Kotimaa

Maan­mit­taus­lai­tos yritti selvittää, kuinka monen järven maa Suomi oikeasti on – Olisitko arvannut oikein?

Kuusamon Kitkajärvi Kouvervaaran huipulta. KUVA: Ulla Ingalsuo
Kotimaa 12.7.2019 14:51
Sonja Haapala

Suomi on tuhansien järvien maa. Mutta tiedätkö, kuinka monen tuhannen?

Maanmittauslaitos lähti selvittämään vastausta kysymykseen, joka on monimutkaisempi kuin ensiajattelemalta luulisi.

Maanmittauslaitos otti avukseen maastotietokannan. Sieltä ei järviä löydy, mutta vakavesiä eli järviä ja lampia löytyy. Vakaveden minimikooksi on sovittu 1 000 neliömetriä, ja se on määritelty tietokannassa seuraavasti:

Luonnon vedenkierron osana oleva veden jatkuvasti peittämä alue, jolla vedenpinnan korkeus pysyy alueellisesti samalla tasolla eikä siinä ole olennaista virtaamaa. Vakavesiä ovat meri, järvi, lampi, tekojärvi sekä kanava. Vakavesi jaetaan kahteen luokkaan: järvivesi ja merivesi. 

Vakavesien nimien määrä olisi oikea luku, mutta ongelma on se, että isommissa vesistöissä on useampia nimiä. Esimerkiksi Saimaa ja siihen kuuluva Mäntysaarenselkä ovat molemmat erillisiä vakavesiä.

Olisi ollut helppo vetää johtopäätös, että Suomessa on 109 032 järveä ja lampea. Totta on se, että Suomessa on 109 032 järven, lammen ja niiden osien nimeä.

Oikeaa vastausta varten Maanmittauslaitoksen piti kuitenkin konsultoida ympäristöhallintoa: Suomessa on Suomen ympäristökeskuksen mukaan noin 57 000 järveä, jonka pinta-ala on yli hehtaarin. Toisenalainen vastaus saadaan, jos järvi määritellään vähintään puolen hehtaarin kokoiseksi. Silloin järviä onkin lähes kolminkertainen määrä, noin 168 000.

Helppoon kysymykseen ei ole helppoa vastausta, Maanmittauslaitos totesi.

Varmaa on vain, että Suomi on 57 000–168 000 järven maa.

MAINOS

Kommentoi

Jos kaikki suomen lammet järviksi muuttuisi...
sitten ois 57000 m.o.t.

Oikeita järviä lienee korkeintaan kymmenen
eli
inari,saimaa,päijänne, kallavesi, oulujärvi jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä mahtaa olla Suomen järvissä ja merialueilla olevien saarien ja luotojen yhteenlaskettu rantaviivan pituus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa on VIRHE: pitäs olla kymmenentuhatta neliömetriä ( 10000 ) eikä tuhat ( 1000 )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa on kuulemma enempi järviä kuin suomessa, tarkistakaapa joutessanne sekin tieto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1986 oli kriteerinä yli 1 ha vesialueen selvittäminen rahan jakamisen ja haillinnan vuoksi. Miten jaetaan silloisen kalastusalueen rahat. Periaatteessa ne olisi tullut samoilla töin, ehkä 0,5 vutta lisää työaikaa. Olleelista on kuitenkin kalan kulku ja valuma-alue. Silloin se toinen perustelu oli juuri kala. Mitä matalat umpilammet on tai oli, no yleensä pieniä suolampia. Huom tähän liittyy myös omistusoikeus ja se tarkoitti arkistotyötä. Jopa toimituksia tarvittaessa eli jonkin sortin muurahaispesiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai jaa, pikkujärviäkö ei lasketa? No eipä tietenkään, pienet on liian vähäpätöisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1970-luvulla asuin pikkupoikana ulkomailla ja pidin koulussa esitelmän, jossa muistan hehkuttaneeni "there are 60 thousand lakes in Finland". Lähdettä en muista, mutta artikkelin lkm tunnettiin jo tuolloin. Niin moni jo iät ajat tunnettu juttu esitetään hottina uutuutena. Noh, kertaus ei sentään ojaan kaada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että 32x32m on järvi mutta 30x30 ei? Maanmittauslaitosta ei näköjään ole vielä supistettu tarpeeksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta myydään Suomen järvet ... Ps. mitä Merihirviöt popsivat muun muassa? vastaus: Fish and ships. -on se tuo huumori, ah ah

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa mainitaan, että vakaveden minimikooksi on sovittu 1000 neliömetriä eli 10 aaria. Yli hehtaarin eli 100 aarin vesiä on 57 000 kpl ja yli 50 aarin 168 000 kpl. Paljonko on yli 10 aarin vesiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vakavedet eivät ole järviä.

kyllä järvellä pitää olla hehtaarin verran pinta-alaa. Sitä pienempi on lampi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Varmaa on vain, että Suomi on 57 000–168 000 järven maa."
Muistaakseni Suomen Kuvalehti laski Suomen järvet tietyn kokomääritelmän mukaan. Silloinen lukema oli jotain 182 374. Google sitten kertoi Wikipediasta mm: "Kun laskettiin vain yli hehtaarin (eli sadan aarin) kokoiset järvet, saatiin tulokseksi 56 000 järveä. Jos mukaan otettiin myös yli viiden aarin järvet, kasvoi lukumäärä jo 187 888 järveen.[12]".

On ne siis ennenkin laskettu eikä se lukumäärä niin varma ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos JLow...
Säikähdin jo , että vanhuus on yllättänyt allekirjoittaneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on näköjään tekemisen puute tällä virastolla. No ei hätää. Antille ja tytöille nämä näytöt varmasti uppoaa jos vain mainitsee luonnon, ekon ja ilmastonmuutoksen vaikutuksen järvien määrään Keski-Afriikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti mukava ja kehittävä työtehtävä kesäharjoittelijalle, aivan turhaa mollata syyttä!

Tiedä mitä vielä poikii kun maasto- ym muita tietokantoja osaava hlö käsittelee. Voidaan saada vaikka uppoamattomat näytöt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä viraston tai muun instanssin sen sitten pitäisi tietää kuinka paljon järviä ja muita vesistöjä Suomessa on jollei Maanmittausviraston? Eikö tuo ole nimenomaisesti sen ydinalaa. Vai pitäisikö sielläkö keskittyä vain johonkin yhteen ainoaan Teukan hyväksymään asiaan. Onneksi näitä asioita ei teukilta kysellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
110
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
61
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
56
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
32
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
31
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image