Kotimaa

Mä­ki­hyp­py­le­gen­da Matti Nykänen on kuollut 55-vuotiaana

Matti Nykänen voitti kaikkiaan kolme kultamitalia Calgaryn talviolympialaisissa vuonna 1988. KUVA: Matti Björkman
Kotimaa 4.2.2019 8:21 | Päivitetty 4.2.2019 17:13
Heidi Peltonen

Mäkihypyn nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seiska

Ylen tietojen mukaan Nykänen kuoli yllättäen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Helsingin Sanomat kertoo, että hän keikkaili vielä muutama päivä sitten perjantaina Helsingin Laajasalossa sijaitsevassa ravintolassa. 

Jyväskylästä kotoisin ollut, vuonna 1963 syntynyt Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias. Miehen kotikaupunki ilmoitti maanantaiaamuna järjestävänsä suruliputuksen Nykäsen kuoleman johdosta. 

Matti Nykänen voitti olympiakultaa vuosina 1984 ja 1988. Sarajevossa hän sai kultaa suurmäestä ja Calgarysta kultaa suurmäestä, normaalimäestä ja joukkuemäestä.

Nykänen voitti Keski-Euroopan mäkiviikon kaksi kertaa. Lisäksi hän sai urallaan 14 maailmanmestaruusmitalia, joista kuusi oli kultamitalia. Hän voitti myös 13 Suomen mestaruutta. Mäkihypyn maailmancupin Nykänen voitti neljästi ja osakilpailuvoittoja peräti 46 kappaletta. 

Matti Nykänen hyppäsi veteraanien SM-kisoissa Taivalkoskella vuonna 2008. KUVA: Kontiainen Jarmo

Nykänen sai vuonna 2013 Suomen urheilugaalassa palkinnon elämäntyöstä mäkihypyn parissa. 

Matti Nykänen oli elämänsä aikana naimisissa yhteensä kuusi kertaa ja hänellä on kolme lasta. Nykänen muutti viimeisimmän vaimonsa Pia Nykäsen kanssa Lappeenrannan Joutsenoon joitakin vuosia sitten. 

Urheilu-uransa jälkeen Nykänen teki uraa laulajana. Hän julkaisi yhteensä kolme täyspitkää albumia, joista ensimmäisenä vuonna 1992 julkaistu Yllätysten yö myi 25 000 kappaletta, eli kultalevyn verran. 

 

 Katso kuvia Matti Nykäsen uran varrelta.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Nytkö jo suurin osa vierestä seuranneista ovatkin unohtaneet, tai tarkoiukselaan halunneet unohtaa Matin tärkeimmän vaimentajansa ja tukijansa Matti Pullin, kun hänkin on jo nurmen alla, eikä täällä ketomassa kuinka osasi juuri oikealla tavalla tukea,innostaa ja kannustaa Mattia; tiukasti, mutta ystävällisesti!

Kyllä Pullin henkilökohtainen ja liikuntatieteellinen tieto- tunnetaito olivat aivan ratkaisevat avut, joita herkkä ja tunnollinen nuori tarvitsi kehittyäkseen maailmanluokan mäkihyppyämestareiksi! Pulli todella ymmärsin, että millainen, ylitunnollinen ja kyltymätön harjoittelija olikaan Matti, Hänen toisen Matin ohjaamassa! Pulli ymmärsi jo silloin, että täysin erilaiset yksilöt tarvitsivat erilaisia harjoituksia, menetelmiä ja luottoa valmenettaviensa omiin tuntemuksiinsa, että mikä juuri Hänen suorituksiinsa olisi eniten tulostaan parantava harjitustapa. Molemmat luottivat täysin toisiinsa!

