Kotimaa

LM-kysely: Kan­san­edus­ta­jat pitäisivät Postin valtion omistuksessa – ovat valmiita tukemaan Postin taloutta

Näin kansanedustajat vastasivat Postin tulevaisuudesta.
Kotimaa 14.9.2019 6:00
Joonas Kuikka

Ylivoimainen enemmistö Lännen Median kyselyyn vastanneista kansanedustajista ei halua yksityistää Postia. Suurin osa on valmis tinkimään Postin osingoista tai rahoittamaan valtion budjetista.

Postin pitämistä valtiolla kannatetaan laajasti yli puoluerajojen. Lännen Median kyselyyn vastanneista kansanedustajista 90 prosenttia vastustaa valtionyhtiö Postin yksityistämistä.

– Postin ydintoiminta on yhteiskunnan perustoimintaa: kansalaisille turvallista, edullista ja alueellisen tasa-arvon huomioivaa. Siksi postin yksityistäminen ei voi tulla kysymykseen, vastaa sdp:n kansanedustaja Jukka Gustafsson.

Yksityistämiselle kannatusta vain kolmessa ryhmässä

Yksityistämistä kannattavat ainoastaan yksittäiset perussuomalaisten ja kokoomuksen kansanedustajat sekä liike nytin Harry Harkimo.

– Valtion pitää tukea kirjelähetyksiä niin että ne eivät vaarannu. Loput voi yksityistää niin että pystytään kilpailemaan ja turvaamaan työntekijöiden työt, Harkimo sanoo.

– Yhtiö toimii kilpailluilla markkinoilla. Mitä järkeä on tuhlata veronmaksajien rahaa? Ostetaan palvelu puolella hinnalla. Kymmenen vuoden perästä ei kirjeitä eikä lehtiä kulje. Avatkaa silmät ja herätkää tähän päivään. Eikö Suomen pitänyt olla digitalisaation mallimaa, kysyy puolestaan yksityistämistä kannattava perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.

Wihosen kanta poikkeaa kuitenkin puoluejohtaja Jussi Halla-ahon näkemyksestä.

– Postin tulee keskittyä perustoimintaansa eli toimittamaan postia luotettavasti ja kohtuuhinnalla. Lisäksi sen tulee valtionyhtiönä toimia esimerkillisenä työnantajana, toteaa Halla-aho.

Erilaisia syitä, erilaisia keinoja

Postin osingoista tinkiminen tai yhtiön rahoittaminen valtion budjetista saa myös vastanneiden kansanedustajien joukossa laajan 84 prosentin tuen.

Kansanedustaja Janne Sankelo (kok.) ei mielellään laittaisi valtion rahaa Postin taloudellisen tilanteen tueksi.

– Yhtiön on tietenkin saatava toimintansa taloudellisesti kannattavaksi ja kyettävä kilpailemaan haastavassa toimintaympäristössä, sanoo Sankelo.

Keskustan Mikko Kärnä nostaa esille turvallisuuspoliittisen näkökulman Postin puolustamiseksi.

– Se on pidettävä valtiollisissa käsissä jo puolustuspoliittisistakin syistä. Koko maan alueella toimiva, osaava Posti on ainoa tapa varmistaa, että esimerkiksi liikekannallepano voidaan tarvittaessa toteuttaa, Kärnä vastaa.

Puoluetoveri Anne Kalmari esittää Kiina-paketeille vastaanottomaksua ja haluaa poistaa maahantuonnin arvolisäverottoman alarajan.

– Vastaanottomaksu (Ruotsissa 7 euroa) vähentäisi turhan krääsän ostamista ja olisi kestävä ratkaisu ilmaston kannalta.

Vihreiden Jenni Pitkon mukaan valtio voi tinkiä Postin osingoista, mutta ensin on katsottava johdon palkkojen kohtuullisuus.

Noin joka kolmas vastasi

LM-kysely kansanedustajille toteutettiin verkkokyselynä Webropolilla 5.–13. syyskuuta. Alkuperäistä vastausaikaa jatkettiin lopussa kolmella vuorokaudella.

Kyselyyn vastasi 61 kansanedustajaa kaikista eduskuntaryhmistä. Vastausprosentti on 30,5.

Kyselyn vastausten määrässä perussuomalaiset ovat yliedustettuina suhteessa ryhmänsä kokoon. Kokoomuksesta, vihreistä ja rkp:stä on suhteellisen vähän vastauksia.

