Kotimaa

Matti Nykäselle ei tule valtiollisia hautajaisia – Ministeri Terho: Omaiset haluavat viettää hautajaisia perhepiirissä

Nelinkertainen olympiavoittaja kuoli yllättäen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 7.2.2019 21:51 | Päivitetty 7.2.2019 22:04
Heikki Uusitalo

Matti Nykäselle ei tule valtiollisia hautajaisia, joista on spekuloitu viime päivinä. Urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoo Twittterissä, että Nykäsen omaiset haluavat viettää hautajaiset perhepiirissä ilman valtiollisia seremonioita.

– Olen keskustellut Matti Nykäsen läheisten kanssa. He ovat asiaa harkittuaan pyytäneet minua tiedottamaan, että haluavat viettää hautajaisia perhepiirissä ilman valtiollisia seremonioita.

Terho toivottaa omaisille voimia surutyöhön.

– Matin urheilusaavutuksia tullaan kunnioittamaan muilla tavoin.

Nykäsen leski Pia Nykänen kertoi Iltalehdessä, että mäkihyppylegenda haudataan Jyväskylään.

Nelinkertainen olympiavoittaja kuoli yllättäen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias.

Nykäsen uran tähtihetki osui vuoden 1988 talviolympialaisiin, jotka pidettiin Kanadan Calgaryssa. Aikansa paras hyppääjä voitti noissa kisoissa molemmat henkilökohtaiset kilpailut ja kuului luonnollisesti myös Suomen kultaa voittaneeseen joukkuemäen ryhmään.

Mäkihyppyuransa jälkeen Nykänen loi uraa laulajana.

Valtiolliset hautajaiset järjestetään nykykäytännön mukaan vain presidenteille. Asiasta on kuitenkin mahdollisuus tehdä poikkeus valtioneuvoston päätöksellä. Nykykäytäntö on ollut voimassa 30 vuotta. Tämän jälkeen valtiollisin seremonioin on haudattu kahdeksan henkilöä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Terhosta en pidä mutta Matin muistaminen ei ole turhaa. Nyt ei taaskaan ole kyse yksistään Matin hautaamisesta, on kyse kansan halusta ja kunnioituksesta.

Kaikki muistamme Matin huikeat urheilusuoritukset ne kelpasivat arvostelijoillekin. Matti ei olisi ollut maailman paras mäkihypääjä jos hän ei olisi ollut juuri sellainen kuin oli. Mitä teki valtiovalta ja urheilupiirit kun ura loppui, he suorastaan hyljeksivät ja väheksyivät häntä. Niin vanha urheilutoimittaja Lepistö kuin monet muutkin ihmetteli juurikin kyseistä asiaa nyttemmin. Kansa ei hylännyt Mattia, he ihailivat häntä hänen vastoinkäymistään huolimattaan. Periksiantamattomuutensa asiosta hän menestyi artistina ja elätti sillä itsensä hyvin, paremmin kuin moni muu. Olympia voittoihin ja kultalevyyn ei ole yltänyt kuin Tapio Rautavaara, sekin jo mainetsemisen arvoinen juttu. Nämä iltapäivälehdistön jutut itseasiassa ruokkivat niitä huonoja puolia joita ihan meissä jokaisessa on, turha kieltää.

Nyt pitää Terhon ja muiden tehdä jotain rakentavaa joka auttaisi muitakin meille kunniaa ja elämyksiä tuoneita urheilijoita, heitä on paljon. Urheilu on ollut jo pitkään täysipäiväistä työtä, monesti ura tyssää aktiiviurheilun jälkeen. Suomessa on häpeällistä tämä urheilijoiden heitteillejättö vaikka on urheiluhullua kansaa. Vieläkö saamme tämän asian kuntoon luulen se olleen yksi Matin syvimmistä toiveista.

