Kotimaa

Met­säs­tä­jä­liit­to susikannan hoi­to­suun­ni­tel­mas­ta: Koirien kanssa metsästäminen pitää turvata ja häirikkösudet poistaa

Kotimaa 5.11.2019 11:57
Anna Leinonen

Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi tiistaina päivitetyn susikannan hoitosuunnitelman. Sen keskiössä ovat ennaltaehkäisevät toimet ja tehokas viestintä.

Hoitosuunnitelman valmistelutyössä mukana ollut Metsästäjäliitto pitää tosiasioihin perustuvan ja kansantajuisen susiviestinnän kehittämistä oleellisena asiana.

– Myös Metsästäjäliiton tavoitteena on oikean tiedon välittäminen ja virheellisen tiedon korjaaminen, kertoo toiminnanjohtaja Heli Siitari Metsästäjäliiton tiedotteessa.

Metsästäjäliitto on myös listannut asioita, joita se pitää tärkeänä Suomen susikannan hoidossa. Ensinnäkin liitto haluaa turvata koirien kanssa metsästämisen, sillä näkyvimmät susikonfliktit liittyvät metsästyskoiriin.

Toiseksi Metsästäjäliitto pitää tärkeänä sitä, että häirikkösudet poistetaan mahdollisimman nopeasti.

– Metsästäjäliitto pitää erittäin tärkeänä, että poliisin valtakunnallinen suurpeto- virka-apuohje jalkautetaan tehokkaasti, ripeästi ja yhdenmukaisesti koko maassa, tiedotteessa kirjoitetaan.

Myös suden kannanhoidollista metsästystä pidetään tärkeänä. Ministeriön tuoreessa hoitosuunnitelmassa ei suljeta pois kannanhoidollista metsästystä. Lisäksi susikannan geneettisen rakenteen tutkiminen uusimmilla menetelmillä pitäisi Metsästäjäliiton mukaan olla rutiinitoimenpide.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kunnat tulee kuntalaisten äänestyksen kautta itse päättää tahtovatko susia häiriköksi. Näin saatais ihmisille oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen kohtelu. Mutta arvatkaa sopiiko maalaisten hyvä elämänlaatu kaupunkilaisille? Ei ikinä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on Luken mukaan noin 150 000 hirveä ennen jahtia.Jos hirvijahti lopetetaan niin se vaatisi 7000 sutta tekemään sama työ kuin metsästäjät koska on laskettu yhden suden syövän vuosittain n.10 hirveä.Pitäis siinä olla susi poikineen.Osa susista tietenkin erikoistuu tuotantoeläimiin ja pienempiin sorkkaeläimiin ja vanhat sudet syövät myyriä joten kaikkiaan susia pitäisi olla varmaan tuplamäärä eli 14 000 kpl.Terve populaatio eri lajeilla on toiveajattelua jos ihminen ei kantoja säätele.Tiettyjen hyvinlisääntyvien lajien (joihin susikin kuuluu) kanta räjähtää kasvuun ja sitten tulevatkin sairaudet jotka voivat tuhota koko olemassa olevan kannan.Luonto ei kannan säätelyssä juurikaan armoa tunne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköpaimen on hyvä paimen ja sähköinen koiran liivi tai panta suojaa suden reviirin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi ei tule koskaan hoitamaan hirvikantaa, se on piiperöitten märkiä unia että sudet hoitaisivat hirvikannan ja kun eivät hoida eikä ihminenkään enää voi hoitaa ollaan katastrofin partaalla, hirvet syövät metsät ja hiilinielut. On käsittämätöntä miten ihmisen annetaan ääneen edes ajatella Suden olevan ihmisen yläpuolella, kyllä se on silmä silmästä ja ihmiselläkin eläinkuntaan kuuluvana oikeus puolustaa reviiriään. Onneksi lait ja todelliset tapahtumat ovat eriasia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Last Alaskans sarjassa lähes koko ikänsä susien keskellä erämaassa asunut Heimo Korth toteaa että ’susi on tappokone joka tappaa niin kauan kun jotakin tapettavaa on’!
Äijä tietää varmasti susien käyttäytymisestä enemmän suurin osa asiantuntijoiksi ilmoittautuneista yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko Metsästäjäliitto edes tämmöistä vaatia? Kyllä meidän pitää turvata luonnon monimuotoisuus ja eri lajien terveenä oleva populaatio. Harrastukuset tulee sen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on häirikkösusi? Susi on viisas peto ja hommaa ruokaa sieltä mistä sitä saa. Ei se ole häiriökäyttäytymistä jos susi syö ihmisen. Ihminen on ruokaa sudelle ja piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti vakuutusyhtiöt poistavat hirvieläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamisen kokonaan. Ainakin niillä alueilla, joilla tiedetään olevan susia. Vahinkojen määrä kun tulee moninkertaistumaan, kun koiralla metsästys susien määrän vuoksi loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti vakuutusyhtiöt ryhtyvät maksattamaan jokaisen hirvieläinkolarin näillä "metsästäjillä",jotka aiheuttavat 100 milj euron kulut yhteiskunnalle tarhaamisellaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan olisi vain pieni osa siitä summasta, jonka metsästäjät jo nyt maksavat. Valtio kerää satojen miljoonien tulot metsästäjien lompsasta puhtaana rahana. Työpanoksen arvoa, ei edes kannata laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisillä ei ole mitään oikeutta valittaa siitä, että susi käyttäytyy lajiominaisuuksiensa mukaan. Eikä ole olemassa mitään häirikkösusia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvio susimäärästä on kyllä aprillipila. Itse olen keskustellut nyt kolmen henkilön kanssa jotka ovat nähneet suden tai jälkiä, siis muutaman päivän sisällä. Eri paikkakunnilla n. 70 km säteellä Oulusta. Ennen on mennyt jopa vuosi, että asia on tullut esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossapa tuli raatailtua mehtuu miehen kansa... Näytti kuvia kun on susivieraillu hänen naapurinsa pihalla useita kertoja ja katellu reittiä mistä pääse karjan luokse helpoiten.. Tämmöset pitää poistaa kun häirihtevät toisen elinkeinoa samoten ne suet jotka käy joukolla koiran kimppuun joka tekee metässä työtä mistä nauttii ja mihin koulutettu..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pihasusia ja häirikkösusia ei ole olemassakaan, on vain susia. Kun lapsikortti ei enää toiminut keksittiin pihasusi ja häirikkösusi, näyttää toimivan mutta kylläkin uskottavuus on vähentynyt koska on huomattu että se on pelkkää tarinaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
2
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
2
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
2
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
1
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
1
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Sairaanhoitajille lisää palkkaa. Pysyy ala jatkossakin kiinnostavana kohteena opiskelijoille. Lue lisää...
EHDOTTOMASTI

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image