Kotimaa

Lännen Median tiedot: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen rahoittaminen voi johtaa Kela-korvausten leikkaamiseen – Yk­si­tyis­lää­kä­ri­käyn­nin korvaus pienenisi

Yksityislääkäreiden palkkioista sekä erilaisista tutkimuksista että hoidosta maksettavien Kela-korvausten yhteissumma on vuosittain noin 90 miljoonaa euroa. Kuvituskuva. KUVA: Elias Lahtinen
Kotimaa 5.2.2020 18:48
Minna Akimo

Lännen Median tietojen mukaan osa hoitajamitoituksen rahoituksesta voitaisiin ottaa sairausvakuutusmaksuilla rahoitettavista Kela-korvauksista. Tämä johtaisi siihen, että yksityislääkärikäynnistä maksettava korvaus pienenisi.

Hallitus ilmoitti tiistaina päässeensä sopuun hoitajamitoitukseen liittyvästä lakiesityksestä. Asia tuodaan eduskuntaan ensi viikon torstaina.

Sitovan hoitajamitoituksen kustannukset on arvioitu olevan 200 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kertonut, että osa rahoituksesta tulee muun maussa STM:n budjetista ja lääkehuollon tehokkaammasta järjestämisestä.

Lännen Median saamien tietojen mukaan keskusteluissa on ollut esillä myös se, että osa rahoituksesta kerättäisiin terveydenhuollon sairausvakuutusmaksuista.

Käytännössä kyse olisi siitä, että yksityisten lääkäripalveluiden, kuten lääkäreiden palkkiosta ja erilaisista tutkimuksista maksettavien Kela-korvausten osuus pienenisi.

Lännen Median tietojen mukaan Kela-korvausten leikkaus ei koskisi suun terveydenhoitoa eikä mielenterveyspalveluita.

Yksityislääkäreiden palkkioista sekä erilaisista tutkimuksista että hoidosta maksettavien Kela-korvausten yhteissumma on vuosittain noin 90 miljoonaa euroa.

Tämä 90 miljoonaa on nyt se summa, josta nyt suunnitellaan siirrettäväksi 25 miljoonaa euroa sitovan hoitajamitoituksen rahoittamiseen.

Hyvinvointiala Hali ry:n johtaja Ismo Partasen mukaan hoitajamitoituksen rahoittaminen Kela-korvauksia leikkaamalla on vastoin kaikkia sote-uudistuksen päämääriä vastaan.

– Pidän todella huonona ratkaisuna sitä, jos hoitajamitoituksen rahoitusta etsitään Kelan sairaanhoitokorvausten leikkaamisella. Tämä johtaa täysin päinvastaiseen suunaan kuin mihin sote-uudistuksella pyritään. Korvausten leikkaaminen nostaisi terveydenhuollon kustannuksia ja pidentäisi muun muassa hoitojonoa, Partanen sanoo.

Vuosittain sairausvakuutuksesta maksettavia Kela-korvauksia saa reilut 1,5 miljoonaa kansalaisista. Kaiken kaikkiaan Kela-korvauksia maksetaan vuosittain noin 145 miljoonaa euroa.

Yksityislääkärikäynneistä maksettujen korvausten suuruus on reilut 55,8 miljoonaa, euroa eli keskimäärin 16 euroa per käynti.

Tutkimuksista ja hoidosta maksettavien korvausten loppusumma on reilut 38,9 miljoonaa euroa.

Kelan etuusjohtaja Reija Jääskeläinen sanoo Lännen Medialle, ettei hänellä ole virallista tietoa siitä, että hoitajamitoitusta rahoitettaisiin kajoamalla sairausvakuutusmaksuihin.

Hän kertoo olevansa tietoinen vain siitä, että hoitajamitoituksen rahoittamisen yhdeksi keinoksi on esitetty lääkehuollon tehostamista, kuten kalliimpien lääkkeiden vaihto halvempaan rinnakkaislääkkeeseen.

