Kotimaa

Lintujen kevätmuutto on vilk­kaim­mil­laan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta

Nämä kanadanhanhet kuvattiin vuosi sitten Nuuksiossa.
Kotimaa 22.4.2019 22:06 | Päivitetty 22.4.2019 22:47
Elina Melamies

Muuttolintujen pääjoukot saapuvat Suomeen yleensä näinä päivinä. Lämmin sää on runsastuttanut muuttoa ja tuonut myös erikoisia siivekkäitä pohjoiseen. Linnut osaavat myös muuttaa käyttäytymistään: monet ovat vuosien mittaan aikaistaneet tuloaan ja hanhet ovat jopa uusineet koko muuttoreittinsä.

Viikonlopun lämmin sää on vauhdittanut lintujen kevätmuuttoa. Lähipäivinä tai jopa lähitunteina voi olla liikkeellä suurin joukko kevätmuuttajia.

Kaunis pilvetön ilma tosin saattaa tehdä lintujen muutosta vaikeasti havaittavan. BirdLife Kanta-Hämeen puheenjohtaja Juhani Kairamo epäilee, että sen vuoksi lintuhavainnot ovat olleet Hämeessä viime päivinä vähissä.

– Kauniilla ilmalla ja korkeapaineella linnut saattavat muuttaa niin korkealla, että niitä on vaikeaa havainnoida. Esimerkiksi viime viikolla meni kurkia niin korkealla, että ihmiset kuulivat ääniä, mutta eivät löytäneet niitä taivaalta paljain silmin, Juhani Kairamo kertoo.

– Jos linnut joutuvat muuttamaan vastatuuleen, ne lentävät ihan lähellä vedenpintaa tai puidenlatvoja hipoen. Varsinkin pikkulinnut tekevät näin, hän lisää.

Lappilainen lintuharrastaja Pirkka Aalto vahvistaa, että kurjet ovat saapuneet.

– Tänään sunnuntaina on Lapin puolelle muuttanut ihan mahdottomasti kurkia. Muutto on ollut kovaa Oulussa ja Lapissa, Aalto sanoo.

Oulussa ja Etelä-Lapissa näkee jo hanhiparvia sekä sorsia, töyhtöhyyppiä ja joutsenia.

– Pohjoisimmat pääskyt on havaittu jo Lapin puolelta, eli myös hyönteissyöjiä on jo muuttajien joukossa. Naurulokkien määrä on runsastunut Lapissa muutamassa päivässä, Pirkka Aalto kertoo.

Myös petolinnut kuten piekana ovat matkalla kohti pohjoista.

– Uusia muuttajia tulee päivittäin, Pirkka Aalto sanoo.

Erikoisia vieraita Keski-Euroopasta

Muuttoaalto on tuonut Lappiin myös erikoisempia vieraita. Lauantaina Rovaniemen kaupungissa, Jätkänkynttilän sillalla, nähtiin pikkukajava. Lokkilinnun oikeaa elinympäristöä on Jäämeri.

Sunnuntaina Rovaniemellä nähtiin kaksi jalohaikaraa.

– Jalohaikarat ovat varmaankin lämpimien kelien tuomia. Se on keskieurooppalainen lintulaji, Pirkka Aalto kertoo.

Rastasparvet poissa pelloilta

Juhani Kairamon mukaan Hämeessä kevätmuuttajia ei ole määrällisesti näkynyt kovin paljon, mutta lajeja kuitenkin normaalissa muuttorytmissä.

– Aina tulee aikaisempia yksilöitä, vaikka pääjoukot tulisivatkin sitten lähempänä normaalia ajankohtaa, Kairamo kuvailee.

Hämeessä on nähty vuosi vuodelta vähemmän vesilintuja, kuten sorsia, taveja ja haapanoita.

– Ne kärsivät erityisesti vesistöjen ja kosteikkojen rehevöitymisestä, Kairamo sanoo.

