Kotimaa

Matti Nykäselle ei tule valtiollisia hautajaisia – Ministeri Terho: Omaiset haluavat viettää hautajaisia perhepiirissä

Nelinkertainen olympiavoittaja kuoli yllättäen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 7.2.2019 21:51 | Päivitetty 7.2.2019 22:04
Heikki Uusitalo

Matti Nykäselle ei tule valtiollisia hautajaisia, joista on spekuloitu viime päivinä. Urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoo Twittterissä, että Nykäsen omaiset haluavat viettää hautajaiset perhepiirissä ilman valtiollisia seremonioita.

– Olen keskustellut Matti Nykäsen läheisten kanssa. He ovat asiaa harkittuaan pyytäneet minua tiedottamaan, että haluavat viettää hautajaisia perhepiirissä ilman valtiollisia seremonioita.

Terho toivottaa omaisille voimia surutyöhön.

– Matin urheilusaavutuksia tullaan kunnioittamaan muilla tavoin.

Nykäsen leski Pia Nykänen kertoi Iltalehdessä, että mäkihyppylegenda haudataan Jyväskylään.

Nelinkertainen olympiavoittaja kuoli yllättäen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias.

Nykäsen uran tähtihetki osui vuoden 1988 talviolympialaisiin, jotka pidettiin Kanadan Calgaryssa. Aikansa paras hyppääjä voitti noissa kisoissa molemmat henkilökohtaiset kilpailut ja kuului luonnollisesti myös Suomen kultaa voittaneeseen joukkuemäen ryhmään.

Mäkihyppyuransa jälkeen Nykänen loi uraa laulajana.

Valtiolliset hautajaiset järjestetään nykykäytännön mukaan vain presidenteille. Asiasta on kuitenkin mahdollisuus tehdä poikkeus valtioneuvoston päätöksellä. Nykykäytäntö on ollut voimassa 30 vuotta. Tämän jälkeen valtiollisin seremonioin on haudattu kahdeksan henkilöä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Terhosta en pidä mutta Matin muistaminen ei ole turhaa. Nyt ei taaskaan ole kyse yksistään Matin hautaamisesta, on kyse kansan halusta ja kunnioituksesta.

Kaikki muistamme Matin huikeat urheilusuoritukset ne kelpasivat arvostelijoillekin. Matti ei olisi ollut maailman paras mäkihypääjä jos hän ei olisi ollut juuri sellainen kuin oli. Mitä teki valtiovalta ja urheilupiirit kun ura loppui, he suorastaan hyljeksivät ja väheksyivät häntä. Niin vanha urheilutoimittaja Lepistö kuin monet muutkin ihmetteli juurikin kyseistä asiaa nyttemmin. Kansa ei hylännyt Mattia, he ihailivat häntä hänen vastoinkäymistään huolimattaan. Periksiantamattomuutensa asiosta hän menestyi artistina ja elätti sillä itsensä hyvin, paremmin kuin moni muu. Olympia voittoihin ja kultalevyyn ei ole yltänyt kuin Tapio Rautavaara, sekin jo mainetsemisen arvoinen juttu. Nämä iltapäivälehdistön jutut itseasiassa ruokkivat niitä huonoja puolia joita ihan meissä jokaisessa on, turha kieltää.

Nyt pitää Terhon ja muiden tehdä jotain rakentavaa joka auttaisi muitakin meille kunniaa ja elämyksiä tuoneita urheilijoita, heitä on paljon. Urheilu on ollut jo pitkään täysipäiväistä työtä, monesti ura tyssää aktiiviurheilun jälkeen. Suomessa on häpeällistä tämä urheilijoiden heitteillejättö vaikka on urheiluhullua kansaa. Vieläkö saamme tämän asian kuntoon luulen se olleen yksi Matin syvimmistä toiveista.