– Lääkkeiden omavastuuosuudet ovat jo nyt niin korkeat, ettei niitä voida nostaa. Jo nyt omavastuuosuuksia maksetaan toimeentulotuella, hän sanoo.

Lääkekorvauksia maksetaan vuosittain 1,3 miljardia euroa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Ihan käsittämätöntä kun hoitaja mitoituksesta puhutaan kuka maksaa. Todellisuudessa vanhushoitopuolella on käsittämätöntä laskutusta vanhuksilta. Todellisuudessa ei paljon kulut nouse. Vanhukset muutenkin itse maksavat eläkkeestä hoidot. joten on turha puhua kuka maksaa. Todellisuudessa vanhukset saavat nyt kun hoitaja mitoitus toteutuu rahalle vastinetta. Nyt monissa hoito paikoissa vanhukset ei pääse ulkoilemaan ja virikkeet ovata vähäisi koska hoitajilla menee kaikki aika lääkehoitoon ja perushoidollisiin asioihin.

Naurattaa kun koko ajan puhutaan kaikesta, että mistä rahat otetaan. Vasta monista lääkkeistä otettiin kela korvaukset pois ja lääkekattoakin nostettiin. Joten rahaa on varmasti huomattavasti enemmän. Taisi mennä vanhusten lääkerahat hallituksen palkkojen nostoon.

Nyt uutisoitiin hoitajamitoituksesta ja käsittämätöntä ettei rahoituista tiedetä. Todellisuudessa rahat löytyy heti Wake:sta. Myöhemmin voidaan menot katsoa valtion budjettiin, mutta nyt voisi heti rahoittaa hoitajamitoituksen Wake:sta, että hoitajamitoitus 0,7 otettaisiin käyttöön heti. Rahat riittäisi siellä myös hoitamaan olemassa olevan ympäristö asian. että tuettaisiin yksityisautoilua niin kaikki voisivat laittaa uudet autot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Kela-korvausten lakkauttaminen vaikuttaisi työterveyshuollon kustannuksiin ? Työnantaja vai työntekijä maksaa kulut ? Yrittäjille tulee kalliiksi. Suomalaiset kyllä käyvät lääkärissä usein turhaan, esim. näpyn poskessa voi hoitaa itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä potilas/asiakas hyötyy Kela-korvauksesta? Lääkärikäynnin Kela-korvaus saattaa olla vaikkapa 15 euroa, mutta sama summa peritään sitten ns. toimistomaksuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tämä mitoitus astukin voimaan vasta 2023, eli silloin on jo uusi hallitus? Ovelaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion - eli veronmaksajien - rahan jakaminen yksityisille yrityksille on lopettava kokonaan - se ON yrityskommunismia.
Julkisen sektorin työterveyshuolto on hoidettava julkisella seksorilla.
Parasta olisi lakkauttaa kokonaan erillinen erittäin eriarvoistava työterveyshuoltojärjestelmä.
Kaikki verot maksetaan vain ainoastaa ja yksinomaan julkisten palveluiden rahoitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta voisi lopettaa menttaaliterveyden yksityispalvelujen tukemisen. Turhaan käytettyä rahaa yrittää keppanoita parantaa. 🤣