Jaksamista ja kunnioitusta Matin omaisille ja ystäville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ollut raastavaa katsoa vainajan riepottelua, johon ovat osallistuneet niin poliitikot, TV, kuin lehdistökin. Viimeksi tänään Jälkiviisaat TV1:n aamuohjelmassa. Ei taida kukaan ajatella, miltä tuntuisi omalla kohdalla läheisen vainajan arvostelu. Voimia omaisille ja risuja medialle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On surullista lukea kommentteja, jossa rienataan edesmennyttä Matti Nykästä.
"Ihmisen arvo on suurempi, kuin hänen heikkoutensa" Laajasalon sanoin.
Pitää miettiä myös sitä millä tavoin haluamme edesmenneitä omaisiamme ja läheisiämme kohdeltavan vastaavassa tilanteessa, ennenkuin "sammakot" lähtevät suustamme.
Nykäsen omaiset tekivät viisaan päätösen yksityisten hautajaisten suhteen. Jos valtiollisia hautajaisia on pohdittu ei sen tarvitse olla vaalityötä. Miksi me ihmiset olemme niin pikkusieluisia, että kaikesta pitää etsimällä etsiä se nurja puoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti oli meille 70-80 vuonna syntyneille lapsille sankari. Aina mäessä hypätessä joku huusi lennä ku Matti. Myöhemmin omien lasten kanssa isät mäessä huutavat, että hyppäsit kun Matti. Sankari ikuisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin tässä pohjoismaisia lehtiä ja esim. Norjassa on isoja otsikoita ja ylistystä, Nykäsestä tykkättiin kovasti siellä.
"Kukaan ei ollut yli, kukaan ei päässyt edes rinnalle, hän oli ainutlaatuinen"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen valtio voi kustantaa "näköispatsaan" Matti Nykäsestä.
Tuskin kukaan olisi erimieltä ehdotuksestani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri Terho teki minusta todella huonon jutun. Surutyö on jokaisen vaikea kestää. Omaiset päättää miten muistotilaisuus järjestetään. Ei sitä joku Ministeri äänien kalastuksella tee. Minusta oli todella huono teko Terholta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terhon aivopieru ja äänten kalastelujuttu. Vainajan kunnioitus puuttui täysin ministeriltä ja lehdistöltä. Myös Kaleva lähti tähän mediasirkukseen mukaan monen sivun jutulla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

varmasti oikea ratkaisu mutta sitä ei saa alkaa jälestäpäin katumaan matti varmaan ,, puliveivasu,,, asiansa miten tahtoi siittä ollaan monia eri mielipiteitä tässä maassa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Matti menetti arvostuksen urheeiluuran jälkeen..Oikea päätös ei mitää valtiollisia hautajaisia....höpsis

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein. Markkinathan niistä olisi tullut. Perhepiirissä parempi. Matille kevyet mullat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän omaisten ratkaisun Matin kannalta täysin.
Politikot pyrkii hyötymään vielä Matista kuoleman jälkeen, Matti kärsi näistä jutuista koko elämänsä ajan.
Toivottavasti Matti saa rauhalliset kauniit hautajaiset, läheisten ja omaisten kanssa, sitä Matti olisi varmasti halunnut, ei mediaa, eikä muita hyödyn tavoittelijoita, joita maa täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaakohan Terho edes hävetä, kun aloitti vaalitemppuilunsa, kysymättä omaisten mielipidettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Sampo Terho ei kysynyt ensin asiaa omaisilta tai hoitanut asiaa muutenkaan hiljaa vaan halusi paistatella otsikoissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalit. V - a - a - l - i - t.

Tulossa nääs. Alkaa ministerin mielessä olla ihmeellisiä asioita kun elämän ensimmäinen, ainoa ja viimeinen minsteriys on loppusuoralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä että järki voitti ja saavat rauhassa hoitaa hautajaiset. lähti terholla kyllä mopo tuossa käsistä. jotenkin ei nyt vakuuta taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matillehan olisi kuulunut valtiolliset hautajaiset ilman muuta, onhan hän tuonut kunniaa Suomelle niin paljon mäkihypyssä. Tätä asiaa on niin paljon vatuloitu lehtien palstoilla etten ihmettele yhtään että omaiset eivät enää hyväksykään ottaa vastaan valtiollisia hautajaisia. Tämä asiahan olisi pitänyt ensimmäisenä kysyä omaisten mielipidettä asiaan ennenkuin päästää mediaan. Osanottoni Matin omaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
14:03
Johaug tuplasi etumatkansa ja juhli voittoa – Pärmäkoski ei pysynyt Östbergin kyydissä
12:19
Mies laittoi toisen miehen kuvan Facebook-ryhmään ja väitti sarjakuristajaksi – Rovaniemen hovioikeus tuomitsi maksamaan sakkoja ja korvauksia
11:43
Vanhat kuvat: Nuorten yöelämä oli hurjaa 90-luvun ja vuosituhannen vaihteen Oulussa - kaduilla parveilua ja biletystä
11:13
Traktoria ohittanut henkilöauto ajoi ojaan Muhoksen ja Utajärven välillä – matkustajat pääsivät pois autosta omin voimin
10:44
Nainen hur­jas­te­li 50 km/h yli no­peus­ra­joi­tuk­sen Muo­nios­sa – Ajo­kiel­lon pituus selviää myö­hem­min
10:27
Yksi kuoli henkilöautojen nokkakolarissa Viitostiellä Suomussalmella – kaksi kiidätettiin sairaalaan
125
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
51
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
23
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
21
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

131 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image