Laululintuja on jo kuultu runsaasti Etelä-Suomessa. Punarinnan laulua on saatu kuulla maaliskuun lopulta saakka. Peipot ovat laulaneet huhtikuun alkupuolelta saakka, ja nyt kuoroon ovat yhtyneet myös kevään ensimmäiset tiltaltit. Pihapiireissä on myös rautiaisia. Huhtikuun alussa saapui mustarastaita, mutta suuria rastasparvia ei ole tänä keväänä näkynyt.

– Voi olla, että kun lumi on hävinnyt jo Etelä-Suomessa metsistä, ne eivät välttämättä keräänny pelloille kuten yleensä vaan ne häviävät suoraan pesimäalueilleen, Juhani Kairamo sanoo.

Parin päivän takatalvi ei haittaa ensimmäisiä tulijoita

Ilmatieteen laitoksen mukaan tämä viikko on lähes koko Suomessa lämmintä ja aurinkoista. Vappuviikolla sää muuttuu epävakaisemmaksi. Lämpötila laskee ja ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa sataa todennäköisesti vettä.

– Pieni takapakki, päivän tai kahden kylmemmät kelit, tai pienet lumisateet eivät häiritse aikaisia muuttajia. Ne ovat sen verran karaistuneita, että ne selviävät hetkellisestä kylmästä jaksosta. Toukokuun puolella tulevilla puhtailla hyönteissyöjillä voikin olla tiukempaa, Kairamo kertoo.

Jos kylmä jakso sattuu kesäkuussa, pesintä- ja poikasten ruokinta-aikaan, poikastuotto jää huonoksi.

– Jos tulee ihan mahdoton takapakki, niin jotkut lajeista lähtevät takaisin etelään. Ne osaavat sellaistakin, Pirkka Aalto sanoo.

Hanhet ovat muuttaneet reittiään

Suhteellisen uusi ilmiö Suomessa on hanhien levähdys muuttomatkalla. Nykyisin esimerkiksi Hämeessä voi nähdä tuhansia metsä- ja tundrahanhia lepäilemässä ja ruokailemassa pelloilla huhtikuun aikana. Ne jatkavat matkaansa pesimään tundralle Venäjälle. Sellaista ei vielä kymmenen vuotta sitten nähty.

– Voi olla, että idempänä on ollut metsästyspainetta, ja hanhet ovat oppineet siirtämään muuttoreittiään lännemmäksi. Syynä voi olla myös aikaistunut kevätrytmi. Hanhet ovat odottaneet kevääntuloa Suomenlahden eteläpuolella. Kevään aikaistuessa hanhet pääsevät Suomeen aiemmin, ja ne odottavat kuukauden täällä kunnes jatkavat matkaansa. Syy voi olla usean tekijän summa, Juhani Kairamo sanoo.

Monen linnun muutto on aikaistunut viidenkymmenen vuoden aikana. Kairamon mukaan syynä on todennäköisesti ilmastonmuutos.

– Erityisesti Euroopassa talvehtivat vesi- ja rantalinnut kuten telkkä, joutsen ja naurulokki ovat aikaistaneet muuttoaan, Juhani Kairamo kertoo.

Juttua muokattu 22.47: Korjattu ilmiö. Lintujen lentäminen korkealla johtuu korkeapaineesta, ei välttämättä lämmöstä. Korjattu kirjoitusvirhe sitaatista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kevätmuutto on näinä aikoina varmaan näyttävimmillään kun vesilintuja, rastaita yms. on paljon liikkeellä, mutta kyllä yksilömäärien suhteen vilkkain aika on vielä edessäpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos on aiheuttanut idemmäksi metsästyspaineita ja siksi hanhet syövät meidän pellot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ethän jätä autoasia keskelle tiellä, etkä lähde kameran kanssa pelolle hätistään lintuja pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitihän se ilmastonmuutos sitten vetää tähänkin juttuun mukaan. Kumma kun auton renkaita ei pysty vaihtamaan yhtään sen aikaisemmin kuin ennenkään. Lumi ja jää kun estää sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

85
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image