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on hölmöläisten peitonjatkoa, koska kela-korvausten pienetessä yhä useampi hakeutuu julkiselle sektorille hoitoon. Mikä puolestaan lisää sairaanhoitajatarvetta edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän se haittaa, kun varakkaampi väkihän siellä yksityisellä käy. Onhan meillä onneksi verovaroin tuettu julkisen puolen terveydenhuolto olemassa, johon toivoisi verovaroja ohjattavan nykyistä enemmän rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuleeko joku että nämä päätökset ovat ilmaisia? Onko joku todellakin niin tyhymä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavaa. Yksityisillä käydään omalla lompakolla. Hiuksetkin voi itse laikata kotona ilmaiseksi, mutta moni silti menee parturiin ja maksaa 20-80 euroa. Ei yritysten liikevaihdon pidä tulla kaikenmaailman tuilla vaan hyvillä palveluilla ja tuotteilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoluetukiin riittää vihervasemmistolla rahaa. Omien kavereiden palkkaamiseen avustajiksi riittää rahaa. Kehitysapuun riittää rahaa.
Omaa kansaa pitää kurittaa.
Eipä ole ihme, että kepun kannatus laskee...ymmärtäisivät nyt lähteä tästä pellehallituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noita siis korvataan 55 + 39 = 94 miljoonalla. Sen siis saa palvelua käyttävä potilas eli alennus siirtyy heidän maksettavakseen. Vastikäänhän lääkärinpalkkiosta maksettava korvaus puolitettiin. Nämä samat sosialistit sanoivat, että hinnat tippuvat saman verran. Eivät tippuneet. Sairausvakuutusmaksustahan tuo summa menee, se on työtekijöiden ja työnantajien maksamaa rahaa, ei valtion rahaa. Saman aikaisesti taksimaksuja terveyskeskuksiin korvataan noin 200 miljoonalla! Niin ja kevyesti hallitus nosti kehitysapua 70 miljoonaan/ vuosi. Tässä näkyy hallituksen arvojärjestys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii minulle. Miten vaikuttaa työterveyteen, nostaako työnantajien kustannuksia? TT on varsinainen rahastussampo. Lääkäreille ja näille terveysyhtiöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työterveyshuolto toimii hyvin ja ihmiset hoidetaan , muuten hekin olisivat kurjien kunnallisten jonojen jatkona ja kustannettavana.Tämä asia unohtuu tässä kommunismissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän on tulossa muutos: työterveys on jo siirtänyt esimerkiksi perussairauksien hoidon kunnalliselle puolelle, eikä esimerkiksi astma - ja diabetesseuranta enää kuulu sille. Työterveyden tehtävät kapenevat yhä enemmän hoitamaan hyväkuntoisten ja käytännössä vielä terveiden ihmisten pikkuvaivoja. Siihen ei voi enää luottaa, että työssä käyvä saisi jotenkin parempaa palvelua - yhtä kaikki kohta olemme kunnallisten palvelujen varassa, jos yhtään isompaa kremppaa ilmaantuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo eli kannattaa ottaa yhteys suoraan hautausurakoitsijaan.

Se riippuu työnantajastasi, millainen on sairaanhoitosopimus työterveyteen eli mitä siellä voi hoidattaa. Monilla yrityksillä sopimus on kattava, eikä kuormita silloin julkista sektoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantaja ne on siirtänyt, ei palveluntarjoaja. Onneksi tähän on kiertoteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menisiköhän nuo pörssiyhtiöt nurin jos kela-korvaukset poistettaisiin ja siitä aiheutuvat kulut ohjattaisiin kunnalliselle puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

15:55
Puolustusministeriö: Varusmiehille tullaan maksamaan ruokarahaa vapaajaksojen aikana
15:48
Taivalkoskella terveyskeskuksessa tulipalon sytyttäneelle naiselle ehdollista vankeutta – nainen vetosi olleensa teon aikana alkoholipsykoosissa
15:36
Koronakriisi uhkaa monen toimeentuloa – mikä neuvoksi, jos työttömyyskassa ruuhkautuu ja rahat ovat kerta kaikkiaan lopussa? Tilaajille
15:33
Kainuussa yhteensä kuusi todettua koronatartuntaa – Ristijärven terveysaseman vastaanotto suljetaan
15:12
AC Oulun pelaajat hakevat maaseudulle kausitöihin – "valmiita tekemään raskastakin työtä"
15:00
Zeppelinin ravin­to­la­y­rit­täjät vapautetaan vuokrasta kahdeksi kuukaudeksi – liiketoiminnan jatkaminen halutaan turvata
14:29
Keskustan Kurvinen omistajaohjauksen linjauksesta: "Tiedossani ei ole, että asia olisi erityisen riitainen tai juntturassa"
24
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
22
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
22
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
21
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
19
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
15
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Kohti huomista
Esa Kauppi

Uusin lukijakuva

Jonxku

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

317 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image