Näin eri puolueista vastattiin

Johannes Koskinen, Sdp:

"Osingoista tinkiminen voi olla tarpeen yhdenvertaisen postin jakelun turvaamiseksi. Suoraan budjettirahoitukseen ei pitäisi kevyesti mennä."

Mika Niikko, perussuomalaiset:

"Postin ei tulisi kannattavuutensa parantamiseksi toimia muilla liiketoiminta-alueilla, kuten terveydenhuollossa. Suutari pysyköön lestissään."

Mia Laiho, kokoomus:

"Pääministeri Rinne ehdotti postimiesten ikkunoista kurkkimista. Tällainen ehdotus ei valitettavasti lisää hoivatyön arvostusta ja kertoo siitä, miten kaukana pääministerin tietoisuus vanhusten arjesta on."

Hilkka Kemppi, keskusta:

"Kun valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen asemaa on heikennetty ja valtaa siirretty yhtiöiden hallituksille, alkoivat myös pikkuhiljaa johdon palkat ja bonukset nousta. Lopputulos on kohtuuton."

Atte Harjanne, vihreät:

"Postin tulevaisuutta pitäisi miettiä siitä näkökulmasta, mikä on fiksuin tapa järjestää riittävä postinjakelu koko maassa – ei siitä, miten saadaan Posti Group Oyj mahdollisimman kannattavaksi firmaksi."

Merja Kyllönen, vasemmistoliitto:

"Yleispalveluvelvoitteen mukaiset palvelut pitää kyetä tarjoamaan, vaikka erilaisten palvelukokonaisuuksien kautta."

Eva Biaudet, rkp:

"Suomen alueellinen laajuus tekee kaupallisen kannattavuuden mahdottomaksi. Johdon kyky nähdä Postin ja oma asema on mielestäni kyseenalainen."

Päivi Räsänen, kristillisdemokraatit:

"Valtionyhtiöiden johtaminen ei voi olla vaativampaa kuin koko valtion johtaminen. Johdon palkkiot tulee suhteuttaa pääministerin palkkaan."

Johanna Ojala-Niemelä, Sdp:

"Kirjeiden jakelu harvaan asutuilla alueilla turvattava valtion toimesta, koska sinne ei synny luontaisesti kilpailua. Yleispalveluvelvoitteesta pidettävä kiinni, koska postipalvelu on yksi peruspalveluista."

Jukka Mäkynen, perussuomalaiset:

"Postin jakelu on peruspalvelu, jonka ei mielestäni kuulu välttämättä tuottaa voittoa. Riittää kun työntekijät saavat riittävät ansiot joilla pystyy elämään. Valtion yhtiön ei kuulu kyykyttää työntekijöitään alentamalla heidän palkkoja saadakseen halpatyövoimaa ulkomailta. Osingoista tinkiminen on hyvä alku."

Sari Multala, kokoomus:

"Lyhyellä tähtäimellä valtio voi osingoista tinkimällä helpottaa Postin paineita. Tulevaisuudessa tulee tarkasti pohtia, millaista palveluvelvoitetta Postilta odotetaan normaalin kirjepostin suhteen ja olisiko järkevä eriyttää se pakettiliiketoiminnasta, joka on jo nyt kilpailtua toimintaa."

Mikko Kinnunen, keskusta:

"Valtion tulisi tukea postin jakamista maan laitoja myöten. Koko Suomeen tarvitaan riittävä postinjakelu. Se on osa koko Suomen kukoistavana ja elävänä pitämistä."

Sari Tanus, kristillisdemokraatit:

"Henkilöstön palkkoja ei voi alentaa. Johdon palkat ja palkkiot ovat käsittämättömän suuret, niitä pitää erittäin merkittävästi alentaa."

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pääjohtajan palkka 20 000 euroa, niin säästyy joka kuukausi yli 40 000 euroa, jolla voidaan maksaa hyvinkin noille 1000 nyt palkka-alen ja sopimusshoppailun uhriksi joutuneille ihan säällinen palkka. Yksinkertaista ja tehokasta. Ja taitaisi tuossa yhteydessä säästyä jokunen eurokin vielä. Eikun toimiin. Edellinen hallitushan halusi palkkaerojen kasvavan, joten sen jälkien korjaaminen on kyllä haastavaa, kun ihmiset on manipuloitu uskomaan uusliberalistinen käsitys maailmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
45
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
38
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image