Kotimaa

Merivoimille valittiin uusi 162 miljoonan euron pin­ta­tor­jun­taoh­jus­jär­jes­tel­mä Israelista

Kotimaa 6.7.2018 9:27 | Päivitetty 6.7.2018 9:54
STT, Kaleva

Puolustusvoimat hankkii Merivoimille uuden pintatorjuntaohjusjärjestelmän. Kilpailutuksen tuloksena valinta kohdistui israelilaiseen Gabriel-ohjusjärjestelmään.

Hankinnan arvo on 162 miljoonaa euroa ja siihen sisältyy 193 miljoonan euron optio, jonka mahdollisesta lunastamisesta päätetään erikseen.

Hankittava israelilaisjärjestelmä korvaa nykyisen ruotsalaisvalmisteisen Meritorjuntaohjus 85M -järjestelmän, joka tulee elinkaarensa päähän 2020-luvulla. Toimitukset tapahtuvat vuosien 2019-2025 aikana.

Gabriel-järjestelmän valmistaa Israel Aerospace Industries. Kilpailutuksessa olivat Gabrielin lisäksi mukana norjalainen Kongsberg, ranskalainen MBDA, amerikkalainen Boeing ja ruotsalainen Saab.

Puolustusministeriön tiedotteen mukaan hankinnassa tärkeimpiä valintakriteereitä olivat saavutettava suorituskyky, hankintakustannukset ja elinkaarikustannukset. Järjestelmän suunniteltu elinkaari ulottuu 2050-luvulle.

Pintatorjunnalla tarkoitetaan tulenkäyttöä vihollisen pinta-aluksia vastaan. Pintatorjuntaohjusta voidaan käyttää myös maamaaleihin. Israelista hankittava kokonaisuus sisältää laukaisuyksiköt, pintatorjuntaohjukset, simulaattorit ja testilaitteet, varaosia sekä koulutusta.

MAINOS

Kommentoi

Panssarintorjuntaohjuksia ja keveitä ilmatorjuntaohjuksia pitäisi tilata vielä tuhatmäärin. Ne olisivat aivan toisessa teholuokassa kuin muutama hölmö uusi hävittäjä, jotka tuhotaan heti sodan alkaessa. 10 miljardilla saataisiin vaikka kuinka paljon toimivaa kalustoa. Lopullinen tappaminen kuitenkin käydään aina maasotana, ja sitä varten pitäisi olla varusteita ja ammuksia varastossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun saataisiin riittävän kantaman omaavat ilmatorjuntaohjukset, niin hyvä olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
71
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
59
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
50
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna iltapäivällä Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image