Aluksi haluttiin vaieta Nykäsestä ja nyt Hänen menetettyään ennen aikaansa ja yllättäen halutaan tietoisesti unohtaako myös oman valmentajansa Matti Pullin suunnaton vaikutus ja ehtymätön auttamisen halu ja luottamus omaan valmennettavaan ja luottamuksensa kanto ollaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi, Matilla olisi ollut paljon annettavaa nuorille urheilijoille-mäkihyppääjille; asennetta harjoitteluun...hiihtoliiton olisi pitänyt olla aktiivisempi, no tokkopa nykynuorisosta on siihen miten masa reenasi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lennä rauhassa Matti,taivasta kohti vain,,sillä sinne sä pääset,koska ansaitset sen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti oli kaikkien aikojen lahjakkain mäkihyppääjä. Viimeisen hyppynsä tässä maailmassa hän lensi montun pohjalle saakka. Kevyitä multia Matille, lepää rauhassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkkeitä riittää hallituksen hemmoille ja sopeutumisia mutta ei huippu-urheilijoille. Kiitos Masa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama viikko sitten oli juttu siitä, kun Matti ei saa tavata lapsenlapsiaan...juttu ei kiinnostanut, mutta kävin lukemassa kommentit: Sitä saa mitä tilaa...mitä jälkeensä jättää, sen edestään löytää...miten petaa, niin makaa jne. ja nyt nämä samat nostaa Matin jalustalle. Kuollut on hyvä elossa paha eläessään. Matti: Kevyet mullat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Elämä on ihmisen parasta aikaa", on Matti Nykänen sanonut, mutta hyvää paikkaan Matti pääsi myös elämänsä jälkeen, näin tahdon uskoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MestareidenMestari lajissaan!!! Kiltti ja ehkä liiankin hyväntahtoinen henk.koht. elämässään oli hän. Kevyet mullat Matti..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina aamulla herätessäni otan kännykän ja katson uutisaiheet. Tänä aamuna eka otsikko oli, Matti Nykänen on kuollut.
Tuli järkytys ja epäusko.
En lukenut oikein.. Enhän?
Mutta oli se totta.
Itku tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsuuteni mäkisankari on nyt liidellyt viimeiselle lennolleen. Itku tässä tulee vaikka aikamies olenkin. Voimia omaisille surutyössä. Mattia emme koskaan unohda. Lepää rauhassa Matti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauha ja vapaus, elämän murheet on takana kuningas kotkalta,kiitos hienoista kilpailusuorituksista joita suomenkansa on saanut seurata ja ympäri maailmaa, voimia omaisille surunkeskellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykäsen Matin kaikki tunsivat, osa hänen mäkihyppääjäurastaan ja osa taas hänen lööppeihin päätyneistä jutuista, mutt ei ollut tuntematon suuruus kenellekään meistä. Hän eli elämänsä täysillä loppuun asti, teki sitä työkseen mistä piti eli esiintyi ihmisille. Hyvää matkaa mäkikotkalle, osanottoni Matin äidille, perheelle ja läheisille ja kaikille niille, jotka Matin tunsivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti sanoi kerran haastattelussa "kyllä jokainen pystyy laulamaan,mutta harva pystyy hyppäämään lentomäestä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itku tuli tänä aamuna kun uutisen luin , niinkuin varmaan aika monelle suomalaiselle. Matti on varmasti aika monen suomalaisen sydämessä. Osanotto läheisille ja voimia kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimekesänä näin Mattia Inarissa kaupassa. Oltiin molemmat ostamassa saunajuomia. Silloin näytti olevan Ok kunnossa. Nyt harmittaa, kun en tervehtinyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilumiehet ja-naiset. Laittakaa liput salkoihin. Kyllä suruliputus pitää olla valtakunnallinen. Masa nosti Suomen maailman huulille. Rispectit hänelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti saa lentää rauhassa pilvien päällä. Kuningaskotka, pohjimmiltaan hieno, herkkä ja aito ihminen. Muistoa kunnioittaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
15:09
Henkilöauto suistui ulos tieltä Muhoksella, kuljettaja pääsi itse pois ajoneuvosta
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

207 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image