Kotimaa

Las­te­noh­jel­mat pelottavat lapsia

Lastenohjelmat pelottavat lapsia
Kotimaa 15.8.2008 10:49
STT

Suurin osa lapsista pelkää katsoessaan televisiota. Ainoastaan joka neljäs 5-6-vuotias kertoo katsovansa televisio-ohjelmia ilman minkäänlaista pelkoa. Eniten lapset pelkäävät nimenomaan lapsille tarkoitettuja ohjelmia.

Piia Korhosen sosiaalipsykologian väitöskirjassa on vertailtu lasten kokemuksia vuosilta 1993 ja 2003. Aikaisemmin haastateltujen lasten pelot liittyivät pääasiassa aikuisten ohjelmiin, mutta vuonna 2003 lapset kokivat useimmin pelkoa lastenohjelmia katsoessaan. Eniten he pelkäsivät mielikuvitusolentoja ja väkivaltaa.

Pelottavimmaksi ohjelmaksi koettiin molempina tutkimusvuosina Muumilaakson tarinoita -lastenohjelma. Erityisesti ohjelmassa esiintyvä Mörkö oli lasten mielestä pelottava olento.

Korhosen väitöskirja tarkastetaan perjantaina Tampereen yliopistossa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Mielestäni lapsia ei ammunta ja mäiskintä lastenohjelmissa niinkään pelota vaan erilaiset tilanteet, hahmot ja musiikki kokonaisuutena. Pienelle lapselle esimerkiksi jo pelkkä hampaat irvessä ärisevä koira voi olla paljon pelottavampi ja konkreettisempi kuin pyssyt kädessä juokseva hahmo. Tarkoitus ei ole puolustaa pyssyohjelmia ja -pelejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän ne kaikki "lastenohjelmat" ole tarkoitettu ihan pienille lapsille. Kyllä kait joka päivä joltain kanavalta tulee ihan pienillekin sopivaa ohjelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesittekö muuten, että Muumi-animaatiosarja on tuotettu/tuotetaan Japanissa? Elikäs ihan samasta paikasta sekin tulee kuin muutkin suositut nykypiirretyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytpä on oiva tilaisuus todeta, että mitä minä sanoin! Ei televisiota ollenkaan meidän perheessä. Mainiosti pärjätään ilmankin. Myös aikuisilla jää enemmän aikaa touhuta kotiaskareita ja antaa läsnäoloaan lapsille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muumit ovat laatukamaa verrattuna niihin anime mäiskintä/räiskintä tappelu sarjoihin..kauheeta kateltavaa. myös disneyn piirretyt ovat aika väkivaltaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kyllä yllätti suuresti, että lapset kokee muumit pelottavana. Tv:stä tulee kuitenkin ihan oikeasti väkivaltaisia lastenohjelmia, kuten Pokemonit ja muita vastaavanlaisia ohjelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mörkö ja Hattivatit ovat tarkoitettu pelottaviksi, vaikkeivat vaarallisia olekkaan. Sehän se on koko hahmojen pointti, osoittaa, että maailmassa on pelottavia asioita, sellaisia, jotka eivät lopussa olekkaan vaarallisia ja sellaisia jotka ovat pelottavia ja vaarallisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivänselvä asia! Ihmettelen suuresti, jos tuota tutkimustulosta ei kaikki pienten lasten vanhemmat ole jo ennestään tienneet...no onpahan nyt tieteellisestikin todistettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku psykologi myös joskus kertoi satujen ja lastenohjelmien olevan tärkeässä asemassa opettamassa oman pelon hallintaa, siis esimerkiksi muumit. Väkivaltapiirretyt on tietenkin ihan eri juttu sitten, niissä ei se pelottaminen ole paha juttu mielestäni vaan se, että niistä saa käsityksen, että on ok satuttaa toista ja että ei siinä mitenkään käy vaikka puotetaan kalliolta alas tai kivi päälle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erilaiset pelot kuuluvat lapsen normaaliin kehitykseen. Jo ennen televisiota on kerrottu vaikka minkälaisia "kummitus- ja kauhujuttuja". Vieläkin joissakin piireissä pelotellaan lapsia kauhealla näkillä, joka asuu siltojen alla... Ja kaiken aiheuttaa muka tv?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha toitottaa, että miksi lapset ja nuoriso on niin väkivaltaista nykyään. Ennen väkivalta oli ehdoton EI. Nyt se sallitaan lasten ohjelmissa, kuinka pieni mieli voi käsittää silloin, missä menee oikean ja väärän raja. Vaatii vanhemmilta melkoista tarkuutta ja vastuuntuntoa, kun miettii, mitä antaa katsoa ja mitä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten on ymmärtääkseni hyvä kokea pelkoa turvallisessa ympäristössä. Pitää olla syli mistä jännittää mörköä jos ei ihan uskalla yksin katsoa. Kyllä meillä mörkö on muumissa pelottava, mutta silti se pitää nähdä uudestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihminen etes tekee tv:llä?? Kyl sitä ilmankin pystyy elään... Ainakin minä oon pystynyt..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sauhu-Santtu tuntuu olevan myös ohjelma, jonka lapsi jättää mielellään väliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihme että pelkäävät, koska aikuinenkin tuntee lievää epämiellyttävyyttä lasten ohjelmien parissa.- Varsinkin erilaset piirretyt on kummallisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastenohjelmat ovat muuttuneet viimeisen 15 vuoden aikana huolestuttavaan suuntaan. Tappamista, silpomista, sotaa, väkivaltaa, tappelua. Itse olen nuoruudessani katsonut ohjelmia Matti ja Miisu, Nalle Puh, Kössi Kenguru sekä Rosvo Rudolf. Tämä jälkimmäinen katsottiin vanhempien kanssa, sillä ohjelma piti jo tuolloin sisällään seikkoja mitä lapsena ei kyennyt käsittelemään. Roskaohjelmien tuottajana MTV3 on etusijalla. En voi ymmärtää ketä maikkarin lastenohjelmat palvelevat. Jos lastenohjelmassa irroitetaan miekalla toiselta pää, niin kenelle tällaiset ohjelmat on tarkoitettu. Onneksi jokainen voi päättää itse, millaista ohjelmaa omat pienokaiset katsovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

100
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
85
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
62
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
32
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image