Jaksamista ja kunnioitusta Matin omaisille ja ystäville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ollut raastavaa katsoa vainajan riepottelua, johon ovat osallistuneet niin poliitikot, TV, kuin lehdistökin. Viimeksi tänään Jälkiviisaat TV1:n aamuohjelmassa. Ei taida kukaan ajatella, miltä tuntuisi omalla kohdalla läheisen vainajan arvostelu. Voimia omaisille ja risuja medialle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On surullista lukea kommentteja, jossa rienataan edesmennyttä Matti Nykästä.
"Ihmisen arvo on suurempi, kuin hänen heikkoutensa" Laajasalon sanoin.
Pitää miettiä myös sitä millä tavoin haluamme edesmenneitä omaisiamme ja läheisiämme kohdeltavan vastaavassa tilanteessa, ennenkuin "sammakot" lähtevät suustamme.
Nykäsen omaiset tekivät viisaan päätösen yksityisten hautajaisten suhteen. Jos valtiollisia hautajaisia on pohdittu ei sen tarvitse olla vaalityötä. Miksi me ihmiset olemme niin pikkusieluisia, että kaikesta pitää etsimällä etsiä se nurja puoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti oli meille 70-80 vuonna syntyneille lapsille sankari. Aina mäessä hypätessä joku huusi lennä ku Matti. Myöhemmin omien lasten kanssa isät mäessä huutavat, että hyppäsit kun Matti. Sankari ikuisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin tässä pohjoismaisia lehtiä ja esim. Norjassa on isoja otsikoita ja ylistystä, Nykäsestä tykkättiin kovasti siellä.
"Kukaan ei ollut yli, kukaan ei päässyt edes rinnalle, hän oli ainutlaatuinen"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen valtio voi kustantaa "näköispatsaan" Matti Nykäsestä.
Tuskin kukaan olisi erimieltä ehdotuksestani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri Terho teki minusta todella huonon jutun. Surutyö on jokaisen vaikea kestää. Omaiset päättää miten muistotilaisuus järjestetään. Ei sitä joku Ministeri äänien kalastuksella tee. Minusta oli todella huono teko Terholta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terhon aivopieru ja äänten kalastelujuttu. Vainajan kunnioitus puuttui täysin ministeriltä ja lehdistöltä. Myös Kaleva lähti tähän mediasirkukseen mukaan monen sivun jutulla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

varmasti oikea ratkaisu mutta sitä ei saa alkaa jälestäpäin katumaan matti varmaan ,, puliveivasu,,, asiansa miten tahtoi siittä ollaan monia eri mielipiteitä tässä maassa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Matti menetti arvostuksen urheeiluuran jälkeen..Oikea päätös ei mitää valtiollisia hautajaisia....höpsis

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein. Markkinathan niistä olisi tullut. Perhepiirissä parempi. Matille kevyet mullat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän omaisten ratkaisun Matin kannalta täysin.
Politikot pyrkii hyötymään vielä Matista kuoleman jälkeen, Matti kärsi näistä jutuista koko elämänsä ajan.
Toivottavasti Matti saa rauhalliset kauniit hautajaiset, läheisten ja omaisten kanssa, sitä Matti olisi varmasti halunnut, ei mediaa, eikä muita hyödyn tavoittelijoita, joita maa täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaakohan Terho edes hävetä, kun aloitti vaalitemppuilunsa, kysymättä omaisten mielipidettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Sampo Terho ei kysynyt ensin asiaa omaisilta tai hoitanut asiaa muutenkaan hiljaa vaan halusi paistatella otsikoissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalit. V - a - a - l - i - t.

Tulossa nääs. Alkaa ministerin mielessä olla ihmeellisiä asioita kun elämän ensimmäinen, ainoa ja viimeinen minsteriys on loppusuoralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä että järki voitti ja saavat rauhassa hoitaa hautajaiset. lähti terholla kyllä mopo tuossa käsistä. jotenkin ei nyt vakuuta taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matillehan olisi kuulunut valtiolliset hautajaiset ilman muuta, onhan hän tuonut kunniaa Suomelle niin paljon mäkihypyssä. Tätä asiaa on niin paljon vatuloitu lehtien palstoilla etten ihmettele yhtään että omaiset eivät enää hyväksykään ottaa vastaan valtiollisia hautajaisia. Tämä asiahan olisi pitänyt ensimmäisenä kysyä omaisten mielipidettä asiaan ennenkuin päästää mediaan. Osanottoni Matin omaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

16:47
Citroen juhli kaksoisvoittoa Turkin MM-rallissa – Lappi mestari-Ogierin takana toinen
16:34
60 vuotta täyttävä PPSHP:n johtajaylilääkäri seuraa sairaalamaailman muutosta aitiopaikalta – lääkäreiden hakujärjestelmä toi uuden huolenaiheen
15:51
Kaleva oikaisee
14:27
Postilaatikon paikka johti riitaan Kemissä, 72-vuotias mies suihkutti kaasua naapurinsa kasvoille
14:16
Isokyrö on Suomen autoistunein kunta, jossa ajetaan yli 10 vuotta vanhoilla autoilla – Pohjois-Pohjanmaalla vähiten autoja Uudenmaan jälkeen
13:37
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
12:58
Arvio: The Baseballs tanssitti Teatriaa superhittien fiftaricovereilla – 50-luvun estetiikkaa syleiltiin urakalla, keikalla vallitsi viehättävän vanhanaikainen tunnelma Tilaajille
72
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
24
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
18
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
18
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Mitä se haittaa vaikka hytkyvät. Musiikki menee vain jäseniin. On hyvä ohjelma muuten. Olen nähnyt Paula Vesalan vauvan... Lue lisää...
VEEKU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image