksia ja verolaitoksia arkielämässä jotka viety syrjäkyliltä pois.Suomessa valtamenijat täyttyvät asiantontioista jotka toistavat lukemiaan kirjoja joilla ole merkitystä Suomalaisten arkeen joka huvittavinta yhteiskunta maksanut laskun ja laskun maksajat saavat kylmää kyytiä asiantuntioiden suusta "tämä sitä Trollamista mitä valtiovalta ohjaa asiantuntioilla.":)))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahin valeuutinen on se kun toitotetaan valeuutisista pystymättä nostamaan yhtään valeuutista framille .Kuten entinen mies asian ilmaisisi siitä puute mistä puhe.
Valtamedian olisi myös syytä muistaa se ,että kertomatta jättäminen on asioiden peittelemistä , silottelemista ja pahimmassa tapauksessa sen voi tulkita jopa samaksi asiaksi kuin valehtelu .
Juuri edellä mainitusta syystä johtuen syntyy toisenlainen media jota valtamedia mielellään valhemediaksi kutsuu.
Tuo edellä mainittu kissan hännän veto alkoi suurin piirtein samoihin aikoihin kun tutkiva journalismi koki konkurssin ja pari pää pesäkettä suomessa alkoi tuottaa kaikki lehdissä julkaistavat jutut .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on suurin valeuutinen nykyään. Eivät nk. virallisissa julkilausumissaan julkaise niitä poikkeavia tieteellisiä tuloksia, joita on olemassa runsaasti tuohon aiheeseen liittyen. Väitetään vain, että 94-97% ilmastotutkijoista on poliitikkojen mielipiteen takana. Tuokin luku luku on täysin hatusta vedettyä valhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Sote tuo säästöjä. '' - Tosiasiassa se nostaisi suomalaisten vuotuisa kustannuksia 2-3 miljardia.

'' Suomessa tuloerot eivät ole kasvaneet. '' - On törkeä valhe - kuten me kaikki tiedämme varmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

9.4.
Marketin sulkeminen keskellä päivää herätti huhuja henkilökunnan sairastumisesta Haukiputaalla – osuuskauppa vahvistaa, että myymälä oli suljettu parin tunnin ajan
9.4.
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
9.4.
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
9.4.
Kaleva selvitti, mitä Kärppien nousujoukkueen pelaajille kuuluu nykyään: valmentajia, tohtori, myyntipäällikkö, toimitusjohtaja... Tilaajille
9.4.
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun
9.4.
Edellinen epidemia on Hongkongista Ouluun muuttaneella Emily Wongilla hyvässä muistissa – nyt hän ompelee kasvomaskinsa itse: "SARSin jälkeen ajatukset maskista muuttuivat" Tilaajille
9.4.
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
54
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
53
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
43
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
29
Huoltovarmuuskeskuksen tilauksen arvo on 30 miljoonaa euroa – Hengityssuojaimia Kiinasta toimittavien kauppiaiden tiedot leimattiin salaisiksi
26
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
19
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
15
Koronakuolemia kaksi lisää, viruksen aiheuttama tauti on vaatinut hengen 42 ihmiseltä Suomessa – tehohoidossa nyt 82 henkilöä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image